Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235347 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Moje Covery

Jeśli tworzysz coś i chcesz zaprezentować swoje prace innym, poprosić o radę albo podzielić się doświadczeniem w dziedzinie sztuki, to jest to miejsce w sam raz dla Ciebie. W dziale tym umieszczamy wiersze, rysunki, rzeźby, nagrania muzyczne oraz inne dzieła.

Moje Covery

Postprzez TalRash » 09 Wrz 2011, 13:29

Witam!
Jako, że miałem trochę wolnego od pracy, po długiej przerwie za namową dobrej znajomej ze Skarżyska-Kamiennej, postanowiłem odkurzyć swój "parapet" i coś zagrać. Na całe szczęście z grą na instrumencie jest tak, że nie zapomina się jej, tylko wychodzi z wprawy ;P. Miejscami artykulacja dźwięków pozostawia trochę do życzenia, ale ogólnie tragedii nie ma ;) Zapraszam do odsłuchania i skomentowania.

Evanescence - My Immortal:
http://talrash.wrzuta.pl/audio/1oxgo1JPwqU/evanescence-_my_immortal_piano_cover
Mia: Okropne, nie?
Vincent: Co?
Mia: To krępujące milczenie. Czemu ględzenie o bzdetach uważamy za wyraz nieskrępowania?
Vincent: Nie wiem. To dobre pytanie.
Mia: Po tym można poznać kogoś wyjątkowego. Kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć.

Awatar użytkownika
TalRash

• Miejscowość:Szczecin i okolice
  • Pochwały:13

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Moje Covery

Postprzez Liszka » 09 Wrz 2011, 13:46

Fakt, tragedii nie ma, jest nawet fajnie. Aczkolwiek co za akordy wziąłeś w dwóch pierwszych refrenach? Ewidentnie brzmi to inaczej niż w oryginale, ale nawet nie o oryginał chodzi, nie brzmi to najlepiej, gryzie. Grałeś to ze słuchu, czy z nut?
Ale ładnie, ładnie ; )
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Moje Covery

Postprzez mgirl » 09 Wrz 2011, 13:46

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Moje Covery

Postprzez TalRash » 09 Wrz 2011, 17:06

Grane ze słuchu. Dzięki za krytykę, dobrze znać zdanie innych a tym bardziej, że albo masz dobre ucho albo też na czymś grasz ;)
Jeżeli chodzi o nuty i ogólną teorię muzyki to u mnie jest słabo, a to dlatego że jestem samoukiem (zdaje sobie sprawę, że mnie to nie usprawiedliwia :P) Tak więc gdyby coś było nie halo to nie bij:P
Co do akordów w refrenie ;) Wziąłem na tapetę podstawowe akordy (trójdźwięki): fis moll, D dur, E dur oraz cis moll i trochę je rozszerzyłem.
Napiszę na przykładzie akordu fis moll. Drugi dźwięk akordu przesunąłem oktawę w górę i uzupełniłem jeszcze dwoma dźwiękami, a więc było przed rozszerzeniem: fis, A, cis Po rozszerzeniu: fis, cis, fis (oktawę wyższe nie wiem jak to się pisze:P) A, cis (też oktawę wyższe). Analogicznie zrobiłem z resztą akordów. Nie wiem czy zrozumiałaś przekaz, ale inaczej wytłumaczyć nie umiem, bo tłuk ze mnie:D
Mia: To krępujące milczenie. Czemu ględzenie o bzdetach uważamy za wyraz nieskrępowania?
Mia: Po tym można poznać kogoś wyjątkowego. Kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć.

Awatar użytkownika
TalRash

Postprzez TalRash » 12 Wrz 2011, 17:55

Witam!
Idąc za ciosem nagrałem następny kawałek z albumu The Fallen. Niekiedy gubiłem tempo, bo ciężko było zagrać na raz linię melodyczną wraz z wokalem :) Dołożyłem do tego jeszcze instrument smyczkowy, swoją drogą chyba prędzej sam nauczę się grać na skrzypcach niż uda się dźwiękowcom poprawnie zsamplować smyczki w pianinach cyfrowych :P
Dosyć gadania zapraszam do posłuchania
Evanescence - Hello:
http://talrash.wrzuta.pl/audio/4a4BzUzh5BG/evanescence_-_hello_piano_cover

Awatar użytkownika
TalRash

Moje Covery

Postprzez Liszka » 13 Wrz 2011, 08:23

Co do pierwszego (czytałam na telefonie, zapomniałam odpisać!), nie jestem pewna tego rozszerzania akordów, w sensie brzmieniowym do utworu. Trochę słyszę, ale jednak nie operuję jeszcze fachowymi nazwami, żeby dokładnie powiedzieć, który dźwięk nie współgra, ale ewidentnie ciągle coś tam zgrzyta.

Do Hello
jest fajne. tylko te smyczki brzmią jak zdechłe organy trochu ;p
ale podoba mi się.
: )

♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

Postprzez TalRash » 13 Wrz 2011, 16:36

Hehe "zdechłe organy" fajny epitet :D Tak jak pisałem w poprzednim poście, prędzej samemu nauczę się grać na skrzypcach, niż dostane w ręce naturalnie brzmiące, syntetyczne smyczki ;P Aktualnie mam trochę mało wolnego czasu (praca, praca, praca... ), jednak w najbliższym czasie może coś jeszcze wyrzeźbie konkretniejszego.

Awatar użytkownika
TalRash

Postprzez mgirl » 13 Wrz 2011, 16:36

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Moje Covery

Postprzez f**inperfect » 13 Wrz 2011, 20:22

Jak na mój gust, boskie. może dlatego że na graniu na pianinie się niestety nie znam, choć zawsze chciałam grać, a poza tym uwielbiam te dwie piosenki. Z mojej strony tyle :)

Awatar użytkownika
f**inperfect

Postprzez TalRash » 21 Wrz 2011, 13:51

Dzięki za dobre słowo, zawsze to fajnie wiedzieć, że ktoś jeszcze słucha takiej muzyki :)
Co by nie było pisania pustych postów, ostatnio gdy byłem u ciotki, kuzynka "pocinała" sobie w gierkę o nazwie Mirror's Edge. Ciekawość wzięła górę i w drodze powrotnej wstąpiłem do Empiku zakupić jeden egzemplarz (teraz kosztuje grosze). Wpadł mi w ucho motyw z menu gry i postanowiłem go zagrać po swojemu. Polecam piosenkę jak i samą grę, bo ma ciekawą koncepcję i jest inna od tego całego chłamu, którym nas zalewają :D

Lisa Miskovsky - Still Alive (Mirror's Edge OST) Piano Cover:
http://talrash.wrzuta.pl/audio/0ZYwFXuZBQo/lisa_miskovsky_-_still_alive_mirror_s_edge_ost_piano_cover

Awatar użytkownika
TalRash

Moje Covery

Postprzez paper.sun » 21 Wrz 2011, 14:00

Ostatni cover podoba mi się najbardziej. Aż sama bym chętnie usiadła i coś takiego zagrała, tyle że w moim wypadku to brzdąkanie, bo za nic nie mogę zmusić moich rąk do koordynacji, ale u Ciebie za to wszystko wychodzi płynnie i przyjemnie. Gratulacje. (;
Poza tym podoba mi się właśnie klimat i nastrój tej piosenki.
A nie myślałeś nad tworzeniem własnej muzyki w takim właśnie podobny guście jak to ostatnie? A może coś takiego już robisz. Ogólnie, stworzyć ścieżkę dźwiękową do jakiegoś filmu / gry, czad.
Someday, somewhere,
We'll find a new way of living
We'll find a way of forgiving
Somewhere...

Awatar użytkownika
paper.sun

• Miejscowość:South of Nowhere
  • Pochwały:8

Postprzez TalRash » 21 Wrz 2011, 23:31

Miło mi, dziękuję ;) Co do koordynacji rąk, polecam hardcorowe ćwiczenie gam i pasażów, przy czym nie chodzi o prędkość ich grania, tylko jakość.

Przy okazji jak ćwiczyłem ten utwór, myślałem jak go wzbogacić, bo brakowało mu trochę "ciepłego" brzmienia, klimatu. Po długich poszukiwaniach ogarnąłem sensowne brzmienie smyczków, zagrałem całą sekcję skrzypiec osobno i potem połączyłem w programie z fortepianem (całkiem znośny efekt).

Ostatnio sporo myślałem o tworzeniu czegoś swojego, jednak uważam że to jeszcze nie ten moment. Interpretacja i zagranie stworzonego już utworu to jednak zadanie łatwiejsze, niż napisanie czegoś nowego, od podstaw. Do tego trzeba mieć jakąś wizje jak to ma brzmieć oraz sporą wiedzę teoretyczną z zakresu muzyki. Podsumowując: swoja muzyka - kiedyś na pewno, na dzień dzisiejszy wolę zwiększyć "skilla" w grze na instrumencie :)

Awatar użytkownika
TalRash

Moje Covery

Postprzez Liszka » 23 Wrz 2011, 08:25

Ostatni jest świetny, serio!

♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

Postprzez TalRash » 30 Wrz 2011, 15:18

Ostatnio trochę ucichłem, ponieważ jestem w trakcie długiej "drogi" zwanej: "rejestruję samochód sprowadzony z Niemiec" :D
Wracając do tematu, oglądałem ostatnio wraz ze znajomą film "Wyspa" i wpadł mi w ucho motyw z końcówki filmu. Nie jest to wierna kopia, tylko taka luźna interpretacja, tak więc niektóre akordy mogą brzmieć inaczej, ewentualnie być w innym przewrocie. Utwór spokojny, idzie się przy nim "chiloutować" :)

http://talrash.wrzuta.pl/audio/4ucwrSXQcVe/steve_jablonsky_-_my_name_is_lincoln_the_island_ost

Liczę na opinie, tymczasem lecę tłumaczyć dokumenty do rejestracji :?

Awatar użytkownika
TalRash

Moje Covery

Postprzez Liszka » 03 Paź 2011, 08:12

podoba mi się. najbardziej to, że nie skupiłeś się na stworzeniu wiernej kopii, ale pokusiłeś się o własna interpretację, to się chwali.

♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

Moje Covery

Postprzez TalRash » 14 Paź 2011, 22:10

Dzień dobry wieczór :D
Z braku chęci na praktycznie cokolwiek, postanowiłem się trochę pobawić dźwiękami.
Przez całkowity przypadek zostawiłem włączone nagrywanie.
Po bliżej nie określonym czasie, zaczęła mnie siarczyście wkur@#ć ta paląca się lampka od nagrywania i odsłuchałem to co się nagrało ;P
Muszę stwierdzić, że w sumie ujdzie w tłoku i zdecydowałem się na umieszczenie tego w necie.
Niby prosta melodia a wpada w ucho :P

http://talrash.wrzuta.pl/audio/6RswsknD1mc/taki_tam_ulep_p

Awatar użytkownika
TalRash

Moje Covery

Postprzez Liszka » 15 Paź 2011, 12:03

Fakt, miło się słucha, ale strasznie prosto brzmi. Ot, takie brzdąkanie, bez polotu. Z całym szacunkiem, ale ja autorskich utworach szukam jakiejś głębi ; )

♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry