Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210433 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Studia medyczne

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez matt_01 » 05 Sty 2010, 19:32

W tym roku wybieram sie do liceum o profilu bio-chem-fiz i potem chcialbym isc na medycyne. Mam pewne pytanie w zwiazku z tym. Po 6 latach medycyne ogolnej dostaje sie jakis 'tytul' ?? I ewentualnie czy da sie wykonywac jakis zawod po tym lub gdzies pracowac?? (chodzi mi bardziej o studia i prace w usa) No bo wiecie nie mozna byc do ponad 30roku zycia pracowac jako kelner badz miec inna dorywcza prace lub tez byc na utrzymaniu rodzicow. Wiec, czekam na powazne odpowiedzi od ludzich ktorzy sie na tym znaja.

matt_01

• Miejscowość:Kraśnik - Lublin
  • Pochwały:1
Użytkownik zbanowany

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez Jigga » 05 Sty 2010, 22:25

Nie jestem pewien po ilu latach lekarze robią specjalizację, ale jedno jest pewne. Jeśli chcesz studiować w USA, to szykuj górę kasy. Jeśli chcesz studiować w USA medycynę, to szykuj 2 góry...
Jeśli chcesz studiować w Polsce i zaraz później pracować w USA, to masz marne szanse na znalezienie pracy.
Życzę powodzenia i wytrwałości ;)
Image
"Only don't tell me you're innocent. Because it insults my intelligence and makes me very angry. "
"Don't use strong words. It makes you look weak"

Awatar użytkownika
Jigga
Przyjaciel

• Miejscowość:Olesno/Opole

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 05 Sty 2010, 22:25

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez matt_01 » 07 Sty 2010, 15:51

Specjalizacji robi sie po 6latach medycyny ogolnej i to tez jest okres 5-6lat. Z tego co wiem to studia w USA nie sa AZ TAK drogie i ze wiekoszsc tylko straszy, a nawet tam nie studiowali .... Chodzi mi o to jak moge pracowac W CZASIE I PO 6 LATACH MEDYCYNY OGOLNEJ. Czy naprawde nikt tego nie wie ???

matt_01

Użytkownik zbanowany

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez Jigga » 07 Sty 2010, 23:24

ja tylko piszę, to co słyszałem. A słyszałem, że studia kosztują 100 tys.$$
Plus oczywiście koszty mieszkania, wyżywienia itd.

Możesz korków udzielać :mrgreen:
Image
"Only don't tell me you're innocent. Because it insults my intelligence and makes me very angry. "
"Don't use strong words. It makes you look weak"

Awatar użytkownika
Jigga
Przyjaciel

• Miejscowość:Olesno/Opole

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez matt_01 » 09 Sty 2010, 18:47

Hmm z moich źrodeł wynika za to że roczny koszt studiów wynosi ok. 15tys $ ( ksiazki, kwatera etc..). Hmm a wiesz moze jak tam korki wygladaja ? Tak jak w polsce ze przychodza do domu ludzie etc. ? :P

matt_01

Użytkownik zbanowany

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez alooohaa » 10 Sty 2010, 11:23

Jestem właśnie w 3 klasie liceum na profilu bio-chem i też chcę dostać się na medycynę. Z tym, że w Polsce. I tu taka moja rada: Nie planuj przyszłości, aż tak daleko. Jesteś narazie w gimnazjum, tak? Tu wszystko jest miłe, proste i przyjemne. Materiał biologii, chemii i fizyki w liceum jest tak obszerny, że naprawdę nie jest to takie hop-siup, żeby się dostać na medycynę. I uwierz mi, zajmij się najpierw nauką, a jak dostaniesz się na medycynę to możesz zacząć dalsze plany. Jeśli chcesz studiować w USA to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się po pierwszym roku tam przenieść - uczelnie w Polsce obecnie stosują specjalny system punktów, które przeliczane są na punkty na uczelniach zagranicznych.
Co do tytułu to najpierw czeka Cię 6 ciężkich lat nauki, a dopiero później specjalizacja, trwająca dość długo (nie jestem na 100% pewna ale coś ok. 3 lat).
You might be a big fish in a little pond
Doesn't mean you've won.

Awatar użytkownika
alooohaa

• Miejscowość:Zapomniana przez świat
  • Pochwały:53

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 10 Sty 2010, 11:23

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez matt_01 » 10 Sty 2010, 12:15

Kur*a mac pisalem z 20min komenta i jeb*ne gowno mi usunelo. W skrocie powiem ze studia wiem ze sa ciezkie a nauka zabiera ponad 10lat, wiec dziwnie sie troche czuje z perspektywa ze zaczne pozadnie pracowac dopiero po 30. Medycyna ogolna -6lat, staz,praktyka - 13miesiecy (chyba), specjalizacja- 5-6lat,a nawet 11lat.

Najgorzej wedlug mnie na studiach za granica to przeskoczyc ta bariere jezykowa i to ze nie znamy profesjonalnych nazw w jezyku angielskim tak jak w polskim. Do tego ten SAT, GRE, TOEFL i inne formalnosci zwiazane rowniez z pobytem na dluzsza mete w USA (ja chce tam zostac do konca zycia, ogolnie to jestem kosmpolita i nie uwazam sie za Polaka)

Pozdrawiam wszystkich z bio-chem i bio-chem-fiz oraz przyszlych lekarzy ^^.

matt_01

Użytkownik zbanowany

Re: Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez Ephedrine » 30 Sty 2010, 22:20

matt_01 napisał:Po 6 latach medycyne ogolnej dostaje sie jakis 'tytul' ??

Lekarz medycyny
matt_01 napisał:I ewentualnie czy da sie wykonywac jakis zawod po tym lub gdzies pracowac??

Można na przykład pracować w pogotowiu czy jako lekarz rodzinny.

Awatar użytkownika
Ephedrine

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Uller » 30 Sty 2010, 23:22

matt_01 napisał:Hmm z moich źrodeł wynika za to że roczny koszt studiów wynosi ok. 15tys $ ( ksiazki, kwatera etc..)

Tja tyle, że w USA studia są płatne. Medycyna będzie cię kosztować w granicach 40 tys dolarów. Do tego sobie dolicz to 15 tys za kwaterę etc. Łatwiej skończyć studia w Polsce zrobić specjalizacje i wtedy za granice ewentualnie wybić.

alooohaa napisał:materiał biologii, chemii i fizyki w liceum jest tak obszerny, że naprawdę nie jest to takie hop-siup

:lol: :lol: :lol: Na pierwszym roku medycyny dopiero zobaczysz co znaczy obszerny materiał :wink:

alooohaa napisał:Jeśli chcesz studiować w USA to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się po pierwszym roku tam przenieść - uczelnie w Polsce obecnie stosują specjalny system punktów, które przeliczane są na punkty na uczelniach zagranicznych.

ECTS dotyczy chyba tylko krajów EU, ale nie jestem pewnien. Do USA to conajwyżej na wymianę, a to nie to samo co studia normalne.

Awatar użytkownika
Uller

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez Abracadabra » 11 Mar 2010, 15:04

Po studiach medycznych chyba najłatwiej obecnie o prace

Abracadabra

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez agatka86 » 16 Mar 2010, 18:47

Zdecydowanie jest łatwiej znaleźć prace po medycynie niz po kazdym innym kierunku, sama żałuję że jak byłam młodasza to nie poszlam na medycyne,a teraz niestety jest juz za późno

agatka86

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez wireman » 16 Mar 2010, 19:07

Po 6letnich studiach medycznych czeka Cię Lekarski Egzamin Państwowy, czyli LEP. Zostajesz wtedy lekarzem bez specjalizacji, czyli prawdę mówiąc nikim :)
Dopiero potem, w trakcie pracy, robisz specjalizację która może trwać 4-6 w zależności co wybierzesz. Oczywiście robienie specjalizacji to kolejny "luksus" o który trzeba się ubiegać - raz, że nie zawsze ma się możliwość wyboru tego co się chce, zależy to od konkretnego szpitala - dwa, że tutaj znowu liczy się wynik LEPu.

Tak więc czeka Cię długa harówa ;) Lepiej przyłóż się już teraz, bo progi na medyku są niezłe.

wireman

Nieprzeczytany postprzez Ephedrine » 16 Mar 2010, 21:07

No i warto wspomnieć jak człowiek wygląda po takich studiach. Ciągle tylko Red Bull, zupka chińska, fajki. Mi już siada psychika po 4 latach na Akademii Medycznej. Tymczasem pozdrawiam, idę się wyspać pierwszy raz od 2 tygodni.

Awatar użytkownika
Ephedrine

Studia medyczne

Nieprzeczytany postprzez wireman » 17 Mar 2010, 07:21

Ephedrine, gdzie studiujesz?

wireman

Nieprzeczytany postprzez Ephedrine » 17 Mar 2010, 11:18

W Gdańsku, ale farmację nie medycynę, chociaż z tego co słyszałem to poziom trudności jest podobny. Jeśli medycyna jest jednak jeszcze trudniejsza to...

Awatar użytkownika
Ephedrine

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry