Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235348 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Najgorsza książka

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Najgorsza książka

Postprzez Tawerna » 26 Gru 2007, 13:59

Która z książek, jakie czytaliście, była wg was najgorsza i dlaczego?

Teraz mogę stwierdzić, że były to z pewnością "Pamiętniki księżniczki" i innego tego typu książki, które jeszcze kilka lat temu czytałam. Nie widzę tam teraz za grosz sensu.
Nie podobały mi się również "Syzyfowe prace", a dokładnie opisy, które, jak dla mnie, były zbyt długie i nużące.

---
Postanowiłam uaktualnić ten temat, gdyż nieco moje zdanie się zmieniło.
"Syzyfowe prace" uważam za ważną książkę, a umieściłam ją tu ze względu na jej trudność czytania. Niestety, nie była to trudność ze względu na jej głęboką treść, a nużące opisy.
Dołożę jeszcze, co może zdziwi niektórych, którzy pamiętają moje wypowiedzi z tematu o Coelho, "Piątą górę". O ile większość jego książek podobała mi się mniej lub bardziej, ale odnajdywałam z nich coś, tak ta, była dla mnie katorgą, ale z uporem dotrwałam do końca w nadziei, że jednak zmienię zdanie. Czytało mi się ją ciężko, była gorszą wersją "Alchemika", w której na każdej stronie pojawia się to samo. No może co dwie. Jedynie gdy spoglądam na nią, jako na historię przedstawioną tam, widzę większy sens.
Ostatnio edytowany przez Tawerna, 26 Wrz 2008, 12:49, edytowano w sumie 1 raz
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

A. Einstein

Awatar użytkownika
Tawerna

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Najgorsza książka

Postprzez Szymek » 26 Gru 2007, 14:12

Tytułu nie pamiętam, ale to była lektura w podstawówce. O jakimś bocianie, który został w Polsce na zimę, książka stara jak świat, pisana dziwnym językiem ( ponoć po polsku :D ). Najgłupszy tekst z tej książki: "Dzieci jadły kukiełki i dzieliły się nimi z bocianem :devil:

I jeszcze kiedyś czytałem - Anaruk: chłopiec z Grenlandii. Tak głupie i nudne, jedli surowe mięso, jakieś robale.

W ogóle nie które, zwłaszcza stare, lektury są najgorsze. Nie odpowiadają realiom, są napisane dziwnym językiem :D

Awatar użytkownika
Szymek

• Pochwały:1

Najgorsza książka

Postprzez mgirl » 26 Gru 2007, 14:12

Awatar użytkownika
mgirl

Najgorsza książka

Postprzez Weronika » 26 Gru 2007, 14:21

Książki-traumy:
-dzieci z Bulerbyn czy jakoś takvdiugbaiue :/
-Dziady cz III
-cała Mitologia
-Harry Potter
i wieeele innych (wybredna jestem w tej kwestii)
...czasem trzeba zamilknąć, żeby zostać wysłuchanym ...
Jedenaste przykazanie: Nie cudzosłów!
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

• Miejscowość:exStolica
  • Pochwały:10

Re: Najgorsza książka

Postprzez Hazell » 27 Gru 2007, 01:00

- "transatlantyk" - książka w sam raz na bezsenność, działa po trzech stronach.
- "Potop" - dzielny Kmicic co to cało wychodził spod zwałów kamieni i sam jeden Polske uratował. a gdy już zaczynało się coś dziać to następował długi opis rozdarcia wewnętrznego bądź coś takiego
innych książek, które nie są lekturami a które i się nie podobają, to nie czytam do końca a tytuły zapominam :)
You can go your own way.

Awatar użytkownika
Hazell

• Pochwały:2

Postprzez Heather » 28 Gru 2007, 19:43

callise napisał:Książki-traumy:
-dzieci z Bulerbyn

A mi się to akurat podobało :wink: Natomiast najgorsze było ,,W pustyni i w puszczy,,. O ile zawsze lubiłam książki podróżnicze i przygodowe, na tej się zawiodłam. Strasznie nudna była.

Awatar użytkownika
Heather

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:1

Najgorsza książka

Postprzez Sarkozukus Imperator » 28 Gru 2007, 21:23

Heh, obawiam się, że jak zwykle nikt nie będzie wiedział o co mi chodzi. Chociaż może pozytywnie się zaskoczę??

Mianowicie największym pasztetem jaki czytałem ostatnio, był "Salon" Łysiaka. Ten genialny pisarz ukazuje tam siebie jako totalnego buraka, ehhh szkoda gadać.

Sarkozukus Imperator

Najgorsza książka

Postprzez mgirl » 28 Gru 2007, 21:23

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Najgorsza książka

Postprzez radagast » 31 Gru 2007, 00:30

z dzieciństwa: tajemniczy ogród, makabrrrraa
a teraz jak mi sie coś nie podoba to nie czytam, juz nie czuje takiego przymusu czytania lektur, np. syzyfowych prac, pana tadeusza i innych niestrawnych niestrawności:/ ale próbowałem, żeby nie było...
...mam jeszcze wiarę, odmieni się los,
znów kwiatek do lufy wetknie im ktoś...

Image

Awatar użytkownika
radagast

Najgorsza książka

Postprzez Ereszkigal » 31 Gru 2007, 00:39

Moje traumatyczne doświadczenie wiąże sie z książką "zapałka na zakręcie" Okropna książka z gatunku tych dla 13-latek marzących o pięknej miłości blehhhhhh
"Obawiać się trzeba nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Awatar użytkownika
Ereszkigal
Kumpel

• Pochwały:4

Najgorsza książka

Postprzez Irra » 31 Gru 2007, 00:42

Przedwiośnie, po prostu katorga...
"It's an insane world, and I'm proud to be a part of it"-Bill Hicks

"Wiem jedno. Kiedy marzenia upadają, trzeba w nie wierzyć jeszcze bardziej."-Mała Czarna

Awatar użytkownika
Irra

Postprzez natusi_a » 31 Gru 2007, 00:46

Pamiętam taką książkę, którą czytałam dawno temu. Była tak głupia, że po prostu brak słów. Tylko jaki to był tytuł...
Wiem! "Melania w piekielnych tarapatach". Zabójcza książka. Mój dwuletni brat napisałby lepszą xD Nie polecam.
"Niestraszne kosmiczne dziury i groźba wieczności,
to zabawne jak nic nie znaczyłby świat bez miłości!"

- Coma

"Aby być szczęśliwym w miłości, nie trzeba być ślepym, lecz od czasu do czasu przymykać oczy."

- Marcel Achard

Awatar użytkownika
natusi_a

• Miejscowość:gdzieś na pięknym (z)Dolnym

Najgorsza książka

Postprzez ~Zagadka~ » 31 Gru 2007, 20:33

Książki typu "czarownic się nie całuje" i seria niefortunnych zdarzeń. Pierwsza jeszcze fajna, była oryginalna i miała w sobie to coś. Ale obawiam się, że reszta powstała dlatego, bo autor miał genialną wizję, że akurat trzynaście będzie magiczną liczbą dla tych wszystkich katastrof. Zawiodłam się na Świrach, dziwadłach i zespole aspergera bo pomimo, że byłam nastawiona bardzo pozytywnie nastawiona do autora i z chęcią bym się z nim zaprzyjaźniła to po przeczytaniu byłam nastawiona baaardzo negatywnie. Jak mnie autor wkurza na stronnicach swojej książki to bardzo zły znak...
"Czasem tylko obserwuję, a czasem dosadnie komentuję"

Awatar użytkownika
~Zagadka~

• Miejscowość:Bydgoszcz

Najgorsza książka

Postprzez HelloKitty » 24 Sty 2008, 17:16

Większość lektur z okresu romantyzmu.
*Dym (czy jakoś tak, o matce, której syn umarł w fabryce, a ona wpatrywała się w dym)
*Nasza szkapa (ta książka doprowadza mnie do furii; dzieciom zmarła matka, a one się cieszą, bo wrócił ich koń...)
*Łysek z pokładu Idy(...)
*Anaruk, chłopiec z Grenlandii
*A,B,C czy jakoś tak

i mnóstwo innych. Nienawidzę tych polskich "romantycznych" nowel.
Traktują o niczym i jedną stronę czyta się godzinę.
knowledge of fear
doesn't make you brave
knowledge of love
doesn't make you perfect lover
knowledge of power
doesn't make you strong

you may know everything
and be just a dust on a highway

Awatar użytkownika
HelloKitty

• Miejscowość:Warszawa

Najgorsza książka

Postprzez Renatazxcvbnm » 24 Sty 2008, 17:39

Stowarzyszenie wędrujących dżinsów
pan Tadeusz - fabuła fajna,książka mi się podoba tylko strasznie ciężko się czyta
Żyć na świecie tak długo i przeżyć tak mało – to hańba.

Awatar użytkownika
Renatazxcvbnm

Najgorsza książka

Postprzez FallingIntoAbyss » 25 Sty 2008, 17:40

Kiedy to było ? Ah, w podstawówce ;D 'Pięcioro dzieci i Coś' nie zdołałem doczytać do końca, choć nie była wcale gruba. Powód ? Nudna ! ;)

Awatar użytkownika
FallingIntoAbyss

• Miejscowość:everyone's mind

Najgorsza książka

Postprzez ennostiel » 25 Sty 2008, 18:08

Absolutnie pokonało mnie, choć małe objętościowo, "Jądro ciemności" Conrada. I nawet mój polonista (skądinąd świetny) powiedział: "Fajnie się to przerabia. Każdy przeczyta opracowanie, ja zadaję pytania wg klucza, wszyscy prawidłowo odpowiadają i po jednej lekcji lektura przerobiona" :D
Poza tym nie zdzierżyłam "Potopu" i w ogóle Sienkiewicz nie cieszy się moją szczególną sympatią.
'Sometimes it falls upon a generation to be great. You can be the great generation'
(N. Mandela)

Awatar użytkownika
ennostiel
Moderator

• Miejscowość:Szczecin/Wawa
  • Pochwały:28

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry