Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210041 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Socjologia.

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Socjologia.

Nieprzeczytany postprzez anot » 10 Lut 2010, 16:09

W prawdzie jestem dopiero w 2 klasie technikum, ale powoli zaczynam myśleć - co dalej?
Myślałam o socjologi, ale... No właśnie. Tu i tam słyszę, że to nieopłacale, niepotrzebne i tak dalej. Chciałabym poznać Wasze zdanie na temat tego kierunku, co sądzicie? A, no i z czego najlepiej powinnam zdawać maturę. Pytam za wczasu, bo pewnie jeszcze kilka razy zmienie zdanie.
Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję. ;)
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
anot
Moderator

• Pochwały:17

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Socjologia.

Nieprzeczytany postprzez Sylala » 10 Lut 2010, 16:18

Też jeszcze jestem w szkole średniej, więc o socjologii niewiele mogę Ci powiedzieć.
Natomiast, jeżeli chodzi o dobór przedmiotów maturalnych, to najlepiej, żebyś sprawdziła na stronie wybranej przez siebie uczelni, bo każda ma inne kryteria, progi punktowe, wagę etc.
"Zaiste, jak mawiał król Dezmod, zaglądnąwszy po skończonej potrzebie do nocnika: „Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć”."

Andrzej Sapkowski

Sylala

• Pochwały:32

Socjologia.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 10 Lut 2010, 16:18

Awatar użytkownika
mgirl

Re: Socjologia.

Nieprzeczytany postprzez Bourne » 10 Lut 2010, 16:23

Kierunek o takim samym znaczeniu jak filozofia. Idą tam tylko ludzie, którzy chcą pójść gdziekolwiek i nie myślą o przyszłości. Nie ma potem żadnych perspektyw i tracisz tylko niepotrzebnie kilka lat życia na coś czego żaden pracodawca tak naprawdę nie wymaga, a to oznacza, że po takich studiach masz takie same (a nawet gorsze) szanse znalezienia pracy, jak ktoś kto zakończył edukację po szkole średniej i poszedł od razu do pracy, bo taka osoba będzie miała brak wykształcenia i jakieś tam doświadczeniem, a taki socjolog również brak przydatnego wykształcenia, tyle że z brakiem doświadczenia.
Ścigam się sam ze sobą - w najgorszym przypadku jestem drugi ...

Awatar użytkownika
Bourne

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:2

Socjologia.

Nieprzeczytany postprzez nieznajoma1 » 10 Lut 2010, 17:01

Z tego co słyszałam, socjologia jest bardzo trudna.
Sama miałam ten przedmiot i fuksem go zaliczyłam. W ogóle mnie nie interesował, wykłady omijałam wielkim łukiem, gdyż całkowicie do mnie nie przemawiały. Ale jeśli odnajdujesz się w tych tematach, to może warto spróbować (;
- Boję się.
- To dowód, że kochasz życie.

Jak Cię Kocham, nie powiem-no bo nie wypowiem, tak ogromnie, bardzo, jeszcze więcej może...

Awatar użytkownika
nieznajoma1

• Miejscowość:Gdzieś.daleko.

Nieprzeczytany postprzez mała czarna » 10 Lut 2010, 17:16

Bourne napisał:Kierunek o takim samym znaczeniu jak filozofia. Idą tam tylko ludzie, którzy chcą pójść gdziekolwiek i nie myślą o przyszłości. Nie ma potem żadnych perspektyw i tracisz tylko niepotrzebnie kilka lat życia na coś czego żaden pracodawca tak naprawdę nie wymaga, a to oznacza, że po takich studiach masz takie same (a nawet gorsze) szanse znalezienia pracy, jak ktoś kto zakończył edukację po szkole średniej i poszedł od razu do pracy, bo taka osoba będzie miała brak wykształcenia i jakieś tam doświadczeniem, a taki socjolog również brak przydatnego wykształcenia, tyle że z brakiem doświadczenia.

gówno wiesz, Bourne. I sorry, że tak ostro, ale idiotycznie generalizujesz.

Pół roku studiuję socjo, bo CHCIAŁAM i to szalenie interesujące studia. Ja przynajmniej bawię się świetnie i mnie się cholernie podoba.
Co po nich? Choćby zarządzanie zasobami ludzkimi, praca w GUSie czy szkolenia w niektórych firmach.

W ogóle to na czym opierasz swoje zdanie, hm?

Autor postu otrzymał pochwałę
-pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że było warto.
-było.

navigare

Image

Awatar użytkownika
mała czarna
Przyjaciel

• Miejscowość:nie skąd, ale dokąd
  • Pochwały:3

Socjologia.

Nieprzeczytany postprzez szaloonaa » 10 Lut 2010, 21:20

Moja przyjaciółka jest na socjologii, pierwszy rok i szczerze mówiąc przeklina te studia. Mówi, że u niej na roku 90% osób uważa te studia jako poczekalnię i po pierwszym roku będą starać się dostać na studia tam, gdzie chcieli. Mówi, że przedmioty są różne, choć jest ten sam materiał i generalnie nie jest zadowolona.
Oczywiście - jakąś pracę po tym znajdziesz, choćby taką jak napisała mała czarna; grunt, żeby Cię to interesowało i żebyś się w tym spełniała :)

A co zdawać? Hm.. moja przyjaciółka zdawała biologię, ale na pewno można zdawać jakieś inne przedmioty; musiałabyś się zagłębić w wymagania uczelni, na którą byś chciała startować :)
Dance me to the end of love.

Awatar użytkownika
szaloonaa

• Pochwały:58

Socjologia.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 10 Lut 2010, 21:20

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Bourne » 10 Lut 2010, 22:29

gówno wiesz, Bourne. I sorry, że tak ostro, ale idiotycznie generalizujesz.

Może faktycznie za bardzo się machnąłem mówiąc o wszystkich. Jednak naprawdę spora część osób kończąca socjologię itp. zasila kolejne rzesze bezrobotnych z wyższym wykształceniem. Nie raz można było o tym usłyszeć w tv czy też wyczytać w internecie.
W ogóle to na czym opierasz swoje zdanie, hm?

Wywiadzie środowiskowym ;)
Ścigam się sam ze sobą - w najgorszym przypadku jestem drugi ...

Awatar użytkownika
Bourne

• Miejscowość:Wrocław

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry