Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1209674 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Subkultury

Dział poświęcony ciekawym aspektom życia, jakimi z pewnością są sprawy kulturalne. =)

Subkultury

Nieprzeczytany postprzez Ignis » 14 Gru 2006, 12:31

Nie znalazłam podobnego tematu także zakładam bo jestem ciekawa waszego podejścia do tych spraw :)
1)Co sądzicie na temat subkultur?
2)Utożsamiacie się z jakąś?
3)Co myślicie widząc na ulicy typowego metala/punka/skate/itp?
4)Dlaczego, według was niektórzy ubierają, zachowują się tylko w jakimś konkretnym stylu?

Awatar użytkownika
Ignis

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez scott. » 14 Gru 2006, 13:56

na temat subkultur mógłbym napisać szerokie wypracowanie, ale odpowiem najkrócej jak się da, bo czas mnie goni. (;

osobiście jestem indywidualistą, a subkultury ani mi nie przeszkadzają, ani nie czuję się częścią żadnej z nich.

jw.

co mi do tego? (;
4)Dlaczego, według was niektórzy ubierają, zachowują się tylko w jakimś konkretnym stylu?

i to jest to co mnie najbardziej w subkulturach boli. że niektórzy robią to wszystko na siłe, wbrew sobie. niektórzy dopasowywują się do jakieś subkultury nawet mając inne poglądy. czasami, żeby zaszpanować, czasami, żeby się dowartościować. ale ogólnie rzecz biorąc: subkultury to dobra rzecz dla tych, którzy na prawdę czują się z nią związani, realizując jej cele czując taką wewnetrzną potrzebę, chęć.
Image
wszyscy jesteśmy jedną wielką częścią istnienia!

Awatar użytkownika
scott.

• Miejscowość:Poznań

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 14 Gru 2006, 13:56

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Subkultury

Nieprzeczytany postprzez Matis89 » 14 Gru 2006, 14:27

Ignis napisał:1)Co sądzicie na temat subkultur?

Każdą subkulturę traktuję inaczej i z innym podejściem. Pośrednio uważam, że subkultury są dobrym przekazem samego siebie. Subkultura to jedność i braterstwo nie ma miejsca dla indywidualistów, teoretycznie jestem właśnie owym osobnikiem, choć pośrednio utożsamiam się z poglądami jednej z odłamów kultury, ale o tym później.

Ignis napisał:2)Utożsamiacie się z jakąś?

W poglądach owszem kiedyś nawet można powiedzieć, że ubierałem się zgodnie ze stylem jednej z subkultur, jednak przeminęło z wiatrem.

Ignis napisał:4)Dlaczego, według was niektórzy ubierają, zachowują się tylko w jakimś konkretnym stylu?

Uważam, że młodzi ludzie utożsamiają się z subkulturami, bo chcą się wyróżniać, chcą pokazać swoje poglądy według stereotypowych przekonań.
Image
Matis jest zajebisty.

Awatar użytkownika
Matis89

Nieprzeczytany postprzez Infini » 14 Gru 2006, 14:50

Ignis napisał:1)Co sądzicie na temat subkultur?

ad 1. Mysle ze naleza do nich ludzie ktorzy sie czuja na 100 % dobrze w jakiejs subkulturze. Nie mam nic do tego, naleza tam ludzie sluchajacy tej samej muzyki, ludzie ktorzy maja ten sam styl, to jest fajne.
ad 2. Tak.
ad 3. W sumie to nic nie mysle. Tylko jak widze skejta to ... no nie wazne, lubie skejtow :lol:
ad 4. Bo czuja sie tak najlepiej, czuja przynaleznosc do pewnej subkultury i chca to pokazac.Bo nie chca byc szarymi ludzmi w tlumie, bo chca pokazac to jakiej muzyki sluchaja, jaki styl preferuja. Ogolnie subkultury rowniez lacza ludzi.
martwa dusza, ciało walczy

Awatar użytkownika
Infini
Przyjaciel

• Pochwały:9

Nieprzeczytany postprzez Ignis » 14 Gru 2006, 15:00

Dla mnie subkultury są jedną z najfajniejszych rzeczy. Sama utożsamiam sie z jedną. Do subkultur należą ludzie słuchający tej same muzyki, zazwyczaj mający takie same idee, dobrze czujący sie w takim stylu.
Kiedyś denerwowali mnie skejci, głównie to że zazwyczaj są opryskliwi i wulgarni. Teraz nie zwracam na nich najmniejszej uwagi :)
Członkowie subkultur w pewien sposób łączą się wyrażając siebie, pokazując czego słuchają, jakie mają podejście do życia, do ludzi...Nie chcą być zwykłymi szarymi ludźmi i chcą wyróżniać się z tłumu.

Awatar użytkownika
Ignis

Nieprzeczytany postprzez Asiuñka » 14 Gru 2006, 15:51

To zalezy o jakiej :) np taki skin to wedlug mnie nic dobrego

Kiedys bylam ostra punkowa, w glanach, z pieszczochami, paskami z ćwiekami, w czarnych ubraniach, z kostka na placach i basem w dloni. Tzn byalm bardzo agrestywan w stosunku do otczenie, niesamowicie sie buntowala i zawsze musial miec inne zdanie niz reszta.
I tak mi zostalo, musze prowakowac i nie byc schematyczna :P

Jak wyzej powiedzilam o skinach mysle ze to banta antysemistow o rozumie wielkosci orzach wloskiego (i oni mysla tak o punkach).
Skate-nie mam zdania.
Hip-hopowce- zupelnie nie moje klimaty, wlasciwie nigdy sie z tymi co hh sluchaj nie trzymalam...
matal-vitaj bracie :)
punk- ave sid vicious :*

Ja po prostu mial potrzbe w kontrowersyjny sposobwyrazic swoja osobowosc... Ale nie wiem jak to u innych....
"Życie to jest teatr -- mówisz, ciągle opowiadasz. Życie to jest tylko kolorowa maskarada. Wszystko to zabawa, wszystko to jest jedna gra. Przy otwartych i zamkniętych drzwiach -- to jest gra" Edward Stachura

Awatar użytkownika
Asiuñka

• Miejscowość:Moje big city :)

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 14 Gru 2006, 15:51

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Alicja » 14 Gru 2006, 15:59

Nie mam nic przeciwko subkulturom, które są nastawione pozytywnie do otoczenia i wyrządzają nikomu krzywdy swoimi ideałami.

Nie utożsamiam się z żadną, bo nie lubię się zamykać w jednej konkretnej. Wyrosłam z tego. Wydaje mi się, że mam odrębny styl i nie się mnie gdzieś zakwalifikować.

Metal, punk - myślę "pewnie idą na wino, poszłabym z nimi" :D albo "fajne ma naszywki na kostce", czy coś w tym stylu.
Skate - myślę "zioooom, zaraz mu spodnie spadną"
Dres - myślę "tylko żeby mi nie przypieprzył"

Ponieważ w ten sposób wyrażają siebie.
"Połamane kwiaty, które żyją samotnie. Każdego z nas wiatr kiedyś dotknie."

Awatar użytkownika
Alicja

• Miejscowość:Busko Zdrój

Nieprzeczytany postprzez Kibol » 14 Gru 2006, 16:18

wyrażają poglądy
jasne że tak i to nie jedną
Metal ok punkowi trepy skate przeważnie nielubie
4)Dlaczego, według was niektórzy ubierają, zachowują się tylko w jakimś konkretnym stylu
pokazują swoje przekonanie
Krew&HonoR&Ojczyzna.Blut&EhRe&VateRland.Blood&HonouR&FatheRland.
Tylko Biel Skóry Twej Tylko Twa Polska Krew

Kibol

• Miejscowość:GóRnygo ŚloNSka :D
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez Asiuñka » 14 Gru 2006, 16:25

punkowi trepy

W czym punk nie dorownuje dla matala?
"Życie to jest teatr -- mówisz, ciągle opowiadasz. Życie to jest tylko kolorowa maskarada. Wszystko to zabawa, wszystko to jest jedna gra. Przy otwartych i zamkniętych drzwiach -- to jest gra" Edward Stachura

Awatar użytkownika
Asiuñka

Nieprzeczytany postprzez Magic » 14 Gru 2006, 17:38

ja uważaz że są to ludzie którzy lubią taki styl i chcą sie tak ubierać bo im to sprawia przyjemność

Ignis napisał:2)Utożsamiacie się z jakąś?

jak już każdy wie na tym forum ubieram sie jak lubie i żyje jak chce i nie przepadam zaludzmi którzy oceniją takich jak ja po ubirze

Ignis napisał:3)Co myślicie widząc na ulicy typowego metala/punka/skate/itp?

nic nie myśle normalny człowiek :D

ja moge powiedzieć tylko to co wiem po sobie. nie wiem jak reszta myśli. ja ubieram sie tak bo jest mi tak wygodnie i tylko w takich ciuchach czuje sie swojo. nie umiał bym chodzić teraz sobie w takich normalnych spodniach jest to dla mnie dziwne uczucie. a w swoim zachowaniu nie widze nic dziwnego zachowuje si ejak kazdy chłopak ;)
Image
Image
Image
Image

Awatar użytkownika
Magic

• Miejscowość:Opola, miejsca gdzie wczyscy znają mnie

Nieprzeczytany postprzez scott. » 14 Gru 2006, 19:14

a w swoim zachowaniu nie widze nic dziwnego zachowuje si ejak kazdy chłopak

to znaczy jak? wiesz.. ja zauwazylem na przyklad, ze w moim otoczeniu kazdy zachowuje sie inaczej.
Image
wszyscy jesteśmy jedną wielką częścią istnienia!

Awatar użytkownika
scott.

• Miejscowość:Poznań

Nieprzeczytany postprzez Ignis » 14 Gru 2006, 19:31

Asiuńka napisał:

Kiedys bylam ostra punkowa, w glanach, z pieszczochami, paskami z ćwiekami, w czarnych ubraniach, z kostka na placach i basem w dloni. Tzn byalm bardzo agrestywan w stosunku do otczenie, niesamowicie sie buntowala i zawsze musial miec inne zdanie niz reszta.
I tak mi zostalo, musze prowakowac i nie byc schematyczna :P

Jak wyzej powiedzilam o skinach mysle ze to banta antysemistow o rozumie wielkosci orzach wloskiego (i oni mysla tak o punkach).
Skate-nie mam zdania.
Hip-hopowce- zupelnie nie moje klimaty, wlasciwie nigdy sie z tymi co hh sluchaj nie trzymalam...
matal-vitaj bracie :)
punk- ave sid vicious :*

Widze "swojego" człowieka :)

Awatar użytkownika
Ignis

Nieprzeczytany postprzez Asiuñka » 14 Gru 2006, 19:37

Widze "swojego" człowieka

Moglabys to sprecyzować? :)

Awatar użytkownika
Asiuñka

Nieprzeczytany postprzez Ignis » 14 Gru 2006, 19:49

Jestem typowym punkiem i mam takie same poglądy na inne subkultury jak Ty :wink:

Awatar użytkownika
Ignis

Nieprzeczytany postprzez Asiuñka » 14 Gru 2006, 19:56

Jestem typowym punkiem i mam takie same poglądy na inne subkultury jak Ty

Pewnie gorejaco wierzylas w anarchie a piosenki sex pistols byly hymnem zycia :)
ja do tego milam faze na czytanie poezji (do tej pory ja uwilabima) i czytanie "bibili szatana" -Antona Szandor LaVey i wiele innych typowo punkowych rzeczy jak chocby pogo :)

Awatar użytkownika
Asiuñka

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry