Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210474 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Solarium = nowotwory?

Twoje ciało wysyła Ci niepokojące sygnały? A może szukasz sposobu na poprawienie jego kondycji? Nie wiesz jaką dietę wybrać? Jeśli tak, to dział ten stoi dla Ciebie otworem.

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez matt_01 » 06 Kwi 2010, 12:26

Solarium powoduje nowotwory skóry. Odnośnie tego stwierdzenia dręczy mnie jedno pytanie: jaki % ryzyka jest, na zachorowanie na nowotwór podczas regularnego odwiedzania solarium ??

matt_01

• Miejscowość:Kraśnik - Lublin
  • Pochwały:1
Użytkownik zbanowany

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Re: Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez almette » 06 Kwi 2010, 15:50

Dokładnie nie powiem Ci ile procent, ale na pewno większa możliwość jest na zachorowanie nowotwora niż byś nie chodziła na solarium, więc jak nie musisz to nie chodź !:) Po co narażać się na niebezpieczne choroby? Później może być już za późno. Nie tylko można narazić się na tą chorobę, ale również widzę, że te osoby które chodzą do solarium już od jakiegoś czasu mają baaardzo zniszczoną skórę, taką wysuszoną, takie jagiełki czy coś i pomarszczoną...!

Najlepszym sposobem jest kupienie dobrego( nie znaczy drogiego) balsamu brązującego lub samoopalacza!:) Wiem, bo sama stosuję np. z Ziaji "Sopot". Jestem bardzo z niego zadowolona. Nie tylko mam bardziej śniadą twarz to jeszcze bardzo ładnie mi nawilża :mrgreen:
"Jeśli kiedyś zakochasz się w nieodpowiednim człowieku, nie zostawaj z nim do śmierci, bo ten odpowiedni ciągle gdzieś na Ciebie czeka."

almette

Re: Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 06 Kwi 2010, 15:50

Awatar użytkownika
mgirl

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez pabl00089 » 06 Kwi 2010, 16:59

slyszalem ze w krajach unii europejskiej maja wprowadzic prawo, ktore ma egzekwowac dowod tozsamosci czyli od 18 lat...

Jesli za duzo korzystasz z solarium to mozna dostac, to nic innego jak promienie UV, a te przeciez uznawane sa za rakotworcze.
jeśli nie ma czegoś na Google

to nie istnieje ;)

Awatar użytkownika
pabl00089

• Miejscowość:97-3PT
  • Pochwały:1

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez szklanapodłoga » 06 Kwi 2010, 17:23

przede wszystkim uważaj na wszsytkie pieprzyki. mozesz przynjamniej przed wizyta jak juz musisz isc posmatować je kremem z duzym filtrem zeby one nie były tak abrdzo napromieniowane.

szklanapodłoga

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez Claudynka » 06 Kwi 2010, 17:36

Na czerniaka złośliwego [najgroźniejszy z nowotworów, dla niego są bardzo małe szanse na wyleczenie] chorują głównie osoby korzystające stosunkowo często z usług solarium. Mowa o ludziach opalających się przy sztucznym świetle około 2 razy w tygodniu, albo i częściej.
Jeśli do solarium zaglądasz jedynie kilka razy do roku, szanse na czerniaka są o wiele niższe, co nie znaczy, że praktycznie niemożliwe.
Korzystając z solarium musisz się liczyć z tym, że Twoja skóra bardzo szybko straci jędrność, zacznie się niszczyć [pojawią się zmarszczki], ponieważ promieniowanie UV niszczy włókna kolagenowe. A to wszystko składa się na potencjalnego raka skóry.
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez avokaine » 06 Kwi 2010, 18:03

Ja mam zasadę dwa razy na miesiąc ale to i tak tylko zimą - oglądałam skórę młodej dziewczyny która przesadzała z solarium. Stara biologicznie, zniszczona - o nie dziękuję, po co sobie raka fundować.

Awatar użytkownika
avokaine

• Miejscowość:Ole Ole

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 06 Kwi 2010, 18:03

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez martuśka. » 06 Kwi 2010, 23:46

Rak po części jest dziedziczony więc bez solarium można zachorować, szczególnie jeśli w rodzinie często zdarzają sie przypadki zachorowań - wtedy solarium + predyspozycje dają większe ryzyko.
Szczególnie znamiona trzeba chronić. Nawet gdy opala się naturalnie na słońcu, też trzeba je smarować filtrem.
Sama nie chodzę na solarium. Kiedyś byłam kilka razy przed jakąś okazją większą ale tylko wtedy. Nie traktuje tego jak rozrywkę czy metodę odprężenia.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:76

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez cyniczna » 10 Maj 2010, 16:26

zgadzam się z poprzedniczkami. Trzeba szczególną ochroną poddać miejsca gdzie mamy znamiona czy pieprzyki. Krem z filtrem jest również bardzo przydatny. Opalanie się "z głową na karku" raczej (co nie znaczy że jest to niemożliwe) nie spowoduje nowotworu, bez przesady.
Tak samo jest z np. paleniem papierosów - to i to jest niezdrowe i trzeba liczyć się z konsekwencjami.
leave the past in the past, the future in the future.
and enjoy the present of the present.

Awatar użytkownika
cyniczna
Przyjaciel

• Miejscowość:in your mind
  • Pochwały:11

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez onaszalona » 10 Maj 2010, 16:51

Dokładnie trzeba uważać na jakieś znamiona itp. Jeżeli się chodzi raz na jakiś czas np.kilka razy do roku czy tam 1-2 na miesiąc to chyba nic się nie stanie, ale już o kilku razach na tydzień to nie chcę mówić. To zalezy też od nas samych, jeden będzie chodził często i nic mu nie będzie a drugi pójdzie kilka razy i zauważy jakieś zmiany na skórze typu powiększone znamiona czy coś takiego (nie znam się ale gdzies czytałam coś takiego). Wszystko trzeba robić z głową i umiarem, nie musisz "robić" z siebie skwarka wystarczy że pochodzi się raz w tyg na 7-8min i już widać znaczną różnicę.

Awatar użytkownika
onaszalona

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:3

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez triam » 30 Sie 2010, 16:00

byłam na solarium 1 raz. na 5 min. żeby "spróbowac jak to jest" .
dostałam udaru. to nie żarty. już nigdy tam nie pójdę.
"chwila dzisiaj mamy ChillOut! "

Awatar użytkownika
triam

Solarium = nowotwory?

Nieprzeczytany postprzez Cynizm » 01 Wrz 2010, 16:29

Zawsze jakiś procent zagrożenia jest. Ja osobiście odradzam solarium,bo po skóra jest nienaturalna. Jeśli koniecznie chcesz być ciemniejsza to stosuj jakieś kremy typu samoopalacze (Chociaż po nich to taka marchewa jest)
Zaprzedałem duszę gitarze. Gdybym teraz przestał na niej grać, nie byłoby dla mnie miejsca na świecie

Awatar użytkownika
Cynizm

• Miejscowość:Paradise City

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry