Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235348 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Obowiązkowe ubezpieczenie OC dla rowerzystów?

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

Postprzez era » 31 Lip 2009, 10:00

Ministerstwo Zdrowia rozważa wprowadzenie obowiązkowego ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej dla rowerzystów.

Pomysł ubezpieczenia obowiązkowego pojawił się przy okazji prac nad zmianami w ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Jednym z argumentów zwolenników projektu jest rosnąca ilość kolizji z udziałem rowerów.

Eksperci ubezpieczeniowi uważają pomysł za dobry, ale trudno egzekwowalny, szczególnie na wsi, gdzie rower jest często jedynym, tanim i dostępnym środkiem transportu. Rowerzyści z kolei podkreślają, że tym obowiązkiem odciągnie się ich od zdrowego spędzania wolnego czasu.

W żadnym kraju UE nie ma obowiązkowego OC dla rowerzystów. Jedynym krajem świata z obowiązkowym OC dla rowerzystów jest Szwajcaria, gdzie ubezpieczenie tradycyjnie od pół wieku wykupuje się na poczcie.

Czyżby za bardzo niektórym słonce dało się we znaki???
A za kilka lat zmusza do ubezpieczenia OC tych co jeżdżą na deskorolce i hulajnodze a na końcu pieszych a może w innej kolejności .
W końcu w demokracji - impossible is nothing

Awatar użytkownika
era

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez szaloonaa » 31 Lip 2009, 10:17

Dla mnie to głupota. OC dla kierowców samochodów - jak najbardziej. Ale dla rowerzystów? Tak jak wspomniano - wielu ludzi po prostu zrezygnuje z wycieczek rowerowych. Bo to czysta przesada wyciągać pieniądze na jazdę rowerem.
Nasz Rząd szuka pieniędzy gdzie popadnie w akcie desperacji. Oto Polska właśnie.
Dance me to the end of love.

Awatar użytkownika
szaloonaa

• Pochwały:58

Postprzez mgirl » 31 Lip 2009, 10:17

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez House » 31 Lip 2009, 17:12

era napisał:Jednym z argumentów zwolenników projektu jest rosnąca ilość kolizji z udziałem rowerów.
gdzies maja kolizje, grunt ze beda wieksze wplywy do ich kasy

wskazcie mi kogos kto placilby za jazde na rowerze- idiotyzm
to jest miejsce na madry cytat. sam go sobie wstaw.

Awatar użytkownika
House

• Pochwały:4

Postprzez Wulf » 31 Lip 2009, 17:41

ta juz widze chetne dzieciaki i ich rodzicow stojacych w kolejce po ubezpieczenie, ktore pewnie tez tanie nie bedzie.
Zaczynam sie tez zastanawiac po co nam sa nasze ubezpieczenia i te wszystkie skladki skoro chca od nas kolejny papierek?

Ze ubezpieczyciele sie usmiechaja to nie dziwota, wszak to nowe zrodlo dochodow.

Zreszta akurat to ministerstwo powinno byc jak najdalej od tego typu pomysłów, powinno promowac zdrowy i aktywny tryb zycia, taka ustawa jest temu przeciwna. Poza tym skutki takiego myslenia mszcza sie zwykle finansowo przy leczeniu zawałów czy otylosci. Gdzie te oszczednosci?
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Postprzez Pirat » 03 Sie 2009, 10:38

era napisał:Jednym z argumentów zwolenników projektu jest rosnąca ilość kolizji z udziałem rowerów.

a ile jest z udziałem pieszych. idąc tym tokiem myślenia należałoby też wprowadzić OC dla pieszych, tylko co by było gdyby ktoś nie wykupił - przymusowy postój w domu?

Wulf napisał:Zreszta akurat to ministerstwo powinno byc jak najdalej od tego typu pomysłów, powinno promowac zdrowy i aktywny tryb zycia, taka ustawa jest temu przeciwna. Poza tym skutki takiego myslenia mszcza sie zwykle finansowo przy leczeniu zawałów czy otylosci. Gdzie te oszczednosci?

otóż to, tak to jest jak chce się nagle realizować pomysł który wpadł do głowy w 5minut...

Jestem na nie.
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

Postprzez Lunna » 16 Lut 2011, 02:04

Ja chcę jeszcze obowiązkowe ubezpieczenia od poruszania się pieszo - przecież ile wypadków jest w ten sposób powodowanych! Jeśli ktoś nie chce lub go nie stać to powinno zamykać się w go w szpitalu, najlepiej psychiatrycznym, by nie miał możliwości nikomu zrobić krzywdy.

Krótko mówiąc - idiotyzm. Mam nadzeje, ze szybko sie z tego wycofają.

Awatar użytkownika
Lunna

Postprzez mgirl » 16 Lut 2011, 02:04

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez balzonia » 12 Kwi 2011, 18:28

Tez nie jestem za tym żeby tu coś narzucać, choć wiem od znajomych że mimo wszystko sporo rowerzystów sama z siebie podobne produkty zakupuje i z polis korzysta.

balzonia

Re: Obowiązkowe ubezpieczenie OC dla rowerzystów?

Postprzez andrzej172 » 20 Kwi 2011, 01:00

House napisał:
gdzies maja kolizje, grunt ze beda wieksze wplywy do ich kasy

wskazcie mi kogos kto placilby za jazde na rowerze- idiotyzm
Jak większość ustaw w tym kraju ta również będzie służyła tylko jednemu - napełnieniu portfeli rządzących.

andrzej172

Postprzez Blud » 20 Kwi 2011, 12:42

Krzyż na drogę. Może wprowadzą jeszcze OC na hulajnogi?
www.wyborcza.biz - BIZNES, LUDZIE, PIENIĄDZE

Blud

• Pochwały:1

Postprzez archer » 20 Kwi 2011, 13:40

taz nie maja juz co wymyslac, czyli za rowerek mojej malej chrzesnicy tez by trzeba byla oplacac oc. to jest chore! mam nadzieje tez ta ustawa nie wejdzie

Awatar użytkownika
archer

• Pochwały:4

Postprzez balzonia » 24 Maj 2011, 11:39

Powinno być, ale nieobowiązkowe moim zdaniem. Choć osobiście uważam, biorąc pod uwagę ilość zdarzeń z udziałem rowerzystów, że coś na rzeczy jest.

balzonia

Postprzez salad_finger » 24 Maj 2011, 17:36

Też myślę, ze wprowadzanie obowiązkowego to przesada. Ale dobrze, że się o tym mówi, dzięki temu ileś osób ubezpieczy się z własnej woli

Awatar użytkownika
salad_finger

Postprzez Blud » 24 Maj 2011, 20:11

Przecież jak ktoś jest ubezpieczony od wypadków to po co mu jeszcze na rower? Jak na rolkach będę jeździł to też mam wybór czy nie wykupić dodatkowego ubezpieczenia?
www.wyborcza.biz - BIZNES, LUDZIE, PIENIĄDZE

Blud

• Pochwały:1

Postprzez Kisioł » 03 Cze 2011, 02:28

Socjaliści znów sami się proszą, aby zacząć do nich strzelać. ;)

Awatar użytkownika
Kisioł
Grafik

• Miejscowość:Hohenstein

Postprzez puchaty » 03 Cze 2011, 11:18

skoro ubezpieczenie to i tablice rejestracyjne ;]. A co!

Awatar użytkownika
puchaty
Administrator

• Miejscowość:0lsztyn
  • Pochwały:18

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry