Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210475 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Owłosienie tu i tam xd

Każdy z nas ma jakiś problem, którego nie potrafi albo nie wie jak go rozwiązać. Jeżeli coś Cię trapi, nie krępuj się pisz otwarcie... na pewno ulży Ci na sercu :)

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez Neliels » 22 Lut 2010, 19:20

Sprawa wygląda tak :
Mam 17 lat i jestem dziewczyna jakby ktoś pytał.
Wydaje mi się że "troche" za bardzo jestem owłosiona. Wogole glupio mi o tym gadać dlatego tutaj pisze.
To że mam dosłownie prawie czarne włosy na łydkach to nie problem ale żeby na udach? ; o
tragedia. Codziennie golić musze a i tak po pól dnia pojawiają się czarne kropki...
Poza tym na brzuchu do aż do biustu mam ciemną linie włosków, na całym brzuchu, plecach a nawet piersiach dość długie ale jasne...
Oczywiście staram się tego pozbywać czymś...nawet woskiem ale to strasznie boli.
Na twarzy też mam takie małe jasne.. a nad ustami ciemniejsze, które usuwam woskiem specjalnym do twarzy.
Ale ile to można... To zaczyna byc męczące.
Co może być nie tak? W moim otoczeniu nie widze żeby ktoś miał taki problem jak ja..

Neliels

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez Shunra » 22 Lut 2010, 19:50

Pasta cukrowa jest lepsza niż wosk. Taniej i jak się umie to się usunie tak, że nowe włoski wyrastają po - eh... tygodniu? W sam raz dla leniwych. Na necie jest tona przepisów, bo to coraz bardziej popularna metoda.
To, że akurat u Ciebie wokół nie ma takiej osoby, nie znaczy, że w ogóle to jest jakaś cudaczność - bo i to można dość często zauważyć. W klasie mam dwie takie osoby ;)
Powody są różne, a najwięcej dowiesz się u endokrynologa. Kurczaki spożywane tonami w dzieciństwie - bo były karmione estrogenami. Wyrzut insuliny. Nadmiar testosteronu. Zespół policystycznych jajników. Idź do lekarza i się dowiedz co naprawdę ci dolega.
-Co twoim zdaniem tak cię w niej przerażało, Billy?
-Ko-kochałem ją.
KK

Awatar użytkownika
Shunra

• Miejscowość:The Meeting Place
  • Pochwały:5

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 22 Lut 2010, 19:50

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez nieznajoma1 » 22 Lut 2010, 19:51

Mogą to być problemy hormonalne. Skoro staje się to dla Ciebie uciążliwie, sądzę, że najwyższy czas wybrać się do specjalisty.
- Boję się.
- To dowód, że kochasz życie.

Jak Cię Kocham, nie powiem-no bo nie wypowiem, tak ogromnie, bardzo, jeszcze więcej może...

Awatar użytkownika
nieznajoma1

• Miejscowość:Gdzieś.daleko.
  • Pochwały:2

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez cyniczna » 23 Lut 2010, 07:47

Tak, pierwszym krokiem jest specjalista.
Ja bym raczej się skłaniała do zabiegu laserowego - fakt, tanie to to nie jest, ale skutecznie pozbędziesz się tego nieszczęsnego owłosienia. Poczytaj o tym.
leave the past in the past, the future in the future.
and enjoy the present of the present.

Awatar użytkownika
cyniczna
Przyjaciel

• Miejscowość:in your mind
  • Pochwały:11

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez szaloonaa » 23 Lut 2010, 13:13

Może to być sprawka hormonów - za dużego stężenia testosteronu we krwi. Wybierz się do lekarza, który zleci specjalistyczne badania i ewentualnie jakieś leki.
A co do pozbycia się tego - najlepiej depilacja laserowa w miejscach, gdzie na co dzień jest kłopotliwa np. plecach, czy brzuchu. Wiadomo, trzeba się liczyć z kosztami, ale jest to najskuteczniejsza metoda, depilacja raz a porządnie. Z resztą możesz też poradzić sobie za pomocą lasera, albo robić to tradycyjnie.
Dance me to the end of love.

Awatar użytkownika
szaloonaa

• Pochwały:58

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez Wampirka » 23 Lut 2010, 13:32

pierwszym krokiem jest specjalista.

I to już powinno wystarczyć, bo on najlepiej będzie wiedział co ci zalecić i co z tym zrobić ;)
Bądź cudowny w swej niedoskonałości.

Awatar użytkownika
Wampirka

• Miejscowość:Tomaszów Maz.
  • Pochwały:4

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 23 Lut 2010, 13:32

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez Brayan12 » 23 Lut 2010, 14:25

Ja bym bardziej stawiał na to, że dorastasz a hormony szaleją.
Popytaj w rodzinie czy ktoś (mama/tata/starsze rodzeństwo) miało coś podobnego. Jeśli tak to nie masz się czym martwić, tak jak Koledzy i Koleżanki napisali, SPECJALISTA. Ja nie masz pojęcia do kogo się skierować idź nawet do swojego lekarza rodzinnego a na pewno Ci coś na to poradzi.
Ja sam chodziłem z różnymi przypadkami do lekarza rodzinnego i za każdym razem Pani dr. skierowała mnie w dobrą stronę :)

Brayan12

Re: Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez mentorius01 » 23 Lut 2010, 14:29

Wampirka napisał:

I to już powinno wystarczyć, bo on najlepiej będzie wiedział co ci zalecić i co z tym zrobić ;)

Dokładnie zgadzam się ze wszystkimi powyżej, wychodzi na to że masz za dużo testosteronu. A przyjmowanie hormonów powinno ci pomóc, ale niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem
"Komunizm i chrześcijaństwo, jedynie wiara w piękne ideały"

moje skromne zdanie, własnymi słowami :)

Awatar użytkownika
mentorius01

Nieprzeczytany postprzez complicated » 07 Mar 2010, 13:59

Wybierz sie do endokrynologa, jezeli chcesz leczycsie u Niego na NFZ to potrzebujesz skierowania- takie moze Ci dac np ginekolog lub lekarz pierwszego kontaktu. Endokrynolog zleci Ci odpowiednie badania ormonalne i w razie potrzeby przepisze odpowiednie leki.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
complicated

• Pochwały:8
  • Ostrzeżenia:1

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez emira » 07 Mar 2010, 14:10

ważne jest też czy masz jakieś 'czarne' korzenie. mieszkańcy afryki, azji, ameryki południowej czy strefy śródziemnomorskiej od zawsze są bardziej owłosieni. a w genach co mocniejsze - idzie dalej... :devil:
sweet strawberry :)

Awatar użytkownika
emira

Owłosienie tu i tam xd

Nieprzeczytany postprzez Alexandra » 07 Mar 2010, 16:38

Masz za dużo testosteronu, bo masz owłosienie właśnie tam, gdzie mężczyźni: ścieżka miłości, klata...niektóre kobiety tak mają, możesz wybrać się na zabieg laserowy, wtedy usuwasz owłosienie raz na zawsze. Zawsze też można zawitać do endokrynologa, on Ci powie, czy jesteś już tak ponad 'normę' owłosiona, że należy ingerować w hormony.
Prowadź, dostosuj się albo usuń z drogi.

Awatar użytkownika
Alexandra

• Miejscowość:Łódź

Nieprzeczytany postprzez domino1995 » 14 Mar 2010, 11:16

mentorius01 napisał:
Wampirka napisał:

Dokładnie zgadzam się ze wszystkimi powyżej, wychodzi na to że masz za dużo testosteronu. A przyjmowanie hormonów powinno ci pomóc, ale niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem

Wszyscy mają racje !
Przy hormonach polecam dietę węglowodanową ponieważ niektóre leki działają tucząco... ale 5kg na tydzień to wystarczająco jak przytyjesz ;)

Awatar użytkownika
domino1995

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry