Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235348 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez Damian_wilczur » 26 Sty 2012, 20:46

Jestem zszokowany, że tak wielu ludzi słucha tak wulgarnej muzyki jaką jest hip-hop i rap. W tekstach tych piosenek młodzież namawiana jest do przemocy wobec bliźniego. Młodzi ludzie zafascynowani tą agresywną muzyka wzorują się na swoich idolach i zaczynają pić alkohol, palić papierosy i marihuane. Jest to muzyka, której nie powinna słuchać osoba, która szanuje swoich bliźnich . Wiele morderstw wynika z wzorowania się na treści piosenek. Młodzi ludzie biją się na ulicach i meczach aby popisać się przed autorami piosenek. Nie widziałem równie szatańskiej rzeczy jak rap czy hip hop. Jest to muzyka mająca dzielić ludzi.

Pozdrawiam Damian Wilczur

Damian_wilczur

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez Mentiroso » 26 Sty 2012, 20:48

Kolego. Widocznie natrafiłeś tylko na taki rap.Nic nie poradzisz, nie każdy przynosi tej muzyce sławę.Zgłąb się głębiej a dojrzejesz ambitne teksty. A co takiego wnosi metal... Ja nie rozumiem tej zajawki ale mimo to szanuje.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana." - Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Mentiroso

• Miejscowość:Radom

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez mgirl » 26 Sty 2012, 20:48

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez patryk.boobie » 26 Sty 2012, 20:59

Słucham rapu i spotykam się w nim z nawoływaniem do pokoju, szacunku i miłości wobec innych. Nie wiem z jakimi artystami miałeś do czynienia, ale dziwi mnie twoje przekonanie na temat tej muzyki. Tak jak przedmówca nie trawię z kolei metalu, ale nigdy nie stwierdziłem, że ta muzyka nie ma sensu. Skoro tak wielu ludzi tego słucha, to widocznie ma sens.
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać."
Little miss perfect sitting at the train stop
Red nikey high tops listening to hip-hop
While we were waiting started conversating
Before I got her name along came a train

Awatar użytkownika
patryk.boobie

• Pochwały:2

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez NYC » 26 Sty 2012, 21:09

Napotkałam się z paroma utworami rapu. Nie wszystkie te utwory nawouja do przemocy itd. Są także utwory o waznych wartościach i przeżyciach. Raperzy czesto pisza o swoich przeżyciach. Nie wiem co za utwory słyszałeś, ale musiałeś miec pecha. W każdym gatunku muzyki sa piosenki o przemocy jak i o tych dobrych wartościach. Nie tylko rap dzieli sie na wartościowy i bezwartościowy.

NYC

• Pochwały:8

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez Mentiroso » 26 Sty 2012, 21:11

Podam Ci nawet pewien przykład. Wielu uważa, że Tede i Pezet to tzw. glam rap ale dla mnie są świetnymi wykonawcami:

http://www.youtube.com/watch?v=k9AKgvEW ... re=related

Czy ta piosenka jest wulgarna? Nawet nie wiesz jak mi kiedyś pomogła. Zresztą teraz też przeżywam taki stan umysłu, że po prostu takie piosenki bardzo pocieszają człowieka.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana." - Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Mentiroso

• Miejscowość:Radom

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez martuśka. » 26 Sty 2012, 21:28

Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że gatunek a przekaz nie jest ze sobą nijak połączony. Nawoływanie do przemocy czy demoralizacji jest kwestią twórcy a nie gatunku. W muzyce pop, rock czy country też można (i istnieją takie choć nie wiem jak w country) napisać piosenkę o przemocy, poniżaniu, narkotykach itd.
Najpierw wyjdź z błędnego przekonania, szufladkowania a potem dyskutuj.
Mi rap czy tam hip-hop nie odpowiada z uwagi na irytujący sposób przekazu treści i sama treść czasem też mnie irytuje. To chyba przez tłumaczenia kolegi, że to fajne "bo jest o życiu" - szkoda tylko, że nie było to o jego życiu choć po części skończył tak jak niektórzy w tych tekstach więc coś w tym jest.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez mgirl » 26 Sty 2012, 21:28

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez Quizer » 26 Sty 2012, 21:54

Jestem zszokowany, że tak wielu ludzi słucha tak wulgarnej muzyki jaką jest hip-hop i rap.

A od kiedy hip hop to muzyka? ;)
"We Stand Alone but Stand Together"

Awatar użytkownika
Quizer

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:2

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez Hard Candy » 28 Sty 2012, 12:57

Damian_wilczur napisał:Jestem zszokowany, że tak wielu ludzi słucha tak wulgarnej muzyki jaką jest hip-hop i rap.

Pop po angielsku - to jest dopiero wylęgarnia tekstów o kur*ach, braku szacunku, przygodnym seksie i przedmiotowym traktowaniu ludzi.
Damian_wilczur napisał:Młodzi ludzie zafascynowani tą agresywną muzyka wzorują się na swoich idolach i zaczynają pić alkohol, palić papierosy i marihuane.

Wątpię, że muzyka jest przyczyną takich postępowań, bez przesady. To środowisko, wychowanie i przeżycia definują nasze wybory, a nie to co leci z głośników.
Damian_wilczur napisał:Wiele morderstw wynika z wzorowania się na treści piosenek

Totalna bzdura i wymysł.
Damian_wilczur napisał:Młodzi ludzie biją się na ulicach i meczach aby popisać się przed autorami piosenek.

Hahahahahaha, tekst roku.
Damian_wilczur napisał:Nie widziałem równie szatańskiej rzeczy jak rap czy hip hop.

Ty chyba nie wiesz co znaczy to określenie.
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez Mendoxes » 28 Sty 2012, 13:13

Nie no dajcie spokój ; ja bym wywalił taki temat do kosza najchętniej ; ale już dobra, jak się już parę osób powypowiadało to niech sobie będzie ;

Zacytuje Ci jeden tekst z filmu (może wiesz jakiego ale wątpię bo to był trochę wulgarny film)
"A kim Ty w ogóle jesteś... Pajacu"
I tyle w temacie.
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;
  • Pochwały:1

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez Arsen » 28 Sty 2012, 13:23

Damian_wilczur napisał:Nie widziałem równie szatańskiej rzeczy jak rap czy hip hop. Jest to muzyka mająca dzielić ludzi.

W dzisiejszych czasach można powiedzieć tak o każdym gatunku muzyki, bo wszędzie znajdziemy coś gorszącego i nie pasującego nam w odbiorze . Jeżeli się słucha Firmy itp to tak jest ale trzeba spojrzeć też na lepszą stroną, na takich wykonawców jak Eldo przykładowo którego teksty są z głębszym przekazem, Funky Polak same patriotyczne treści .
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez IronischWesen » 28 Sty 2012, 13:24

Ale się uśmiałam.
Właściwie nie wiem jak skomentować te brednie, skoro autor nie odróżnia nawet hh od rapu. Cóż, najlepiej przesłuchać jedną piosenkę i oceniać cały gatunek. ;)
Damian_wilczur napisał:Nie widziałem równie szatańskiej rzeczy jak rap czy hip hop. Jest to muzyka mająca dzielić ludzi.

I tutaj nie wytrzymałam i wnet oplułam się herbatą. S z a t a ń s k i e j? A ja myślałam, że szatańską muzyką jest metal. Hm, może się mylę.
Damian_wilczur napisał:W tekstach tych piosenek młodzież namawiana jest do przemocy wobec bliźniego.

O tak, bo ja słyszałam setki kawałków gdzie ktośtam nawijał: "Bij go, taa, bij brata swego a jak nie wybijesz to skop jego, egooo taa." :devil:
Ale się uśmiałam nosz. ;)
Damian_wilczur napisał:Wiele morderstw wynika z wzorowania się na treści piosenek. Młodzi ludzie biją się na ulicach i meczach aby popisać się przed autorami piosenek.

:shock: Kryminalne Zagadki Rapu w Vegas. :crazy:
" Możesz zmienić niebo, które masz nad sobą, ale duszy w sobie nie. "

Awatar użytkownika
IronischWesen

• Pochwały:11

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez FairPlay » 28 Sty 2012, 15:10

Damian_wilczur napisał: Młodzi ludzie zafascynowani tą agresywną muzyka wzorują się na swoich idolach i zaczynają pić alkohol, palić papierosy i marihuane. Jest to muzyka, której nie powinna słuchać osoba, która szanuje swoich bliźnich . Wiele morderstw wynika z wzorowania się na treści piosenek. Młodzi ludzie biją się na ulicach i meczach aby popisać się przed autorami piosenek.

1. Podaj jakieś przypadki, gdzie tekst piosenki nawołuje do agresji, przemocy.
2. Jeżeli w jakimś utworze są złe przykłady, to nie sądzisz, że osoba wzorująca się na tym ma g#wno zamiast mózgu?

Damian_wilczur napisał:Nie widziałem równie szatańskiej rzeczy jak rap czy hip hop.

:devil: Niezła prowokacja, oceniam na 6+/10. Następnym razem się bardziej postaraj. No i chyba strzeliłeś dubla:

Kod: Zaznacz wszystko
http://m-forum.pl/rap-a-prymitywizm-t70797.html

Masz, "agresywna muzyka"...
"Życie to najcięższy melanż, każdy kończy zgonem."

Awatar użytkownika
FairPlay

• Miejscowość:Oberschlesien
  • Pochwały:3

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez NieDramatyzuj » 28 Sty 2012, 15:30

Oooo, kolega autorz apachniał mi na kilometr jakimś nawiedzonym kindermetalem...
Nie przepadam za rapem, jakoś sposób przekazu tekstów do mnie nie trafia,ale nie uskuteczniam hejta na ten gatunek. Debilne teksty znajdziesz wszędzie,w każdym gatunku muzyki. Nie wmówisz mi,że porządny rap ma większa szkodliwośc niż infantylne modły do Szatana wykrzykiwane przez długowłosych,niemytych mózgotrzepów(którzy swoją głupotą i zachowaniem niestety tylko potwierdzaja durny stereotyp o muzyce metalowej i jej słuchaczach). Różnorodność gatunków muzycznych jest po to,by każdy znalazł coś dla siebie i uważam,że można spokojnie obyć się bez najeżdżania na inne gatunki,tylko dlatego,że nam sie nie podobają.
- So here we are: two people... streetlamp... full moon...
- ...Guy pissing onto dump... Oh, did I brake the mood?

NieDramatyzuj

• Miejscowość:Oświęcim
  • Pochwały:5

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez cheveux » 28 Sty 2012, 15:57

Oj, nie tylko. Posłuchaj sobie Eldo, gość robi naprawdę przemyślane kawałki z sensem. Fragment jego utworu jest nawet w którymś podręczniku do języka polskiego. Nie każdy raper mówi o chlania, zaliczaniu panienek, biedzie i tak dalej. Niektórym należy się naprawdę duży szacunek.

Awatar użytkownika
cheveux

Nie dla Hip-Hopu i Rapu

Postprzez Pizzaro » 28 Sty 2012, 16:00

Damian_wilczur już w tym temacie chyba nie napisze, bo ładnie chłopaka pojechaliście i to na dodatek słusznie. Takim trzeba, jak przedszkolakom pokazywać, że hh i rap to nie tylko głupia i wulgarna muzyka, ale również coś więcej. Ja jej nie słucham, ale jak widzę, że ktoś takie głupstwa wypisuje to aż nóż otwiera się w kieszeni. A wiesz, że ostatnio jacyś ludzie pobili chłopaka przy rytmie "dragostea din tei" O-zone ?

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75
  • Ostrzeżenia:1

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry