OverHubert Posted June 1, 2020 Posted June 1, 2020 Witam, mam taki problem, mam 5 letniego laptopa, który w grach radzi sobie dobrze, ale w nowszych już nie do końca i miałem taki pomysł, że przyda mi się lepszy sprzęt, ale moi rodzice mówią, że ten jest jeszcze dobry. Kiedy ich proszę o nowy laptop to niestety mówią nie, mimo że mają pieniądze. W szkole radzę sobie dobrze, gdyż mój kolega ma słabsze oceny ode mnie a dostał laptopa. Przepraszam, że tyle napisałem, ale bez rozpisania nie ma za bardzo sensu. Link to comment
yiliyane Posted June 1, 2020 Posted June 1, 2020 29 minut temu, OverHubert napisał: (...) moi rodzice mówią, że ten jest jeszcze dobry. A nie mają racji? Co innego, gdyby Twój obecny laptop się psuł albo gdybyś potrzebował lepszego sprzętu do pracy, a co innego, gdy chcesz nowy komputer, bo chcesz grać w gry. To nie jest potrzeba, tylko zachcianka 31 minut temu, OverHubert napisał: Kiedy ich proszę o nowy laptop to niestety mówią nie, mimo że mają pieniądze. Ich prawo. Poza tym skąd wiesz ile mają pieniędzy, czy nie mają jakichś naprawdę ważnych, dużych wydatków w planach, czy nie stracą nagle pracy z powodu kryzysu? Ile Twój wymarzony laptop kosztuje? Może jest zwyczajnie za drogi. 33 minut temu, OverHubert napisał: W szkole radzę sobie dobrze, gdyż mój kolega ma słabsze oceny ode mnie a dostał laptopa. To jest żaden argument. Co robi kolega i jego rodzice, to ich sprawa. Może są bogatsi, może kolega częściowo sam ufundował sobie laptopa... nie ma znaczenia, argumentem "na kolegę" rodziców nie przekonasz. Co powinieneś w tej sytuacji zrobić? Zaproponować rodzicom, że pokryjesz np. połowę kosztów zakupu nowego laptopa. Może na taki układ się zgodzą. Jeżeli nie, ufundować go sobie w całości. Jeżeli nie masz tylu pieniędzy, zacznij oszczędzać, poszukaj dorywczej pracy na wakacje. A jeżeli i to nie wchodzi w grę, to pogódź się z tym, że nowego sprzętu nie będzie. Link to comment
OverHubert Posted June 1, 2020 Author Posted June 1, 2020 Ale ja muszę przed wakacjami tego laptopa i laptop kosztuje 4k ale dziękuję za pomysly Link to comment
yiliyane Posted June 1, 2020 Posted June 1, 2020 Jak to musisz? Chcesz, ale nie musisz. Chyba że ktoś przystawia Ci pistolet do głowy i mówi, że strzeli, jeśli nie kupisz sobie laptopa 4 tysiące złotych to dużo. Tym bardziej, że ma być to sprzęt do rozrywki, a nie do pracy. Nie dziwię się, że rodzice nie chcą wydać tylu pieniędzy. Będziesz musiał sam sobie ufundować tego laptopa, jeżeli go tak bardzo pragniesz. -1 Link to comment
Recommended Posts