Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210474 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Pies rasy Shih Tzu

Każdy z nas ma jakiś problem, którego nie potrafi albo nie wie jak go rozwiązać. Jeżeli coś Cię trapi, nie krępuj się pisz otwarcie... na pewno ulży Ci na sercu :)

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Weronika » 01 Wrz 2010, 21:45

Planuję zakup suczki rasy shih tzu. Czy na forum są jakieś osoby, które mają do czynienia z tą rasą? Mam parę pytań:
- macie psiaka rodowodowego, czy z domowych hodowli?
- długo uczył się załatwiać w wyznaczonym miejscu?
- ile wychodzi utrzymanie takiego psiaka miesięcznie?
- jakie są wasze opinie na temat tej rasy?
Zastanawiam się także, czy kupiś sunię teraz, czy przeczekać zimę...
Dodam, że mieszkam w prywatnym domu z ogródkiem-nie w bloku.
Image
Pozdrawiam! (;
...czasem trzeba zamilknąć, żeby zostać wysłuchanym ...
Jedenaste przykazanie: Nie cudzosłów!
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

• Miejscowość:exStolica
  • Pochwały:10

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez hypertrichosis » 01 Wrz 2010, 23:31

Weronika napisał:- długo uczył się załatwiać w wyznaczonym miejscu?

Rasa psów o ktora pytasz nalezy wedlog mojej oceny do inteligetnych, nie ma zadnego problemu w nauce podstawowych czynnosci. Przy odrobinie dyscypliny chetnie bedzie nie tylko wolal siku na dwor, ale rowniez aportowal czy plywal.

Weronika napisał:- ile wychodzi utrzymanie takiego psiaka miesięcznie?

Najwieksze koszty zwiazane sa ze strzyzeniem, koszt to ok 100 zl i nalezy to robic 2-3 razy w roku. Shih Tzu niezywkle szybko rosna wlosy, upaly ktore nawiedzily nasz kraj tego roku byly dla psiaka absolutnie nie do zaakceptowania przez co strzyzenie bylo niejako obowiazkowe. Do kosztow nalezy rowniez zaliczyc szampon, to z kolei koszt 50 zl / 3 miesiace. Karma - najlepiej Royal kolejno dla juniora i starszych wiekiem pieskow nalezy do tych drozszych.

Weronika napisał: jakie są wasze opinie na temat tej rasy?

Nie wyobrazam sobie lepszego przyjaciela domu niz Shih Tzu. Piesek to niesamowicie wesoly, pelen energii, potrafi rozbawic absolutnie kazdego. Uwielbia sie bawic, jest towarzyszki i z ufnoscia podchdozi do ludzi, kocha dzieciaki. Musze przyznac ze nie znam czlowieka ktory by kolo mojego Shih Tzu przeszedl obojetnie, ten pies ma w sobie cos niesamowitego co sprawia ze ludzie usmeichaja sie na jego widok. Przy calej jego aparycji maskotki, latwo przywiazuje sie do domownikow, bywa jednak ze rozpieszczony poczyna sobie zbyt smialo - dlatego nalezy wlozyc odrobine wysilku w jego wychowanie.

Weronika napisał:Zastanawiam się także, czy kupiś sunię teraz, czy przeczekać zimę...

Moj Shih Tzu nie ma zadnego klopotu ze sniegiem, co wiecej uwielbia w nim skakac i tarzac sie. Zima to okres gdy jego futerko jest jak najbardziej na miejscu, pies tej rasy napewno nie zmarznie. Interesujace jest to ze male Shih Tzu spia na pleckach z nozkami podwinietymi do gory, jest to widok niezywkle uroczy ;)

Weronika napisał:Dodam, że mieszkam w prywatnym domu z ogródkiem-nie w bloku.

Przy pieskach nalezacych do tej rasy nie ma tak naprawde znaczenia czy mieszkasz w bloku czy domu, sa relatywnie nieduze i swobodnie moga odnalesc sie na blokach, niemniej sam fakt ogrodka ucieszy kazdego pieska na jakiego sie zdecydujesz. Nie zauwazylem przy tym aby moje malenstwo mialo sklonnosc do kopania dolkow, nie sadze aby kwiatki mamy mialy sie czego obawiac ze strony pieska ktory wysokoscia nie przekracza dorodnego rumianka.

Autor postu otrzymał pochwałę
Aliquando Praeterea rideo, jocor, ludo, homo sum

Awatar użytkownika
hypertrichosis

• Pochwały:3

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 01 Wrz 2010, 23:31

Awatar użytkownika
mgirl

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Bobbb » 05 Wrz 2010, 12:55

Mieszkam z około 7 miesięcznym shih tzu pod jednym dachem i myślę, że hypertrichosis bardzo dobrze ocenił tę rasę. Wiele tu nie trzeba dodawać. Pies został kupiony właściwie z myślą o mojej młodszej siostrze, ale polubiła go cała rodzina. Potrafi być strasznie zabawny, biegając w kółko wywalonym językiem, łąpiąc piłkę (zdarza się że poluje na komary XD!),czy tarzając się gdzieś na plecach. Jest dość inteligentny, ale też miewa swoje humory. Możliwe, że gdzieś popełniliśmy błąd wychowawczy, ale nasz pies potrafi czasami zdenerwować, poprostu nie słuchając. Uwielbia inne psy i ich zapach, więc zdarza się, że jeśli przyjdzie ktoś kto ma w domu psa, nasz shih tzu nie chce go odstąpić na krok. Potrafi warczeć na tego kto chce go odciągnąć. Ząbki ma małe, ale kiedyś wbił mi je całkiem ładnie. Odpoczywał po letnim spacerze w zimnej wannie, ale byłem zmuszony go wyciągnąć, co mu się niezbyt spodobało. Oczywiście został ukarany i stał się nieco grzeczniejszy.
Jeśli chodzi o to czy warto kupić go już na zimę... jasne! Świetnie odnajduje się w takich warunkach i hasa po zaspach większych od niego. Na początku zdażało się, że załatwiał się w domu, ale po jakimś miesiącu definitywnie (jeden wyjątek, gdy był chory) przestał. Aha, jeszcze jedno. Wiem, że te psy na zdjęciach mają jakieś fantazyjne, świetnie wykonane długie fryzury, ale jeśli nie chcemy mieć psa na wystawę, radzę ścinać go na dość krótko. Szczególnie na pysku. Może być sporo zamieszania z czyszczeniem i rozplątywaniem długiego włosa, a shih tzu podczas jedzenia potrafi sie nieźle ubrudzić ; d Zresztą krócej obcięte też wyglądają ładnie, a może nawet lepiej?

Awatar użytkownika
Bobbb

• Pochwały:5

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Eirene » 05 Wrz 2010, 15:35

Z tego, co mi wiadomo, to ta rasa jest skora do zabawy, radosna i trochę wygodnicka. A co najważniejsze, jest nastawiona pozytywnie do ludzi i do innych psiaków. Jeżeli masz dom z ogrodem, to duży plus, będziesz czuła się bardziej komfortowo, wiedząc, że gdy wypuścisz psa, to nie ucieknie on na ulicę (zawsze trzeba myśleć o zabezpieczeniach, aby nie doszło do przykrego wypadku).

Szukam Cię w miękkim futrze kota.

Awatar użytkownika
Eirene
Kumpel

• Pochwały:43

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Weronika » 09 Lis 2010, 16:22

Dziękuję za odpowiedzi (;
Już postanowione-mała suczka trafi do mnie yyy... jak wyjdzie z brzuszka i podrośnie ^^ Wypadnie to gdzieś początkiem stycznia, ale mam nadzieję, że nie będzie wielkich mrozów i spokojnie będę mogła uczyć ją siusiać na dworze...
Zastanawiam się tylko, czy nie będzie okrutne wyprowadzanie szczeniaczka na siku w mroźną pogodę ):
Mam nadzieję, że wszystko wypali tak jak sobie zaplanowałam-niestety nie mam bezpśredniego kontaktu z hodowcą, bo piesek ma być poniekąd prezentem, dlatego troszkę się stresuję :/
I mam również nadzieję, że moja 16letnia kotka nie będzie robić problemów, bo dotychczas tylko ona była domowym pieszczochem i stała się nieco cwana i zarozumiała...

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenia z shih-tzu, to proszę o wypowiadanie się ;)
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez V-Porada » 10 Lis 2010, 17:00

Droga Weroniko!

Wszelkie informajce na które chciałaś znac odpowiedz zostaly juz umieszczone wyzej. Więc ja cie pociesze co do tego postu ;)

Ja sama osobicie kupiłam pieska w nowy rok go dostałam. Więc mozesz sobie wyobrazic , że było zimno i pełno śniegu. Może to nie shih-tzu ale beagle. nie wazne. ;D Każdy pies jak rodzi się w zimie lub troche wczesniej to jest w pewnym sensie ... przyzwyczajony do zimna. Bo przeciez jakby nie widzieli jeszcze prawidzwego lata :) Poza tym te pieski mają dośc fajne futerko więc nie zmarzna. Byle by nie zostawiac go na noc w jakims zimnym pomieszczeniu. I nastaw sie ze pewnie pierwsza noc bedzie zawodził bo bedzie tesknil za mama!

Napisz jak tam z nim sprawy bo chce byc na biezaco!! :)

Pozdrawiam.

Jeśli macie jakieś problemy możecie śmiało pisac do mnie np. na e-maila : v-porada@wp.pl pomogę wam w każdym problemie. Nie zawiodę was!

V-Porada

V-Porada

• Miejscowość:Sopot
  • Pochwały:1

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 10 Lis 2010, 17:00

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Weronika » 10 Sty 2011, 15:05

V-Porada napisał:Napisz jak tam z nim sprawy bo chce byc na biezaco!!

Piszę więc! :)
Wczoraj byłam wybrać suńcię-ma 3 tygodnie, więc za 4 trafi do mnie (;
Pani od której biorę pieska ma w domu 3 dorosłe shihtzaki-które są piękne, słodkie, rozczulające, miluśkie i cudownie wypielęgnowane (włascicielka prowadzi salonik urodowy dla małych piesków). No po prostu brak mi słów! miałam ochotę włożyć do torby wszystkie 3 dorosłe i je uprowadzić! :oops:
To jakie cudowne są te pieski najbardziej odzwierciedla zachowanie mojego narzeczonego, który się nie mógł od nich odkleić ;P
Tak że teraz pozostaje mi czekać 4 tygodnie i przygotowywać się na przybycie mojej małej (;
Suńcia będzie bardzo podobna w ubarwieniu do tej ze zdj z 1 postu.

Jedno mnie tylko martwi: moja 16letnia egoistyczna wredna kotka :/ nastraszono mnie, że nie raz już było tak że koty w ramach 'obrony' przed chętnymi do zabawy szczeniaczkami zadrapały im oczy i nosy ): Ma ktoś może jakieś doświadczenia w zestawieniu starego kota z młodym szczeniakiem??
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

Re: Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Phony » 20 Sty 2011, 18:49

Weronika napisał:- macie psiaka rodowodowego, czy z domowych hodowli?

Nie ma czegoś takiego jak pies rodowodowy i pies z domowej hodowli :) jest albo pies rasowy (czyli z rodowodem bądź metryką upoważniającą do wyrobienia rodowodu) albo pies w typie rasy (czyli dla laika wyglądający jak shih tzu). Psy w typie rasy często są "produkowane" (bo inaczej się tego nie da nazwać) w pseudohodowlach i mają mało wspólnego ze wzorcem psa określonym przez FCI. W pozostałych przypadkach są potomstwem piesków, których właściciele stwierdzili, że fajnie by było sukę rozmnożyć :) a potem mamy to co mamy w polskich schroniskach.
You were talk, talk, talk, talkin' in circles that day,
when you get to the point make sure that I'm still awake, OK?[...]
God who'd wanna be such an asshole?

Awatar użytkownika
Phony

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Weronika » 20 Sty 2011, 21:38

Phony, dziękuje za wyjaśnienie-ale znam różnicę między psem rasowym, a psem w typie rasy (; może faktycznie powinnam napisać zamiast domowa hodowla-> pseudohodowla.
Ale żebym sobie sama OT nie robiła:

Ponawiam pytanie o połączenie szczeniaczka z dorosłym kotem? ma ktoś jakieś doświadczenia??
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Phony » 20 Sty 2011, 23:00

Normalnie. Bez nacisku. Na początku pozwól pieskowi zwiedzić dom, potem przedstaw go kotu. Najlepiej duże pomieszczenie, nie każ kociakowi się zbliżać do pieska, nie zachęcaj też szczeniaka to zbliżania się do kociaka. Niech same się poznają. Jak maluch ładnie obwącha kociaka to go nagródź (kota przy okazji też). Na początku nie powinno być między nimi problemów, gorzej jak szczeniak zacznie wymieniać zęby i będzie chciał gryźć wszystko łącznie z kotem :D należy po prostu chwalić malucha za to, że zachowuje się wobec kota przyjaźnie, nie stara się traktować go jak zabawki. Wszystko w sumie zależy w tej sytuacji od temperamentu kota i jego przywiązania do własnego terytorium. Ważne jest zapewnienie kociakowi jakiegoś azylu, do którego mógłby się schować gdy będzie chciał uciec przed psem. Zostawiając zwierzaki same w domu na początku radziłabym jednak zamykać je w osobnych pokojach. Osobiście nigdy jeszcze się nie spotkałam z taką sytuacją, że kot wydrapał psu oczy. Nawet moja suka walcząc z kotem (musiałam biedaka ratować) nie odniosła speclajnych obrażeń, a była to walka na serio. Miała jedynie podrapany pysk- ale wiadomo- shih tzu pyszczka praktycznie nie ma i oczy są bardziej narażone na atak, niż w przypadku sznaucera ;)
Na pewno nie staraj się zbytnio ingerować w ich stosunki dopóki rzeczywiście sytuacja nie okaże się groźna. Pamiętaj o tym, że szczeniaki mają skłonności do przesady i nie biegnij od razu z pomocą jeśli mała zacznie przeraźliwie skomleć bo kot pacnie ją łapą po łebku :) małe rasy mają tzw kompleks Napoleona, staraj się go nie pogłębiać, bo zamiast kochanej przytulanki będziesz miała szczekającego na wszystko kudłacza.
Ja z moją sunią przygarniętą ze schroniska 2 miesiące temu własnie przez to przechodzę. Szczeka na wszystko czego nie zna/boi się/ chce udowodnić że tak naprawdę jest dużym psem :) nic fajnego, zwłaszcza gdy się mieszka w bloku a nie w domku :)

You were talk, talk, talk, talkin' in circles that day,
when you get to the point make sure that I'm still awake, OK?[...]
God who'd wanna be such an asshole?

Awatar użytkownika
Phony

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez martuśka. » 02 Mar 2011, 12:03

W sobotę w domu pojawi się mały szczeniak tej rasy a raczej w typie tej rasy. Tak ogólnie to prezent, nie mamy wpływu skąd będzie ale też nie zależy nam na piesku z rodowodem (w sumie chciałam kota...). Podobno to mieszaniec z inną rasą. Nie wiem nawet ile ma tygodni, przez pierwsze dni sama się nim zajmuję i już się stresuje. Nie opiekowałam się nigdy szczeniakiem. Miałam kiedyś psa ale to był zwykły kundel, nie było trzeba stosować żadnych środków ostrożności. Choć mały nie jest czystej rasy to jednak ma wiele z shih tzu i nie wiem czy na początku nie powinnam zwrócić na coś uwagi. Nie wiem czy mogę go normalnie wyprowadzać na smyczy w taką pogodę? Słyszałam, że rasowe szczeniaki nie zawsze mogę wychodzić na dwór tylko trzeba odczekać ileś tam czasu. To zależy od wieku szczeniaka? No i czy nie jest jeszcze za zimno dla takiego malca? Mamy domek z ogródkiem więc może najpierw wyjść tylko do ogródka? W końcu dla niego to też nowość...
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:76

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez unit61 » 15 Mar 2011, 18:42

Wszystko zależy od tego jak psa wychowasz.Pies rasy Shih Tzu jest grupą psów należących do Tybetańskich.Doradziłabym Ci przed kupnem i wprowadzeniem go poraz pierwszy do domu na dłuższy spacer.Spacer wzmacnia relacje z człowiekiem.Pamiętaj,że jest kluczem do tego by zredukować ilość problemów Twego psa.Pies musi rozładowywać swoją skumulowaną energię.Powinnas na samym progu wyznaczyć mu granice i zasady.Nagradzaj go pieszczotami tylko w odpowiednich momentach,to jest bardzo ważne.Jeśli chcesz aby Twój pupil był grzeczny.Jeśli chcesz kupić i wybrać pieska to kup takiego który emanuje mniejszą bądź identyczną energią jak Ty-pamiętaj aby nigdy nie brać psa który ma większą od Ciebie,ponieważ później będziesz miała z nim problemy behawioralne.Jeśli jesteś spokojna to wybierz psa który będzie spokojny,może się odłączać od stada,nie jest mocno pobudzony emocjonalnie.Jeśli masz jakieś pytania chętnie Ci pomogę.Zajmuje się behawiorystyką psów a więc z chęcią udzielę Ci niezbędnych informacji :)
Nasze życie zależy od Naszych myśli.

Awatar użytkownika
unit61

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez Weronika » 18 Mar 2011, 19:39

Moja suńcia jest już u mnie-jutro będzie miała 3 miesiące. Jest przesłodka i przeeeeniegrzeczna -świruje, wariuje, szczeka, gryzie nas i wszystko wokół-ale i tak do tego jest najsłodsza na swiecie i nie zamieniłabym ją na innego psa.
Faktem jest, że szybko się uczy-"siad" załapała po 10 min i do tej pory pamięta, z kupkami i siuśkami też od razu zapamiętała, że ma robić na ręczniczek-a teraz od tygodnia robi na polku. Jednak muszę dodać, że jest strasznie mądra i cwana-wieele rzeczy robi na złość, albo w ramach "zemsty".
Co do spacerków- weterynarz pozwolił nam na spacerki po mieście 2 tyg po ostatnim szczepieniu-na razie wyprowadzam suńcie na podwórko (mam dom z ogrodem, gdzie mała nie ma kontaktów z innymi psiakami).
I jeszcze jedno-nie dajcie się zwiexć małej wielkości, delikatności shitzaków-to prawdziwe długodystansowe waryjaty! Jak wpadną w szał to nawet ściana ich nie pohamuje ^^
<3
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez jumisiek. » 18 Mar 2011, 19:41

Weronika, zazdroszczę Ci takiego słodkie psiaka :D
wrzuć jakieś zdjęcia, chętnie na nią popatrzę :D
jestem ciekawa co byś zrobił, gdybym rozpłakała się tuż przy tobie.

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

• Pochwały:26

Re: Pies rasy Shih Tzu

Nieprzeczytany postprzez unit61 » 19 Mar 2011, 10:23

Weronika napisał:wieele rzeczy robi na złość, albo w ramach "zemsty".
<3

widze,ze frustrujesz sie gdy Twoj psiak narobi balaganu albo zrobi cos czego nie chcesz.Jesli pies robi Ci na zlosc to oznacza,ze masz do niego zle podejscie.Nie w ramach zemsty.Psy nie mszcza sie,one zyja terazniejszoscia,nie przeszloscia czy przyszloscia.One nie mysla "o wczoraj byl ten wredny listonosz wiec musze go ugrysc jutro" One po prostu reaguja na dana sytuacje
Nasze życie zależy od Naszych myśli.

Awatar użytkownika
unit61

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry