Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235347 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Muzyka, której słuchamy, a nasz światopogląd.

Wszystko co tyczy się muzy, wykonawców i sprzętu grajacego...

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 28 Wrz 2011, 08:32

Czy muzyka, której słuchamy wpływa na nasz światopogląd? Czy to raczej światopogląd u nas występujący wpływa na wybór muzyki?
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 28 Wrz 2011, 13:42

Wydaje mi się, że to raczej nasz światopogląd decyduje, jakiej słuchamy muzyki, choć nie w każdym przypadku. Przynajmniej ja nie zauważyłam, żeby pod wpływem słuchanej przeze mnie muzyki zmienił mi się jakoś światopogląd, co to to nie.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 28 Wrz 2011, 13:42

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Nineku » 28 Wrz 2011, 14:02

Trudno jest mi jednoznacznie odpowiedzieć, czy światopogląd u człowieka niemalże dorosłego, może zmieniać się w raz z gustami muzycznymi, które jednak nie są trwałym zjawiskiem.
Prędzej to dopasuje się muzykę do naszych przekonań,

Wszak nazi punk nie zostanie pacyfistą na wskutek tego, że w wolnych chwilach słucha New Model Army i zacznie popierać władzę, bo Tusk podał sobie rękę z wokalistą jego ulubionej kapeli na ulicy.
Kiedy się już wyrośnie z aparatów na zęby,odpowiedzialność nie przemija.Tego się nie da uniknąć. Albo ktoś zmusi nas, żebyśmy stawili jej czoło albo ponosimy konsekwencje.Jednak dorosłość ma swoje zalety. Buty, seks i nieobecność rodziców mówiących nam, co mamy robić, to cholernie fajna rzecz .

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:60

Nieprzeczytany postprzez William » 17 Paź 2011, 20:59

Myślę ,że to i to :) Nasz światopogląd wpływa na wybór muzyki (inaczej by się nam nie spodobała tak bardzo więc trzeba mieć do tego jakieś predyspozycje) a potem pod wpływem jej dźwięków staje się nam bliższa tym samym kształtując,dopełniając luki w naszym światopoglądzie i widzeniu świata im bardziej zagłębiamy się w nią przesłuchując kolejne płyty,zespoły itd. :)

Awatar użytkownika
William

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Salami » 06 Lis 2011, 10:59

A nie po prostu... upodobania estetyczne?
W moim przypadku na wybór ulubionej muzyki ma mój gust i światopogląd- nie zaś na odwrót. Że coś mi się spodoba i od razu zmieniam pod ten gatunek swój światopogląd.
A jeśli Boga nie ma, a jedynym Szatanem jest ten,
który przekonał wszystkich, że on naprawdę istnieje?

Awatar użytkownika
Salami
Kumpel

• Pochwały:26

Nieprzeczytany postprzez Gleba » 06 Lis 2011, 12:16

Raczej to nasz światopogląd ma wpływ na jakiej muzyki słuchamy ,a nie na odwrót.Jednak chyba można w jakim stopniu zauważyć odwrotny proces najczęściej przy osobach które słuchają rapu , które mogą zmieniać światopogląd wraz z nową płytą danego wykonawcy
Kocham spać i
Nienawidzę Interpunkcji ://

http://installc.net/join/JumpingCesar/register.html

Awatar użytkownika
Gleba

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 06 Lis 2011, 12:16

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez William » 06 Lis 2011, 15:59

Gleba napisał:Jednak chyba można w jakim stopniu zauważyć odwrotny proces najczęściej przy osobach które słuchają rapu , które mogą zmieniać światopogląd wraz z nową płytą danego wykonawcy

Często widzę jak właśnie oni stają na ławce albo jakimś podwyższeniu i zaczynają rapować teksty.Ci ludzie często przez to są wrogo nastawieni do świata jeśli można tak to ująć.Rockerzy itd. też bronią swoich teorii i poglądów,ale może w trochę inny sposób.Nie znaczy to też,że można ludzi tak klasyfikować bo może być to czasami nie w porządku.

Awatar użytkownika
William

Nieprzeczytany postprzez nocnik » 13 Sty 2012, 16:18

To chyba działa w obie strony. A na dokładkę dochodzi aktualne samopoczucie i humor. Chyba bardziej dobiera się zespoły do swiatopoglądu, po tekstach i tematyce piosenek.
Ostatnio edytowany przez Bishamoth, 13 Sty 2012, 16:54, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Spam

nocnik

• Miejscowość:Katowice

Nieprzeczytany postprzez JackBlue » 04 Lut 2012, 12:53

Przyznam się, że przeważnie słucham tego co leci w radio. Słucham tego co mi się podoba, nie zwracam uwagi na tekst. Może to dziecinne podejście, ale jednak bardzo wygodne. Na pewno, w moim przypadku, muzyka nie wpływa na mój światopogląd. A czy jest na odwrót? No może trochę, bo w końcu nie słuchałbym muzyki wychwalającej szatana, czy Hitlera. Także muzyka której słucham nie jest zależna w większym stopniu od światopoglądu, a już na pewno w ogóle światopogląd nie jest zależny od słuchanej muzyki.
Kto żyje bez szaleństwa mniej jest rozsądny niż mniema

Ludzie, którzy nigdy się nie śmieją, nie są poważnymi ludźmi.

Awatar użytkownika
JackBlue

• Miejscowość:KRK
  • Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez smętnie » 04 Lut 2012, 13:09

Wiele spraw wpływa na kształtowanie się poglądów, ale mnie nigdy nie zdarzyło się zmienić swoich pod wpływem słuchanej muzyki. W jej wyborze kieruję się właśnie swoim stosunkiem do różnych spraw i punktem widzenia. Nie potrafię słuchać piosenek, które są sprzeczne z moimi przekonaniami.
Idziemy niewidomi przez ciemność, ale tą białą laską chcielibyśmy czasem zdzielić kogoś przez łeb. ~Stanisław Jerzy Lec

Awatar użytkownika
smętnie

Nieprzeczytany postprzez Rajtar » 04 Lut 2012, 13:22

Czy muzyka, której słuchamy wpływa na nasz światopogląd? Czy to raczej światopogląd u nas występujący wpływa na wybór muzyki?

Muzyka której słuchałem i słucham ukształtowała w 3/4 tą osobę, którą teraz jestem, i wciąż to robi. Dlatego tak ważne dla mnie są teksty w muzyce i rozrywkowe rytmy bez przekazu (patrz MTV) to nie moja domena. Co mnie nauczyła muzyka? Wyciągnęła mnie z syfu jakim jest instytucja katolicka, nauczyła patriotyzmu, honoru, tego by się w życiu nie poddawać, zainteresowała mnie również historią, a w młodszych latach pokazała, jak w pewnych sytuacjach być mężczyzną :) To jedne z niewielu "nauk" które dali mi artyści.
Aha.

Awatar użytkownika
Rajtar

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez karr » 04 Lut 2012, 13:30

na mój rozum o wyborze muzyki decyduje przede wszystkim gust, a nie światopogląd. zresztą nie każda muzyka niesie za sobą jakiś konkretny przekaz. na pewno nie zacząłbym słuchać gatunku/zespołu którego generalnie źle się słucha, ale który porusza ważne dla mnie kwestie. muzyka na pierwszym miejscu ma mi dogadzać słuchowo, dopiero potem duchowo.
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.
Oscar Wilde

Awatar użytkownika
karr

• Pochwały:8

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry