cyniczna

Co ostatnio sami ugotowaliście/usmażyliście/upiekliście?

Recommended Posts

Wczoraj upiekłam sernik królewski (z niewielką pomocą dr. oetkera :laugh:).
Wyszedł pyszny :wub: i wygląda zupełnie jak z opakowania :biggrin: .

 

18309035_1421293277937265_468166640_n.jpg

Share this post


Link to post

Łódeczki z ziemniaków w panierce.

Share this post


Link to post

zadzwoniłam dziś do mamy, żeby zapytać jak się robi sos pieczarkowy. wyszła zupa. straciłam tylko impulsy.

Share this post


Link to post

Doradę pieczoną w solnej skorupie, czyli według jednej z najbardziej polecanych metod przyrządzania morskich ryb (a już z pewnością klasycznej jeśli chodzi o samą doradę). Nie ukrywam, że obawiałam się tego przepisu; dodatkowo mój okaz był ogromny (ponad 600 g!), co niestety skłoniło mnie do użycia zdecydowanie większej ilości soli niż faktycznie była potrzebna (i tym samym zaowocowało znacznym zwiększeniem trudności późniejszego rozkucia utworzonej z niej skorupy) - jednak smakowo zdecydowanie warto było, mięso okazało się dokładnie tak delikatne i soczyste jak miało być. Do tego młode ziemniaczki ugotowane w mundurkach i po obraniu obficie posypane koperkiem plus kefir... pokarm bogów.

Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko, efekt końcowy moim zdaniem zdecydowanie zasługuje na odrobinę wysiłku włożonego w naukę sprawnego przygotowywania i zdejmowania solnej skorupy ^.^

Share this post


Link to post

Parę dni temu zrobiłam zupę, co prawda pod dyktando mamy, ale lepszy rydz niż nic :tongue:

Share this post


Link to post

Najlepsze na świecie jesienno-niedzielne śniadanie, czyli jajecznicę z kurkami - na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i z dodatkiem kilku wiórków klarowanego masła, posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem i podaną z ciemnym chlebem śliwkowym ♥

Share this post


Link to post

Upiekłam pokaźnych rozmiarów filet ze szczupaka zalegający od nieprzyzwoicie długiego czasu w moim zamrażalniku - "po mojemu", czyli zawinięty w folię aluminiową i bez dodatku tłuszczu, za to obficie oprószony świeżo zmielonym pieprzem (wariant pierwszy) i przyprawą rybną (wariant drugi), uprzednio oczywiście podzielony na odpowiednich rozmiarów porcje. Na dzisiejszy obiad z ziemniaczkami i jutrzejszy z makaronem, do zachomikowania w lodówce i podzielenia się z rodziną - taaaka to duża ryba była.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Who's Online (See full list)

    • Borcejn
  • Recent Status Updates

    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy

      Wybitny radziecki profesor anatomii Anatolij Jebiedrewienko w 1969 roku odkrył, że oko i dupa połączone są nerwowo.
      Aby dowieść swej tezy potrzebował ochotnika, na którym przeprowadziłby swój eksperyment. Na ochotnika zgłosił się 27-letni Dymitri Starodupcew.
      Eksperyment miał rozwiać wszelkie wątpliwości, gdyż środowisko naukowe wątpiło w śmiałą tezę Jebiedrewienki. I ostatecznie tak też się stało. Najpierw profesor z całej siły uszczypał w pośladek Starodupcewa, któremu z oka niemal natychmiast poleciała łza. Następnie z impetem wsadził mu palce do oczy wskutek czego ochotnik się zesrał.
      · 2 replies
    • Borowy

      Borowy

      Ej, czemu nie jestem zielony?! 
      · 9 replies
    • Shady-Lane90

      Shady-Lane90  »  Kalafior_Grozy

      Jak się nazywa ten większy dzyndzel, co się go zakłada na mniejszy dzyndzel przy słuchawkach? Takie to samo, ale większe braciszku.  
      · 2 replies
    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy

      Nie ma to jak świętować 30. rocznicę odzyskania wolności, która jeszcze nie przyszła.
      · 0 replies
    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy

      · 0 replies
  • Posts

    • Kerosine
      niskokaloryczne przekąski
      Jedna sztuka [oraz przeciętny / mały rozmiar] owoców typu jabłko czy banan, garść mniejszych w rodzaju truskawki czy jeżyny oraz kilka sztuk suszonych; chipsy warzywne [buraczane i marchewkowe wymiatają; te drugie (przynajmniej w wersji od Crispy Natural) są przyprawione tak, że smakują zupełnie jak paprykowe]; batoniki typu raw [od Dobrej Kalorii, Ewy Chodakowskiej / Anny Lewandowskiej, nawet lidlowe Alesto ma je w ofercie]. Przekąska może także być płynna - z powodzeniem sprawdzi się w te
    • redu
      Co macie(mieliście) dzisiaj na obiad ?
      u mnie dzisiaj na słodko. makaron świderki arrighi ugotowany według przepisu na opakowaniu. Posypany cukrem i kakao. I Wszystko polane delikatnie rozpuszczonym masłem.
    • mw2
      Jak chronić oczy
      Ostatnio przy zmianie okularów, poprosiłam o taką powłokę. Faktycznie oczy męczą się mniej, na pewno jest to zdrowsze dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem. W zasadzie rzadko zdarza mi się teraz zakraplać oczy, ale już chyba z przyzwyczajenia, czasami to robię. Jednakże nie może być zbyt pięknie  Taka powłoka nie jest niestety przezroczysta, jest lekko... żółta. Mnie było ciężko się do tego przyzwyczaić, zwłaszcza, gdy jest się na dworze i dostrzegasz różnicę między kolorem obrazu, k
    • kamien
      Jak chronić oczy
      wydaje mi się, że ochrona wzroku przy pracy biurowej musi opierać się na okularach blokujących niebieskie światło, bo inaczej nawet metr od monitora nas nie ochroni na dłuższą metę. Może ktoś posiada takie okulary i mógłby się wypowiedzieć? 
    • Kerosine
      Rodzaj płatków śniadaniowych
      Obecnie dojadam wygrzebane z czeluści spiżarki i zalegające w niej od doprawdy nieprzyzwoicie długiego czasu [na tyle długiego, że... ten konkretny wariant produktu został przez jego wytwórcę zastąpiony innymi] bezcukrowe müsli orkiszowe z rodzynkami, jagodami goji i suszonymi kawałkami jabłka od Sante. Na wykończenie czeka również granola z owocami granatu i borówki tego samego producenta - o wiele gorsza składowo, ale nie będę przecież wyrzucać żywności  Gdy dojem te dwa produkty, na pewno