Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235347 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Moja Dieta kulturystyczna.

Dział dla każdego adepta żelaznego sportu. Prowadzimy dyskusje o zdrowym odżywianiu, suplementach, odchudzaniu i wszystkim co dotyczy kulturystyki.

Nieprzeczytany postprzez Michal5555 » 09 Lip 2010, 13:22

Witam czy moglby ktos sprawdzic ewentualnie poprawic moja diete ktora sam ulozylem.Wzrost 190 waga 72 wiek 16 lat.

2073 zapotrzebowanie kaloryczne
576kcal bialko ktore ma byc dostarczone dziennie
430kcal weglowodany
118g-1067kcal tluszcze

Posiłek 1 - 8:00
Posiłek 2 - 10:00
Posiłek 3 - 13:00
Posiłek 4 - 15:00 (przed treningowy)
Posiłek 5 - 17:00 ( po treningowy)
Posiłek 6 - 20:00
Posiłek 7 - 22:00
Sen - 22:30

Michal5555

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez matt_01 » 09 Lip 2010, 14:31

Zdaje mi się, że te kcal powinieneś zamienić na g. Bodajże np. na 1kg ciała przypada 2-3g białka ? Nie jestem zagłębiony w tym. Ale wydaje mi się że to nie powinno być w kcal tylko g.

Co do tłuszczu to chyba nie powinno się go dodawać żeby zapełnić to zapotrzebowanie. Jedyny tłuszcz jaki powinien być spożywany powinien być zawarty produktach głównie białkowych i węglowodanowych.

Głowy nie dam sobie obciąć za to co napisałem, ale chyba o to konkretnie chodzi z tego co kiedyś czytałem.

Dodano 09 Lip 2010, 14:33:33:
No i nie zapominaj że godzina ma znaczenie co zjeść, np. przed snem i treningiem powinno się spożyć posiłek czysto białkowy.

Dlaczego? Białko przed treningiem pomoże w budowie mięśni, jest łatwo przyswajalne przez organizm dzięki czemu nie musi się męczyć nad węglami pół nocy.

matt_01

• Miejscowość:Kraśnik - Lublin
  • Pochwały:1
Użytkownik zbanowany

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 09 Lip 2010, 14:31

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Moja Dieta kulturystyczna.

Nieprzeczytany postprzez AdiQ. » 09 Lip 2010, 19:00

7:00
Platki owsiane 100g + 200ml mleka
3 jaja gotowane

10:35
chleb żytni 100gram
chude mięso gotowane (drób)

13:30

kasza gryczana z 150 gram
pierś z kurczaka 100 gram + jakaś surówka(głównie warzywa duszone na patelni)

16 :00
makaron ( najlepiej żytni) 100 gram

chude mięso drobiowe w sosie z przyprawami

18:00-19 /19:30
trenig

po trenigu:
1-2 banana

20/20:30
tuńczyk 100 gram+ kasza gryczana 100 gram + przyprawy

21:30

chudy twaróg z olejem rzepakowym 100 gram lub makrele w sosie pomidorowym ~200 gram .

------------------------------------------------------------------------------
zamiast kaszy gryczanej możesz jeść ryż biały lub brązowy.

------------------------------------------------------------------------------
Osobiście do każdego posiłku dodaje warzyw także jem wszystkie owoce. Jak każdy wie zawierają dużo witamin które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Pamiętaj tylko o zdrowym rozsądku i nie popadaj w obsesję.

Do dwóch posiłków dodaj oleju rzepakowego(oliwy z oliwek) , jajka np: możesz jeść z odrobiną majonezu lub ketchupu albo w formie jajecznicy.

Edit.

Dodam że nie powinno się jeść 2 czy 3 razy posiłków w ciągu dnia ani nie powinniśmy się objadać. Sprzyja to tylko gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Lepiej jeść mniej a częściej.
najważniejsze jest "śniadanie" , budzimy się po 8h śnie.... i musimy uzupełnić składniki w org. dlatego powinniśmy zjeść "dobre" śniadanie. A nie jak zazwyczaj kromkę chleba i kawę, co sprzyja wydzielaniu się kortyzolu w org. który powoduje odkładanie się tłuszczu w org. (jest to hormon kataboliczny).

Nie należy się objadać ponieważ nasz org. przyjmuje "określone wartości" składników odżywczych. np: podczas jednego posiłku organizm zdoła przyjąć 50 g białka a reszta pójdzie w tłuszczyk.

Takie drobne rady

Mniej więcej powinno to wyglądać tak:
- białko 143 g
- tłuszcz 77 g
- węglowodany 418 g
- kalorie 2937 kcal

jest to dieta na masę mięśniową.
NO PAIN NO GAIN

Awatar użytkownika
AdiQ.

• Miejscowość:Tam i z powrotem

Nieprzeczytany postprzez Michal5555 » 09 Lip 2010, 22:15

Dziekuje Adiq bede sie do niej konsekwentnie stosowal :) czy moglibyscie mi plan ulozyc na klatke piersiowa maksymalnie 50kilo wezme.

Michal5555

Nieprzeczytany postprzez matt_01 » 09 Lip 2010, 22:42

Ciekawe ile dni dasz rade na jednych i tych samych posiłkach.

Myślę, że to ty sam powinieneś sobie ułożyć, bo nikt za ciebie nie odwali czarnej roboty.
Więcej o dietach, ćwiczeniach etc, możesz się dowiedzieć na takich stronach jak sfd, kfd itp.

matt_01

• Miejscowość:Kraśnik - Lublin
  • Pochwały:1
Użytkownik zbanowany

Nieprzeczytany postprzez AdiQ. » 12 Lip 2010, 21:08

michal polecam ćwiczenia ogólnorozwojowe, np: typu Push & pull

Matt_01 ja na tym wytrzymałem 2 miesiące, dopóki nie poszedłem na 18-stkę kumpla :D, moim zdaniem to zależy jak sobie przygotujesz jedzonko by było smaczne.

Jeżeli będziesz chciał ćwiczyć to ćwicz cały organizm tzn. nogi,barki,klatke ręce,.... . Dobrze wpływa ćwiczenie szczególnie nóg(uda) na org.
Gdy ćwiczysz to mięśnie uwalniają hormony m.in Testosteron i Hormon wzrostu (somanotropine). Które są składnikiem przeróżnych suplementów a tak to możesz osiągnąć naturalną drogą sukces.
NO PAIN NO GAIN

Awatar użytkownika
AdiQ.

• Miejscowość:Tam i z powrotem

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 12 Lip 2010, 21:08

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry