Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235348 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Niemcy - Zawodówka.

Kto lubi szkołę? Nikt? Prawie nikt? Wiadomo :D Ale co tam - Ściąga czy wypracowanie przyda się każdemu :] A matura coraz bliżej :(

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez Xavano » 25 Gru 2011, 23:52

Witam,

Nazywam się Krzysztof, mam 16 lat obecnie chodzę do 1 klasy Technikum Gastronomicznego.

Od nowego roku, a dokładniej w Czerwcu wyjeżdżam do Niemiec do zawodówki, szkołę mam już załatwioną.
Będę mieszkał u mojej ciotki w Bielefeld - Mam pytanie czy za 350 - 600 Euro mogę bez problemu siebie wyżywić, i pozwolić sobie choćby na pobyt 1-2 godzinny raz na 2 tygodnie nad Basenem ?
Bardzo to dla mnie ważne, ponieważ obecnie chodzę na Basen i czuję się po nim znakomicie, witalność i energia zachęca do dalszej pracy.
Proszę napisać czy dałbym radę za 350 Euro, 450 Euro i 600 Euro
Nie będę się rozpisywał, bo nie będzie się wam chciało pisać.

PS. Bardzo proszę, aby nie pisać głupich postów "Po co do Niemiec" etc. bo każdy wie, po co się tam jedzie.
Po 2. Proszę, aby nie wypowiadały się osoby które nie mają o Niemczech zielonego pojęcia. ;)

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez johanneskate, 25 Gru 2011, 23:53, edytowano w sumie 1 raz
Powód: a ja proszę dbać o ortografię

Xavano

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 25 Gru 2011, 23:54

Xavano, a co to jest Basen? (pytam czemu duża litera i czy to normalne znaczenie).
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 25 Gru 2011, 23:54

Awatar użytkownika
mgirl

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez hanna_anna » 26 Gru 2011, 00:06

Również mieszkam za granica, i za taka kwotę będziesz w stanie się wyżywić spokojnie, a na basen co najwyżej wydasz 2-3 euro, wiec żaden wydatek. Rozumiem ze jak będziesz u cioci to za wynajem nie będziesz płacił?
Οἶδα οὐδὲν εἰδώς

Awatar użytkownika
hanna_anna

• Pochwały:9

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez OEMTelevision » 26 Gru 2011, 01:17

to 350 euro czy 600 ? zdecyduj się bo różnica jest kolosalna

Awatar użytkownika
OEMTelevision

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez Xavano » 26 Gru 2011, 12:14

Witam,

OEMTelevision - Nie mogę dokładniej napisać.
Dostałem wiadomość, że w zależności od zawodu, najmniej mogę dostać 350 Euro - Na 1 roku.
A najwięcej 600 Euro - Również na 1 roku. - Chodzi mi tu oczywiście o pieniądze za praktyki.

hanna_anna - Nie, u ciotki będę mieszkał za darmo.
Chodzi o to, że ona ma w Bielefeldzie dwa domy, i jeden z nich odda mi (a właściwie pożyczy), ponieważ zupełnie w nim nikt nie mieszka, a ona robi wszystkie opłaty.
Pozdrawiam.

Xavano

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 26 Gru 2011, 13:09

Chłopie, to samo proponowali mojemu kuzynowi, bo teraz Niemcy szukają ludzi do zawodówki i powiem tak - opłaca się i obyś trafił na 450-600 euro najlepiej. Oczywiście, że za takie pieniądze dasz sobie radę, ale czym więcej tym lepiej.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75
  • Ostrzeżenia:1

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 26 Gru 2011, 13:09

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez wielgo13 » 26 Gru 2011, 14:09

życie w niemczech jest nieco inne niż u nas tzn. droższe w porównaniu u nas piwo kosztuje 4 zł w barze a tam 3,5E wiec jak u nas cos kosztuje 1 zł to tam około 2,5 razy drozej wiec mozesz sobie przeliczyc czy dasz rade przeżycz.

wielgo13

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez OEMTelevision » 26 Gru 2011, 14:21

Za 600 euro powinieneś przepykać, to zależy ile wyniosą Ciękoszty np za mieszkanie itp. 350 trochę mało. Sam basen nie jest taki drogi, tu masz ceny z jednego basenu odkrytego z Bielefeld:

http://www.freibad-brackwede.de/preise.htm

Może załapiesz się na Besucherkreis B czyli do 16 lat. Wszystkie ceny masz podane
Tu masz jeszcze zakryty

http://www.bbf-online.de/index_preise.htm

Awatar użytkownika
OEMTelevision

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez Xavano » 26 Gru 2011, 14:32

wielgo13 - Prosiłem, aby ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia nie odzywali się.
Piwo mnie nie interesuje, ale już z tym dałeś Plamy.
Mój kuzyn jedzie po całych niemczech, i wszędzie piwo kosztuje w Granicach 0,35 - 0,60 Centów.
A że ty Piwo kupujesz tam za 3,5 Euro to chyba u jakiegoś debila.

OEMTelevision - Jakie koszty za mieszkanie? Przecież piszę, że będę mieszkał u ciotki za darmo. :shock:
Pozdrawiam.

// johanneskate: Xavano, grzeczniej proszę i nie pisz wielką literą co drugiego rzeczownika.

Xavano

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez wielgo13 » 26 Gru 2011, 14:41

to jeżeli panie kolego tyle sam wiesz to po co zakladasz taki durny temat;/ omg

wielgo13

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 26 Gru 2011, 14:46

wielgo13, bez offtopu proszę. Xavano nie mądruje się i nie rządzi kto ma prawo a kto nie pisać w jego temacie. Bo polecą ostrzeżenia.

wielgo13, jest życie nieco droższe, to racja. Więc Xavano musisz wiedzieć, że będziesz miał te max 600 Euro i to nie jest wcale 2500 zł, a około odpowiednika w Polsce właśnie 800 zł. Czy prócz jedzenia będziesz tam coś kupował, miał jakieś wydatki?
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez Xavano » 26 Gru 2011, 17:20

johanneskate - Wiadomo, że chciało by się pójść czasami rozerwać.
Więc nie wiem, jakieś kino, basen, festyn od czasu do czasu.
Chciałbym mniej więcej się dowiedzieć, ile wyniesie mnie miesięczne utrzymanie, jeżeli będę jadł "śniadanie, obiad i kolację", dobrze by było, gdybym się dowiedział w jakich sklepach lub supermarketach robić zakupy.

Pozdrawiam.

Xavano

Niemcy - Zawodówka.

Nieprzeczytany postprzez FleurDeCoton » 17 Sty 2012, 02:13

Generalnie w Niemczech jakby założyć euro=złotówka, to jedzenie jest tańsze. Tak jak napisała johanneskate, to mniej więcej tak jakbyś miał ok. 800 zł na utrzymanie w Polsce. Kupować tradycyjnie w Lidlu, chociaż pamiętam że jak byłam w Berlinie to widziałam śmieszny sklep którego nazwy niestety kompletnie nie pamiętam (coś z burzą albo piorunami). W tych sklepach sprzedawane są produkty, którym ważność kończy się np. za tydzień, więc są tańsze niż w innych supermarketach. Tylko pytanie, czy one są w całym kraju czy tylko w stolicy.

Tu masz cennik pływalni w tym mieście: http://www.bbf-online.de/index_preise.htm. Z niemieckiego jestem trochę noga więc za wiele Ci nie powiem, ale wierzę że skoro wybierasz się tam uczyć, to coś niecoś rozumiesz :wink:
Commie ghosts, trying to steal our rockets and fly to moon, so they can paint it pink and put Lenin's face on it.

Awatar użytkownika
FleurDeCoton

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry