Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235347 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Muammar Kaddafi nie żyje

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez Ylx » 20 Paź 2011, 19:14

Wydarzeniem dnia jest niewątpliwie śmierć libijskiego dyktatora Muammara al-Kaddafiego.
Muammar al-Kaddafi - pułkownik, polityk, przywódca Libii w latach 1969–2011, sprawujący władzę autorytarną jako Przywódca Rewolucji 1 Września.
Kaddafi był autorem teorii rozwoju społecznego oraz systemu ustrojowego "ludowej, bezpośredniej demokracji", którą zawarł w opublikowanej w latach 70. Al-Kitab al-achdar (Zielonej książce), wyrażonej w libijskiej konstytucji z 1977 roku. System ten określany jest jako dżamahirijja (dosł. przedstawicielstwo ludu) i opiera się na kongresach i komitetach ludowych. W praktyce system ma autorytarny charakter. Ideologia rządów Kaddafiego łączyła nacjonalizm arabski z "islamskim socjalizmem" (rozbudowanym systemem opieki społecznej i oświaty). Deklarując islamski charakter państwa i zachowując pewne elementy szariatu (zakaz używania alkoholu i hazardu), jednocześnie kładła nacisk na równouprawnienie kobiet.
W lutym 2011 roku w Libii doszło do rewolty przeciwko reżimowi Kaddafiego. Ambasadorzy libijscy w wielu krajach oficjalnie wypowiedzieli się przeciw rządzącemu dyktatorowi i poparli protesty. W oparciu o rezolucję Rady Bezpieczeństwa ONZ, do walki z wojskami wiernymi Kaddafiemu przystąpiła koalicja wielu państw (np. Francja, Wielka Brytania, USA, Kanada, Włochy i Belgia), m.in. wysyłając samoloty nad tereny objęte konfliktem. 27 czerwca 2011 roku Międzynarodowy Trybunał Karny (MTK) wydał nakazy aresztowania Muammara Kaddafiego, jego syna Saifa al-Islama oraz szefa wywiadu Abdullaha al-Senussiego.
20 października 2011 ok. 8:30 zginął w wyniku ran odniesionych w głowę i nogi podczas ataku lotniczego NATO na konwój pojazdów wojskowych w okolicy Syrty. Wraz z Kaddafim w ataku zginął dowódca jego armii Abu Bakr Junus Dżabr. Do niewoli dostał się rzecznik reżimu Musa Ibrahim. Ciało Kaddafiego zostało złożone w meczecie w Misracie

Informacje sprzed paru miesięcy:
http://fakty.interia.pl/raport/rewolucj ... 84386,7475
I aktualności:
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/upade ... omosc.html

Czy to początek wyzwolenia Libii? Jak myślicie, co dalej z Libią? Czy demokracja ma szansę faktycznie zaistnieć w krajach arabskich?
.

Awatar użytkownika
Ylx
Moderator

• Pochwały:55

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 29 Paź 2011, 23:40

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... -sobowtora ciekawe czy to możliwe. Miał sobowtóra, wiedziałem o tym, ale chyba ktoś chce na siłę szukać sensacji.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 29 Paź 2011, 23:40

Awatar użytkownika
mgirl

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez Arboretum » 01 Lis 2011, 15:46

ciekawe czy to możliwe. Miał sobowtóra, wiedziałem o tym, ale chyba ktoś chce na siłę szukać sensacji.

Pierwsze co przyszło mi na myśl po usłyszeniu świeżej nowiny w TV to to, że Kadafi żyje sobie teraz gdzieś na tropikalnych wyspach we własnej willi nad morzem, a ten kogo złapali i zabili - mógł, ale nie musiał być jego sobowtórem - wystarczy, że ciało zidentyfikuje odpowiednia osoba, a to co pójdzie w tłum zrobi resztę.

Arboretum

• Pochwały:1
Użytkownik zbanowany

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez rowerka » 01 Lis 2011, 20:15

jejku jak ja widziałam to nagranie to sobie pomyślałam jak można zabić człowieka ,ja sobie tego nie wyobrażam to straszne ,masakra.mogli go chociaż uśpić albo coś w tym stylu .wiem że przyczynił się do śmierci wielu ludzi i rozumiem dlaczego tak go potraktowali ale kurde no po prostu aż płakać mi się chciało jak widziałam go takiego pokaleczonego ,bo człowiek nie pomyśli o zgodzie tylko żeby wzbogacić swoje państwo i być na szczycie.dobrze że już go nie ma ale ciekawe jak by to było gdyby nie było takich ludzi jak Kadafi i gdyby nie mieli woli Bożej .

rowerka

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez myślnik » 01 Lis 2011, 22:20

rowerka napisał:dobrze że już go nie ma ale ciekawe jak by to było gdyby nie było takich ludzi jak Kadafi i gdyby nie mieli woli Bożej .

Oh wow. Bez "woli Bożej" to już tylko gorzej, prawda?
-

Awatar użytkownika
myślnik

• Miejscowość:Łódź

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez rowerka » 01 Lis 2011, 22:28

raczej chodzi mi o to że gdyby każdy czlowiek postępował tak jak Bóg mu nakazał to świat byłby bez skazy nikt nie ucierpiałby.a mimo to mamy ten wybór i możemy robić co chcemy.

1939-1945 człowiek pokazał co czyni żądza władzy i bezrozumność

rowerka

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 01 Lis 2011, 22:28

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez Arboretum » 01 Lis 2011, 22:53

raczej chodzi mi o to że gdyby każdy czlowiek postępował tak jak Bóg mu nakazał to świat byłby bez skazy nikt nie ucierpiałby.a mimo to mamy ten wybór i możemy robić co chcemy.

Chyba gdzieś w Księdze Wyjścia Mojżesz zgodnie z rozkazem Boga wyrżnął niczemu winnych, pogańskich Semitów i zniewolił ich kobiety. Faktycznie, byłoby lepiej, gdybyśmy wypełniali wolę bożą ;)

Arboretum

Użytkownik zbanowany

Muammar Kaddafi nie żyje

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 02 Lis 2011, 04:53

rowerka napisał:uśpić albo coś w tym stylu

Uśpienie to taka łagodniejsza śmierć, ale jednak śmierć.
Zachód przecież od kiedy pamiętam psuje całe państwa swoimi interwencjami, Kaddafi to akurat jest chyba osobą, którego spośród wszelkich innych ofiar powinniśmy najmniej żałować. Giną obywatele zwykli ich rodziny. małe dzieci cierpią.

Arboretum napisał:Pierwsze co przyszło mi na myśl po usłyszeniu świeżej nowiny w TV to to, że Kadafi żyje sobie teraz gdzieś na tropikalnych wyspach we własnej willi nad morzem

"Razem ze Stalinem, Hitlerem, Amy Winehaus i Elvisem." -> w radiu słyszałem taką opinię.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry