Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235347 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Muammar Kaddafi nie żyje

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Ylx » 20 Paź 2011, 19:14

Wydarzeniem dnia jest niewątpliwie śmierć libijskiego dyktatora Muammara al-Kaddafiego.
Muammar al-Kaddafi - pułkownik, polityk, przywódca Libii w latach 1969–2011, sprawujący władzę autorytarną jako Przywódca Rewolucji 1 Września.
Kaddafi był autorem teorii rozwoju społecznego oraz systemu ustrojowego "ludowej, bezpośredniej demokracji", którą zawarł w opublikowanej w latach 70. Al-Kitab al-achdar (Zielonej książce), wyrażonej w libijskiej konstytucji z 1977 roku. System ten określany jest jako dżamahirijja (dosł. przedstawicielstwo ludu) i opiera się na kongresach i komitetach ludowych. W praktyce system ma autorytarny charakter. Ideologia rządów Kaddafiego łączyła nacjonalizm arabski z "islamskim socjalizmem" (rozbudowanym systemem opieki społecznej i oświaty). Deklarując islamski charakter państwa i zachowując pewne elementy szariatu (zakaz używania alkoholu i hazardu), jednocześnie kładła nacisk na równouprawnienie kobiet.
W lutym 2011 roku w Libii doszło do rewolty przeciwko reżimowi Kaddafiego. Ambasadorzy libijscy w wielu krajach oficjalnie wypowiedzieli się przeciw rządzącemu dyktatorowi i poparli protesty. W oparciu o rezolucję Rady Bezpieczeństwa ONZ, do walki z wojskami wiernymi Kaddafiemu przystąpiła koalicja wielu państw (np. Francja, Wielka Brytania, USA, Kanada, Włochy i Belgia), m.in. wysyłając samoloty nad tereny objęte konfliktem. 27 czerwca 2011 roku Międzynarodowy Trybunał Karny (MTK) wydał nakazy aresztowania Muammara Kaddafiego, jego syna Saifa al-Islama oraz szefa wywiadu Abdullaha al-Senussiego.
20 października 2011 ok. 8:30 zginął w wyniku ran odniesionych w głowę i nogi podczas ataku lotniczego NATO na konwój pojazdów wojskowych w okolicy Syrty. Wraz z Kaddafim w ataku zginął dowódca jego armii Abu Bakr Junus Dżabr. Do niewoli dostał się rzecznik reżimu Musa Ibrahim. Ciało Kaddafiego zostało złożone w meczecie w Misracie

Informacje sprzed paru miesięcy:
http://fakty.interia.pl/raport/rewolucj ... 84386,7475
I aktualności:
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/upade ... omosc.html

Czy to początek wyzwolenia Libii? Jak myślicie, co dalej z Libią? Czy demokracja ma szansę faktycznie zaistnieć w krajach arabskich?
.

Awatar użytkownika
Ylx
Moderator

• Pochwały:55

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez vetus » 20 Paź 2011, 19:29

Chciałbym tylko zauważyć, że NATO już przypisuje sobie sukces obalenia (zabicia) dyktatora, a tak naprawdę został on zabity przez rewolucjonistów :)
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez mgirl » 20 Paź 2011, 19:29

Awatar użytkownika
mgirl

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Gleba » 20 Paź 2011, 19:43

O ile Wiadaomo jeszcze nie wiadomo jak zginoł czy przez ostrzał samochodu ,którym uciekał czy w jakiś czy inny sposób .Wiec nie wiadomo kogo to zasuga.Ponad to trzeba przyznać , że raczej bez pomocy NATO rewolucjoniści mogli by nie podołać siłom dyktatora
Kocham spać i
Nienawidzę Interpunkcji ://

http://installc.net/join/JumpingCesar/register.html

Awatar użytkownika
Gleba

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez vetus » 20 Paź 2011, 19:49

Nie twierdzę, że bez NATO rewolucjoniści podołaliby obaleniu go. Chodzi mi o sam fakt zabicia. Dorwali go rannego, przestraszonego i dobili. Następnie ciągnęli przez jakąś wioskę, w necie są zdjęcia :)
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez NYC » 20 Paź 2011, 20:11

Ja myśle, ze jak go zabili to być może sytuacja w Libii się polepszy i za jakiś czas będzie tam panowała demokracja. Być może te wojny się tam zakończa niedługo

NYC

• Pochwały:8

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Gleba » 20 Paź 2011, 20:18

Zobaczymy Kadafi nie żyje ,ale miał swoich zwolenników zobaczymy czy oni skapitulują , czy nadal będą walczyć
Ostatnio edytowany przez Ylx, 20 Paź 2011, 20:37, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Ortografia
Kocham spać i

Awatar użytkownika
Gleba

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez mgirl » 20 Paź 2011, 20:18

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez HubertuS » 20 Paź 2011, 20:32

I moim zdaniem tak powinno się robić. Właśnie tak jak z bin Ladenem i Kaddafim. Kula w łeb i spokój jest...

Awatar użytkownika
HubertuS

• Miejscowość:Częstochowa
  • Pochwały:3

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Mandy » 20 Paź 2011, 20:39

Nie wydaje mi się żeby sytuacja polityczna w Libii pre to miała się znacznie poprawić. Zaraz znajdzie się nowy dyktator który będzie trzymał ten kraj w uścisku. To pesymistyczna wizja i mam nadzieje że się nie sprawdzi ale jak dla mnie najbardziej prawdopodobna.
Dziewczyny dzisiaj z byle kim nie tańczą
Nie wiem czy o tym wiesz
Naturę mają coraz bardziej samczą
Więc ty się lepiej strzeż

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Gleba » 20 Paź 2011, 21:01

Wątpliwie jest to że teraz Libijczycy dopuszczą , żeby taki dyktator się znalazł,ale przypuśćmy ,że twoje przypuszczenia się sprawdzą to Libijczycy będą wiedzieć jak Obalić go
Kocham spać i

Awatar użytkownika
Gleba

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Kisioł » 21 Paź 2011, 03:54

Zgodnie z planem, ropa trafi we "właściwe" ręce. :lol:

Awatar użytkownika
Kisioł
Grafik

• Miejscowość:Hohenstein

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Blud » 21 Paź 2011, 10:42

Płakał po nim nie będę. Ale teraz "najeźdźcy" dopiero wyciągną łapy po cudzą własność.
www.wyborcza.biz - BIZNES, LUDZIE, PIENIĄDZE

Blud

• Pochwały:1

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Arsen » 21 Paź 2011, 14:12

zamiast go schwytać i przetrzymywać to wyciorali nim jak psem po ziemi, kula w łeb, typowe barbarzyńskie zachowanie, mogli na nim wykonać karę śmierci jak np. na Husajnie
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Pizzaro » 21 Paź 2011, 16:00

Haha, wielu już mass media zmanipulowały i faszystowska polityka ^^ Brawo. Zwolennicy 'demokracji'.
Nie chce tu bronić Kadafiego ale każdy człowiek ma do uczciwego procesu, a Kadafi czy Bin Laden został zamordowany z zimną krwią i za to odpowiadają politycy faszystowskiej Unii którzy doprowadzili w Libii do rewolucji.W Iraku z winy USA zginęły setki tysięcy ludzi, więciej niż Saddam zabiłby przez 1000 lat. W Bośni przyglądali się masowym zbrodniom, a kiedy wojna sie skończyła sprowokowali wydarzenia w Kosowie i zbombardowali Belgrad (za co Serbowie szczerze nienawidzą nas do tej pory i mają rację). Teraz czas na Libię. Po prostu NATO, czy USA się wszędzie pcha z tą swoją 'demokracją'... efekty widać do dzisiaj na Bliskim Wschodzie. Do Egiptu, Tunezji, czy innych państw gdzie były podobne walki to USA, Francja, Izrael i Włochy nie wkroczyły. Tylko do Libii :) A dlaczego ? Bo jest tam ropa.
Kadafi prowadził rządy twardą ręką, lecz utrzymywał to wszystko poza łapskami kapitalizmu, a teraz będą się tam cuda działy.
Kisioł, vetus, mają rację. Tylko czekać, aż ropa będzie znikała w oczach. Co jeszcze nas czeka :roll: ? Eh.
Szkoda mi go.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75
  • Ostrzeżenia:1

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez Wyrafinowana » 21 Paź 2011, 18:59

jakos mam przeczucie, ze ta cala rewolucja to im w libii jeszcze wyjdzie bokiem.
demokracja? nie znam poki co panstwa, gdzie by od samych swobod obywatelskich micha i kieszenie napelnialy sie same.
poki co to nalezy sie raczej szykowac na igrzyska i "dozynki".

Awatar użytkownika
Wyrafinowana

• Pochwały:26

Muammar Kaddafi nie żyje

Postprzez hanako60 » 22 Paź 2011, 14:21

Oby nie powstał jego klon..
Głupich nie sieją, sami wschodzą.

Awatar użytkownika
hanako60

• Pochwały:3

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry