Sign in to follow this  
Followers0
Kerosine

Dania/produkty, jakich zawsze chcieliście spróbować

Recommended Posts

... czyli temat o naszych kulinarnych marzeniach =)

 

Czy macie taką potrawę lub konkretny produkt, którego smaku zawsze byliście ciekawi, lecz z różnych przyczyn nigdy nie było dane Wam go skosztować?

 

Osobiście [w znacznej mierze za sprawą tego bloga] zawsze chciałam spróbować dań, w których jednym z istotnych składników są kwiaty - lawenda, fiołki, ale także ogólnie rośliny, które w popularnej opinii funkcjonują wprawdzie jako surowiec użytkowy, lecz zdecydowanie nie nadają się do jedzenia [np. świerk].

 

Konfitura fiołkowa

 

hv5gmv.png

 

Sernik fiołkowy

 

34dpl4k.png

 

Fioleniada (napój fiołkowo-lawendowy)

 

123xl51.png

 

Ciasteczka lawendowe

 

cecylka+064.jpg

 

Masło lawendowe

 

357mvk8.png

 

Lody jaśminowe

 

rw3xib.png

 

Dżem z pędów świerka

 

rk1s7n.png

 

Syrop z akacji

 

70gyvo.png

 

Ciasto akacjowo-bzowe

 

2a7d7iu.png

 

A jakie są Wasze kulinarne marzenia? =)

Share this post


Link to post

Zdecydowanie rejonem kulinarnym, który mnie interesuje jest kuchnia orientalna i azjatycka. Nie mówię tutaj o potrawach gotowych do kupienia lub różnych "fixach", które ułatwiają nam przygotowanie czegoś podobnego. Nie mam konkretnych potraw, ale kuchnię jako całość, którą chciałbym spróbować. Potrawy przygotowane przez kogoś kto ma o tym pojęcie i wykonuje to dobrze.

Share this post


Link to post

Sushi ;) Od lat jest moim marzeniem kulinarnym ale miałam już minimum dwie okazje by skosztować i nie skusiłam się. Ze strachu, że wypluję :P Nie mniej ilekroć widzę na blogach, insta czy gdziekolwiek fotki sushi to apetyt mi się wzmaga i gotowa byłabym JUŻ i TERAZ zaryzykować :P

sushi2-580-550x266.jpgshutterstock_62546269.jpg

Jestem bardzo wybredna, jeżeli chodzi o jedzenie. Jestem też wzrokowcem, jem głównie oczami. Susi jest chyba jednym z najładniej podawanych dań dlatego aż tak na mnie działa mnogość kolorów jakich można zakosztować :) Może się kiedyś przełamię...

Share this post


Link to post

Zawsze chciałam spróbować tradycyjnych potraw indyjskich,meksykańskich, azjatyckich, norweskich.

kurczak-curry.jpg

Indyjski kurczak curry

falafele.jpg

Falafele

Calabacitas%20con%20Elote.png

Calabacitas con elote

220px-Fiskepudding.jpg

Fiskepudding

Share this post


Link to post

Suszone koniki polne w czekoladzie mnie szalenie intrygują i spróbowałabym chętnie kiedyś.

Rumuńska ciorba, która dosłownie uciekła mi sprzed nosa i nie zdążyłam jej skosztować.

Wszystkiego z kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, czego jeszcze nie jadłam.

Kuchnia Bośniacka! Jadłam tylko burka i jest genialny; chciałabym spróbować wszystkieeeeego.

Pieczone kasztany.

Share this post


Link to post

Kuchnia chińska i indyjska, szalenie mam ochotę na takie rzeczy. Owoce morza. To wszystko pod warunkiem, że zrobiłby to ktoś umiejętny może tak to ujmę.

Share this post


Link to post

Smażone skorpiony, tarantule, szarańcze, ogólnie tego typu przysmaki z tajskiej kuchni bardzo chętnie bym skosztował i w ciągu najbliższych kilku lat mam zamiar to uczynić :mrgreen:

iStock_000012646444XSmall.jpg

object_113_s_67de6155.jpg

Windows-Media-Player-09012013-180235-650x355.jpg

p4051280.jpg

Share this post


Link to post
Fiskepudding

Nie polecam, chyba że przepadasz za glutowatą konsystencją.

Kuchnia chińska

Równie dobrze można by napisać "kuchnia europejska", tak bardzo ogólne jest to określenie.

Chciałabym spróbować ramen i większość dań kuchni japońskiej. Azjatyckiej w ogóle. Mają najzdrowsze, na najwyższym poziomie i różnorodne specjały. Bardzo podoba mi się idea celebrowania posiłków i mnogości składników.

Share this post


Link to post

Surströmming.

Chociażby dlatego, że wnoszenie tego na pokład samolotu jest zabronione tak samo jak na przykład materiałow wybuchowych, czy broni.

Chociażby dlatego, że mam zbyt mało wyobraźni, żeby wyobrazić sobie fetor sfermentowanego śledzia.

Chociażby dlatego, żeby się na coś odważyć.

Share this post


Link to post

Persymona to inna nazwa kaki. Dużo ładniejsza. Mogłabym mieć tak na imię. Jeden z moich ulubionych owoców swoją drogą.

Ja bym chciała spróbować wege sajgonek, czegoś dobrego z kasztanów, bo jeszcze nigdy ich nie jadłam i prawdziwych falafeli (parę razy próbowałam robić, ale wyszła mi tylko małosmaczna parodia tego dania).

Share this post


Link to post

Mnie najbardziej poruszają słodkości. Ciasta, torty, desery. 

Zawsze jak widzę jakąś pysznośc to chce to upiec i zjeść. Nie lubię kupować. Uwielbiam piec i jeść. I to są chyba moje wszystkie fantazje kulinarne.

Acha, nie chodzi mi o to, żeby się objadać. Ale spróbować. :D rozkoszować się np aksamitnoscia sernika :D

Mam małego hopla na punkcie pieczenia. 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers0

  • Who's Online (See full list)

    • Borcejn
  • Recent Status Updates

    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy

      Wybitny radziecki profesor anatomii Anatolij Jebiedrewienko w 1969 roku odkrył, że oko i dupa połączone są nerwowo.
      Aby dowieść swej tezy potrzebował ochotnika, na którym przeprowadziłby swój eksperyment. Na ochotnika zgłosił się 27-letni Dymitri Starodupcew.
      Eksperyment miał rozwiać wszelkie wątpliwości, gdyż środowisko naukowe wątpiło w śmiałą tezę Jebiedrewienki. I ostatecznie tak też się stało. Najpierw profesor z całej siły uszczypał w pośladek Starodupcewa, któremu z oka niemal natychmiast poleciała łza. Następnie z impetem wsadził mu palce do oczy wskutek czego ochotnik się zesrał.
      · 2 replies
    • Borowy

      Borowy

      Ej, czemu nie jestem zielony?! 
      · 9 replies
    • Shady-Lane90

      Shady-Lane90  »  Kalafior_Grozy

      Jak się nazywa ten większy dzyndzel, co się go zakłada na mniejszy dzyndzel przy słuchawkach? Takie to samo, ale większe braciszku.  
      · 2 replies
    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy

      Nie ma to jak świętować 30. rocznicę odzyskania wolności, która jeszcze nie przyszła.
      · 0 replies
    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy

      · 0 replies
  • Posts

    • Kerosine
      niskokaloryczne przekąski
      Jedna sztuka [oraz przeciętny / mały rozmiar] owoców typu jabłko czy banan, garść mniejszych w rodzaju truskawki czy jeżyny oraz kilka sztuk suszonych; chipsy warzywne [buraczane i marchewkowe wymiatają; te drugie (przynajmniej w wersji od Crispy Natural) są przyprawione tak, że smakują zupełnie jak paprykowe]; batoniki typu raw [od Dobrej Kalorii, Ewy Chodakowskiej / Anny Lewandowskiej, nawet lidlowe Alesto ma je w ofercie]. Przekąska może także być płynna - z powodzeniem sprawdzi się w te
    • redu
      Co macie(mieliście) dzisiaj na obiad ?
      u mnie dzisiaj na słodko. makaron świderki arrighi ugotowany według przepisu na opakowaniu. Posypany cukrem i kakao. I Wszystko polane delikatnie rozpuszczonym masłem.
    • mw2
      Jak chronić oczy
      Ostatnio przy zmianie okularów, poprosiłam o taką powłokę. Faktycznie oczy męczą się mniej, na pewno jest to zdrowsze dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem. W zasadzie rzadko zdarza mi się teraz zakraplać oczy, ale już chyba z przyzwyczajenia, czasami to robię. Jednakże nie może być zbyt pięknie  Taka powłoka nie jest niestety przezroczysta, jest lekko... żółta. Mnie było ciężko się do tego przyzwyczaić, zwłaszcza, gdy jest się na dworze i dostrzegasz różnicę między kolorem obrazu, k
    • kamien
      Jak chronić oczy
      wydaje mi się, że ochrona wzroku przy pracy biurowej musi opierać się na okularach blokujących niebieskie światło, bo inaczej nawet metr od monitora nas nie ochroni na dłuższą metę. Może ktoś posiada takie okulary i mógłby się wypowiedzieć? 
    • Kerosine
      Rodzaj płatków śniadaniowych
      Obecnie dojadam wygrzebane z czeluści spiżarki i zalegające w niej od doprawdy nieprzyzwoicie długiego czasu [na tyle długiego, że... ten konkretny wariant produktu został przez jego wytwórcę zastąpiony innymi] bezcukrowe müsli orkiszowe z rodzynkami, jagodami goji i suszonymi kawałkami jabłka od Sante. Na wykończenie czeka również granola z owocami granatu i borówki tego samego producenta - o wiele gorsza składowo, ale nie będę przecież wyrzucać żywności  Gdy dojem te dwa produkty, na pewno