Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235347 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Na ile mu pozwolić ?

Można tutaj pisać wszystko na temat płci pięknej (pięknej? :>) Jest to oczywiście też miejsce na "babskie pogaduchy" :P

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez DoMiNiSsiAxXX » 27 Gru 2011, 18:02

Mój chłopak gdy chce wypić to pyta mnie czy może sobie wypić. Na ile razy w tygodniu mogę mu pozwolić aby sobie wypił ?

DoMiNiSsiAxXX

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez RainbowUnicorn » 28 Gru 2011, 20:28

DoMiNiSsiAxXX napisał:Mój chłopak gdy chce wypić to pyta mnie czy może sobie wypić. Na ile razy w tygodniu mogę mu pozwolić aby sobie wypił ?

Naprawdę pytasz się użytkowników forum ile może wypić Twój chłopak? Przecież to chore.

Awatar użytkownika
RainbowUnicorn

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 28 Gru 2011, 20:28

Awatar użytkownika
mgirl

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez martuśka. » 28 Gru 2011, 21:02

Darcia K napisał:Problem z alkoholizmem zacznie się dopiero w momencie, kiedy facet w chwili, kiedy nie ma możliwości wypicia piwa danego wieczoru, robi się nerwowy etc., a tak wcale nie musi być, może podejść do tego na luzie. To, że wypije codziennie jedno piwko to jeszcze nie jest tragedią.

Myślę, że autorka woli zapobiegać niż leczyć. Nie wiadomo kiedy to jedno codzienne piwo będzie ostatnim piwem osoby zdrowej a pierwszym alkoholika. Granica jest zbyt cienka by machnąć na to ręką.

Moim zdaniem skoro zgodził się na taki krok to albo jest zupełnym pantoflem albo zdaje sobie sprawę, że alkohol może namieszać mu/Wam w życiu. Może dziwnie to brzmi, że pyta się Ciebie o to, kiedy i ile może wypić ale z drugiej strony pozwala to na pewną kontrolę tego ile i jak często pije, kiedy ewentualnie ta ilość i częstotliwość się zwiększa a tym samym, kiedy reagować.
Co mu odpowiadać? Aby pił tyle i tak często aby nie miało to wpływu na normalne funkcjonowanie Jego życia i Waszego związku oraz aby narzucił sobie pewną samokontrolę w ilości by nie wracał ciągle w eskorcie kolegów - czyli wszystko na poziomie.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez NightAnasazi » 29 Gru 2011, 02:04

Jak już zostało wspomniane - facet zdradza oznaki bycia pantoflarzem. Rozumiem wspólna decyzja na ten temat, ale w tą stronę... nie wróży niczego dobrego.
Może to też być oznaka tego, że nie ufa sam sobie i sądzi, że może popaść w alkoholizm.

Najlepiej spytaj się go, co on uważa za rozsądne. Czy takie pytanie zadał, ponieważ obawia się czegoś, że sobie nie ufa. Powiniście szczerze pogadać czy widzi w sobie jakiś problem związany z alkoholem lub boi się go w przyszłości. Wtedy można spróbować zewnętrznej pomocy, póki jeszcze nie typowego problemu.
Tylko to musi być naprawdę szczera rozmowa.

Jeśli nie będzie miał problemu. To powiedz mu po prostu, czego Ty oczekujesz - umiaru i że ufasz mu, że potrafi go zachować. Jeśli zobaczysz, że nie umiał, zwróc mu uwagę, że to jest umiar. Że nie ustaliliście limitu, ale czy sam nie uważa, że przesadza. Nie rób mu wyrzutów (nie było konkretów i na ten czas nie powinno ich być). Powiedz mu ciepłe słowo i niech spróbuje jeszcze raz. Jeśli nadal mu się nie uda, wróc do szczerej rozmowy. Tylko pamiętaj, żeby też nie przesadzić i powiedzieć, że nie zachowuje umiaru, gdy będzie to robił.
Ostatnio edytowany przez martuśka., 29 Gru 2011, 02:07, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawa błędu ort.
Złodziej z Bagdadu (1993) (bajka) - poszukuje tego filmu - najchetniej kupię (w sklepach, ani na necie tego nie ma) lub zasponsoruje zrobienie kopi cyfrowej. Szczegóły - http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5069245

Awatar użytkownika
NightAnasazi

• Pochwały:1

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez marzycielka. » 30 Gru 2011, 12:27

To Twój chłopak i to Ty najlepiej powinnaś wiedzieć kiedy przeszkadza Ci gdy wypije, a kiedy potrafisz to znieść. Mimo wszystko uważam, że ciągłe pytanie dziewczyny czy można wypić robi z chłopaka pantoflarza. Rozumiem, że liczy sie z Twoim zdaniem, ale nie sądzisz, że czasem warto być samodzielnym i samemu o sobie decydowac?
nie liczę kalorii, papierosów, godzin. liczę za to chwile. i liczę na siebie.

Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem,
    i tak zawsze aż do końca
    .

Awatar użytkownika
marzycielka.

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez MartaAnna » 30 Gru 2011, 12:54

No comments:/

//johanneskate: powinien być ost za zbyt krótkiego posta, ale daję ustną reprymendę. Nie wnosi nic do tematu Twój komentarz i proszę tak nie robić. Słyszycie wszyscy? Nie robić tak.
Nie wazne kim jestes,wazne kim nie jestes

Awatar użytkownika
MartaAnna

• Miejscowość:Wieden
Użytkownik zbanowany

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 30 Gru 2011, 12:54

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Na ile mu pozwolić ?

Nieprzeczytany postprzez Black_Angel » 30 Gru 2011, 22:36

Ale dlaczego pytasz o to nas? Każdy ma inne zasady, poglądy, zapatrywania na temat alkoholu, ilości jego spożywania i tym podobnych. To nie ja jestem w związku z Twoim chłopakiem, tylko Ty, więc sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie na ile mu pozwolić. Ja jestem zdania, że im mniej tym lepiej i zalezy to od okoliczności, okazji, raczej skłaniam się ku temu, by mój chłopak jak najmniej pił, bo wiem jakie konsekwencje ciągnie za sobą nałóg.
Won't you dance with me?
In my world of fantasy..

Awatar użytkownika
Black_Angel

• Pochwały:3

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry