Joker01

Kuchnia malo skomplikowana dla Facetow

Recommended Posts

Mysli ze w tym temacie moglibysmy wklejac przepisy proste ale smaczne jakie znamy aby przecietny facet mogl zablysnac, np. przed swoja partnerka...

Ja mam dobry przepis na pstraga.....

koszt calosci to okolo 20 zl

skladniki:

1. filety z Pstraga ( najlepiej z Carrefour, tanie i dobre :D )

2. Ziemniaki

3. Płatki migdalowe

4. Maslo

5. przyprawa do ryb

6. sok z cytryny

7. bulka tarta

8. jajko

Filety płuczemy i skrapiamy sokiem z cytryny, potem nacieramy je przyprawa obtaczamy w jajku i bulce, i smarzymy, platki migdalowe podsmarzamy az sie zrumienia na masle, gotujemy ziemniaki i podajemy filet z ziemniakami i polewamy calosc platkami migdalowymi z maslem....... proste a jakie smaczne

Share this post


Link to post

To ja polecam makaron (kokardki, rurki itp.) z brokułą i żółtym serem.

Ugotowany makaron lekko podsmażyc na patelni, dodac ugotowane brokuły (pokrojone w średniej wielkości kostki), smażyc na wolnym ogniu, dobrawic ziołami, np. bazylią, posypac żółtym serem (tak, żeby się roztopił).

2. Żeby "zabłysnąc" warto przygotowac coś słodkiego ;). Naleśniki z owocami/czekoladą są dosyc proste, albo jakieś koktaile.

Zawsze można pobawic się z babeczkami Dr. Oetker'a - gwarantuję, że ZAWSZE wychodzą xD A jak się jakoś ładnie ozdobi, polewami czkoladowymi, posypkami, kolorowymi pisakami do ciast itp. to efekt naprawdę dobry ;)

Share this post


Link to post

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka, solisz i smażysz na patelni.

Kroisz pieczarki doprawiasz i smażysz.

Kiedy mięso jest usmażone smarujesz z jednej strony ketchupem, dajesz podsmażone piceczarki i plasterek żółtego sera. Trzymasz na patalnie jeszcze minutkę, do rozpuszczenia sera. Możesz podawać np. z frytkami i jakąś surówką

Share this post


Link to post

A ja polecam spaghetti z parówą, jest super i nie da się tego dania zepsuć :D Wystarczy pokroić parówkę, nitki spaghetti złamać na krótsze kawałki i powbijać w kawałki parówy, wrzucić do garnka, dorobić sos pomidorowy i jest pyszne. Sos ze słoika też się pewnie nada.

Share this post


Link to post

Kurczak z brokułami, marchewką i groszkiem.

Składniki:

- piersi z kurczaka

- brokuły świeże (mrożone też ujdą)

- groszek z marchewką konserwowe

- przyprawa do kurczaka

- oliwa/olej

Pokrojone piersi smażymy na oleju/oliwie z przyprawą, dorzucamy groszek z marchewką i ugotowane wcześniej brokuły (dość małe "różyczki"). Chwile wszystko dusimy razem i tyle. Jak ktoś ma parowar to piersi i brokuły może zrobić w nim a na koniec, na pogrzanie, dorzucić ten groszek z marchewką.

Można podawać z naleśnikami, ryżem czy ziemniakami. Z chlebem też ujdzie.

Share this post


Link to post

Ja mam coś lekkiego i na słodko czyli chyba idealny przepis dla większości kobiet na diecie :)

Zapiekanna korzenna z ryżu i jabłek

Składniki:

Ryż biały długoziarnisty

Jajko

serek Bieluch naturalny

1 łyżeczka oleju

Jabłka

cynamon

goździki

szczypta cukru waniliowego

słodzik sypki

Ryż ugotować na sypko. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach ,przyprawić cynamonem i szczyptą cukru waniliowego, po czym wymieszać z ugotowanym ryżem. Serek zmiksować z jajkiem i słodzikiem na gładką masę. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oliwy. Do naczynia przełożyć ryż z jabłkami, polać masą serową i przybrać goździkami. Zapiekać w temp. 180-200 C przez ok.20 minut. Można podawać z tartą marchwią.

Share this post


Link to post

Pizza na szybko:

- dzwonisz po pizzę

- czekasz

- zajadasz

A z nieco trudniejszych każdego rodzaju makaron a'la carbonara:

1. Gotujemy makaron np. spaghetti.

2. Smażymy boczek, jeśli tłusty to bez tłuszczu, ew. z jedną łyżeczką masła.

3. Odcedzony (bardzo ważne, żeby nie ociekał wodą!) makaron wrzucamy do zarumienionego boczku i jeszcze chwilę smażymy.

4. Wlewamy do tego śmietanę 18%, dodajemy pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i startego sera.

5. Ściągamy z ognia, mieszamy, nakładamy.

6. Jemy i dziękujemy za to pyszne danie, które jest namiastką prawdziwego carbonara.

Share this post


Link to post

Sos Chilli:

Koszt: około 50 groszy

Czas: 1 min

Składniki: 1/4 szklanki ketchupu

1/4 szklanki majonezu

1/2 łyżeczki chilli mielone

szczypta soli

Jak zrobić:

1. Wymieszaj ketchup i majonez

2. Dodaj chilli mielone i wymieszaj

3. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj

Bardzo tanie, szybkie, i całkiem dobre.

Share this post


Link to post

Super kurczak do piwa i wódki :lol:

Mięso:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

przyprawa do drobiu

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżka oleju

Panierka:

skruszone płatki owsiane

2 jajka

mąka

olej do smażenia

Sos żurawinowy:

4 łyżki majonezu

2-3 łyżki gęstej śmietany 18%

3-4 łyżki pikantnego keczupu

2 łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów i mięs)

sól, pieprz

1-2 ząbki czosnku

(można dodać troszkę curry)

1. Mięso osuszyć. Pokroić w kostkę (kęski), dodać zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawę do drobiu, trochę soli i pieprzu, olej, wymieszać i całość włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

2. Jajka mieszamy i panierujemy mięso w następującej kolejności, najpierw w mące ,w jajku, a potem w płatkach owsianych . Mięso smażymy na rozgrzanym oleju (w głębokim tłuszczu) na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.

3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.

4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!

Drugi przepis na świetną przekąskę do wódki.

Boczek ze śliwką.

Kupujemy boczek nie za tłusty. Śliwki koniecznie wędzone. Bierzemy śliwki owijamy dookoła surowym boczkiem i przekuwamy wykałaczką. Wrzucamy do garnka z tłuszczem, smażymy i jemy :ble:

Share this post


Link to post

Najprostsza dla facetów jest rozdzielna kuchnia witariańska. O ile umieją obsługiwac blender to nie powinno im to sprawić probl;emu :)

Share this post


Link to post

Ziemniaki ze śmietaną:

- młode ziemniaczki (w całości! ), najlepiej takie, które zostały z obiadu (zimne mają być, żeby nie było)

- śmietana

- koperek

-szczypta soli

Ziemniaki pokroić na kawałeczki/plasterki, śmietanę na oko, koperek też wedle uznania, wymieszać, zjeść.

Sałatka z tuńczykiem:

- puszka tuńczyka w oleju

- duży ogórek świeży

- paczka oliwek

- puszka czerwonej fasolki

- ser żółty

Fasolkę i oliwki odcedzić. Tuńczyka rozdrobnić w misce, dodać fasolkę, oliwki, ogórka pokrojonego w kostkę i ser starty na grubej tarce. Wymieszać porządnie. Można dodać świeżej bazylii albo innych ziół wedle uznania.

-- Dodano 05 Lip 2013, 12:43: --

Makaron z makrelą:

Ugotować makaron al dente, powybierać z makreli wędzonej mięso bez ości (na całą paczkę makaronu 400g daję 2 makrele). Rozgrzać na patelni odrobinę oliwy, wrzucić na nią odcedzony makaron, makrelę, wymieszać. Dodać śmietanę (na oko, żeby konsystencja była kremowa), sól, pieprz, czosnek, przyprawy, można odrobinę cytryny i gałki muszkatołowej do smaku. Wymieszać wszystko dokładnie na patelni, aż się wystarczająco podgrzeje i zetnie.

Share this post


Link to post

Naleśniki ze szpinakiem i fetą.

Ciasto na naleśniki składa się z:

-2 jaja świeże

-szklanka mleka

-150 g mąki - tak z 1.5 szklanki

-szczypta solo może być do tego.

W takich ilościach to mieszamy mikserem w jakimś garnku wszystko. Wychodzi płynna masa. Lejemy około pół wazówki (to taka do zupy duża łyżka) na rozgrzaną patelnię, rozprowadzamy po niej na cienką warstwę, możemy przechylając patelnię albo tą drewnianą szpchelką (jak na muraża przystało). Trzeba szybko rozprowadzić bo szybko twardnieje, a wtedy wychodzi mały naleśnik. Zarumieni się to odwracamy.

Często pierwsze sztuki mają defekty, ale w miarę czasu wwychodzą coraz pełniejsze, szczuplejsze i smaczniejsze.

A same składniki można lekko modyfikować, bo od rodzaju mleka, jaja i mąki zależy czy będzie masa zbyt płynna. To na wyczucie się robi. To co podałem to taka podstawa.

Ok, mamy z tego około 6 naleśników. Przechodzimy do farszu.

Bierzmy konkretną paczkę szpinaku, ok 350-300 gram. Smażymy to dodając czosnku wyciśniętego/cienko pokrojonego.Tylko chwilę bo szpinak lubi stracic kolor i smak przy zbyt długim smażeniu. Potem bierzemy fetę. Kosztuje to około 4 zł i można znaleźć wszędzie. wsypujemy i całość chwilę smażymy.

bierzemy naleśnika. Patrzymy ile mamy farsy i bierzemy jego szóstą część (sic!, ile to jest, zwykle wychodzą ze dwie duże łyżki do zupy) i rozprowadzamy po połowie naleśnika. Składamy go na pół, potem jeszcze raz na pół i mamy trójkąt. Robimy tak wszystkie a potem chwilkę podsmażamy, żeby zlepić to ze sobą i utwardzić naleśnik żeby nie był bardzo wiotki i nie rozlatywał się.

Smacznego!

Cena całości - 6 sztuk takich co jest porcją dla 2 osób na obiad pożywny to jakieś 3zł + 4zł + 2 zł czyli ok 9zł!

Share this post


Link to post

johanneskate, robię sobie dokładnie takie same naleśniki, z tym, że nie składam je w trójkąt, tylko zwijam w rulonik - jakoś tak mi lepiej smakują. Ale ogólnie też polecam - są naprawdę dobre =)

Share this post


Link to post

^ do ciasta naleśnikowego (nawet tego podanego tu wyżej) dodaję trochę kakao, aby danie nie było zbyt standardowe. Takie ciemne naleśniki świetnie komponują się np.z białym serem i mandarynką. Jeżeli chcemy aby jedzenie prezentowało się jeszcze lepiej, można delikatnie polać je i talerz syropem oraz dorzucić trochę startej skórki z mandarynki.

Share this post


Link to post

dobry temat.

kurczak w ziołach prowansalskich:

składniki: pierś z kurczaka, jogurt naturalny, sól, pieprz (ew. inne przyprawy), zioła prowansalskie.

- weź pierś z kurczaka i przetnij ją na pół (żeby ci taki gruby filet wyszedł); posól, natrzyj pieprzem;

- wlej do miski jogurt naturalny, dodaj do niego zioła prowansalskie (dosyć dużo);

- marynuj filety w tym jogurcie przez jakieś 10-15 minut.

- potem na patelnie (na oleju) i smaż dopóki nie będzie cycuś.

Share this post


Link to post

Jestem wielkim fanatykiem kuchni włoskiej wiec zaczynamy..:)

Na start trochę o kuchni włoskiej

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Więcej o kuchni znajdziesz [ciach]. A teraz moje ulubione danie które przyrządzam mojej żonie !!

Penne z kaparami !!!

Sładniki:

500 g makaronu penne,

1/2 filiżanki oliwy,

1 puszka anchois,

puszka pomidorów,

4 ząbki czosnku,

słoiczek kaparów bez zalewy,

1,5 filiżanki czarnych oliwek,

1 cebula,

pieprz.

Sposób Przygotowania :

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść, oliwki pokroić.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek, zarumienić na złoty kolor.

Dodać pomidory, anchois, kapary.

Doprawić.

-- Dodano 20 Kwi 2014, 22:28: --

Czemu usunołeś adminie link ?

-- Dodano 20 Kwi 2014, 23:14: --

Dlaczego adminie usunołeś mój link? http://dobregotowanie.blog.interia.pl/ pisze posty takie jakie chce a nie po to zeby ludzie je usówali...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Who's Online (See full list)

    • Kerosine
    • Vertigos
    • Kalafior_Grozy
    • Shady-Lane90
  • Chatbox

    Load More
    You don't have permission to chat.
  • Recent Status Updates

    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy  »  Shady-Lane90

      · 8 replies
    • Shady-Lane90

      Shady-Lane90  »  Filip

      Trzymam magiczne kciuki! Serduchem jestem z Tobą Fifi! Pamiętaj, że jak coś, to ściągamy odszkodowanie! ;D 
      · 9 replies
    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy

      "Żyję w kraju, w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ch*ja. Za moją kasę."
      · 4 replies
    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy  »  Shady-Lane90

      · 9 replies
    • Kalafior_Grozy

      Kalafior_Grozy

      Chińska klątwa brzmi: "Obyś żył w ciekawych czasach.".
      I my faktycznie żyjemy w ciekawych czasach.
      · 3 replies
  • Posts

    • Vertigos
      Filmy muzyczne
      Nie lubię musicali. Nigdy nie mogłem się do nich przemóc.  Jedyny film muzyczny jaki lubię to Once (2007) To ten film z Vanilla Ice XD Polecam
    • Vertigos
      Najlepsze filmy XXI wieku
      Trochę o nich zapomniałem, choć ogólnie nie oglądałem zbyt wiele ale mogę wyróżnić: Spirited Away Ruchomy zamek Hauru Toy Story 3 (4 jeszcze nie widziałem) Wall-E Mary i Max (jakby ktoś miał dobry humor i chciał go sobie popsuć) Kubo & the two strings Inside Out I w sumie wymieniłem The Lego Movie i Fantastic Mr Fox. Ogólnie mam do nadrobienia dużo animacji, może kiedyś
    • Shady-Lane90
    • Vertigos
      Comic book movies
      Rotten tomatoes xD Pomidory nigdy nie były dla mnie wyznacznikiem czy iść na film czy nie, bo sam system jest dziurawy. Mój główny problem jest taki, że RT promuje przeciętniaków. 100% może uzyskać film, który ma opinie w stylu "film ma swoje problemy, nie jest odkryciem na miarę filmów Kubricka ale wciąż ogląda się przyjemnie". Taka recenzja zaliczana jest do pozytywów. Natomiast film, który powiedzmy będzie odważniejszy, prowokacyjny i zmusi do myślenia, wtedy wiadomo że połowa recen
    • Shady-Lane90
      Najlepsze filmy XXI wieku
      Też nie obejrzałam  Tyle stracić