Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235347 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Mój pomysł... Na mangę xD

Jeśli tworzysz coś i chcesz zaprezentować swoje prace innym, poprosić o radę albo podzielić się doświadczeniem w dziedzinie sztuki, to jest to miejsce w sam raz dla Ciebie. W dziale tym umieszczamy wiersze, rysunki, rzeźby, nagrania muzyczne oraz inne dzieła.

Nieprzeczytany postprzez Trzyzet » 25 Lip 2011, 17:33

Witam :) Teraz przedstawię wam ogólny zarys mojego pomysłu, kłębi się on od ponad dwóch lat w zakamarkach mojego porąbanego umysłu xD Jest to pomysł na mangę :) No nic, wkleję a wy oceńcie czy to się nadaje do czegokolwiek :) Zaznaczam że przeczytałem tylko DB i oglądam Bleacha. Innych mang i anime nie znam...

Cała historia zaczyna się około roku 1985, około 7 lat przed narodzinami głównego bohatera. Na ziemię spada malutki meteoryt, który nie wyrządza ludzkości żadnej krzywdy. Naukowcy chcą pociąć go na kawałki w ramach pobrania próbek do badań, lecz dzieje się coś niepokojącego... Meteoryt uwalnia energię... Jeden wielki snop światła idący do nieba, no nie do końca... Energia ta przechodzi na ludzi, w różnych wariantach. Ludzie, którzy nasyceni zostali tą energią stworzyli organizacje, które zależą od typu energii posiadanej przez nich. Powstały również osoby, które musiały pożywiać się energią tych ludzi. Zostali nazwani pożeraczami. Pożeracze gdy nie mogli znaleźć osoby nasyconej jakąkolwiek energią umierali z głodu. Energie dzielą się następująco: (nie kontrolują one żywiołów)

Czerwona: typowo ofensywna. Ludzie obdarzeni tą energią są silniejsi fizycznie, lecz są stosunkowo wolni i wolno się rozwijają.

Niebieska: typowo defensywna. Spora prędkość, umiejętność leczenia ran własnych oraz innych osób, mała siła ataku.

Ciemna: energia ta pochodzi z wielkiej nienawiści... Osoby obdarzone ciemną energią są przeważnie psychicznie chore lub mają ogromną urazę do czegoś... Stanowi największe zagrożenie dla świata gdyby nie to, że walczą między sobą. Do czasu...

Jasna/Biała: tą energią obdarzone zostały osoby pobożne, głęboko wierzące bądź praworządne... Przeciwieństwo ciemnej energii.

Zielona: połączenie wszystkich typów energii z wyjątkiem ciemnej. Tylko nieliczni posiadają ten typ energii, jednakże jest organizacja składająca się z 6 osób...

Pożeracze: są to istoty żywiące się energią innych, pochłaniają też ciało swych ofiar. Walczą między sobą, są jak zwierzęta, rzadko który pożeracz osiąga wysoki poziom energetyczny, z powodu swojej natury i bratobójczych walk...

Są też inne, bardzo rzadkie typy energii, które nie muszą być tutaj przedstawiane.

Wszystkie istoty energetyczne mogą pochłaniać energię swoich przeciwników, rosnąc jednocześnie w siłę. Mogą pochłaniać też ciała pokonanych wrogów, lecz zostało to uznane za przestępstwo i tylko istoty ciemnej energii pochłaniają ciała.

Ludzie nie posiadający żadnej energii zostali praktycznie niewolnikami istot energetycznych. Są traktowani jak ludzie niższej kategorii, ponieważ żaden człowiek nie zdobył mocy nie rodząc się od chociaż jednego rodzica pochodzącego od istot energetycznych. Do czasu... Cała historia zaczyna się w czasach dzisiejszych. Główny bohater osiągnął już pełnoletność. Jest to osoba, która nienawidzi istot energetycznych z powodu traktowania zwykłych ludzi. Chciałaby to zmienić, lecz nie ma jak... Pewnego dnia wracając ze szkoły z dwoma "kumplami" (w cudzysłowu z powodu tego, iż bohater jest osobą bardzo zamkniętą w sobie po ciężkich przeżyciach z wczesnego dzieciństwa, nie ma żadnych przyjaciół i nikomu nie ufa i nie potrafi zaufać) zauważa walkę... Istoty ciemnej energii oraz postaci energii zielonej. Obydwie istoty miały już bardzo wysoki poziom energetyczny oraz miały wysoki status w swych organizacjach. Istota energii ciemnej została pokonana, upada niedaleko głównego bohatera oraz jego kumpli. Stają w jednej linii, jeden
za drugim, główny bohater na przedzie. W tym momencie wszyscy trzej zostają przebici bronią tej istoty. Chciał się uleczyć wchłaniając ich. Gdy istota ta próbuje pochłonąć bohatera i jego kolegów dzieje się coś niesamowitego: a mianowicie to bohater wraz z kolegami pochłonęli tę istotę mimo, że była potężna... Jeden z kumpli zyskał energię czerwoną, drugi zaś niebieską, główny bohater... Nie otrzymał żadnej energii(!)

Kilka tygodni później, gdy tamci szpanowali mocą, raczej jej namiastką, ich poziom był wręcz znikomy coś złego wisiało w powietrzu. Był to opad energii, istoty energetyczne i zwykli ludzie przeważnie ginęli, gdy byli bezpośrednio wystawieni na ten opad. Główny bohater niestety został na zewnątrz, był załamany tym, że on sam nie otrzymał żadnej mocy i jeszcze bardziej znienawidził istoty energetyczne, chciał w ten sposób się zabić. Gdy zaczął się opad, wyskoczyła pewna postać... Był to przywódca organizacji ciemnej energii, który chciał zapanować nad światem, stworzył specjalne urządzenie-skafander, które pozwalało mu wchłaniać energię z tej burzy. Wyśmiał głównego bohatera, że został na zewnątrz i go olał, wiedział że i tak umrze. Lecz niestety, wtedy pokazała się prawdziwa moc głównego bohatera. Opad oraz przepełniająca jego duszę nienawiść aktywowały ciemny typ energii u głównego bohatera. Jego poziom na czas opadu był znacznie potężniejszy niż u samego przywódcy organizacji... Poważnie go zranił, lecz nie zdążył zabić. Opad minął, tamten uciekł a główny bohater zyskał ciemną energię...

Mam nadzieję, że się spodoba :P

Pozdrawiam.
Życie to ból, musisz się do niego przyzwyczaić...

Awatar użytkownika
Trzyzet

• Miejscowość:Pruszków
  • Pochwały:2

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 25 Lip 2011, 17:48

Całkiem ciekawe, raczej nie było nic podobnego. Tak mi się zdaje ;) Masz jakiś plan co do tego ? Imiona, nazwiska, miejsca ? Chętnie bym obejrzał.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75
  • Ostrzeżenia:1

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 25 Lip 2011, 17:48

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Trzyzet » 25 Lip 2011, 17:52

Rysować w ogóle nie umiem, więc dopóki nie znajdę rysownika to lipa :/ Mam dysgrafię i nie umiem kształtów rysować ani ładnie pisać :oops: Zresztą mangę się czyta, nie ogląda xD Imion nie mam, wymyśli się po drodze :) A co do miejsc, chciałbym żeby to było jednak w polskich realiach, z tym, że będą również zagraniczne wycieczki ;) Na pewno będzie to po polsku :P

Awatar użytkownika
Trzyzet

Nieprzeczytany postprzez Kerosine » 25 Lip 2011, 18:00

Do bólu wtórne, wtórne, i jeszcze raz wtórne... to wszystko już było, i to dziesiątki [jeśli nie setki] razy. Od razu widać, że z M&A to Ty znasz jedynie (nie)sławne DB i Bleach... A poza tym durne, durne, i jeszcze raz durne. Bez obrazy, natürlich ;>
Bądź altruistą, szanuj egoizm drugich

Awatar użytkownika
Kerosine

• Miejscowość:Toxicity
  • Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez Trzyzet » 25 Lip 2011, 18:06

Bez szwabskiego proszę xD

No to jeśli było to wskaż konkretne tytuły, ponieważ na innym forum pewna osoba powiedziała, że jest to podobne tylko do jednego anime, a przeczytała i obejrzała naprawdę dużo.

PS: Czemu od razu widać? :P

Awatar użytkownika
Trzyzet

Nieprzeczytany postprzez Kerosine » 25 Lip 2011, 18:25

... na dobry początek powiem Ci tyle, że cały ten podział energii i ich "właściwości" dość mocno kojarzy mi się z Pokémonami xD

Dobra, teraz doczytałam szczegóły, ale i tak musiałbyś MOCNO popracować nad całością i wszystkimi zasadami tych całych "energii", co by to się kupy trzymało... i ja osobiście nie skupiałabym się aż tak mocno jedynie na tym detalu ;P Dorzuć odrobinę wglądu w psychikę swoich bohaterów; stwórz ich nieco więcej, poustawiaj sobie ich wzajemne relacje... :)

A póki co zrób verpiss ;P
Bądź altruistą, szanuj egoizm drugich

Awatar użytkownika
Kerosine

• Miejscowość:Toxicity
  • Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 25 Lip 2011, 18:25

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Trzyzet » 25 Lip 2011, 18:40

Wszystko jest w głowie :D Ze szczegółami ale nie umiem pisać takiego rozbudowanego czegoś >.<

Przede wszystkim chodzi mi o psychikę bohaterów, to ona jest najważniejsza i ten aspekt będzie najbardziej widoczny...

Awatar użytkownika
Trzyzet

Nieprzeczytany postprzez ema » 16 Sie 2011, 19:05

A ja powiem tak - mang przeczytałam dużo, więcej niż dużo, i kolejne 'dużo' czytam w tej chwili. 90% z tych które czytam to shoneny, czyli mangi z kategorii do jakiej najprawdopodobniej należałaby też Twoja, dlatego pozwolę sobie wyrazić swoją opinię (:
Motyw jest w cholerę popularny i oklepany, ale... na tym polegają shoneny ^^ Fabuła zazwyczaj nie odchodzi od standardowej formuły - chłopak, najczęściej nastolatek, zwykły niczym się nie wyróżniający, nagle wplątuje się w aferę/zyskuje moce/zyskuje moce i wplątuje się w afere, potem wraz z biegiem fabuły staje się coraz silniejszy, na koniec rozwala głównego bossa i jest super mego hiper silny ^^
Dlatego nie czepiałabym się, że pomysł mało oryginalny, bo takie są realia tworzenia mang.
@Trzyzet czytając opis, pomyślałam, że to interesujące, mogłoby mnie wciągnąć, a jestem raczej pod tym względem wybredna. Podoba mi sie, to co napisałeś i mówię całkiem szczerze - jak Ci coś z tego wyjdzie to z chęcią to przeczytam.
Szkoda tylko, że nie masz rysownika, bo znalezienie kogoś kto jest na prawde dobry w rysowaniu mangi może być cięzkie... Sama kiedyś myślałam nad narysowaniem komisku, ale niestety ze względu na niewystarczające umiejetności w rysowaniu od razu porzucułam ten pomysł, mam nadzieję, że Ty będziesz mieć więcej zapału :)

Awatar użytkownika
ema

• Pochwały:20
  • Ostrzeżenia:2

Nieprzeczytany postprzez ripmaw » 21 Sie 2011, 20:11

Spada malutki meteoryt - podobne do dragonballa, gdzie saiyanie spadali w kapsulach, ktore ktos odkrywal.
Podzial na moce - pokemon.
Walka dobra ze zlem - 80% tytulow, ktore istnieja.

Dwa pomysly ode mnie:
- ludzie z inna aura niz czarna, ktorzy pozra kogos, automatycznie dostaja aure czarna, ale z jakims detalem, ktory pozwala stwierdzic, czy byli czarni od poczatku, czy dopiero pozniej stali sie z wlasnej woli.
-Glowny bohater moglby w jakiejs kryzysowej sytuacji ujawnic swoja aure w obecnosci jakichs wymiataczy. Motyw polega na tym, aby jego aura byla zupelnie inna niz wszystkie, ktore wymieniles i zeby nie mogl w pelni nad nia panowac. Mozesz tez dorzucic jakis motyw z tym, ze ta aura ma swoja swiadomosc i probuje zawladnac jego umyslem. Wtedy masz mix ichigo z bleacha + naruto ze swoim lisim demonem.

ripmaw

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry