Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235348 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Nauczyciel może nie pozwolić podejść do matury?

Wszystko na temat życia i nauki w szkołach ponadgimnazjalnych :]

Nieprzeczytany postprzez lebus19 » 01 Gru 2011, 21:36

Czy nauczyciel może wymyślac jakies dodatkowe prace dla osób które chcą zdawać mature i mówic im, że jak zrezygnuje ze zdawania matury to im to odpuści i czy może wstawiac oceny z próbnych matur i mówic nam, ze jeśli zrezygnujemy z matury to dostaniemy tylko jedną pałe a jak nie to dwie ???
np. Dziś na lekcji nauczyciel z języka Polskiego czytał nam wyniki z próbnych matur i ja i mój kolega w ogóle nie zaczeliśmy pisać wypracowania i nauczyciel do nas mówi zebyśmy zrezygnowali z matury, bo jej nie zdamy i dyrektor będzie miał pretensje do niego ze jego uczniowie nie zdali i on mówi, ze nie chce mieć takich sytuacji.

Co trzeba z tym zrobić ??

litości! zmiana tematu, orty, interpunkcja... /anot

lebus19

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Matura J.Polski Pomocy !!!

Nieprzeczytany postprzez Peggy » 01 Gru 2011, 22:10

Nie zrozumiałam (znaczy spróbuję zrozumieć za chwilę), co namieszałeś na początku wypowiedzi, więc odniosę się najpierw do tego:
lebus19 napisał:Dziś na lekcji nauczyciel z języka Polskiego czytał nam wyniki z próbnych matur i ja i mój kolega w ogóle nie zaczeliśmy pisać wypracowania i nauczyciel do nas mówi żebyśmy zrezygnowali z matury bo jej nie zdamy
Jeśli nie zaczynacie pisać nawet wypracowania, to nie możecie zaliczyć matury (zakładając, że cudem napiszecie zamknięte na maximum punktów to i tak Wam wyjdzie tylko 28%). Także albo weźmiecie się za pisanie wypracowań, albo nie zawracajcie sobie głowy maturą...
lebus19 napisał:Czy nauczyciel może wymyślac jakies dodatkowe prace dla osób które chcą zdawać mature i mówic im ze jak zrezygnuje ze zdawania matury to im to odpuści
Oczywiście, że może. U nas często nauczycielka zadaje dodatkowe zadania dla maturzystów. Kto maturki nie pisze wiadomo, że tych zadań robić nie musi. Coś dziwnego w tym?
lebus19 napisał:czy może wstawiac oceny z próbynch matur i
A czemu by nie? U nas wystawiają i nikt nie protestuje.

Nie rozumiem właściwie o co się burzysz...
It' simply as that
you shouldn't look back
and cry, cry for what's been misunderstood.

Awatar użytkownika
Peggy

• Pochwały:11

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 01 Gru 2011, 22:10

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez lebus19 » 01 Gru 2011, 22:26

Ale czy nauczyciel może kazać wycofać deklaracje ?

lebus19

Nieprzeczytany postprzez anot » 01 Gru 2011, 22:29

Proponuję nie podchodzić do matury, jeśli pracę masz napisać podobnie jak post. Naucz się składnie pisać, używać przecinków, ortografia też się kłania, już nie mówiąc o polskich znakach.

Nauczyciel może wystawić Ci jedynkę na koniec roku i nie podejdziesz do matury.
Im mnie wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
anot
Moderator

• Pochwały:18

Nieprzeczytany postprzez Peggy » 01 Gru 2011, 22:30

Nic Ci nie może kazać. I wątpię żeby to robił.
U nas w szkole w zeszłym roku była afera, że babeczka powiedziała, że albo wycofują deklaracje i ona ich wypuszcza z liceum z dopami z matmy, albo piszą maturę i ona im wystawia jedynki, czyli nie moga ukończyć liceum. Była taka awantura, że dostali te dwójeczki i podeszli do matury...choć kobietka miała rację, bo mało kto ją zdał. Pewnie patrząc na nich bała się o swoją reputację (zwłaszcza, że jest nie tylko matematyczką, ale i wicedyrektorką). Tak czy siak nauczyciel niczego nie może Ci kazać zrobić. Jeśli postąpi inaczej (jak w wyżej wymienionym przypadku) można poprosić o interwencję rodziców.
It' simply as that
you shouldn't look back
and cry, cry for what's been misunderstood.

Awatar użytkownika
Peggy

• Pochwały:11

Nieprzeczytany postprzez Cinnamon » 02 Gru 2011, 19:11

Nie, nie może Ci kazać, ale delikatnie sugerować, że nie powinnaś. Zwłaszcza, że nawet nie ruszyłaś wypracowania. Zresztą wasz nauczyciel ma rację, jeżeli nie napiszecie wypracowania to nie zdacie po prostu.

Oczywiście, że może stawiać oceny z matur. U mnie też tak robią i nikt się nie buntuje. Tak samo jest z pracami dodatkowymi, musimy robić takie rzeczy, żeby zdać maturę dobrze.

Awatar użytkownika
Cinnamon

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 02 Gru 2011, 19:11

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 02 Gru 2011, 19:19

lebus19 napisał:Czy nauczyciel może wymyślac jakies dodatkowe prace dla osób które chcą zdawać mature

Może.
lebus19 napisał:czy może wstawiac oceny z próbnych matur

Może. Jestem w II LO i czasem piszemy próbne matury, próbne wypracowania maturalne i części zamknięte, normalnie dostajemy za to oceny. W I LO też tak było.
lebus19 napisał:mówic nam, ze jeśli zrezygnujemy z matury to dostaniemy tylko jedną pałe a jak nie to dwie ???

Mówić zawsze można.
lebus19 napisał:ja i mój kolega w ogóle nie zaczeliśmy pisać wypracowania i nauczyciel do nas mówi zebyśmy zrezygnowali z matury, bo jej nie zdamy i dyrektor będzie miał pretensje do niego ze jego uczniowie nie zdali i on mówi, ze nie chce mieć takich sytuacji.

I ma człowiek 100%+ racji. Po co się pchacie do pisania matury, jak nawet nie próbujecie pisać wypracowań?
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez lebus19 » 02 Gru 2011, 19:48

No nie jestem asem ale nie jestem w LO ani w innej lepszej szkole tylko w rolniku o nas niczego nie uczył bo częsc klasy to same pajace i przez nich mielismy tylko utrudnienia .
W tamtym roku powiedział on dla mojej koleżanki ze jak zdaje mature to będzie miała pałe a jak nie to 2 a z ocen nie wychopdziła jej 1 tylko pomiędzy 2 a 3 i wycofała deklaracje i miała 3.
Czy to normalne ??

lebus19

Nieprzeczytany postprzez Cinnamon » 06 Gru 2011, 22:05

Szczerze, czytając twoje zdania naprawdę dobrze radzę Ci wycofać się z tego pomysłu. Mówić to sobie mógł mówić, niektórzy nauczyciele potrafią mówić bardzo dużo. Głupia się po prostu przestraszyła i tyle. Nie mógł tego zrobić, bo maturę może zdawać każdy. Jeśli postawiłby jej pałę na koniec to mogłaby to zgłosić do dyrektora/kuratorium. Oni by się tym zajęli.
Równie dobrze możesz zdawać maturę po zakończeniu nauki w danej szkole. Wtedy będzie mógł Ci guzik zrobić.

Awatar użytkownika
Cinnamon

Nieprzeczytany postprzez babsi » 07 Gru 2011, 13:54

U mnie w szkole nie było takich problemów. Osobiście nie chodziłam do szkoły byłam wręcz nieklasyfikowana, ale przepuścili mnie dalej nawet niczym nie straszyli i maturę zdałam :lol:
lebus19 napisał:Czy nauczyciel może wymyślac jakies dodatkowe prace dla osób które chcą zdawać mature

Tak robili jakies tam dodatkowe zajęcia i nawet pisali jakieś sprawdziany z tego ale ja miałam to gdzieś :lol:
lebus19 napisał:jak zrezygnuje ze zdawania matury to im to odpuści

Tak nam również mówili że jeżeli nie będziemy zdawać z konkretnego przedmiotu to odpuszcza a tępi tych co z niego zdają
lebus19 napisał:czy może wstawiac oceny z próbnych matur

No jasne że może
Stary rok się kończy
A nowy zaczyna
Panie gospodarzu nalej lampkę wina!
A Ty gospodyni zrób nam kanapeczki
Będziemy Ci śpiewać piękne kolędeczki

Awatar użytkownika
babsi

Puchar

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Mrs Nobody » 31 Gru 2011, 13:21

zwykle w renomowanych szkołach tak robią. chcą być jak najwyżej w rankingach i udupiają w drugiej klasie uczniów, którzy sobie nie radzą. ;)
Sumienie miała czyste. Nieużywane.
Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tam, gdzie zechcę.

Awatar użytkownika
Mrs Nobody

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:2

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry