Weronika napisał:- długo uczył się załatwiać w wyznaczonym miejscu?
Rasa psów o ktora pytasz nalezy wedlog mojej oceny do inteligetnych, nie ma zadnego problemu w nauce podstawowych czynnosci. Przy odrobinie dyscypliny chetnie bedzie nie tylko wolal siku na dwor, ale rowniez aportowal czy plywal.
Weronika napisał:- ile wychodzi utrzymanie takiego psiaka miesięcznie?
Najwieksze koszty zwiazane sa ze strzyzeniem, koszt to ok 100 zl i nalezy to robic 2-3 razy w roku. Shih Tzu niezywkle szybko rosna wlosy, upaly ktore nawiedzily nasz kraj tego roku byly dla psiaka absolutnie nie do zaakceptowania przez co strzyzenie bylo niejako obowiazkowe. Do kosztow nalezy rowniez zaliczyc szampon, to z kolei koszt 50 zl / 3 miesiace. Karma - najlepiej Royal kolejno dla juniora i starszych wiekiem pieskow nalezy do tych drozszych.
Weronika napisał: jakie są wasze opinie na temat tej rasy?
Nie wyobrazam sobie lepszego przyjaciela domu niz Shih Tzu. Piesek to niesamowicie wesoly, pelen energii, potrafi rozbawic absolutnie kazdego. Uwielbia sie bawic, jest towarzyszki i z ufnoscia podchdozi do ludzi, kocha dzieciaki. Musze przyznac ze nie znam czlowieka ktory by kolo mojego Shih Tzu przeszedl obojetnie, ten pies ma w sobie cos niesamowitego co sprawia ze ludzie usmeichaja sie na jego widok. Przy calej jego aparycji maskotki, latwo przywiazuje sie do domownikow, bywa jednak ze rozpieszczony poczyna sobie zbyt smialo - dlatego nalezy wlozyc odrobine wysilku w jego wychowanie.
Weronika napisał:Zastanawiam się także, czy kupiś sunię teraz, czy przeczekać zimę...
Moj Shih Tzu nie ma zadnego klopotu ze sniegiem, co wiecej uwielbia w nim skakac i tarzac sie. Zima to okres gdy jego futerko jest jak najbardziej na miejscu, pies tej rasy napewno nie zmarznie. Interesujace jest to ze male Shih Tzu spia na pleckach z nozkami podwinietymi do gory, jest to widok niezywkle uroczy

Weronika napisał:Dodam, że mieszkam w prywatnym domu z ogródkiem-nie w bloku.
Przy pieskach nalezacych do tej rasy nie ma tak naprawde znaczenia czy mieszkasz w bloku czy domu, sa relatywnie nieduze i swobodnie moga odnalesc sie na blokach, niemniej sam fakt ogrodka ucieszy kazdego pieska na jakiego sie zdecydujesz. Nie zauwazylem przy tym aby moje malenstwo mialo sklonnosc do kopania dolkow, nie sadze aby kwiatki mamy mialy sie czego obawiac ze strony pieska ktory wysokoscia nie przekracza dorodnego rumianka.