Możesz przejść od klasyków romantyzmu do tego jak wzerunek wampira ewoluował, do postaci idola popkultury.
Przykłądowo; bierzesz E.A.Poe, albo ballady romantyczne, żeby nie było nudy zamiast wyeksploatowanego na 10 strone Mickiewicza poszukaj jakiś ciekawych. Pisał Goethe, pisali autorzy skandynawscy, angielscy. Był też taki cykl jak słowiańskie ballady romantyczne, dużo motywów fantastycznych, w tym również te wąpierzowe

Do tego klasyka taka jak Dracula Stokera. To bym widziała jako pierwszą część - nie wszystko, ale wybrane przykłady, przy czym Dracula byłby tym kamieniem milowym, bo tu jednak już mocno widać ze wampir nie jest potworem który ma wyłącznie przerażać, czy budzić obrzydzenie. Wręcz przeciwnie, postać jest silnie nacechowana erotyzmem, do tego jest bardziej "ludzka", czyli zaczyna być taka, jaka jest we współczesnych publikacjach. I przechodzisz do drugiej częci prezentacji, czyli wampir jako projekcja nadczłowieka we współczesnej literaturze popularnej. Tutaj przykładów masz od groma, z tym że potraktowałabym to bardziej jako omówienie zjawiska, niż omówienie konkretnych książek, z tej prostej przyczyny, ze są to w 99% kompletne szmiry, natomiast samo zjawisko jest interesujące, pod względem tak psychologii jak i współczesnego odbioru literatury. Jako przykład do szerzego omówienia możesz wziąć coś od Ann Rice, albo od Sapkowskiego poziom jest na tyle przyzwoity, ze spokojnie możesz omawiać to na maturze, zakładając że wcześniej jednak odwołasz się do klasyki.
edit:
Aha źle przeczytałam temat, nie zauważyłam słowa "współczesnej" i "filmie"

Ale mój pomysł dalej mi się podoba, tylko w takim wypadku pierwszą część wypada odpowiednio skrócić, a drugą rozwinąć i dodać film ;p