Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235348 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Mieszkanie z chłopakiem

Każdy z nas ma jakiś problem, którego nie potrafi albo nie wie jak go rozwiązać. Jeżeli coś Cię trapi, nie krępuj się pisz otwarcie... na pewno ulży Ci na sercu :)

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez LeCatarina » 07 Lip 2011, 00:24

Witam, w tym roku rozpocznę studia no i powoli zaczynam myśleć o jakimś kącie, gdzie mogłabym mieszkać w czasie studiowania. No i właśnie, mój problem polega na tym, że dostałam propozycję mieszkania z koleżanką (i jeszcze jedna chyba z nami by mieszkała), już jakiś czas temu, no i nastawiałam się na to. Dziś jednak mój chłopak, z którym nie jestem w związku jakoś strasznie długo, aczkolwiek przyjaźnimy się od 6 lat, zapytał się mnie, co sądzę o zamieszkaniu z nim. Spodobał mi sie ten pomysł, jednak nie wiem co mam robić. Nie powiedziałam jeszcze ani chłopakowi, ani koleżance czy z nimi zamieszkam- to tylko propozycje. Mam jednak obawy, z jednej strony chcialabym mieszkać z chłopakiem, jednak mimo że między nami układa się swietnie, to boję się, że nasz związek mógłby nie do końca na tym zyskać. Nie chciałabym go też w żaden sposób urazić.
Dochodzi też kwestia finansowa, moi rodzice nie są w stanie opłacać mi wszystkiego, więc ważne byłoby dla nich, by koszta były jak najmniejsze. Mój chłopak wie o tym i szukalibyśmy czegoś w miarę taniego, jednak z koleżankami koszta byłyby mniejsze. Mam w głowie straszny mętlik, nie wiem co robić, z jednej strony chciałabym z nim mieszkać, a z drugiej wydaje mi się, że z koleżanką wszystko będzie prostsze do ogarnięcia. Nawet nie bardzo wiem co chcę osiągnąć pisząc to; usłyszeć jakieś słowa wsparcia, poznać wasze zdanie na ten temat czy po prostu chcę, żeby ktoś mnie wysłuchał i pomógł mi z moim mętlikiem.
Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.”- A.S.Exupery „Mały Książę”

LeCatarina

• Pochwały:4

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez Liliane_pedagog » 07 Lip 2011, 00:29

mieszkanie z chłopakiem uważam za fajny pomysł sprawdzenia jakbyście sobie poradzili w przyszłości będąc na swoim. co do kosztów jak się chce to można znaleźć coś taniego i fajnego dla dwojga. Pogratulować odwagi chłopakowi, ze coś takiego zaproponował :)
Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości...

Awatar użytkownika
Liliane_pedagog

• Miejscowość:gdzieś w Polsce
  • Pochwały:1

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez mgirl » 07 Lip 2011, 00:29

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez LeCatarina » 07 Lip 2011, 00:36

Mi też przez myśl przeszło, że moglibyśmy razem zamieszkać, ale z pewnością bym mu tego nie zaproponowała, powiedziałam mu to nawet dzisiaj.

Normalnie pewnie bym nie pisała na forum o moim problemie, ale już sama nie wiem co robić i przydadzą mi się jakieś komentarze 'z zewnątrz'

Aha, no i własnie, chłopak zaproponował mi wspólne zamieszkanie (obydwoje uznaliśmy, że byłoby to bardzo fajne doświadczenie i byśmy tego chcieli), a chwilę po tym zadzwoniła koleżanka z pytaniem, czy się już zdecydowałam na zamieszkanie z nią, bo ona w sobotę chce mnie zabrać na szukanie mieszkania no i muszę się w końcu określić w tej kwestii.
Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.”- A.S.Exupery „Mały Książę”

LeCatarina

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez Marcin19 » 07 Lip 2011, 00:37

fajna sprawa :):)

Awatar użytkownika
Marcin19

• Miejscowość:Toruń
Użytkownik zbanowany

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez Liliane_pedagog » 07 Lip 2011, 00:39

przeprosiłabym koleżankę i zdecydowanie wybrała mieszkanie z facetem. :D
lepsza szkoła jest mieszkając z facetem niż z koleżankami i facet nie będzie podkradał Ci kosmetyków :P
Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości...

Awatar użytkownika
Liliane_pedagog

• Miejscowość:gdzieś w Polsce
  • Pochwały:1

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez ema » 07 Lip 2011, 08:50

jeśli facet Ci coś takiego proponuje, to szkoda by bylo marnować takiej okazji :)
Przeproś koleżankę za zamieszanie, wyjaśnij co i jak - na pewno zrozumie.

Awatar użytkownika
ema

• Pochwały:20
  • Ostrzeżenia:2

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez mgirl » 07 Lip 2011, 08:50

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez Hard Candy » 07 Lip 2011, 09:06

Ja bym wybrała mieszkanie z facetem.
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez LeCatarina » 07 Lip 2011, 11:33

Widzę, że jednogłośnie wszyscy są za mieszkaniem z chłopakiem.
Spodziewałam się, że ktoś wypisze jakieś minusy w stylu: 'a jeśli zerwiecie (może nawet przez to, że mieszkacie razem i nie dajecie rady)'

LeCatarina

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez Lenoczka » 07 Lip 2011, 12:29

Ja również bez dwóch zdań wybrałabym mieszkanie z chłopakiem . Ale najważniejsze jest twoje zdanie , co ty o tym sądzisz , na jakim etapie jest wasz związek , czy macie już jakieś plany i czy zasadnicza sprawa chcesz i jesteś gotowa z nim zamieszkać ;)
Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym
Wśród tandety lśniąc jak diament
Być zagadką , której nikt nie zdąży zgadnąć nim minie czas

Awatar użytkownika
Lenoczka

• Pochwały:10

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez johanneskate » 07 Lip 2011, 12:31

też bym wybrał mieszkanie z facetem. Wiele rzeczy wyjdzie, wiele się dowiesz o nim.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez Aleksandryt » 07 Lip 2011, 12:38

Mieszkanie z chłopakiem wydaje mi się dobrym pomysłem zwłaszcza jeśli dobrze się miedzy Wami układa. W ten sposób sprawdzicie jak Wam będzie razem. Fakt koszta będą większe, ale wolisz mieszkać z kimś kto Cię kocha czy z koleżankami? To nie jest zły pomysł, wręcz przeciwnie. Musisz sam podjąć tą decyzję. Rozważ wszystkie za i przeciw mieszkania z chłopakiem a koleżanką. Wiem może to głupi pomysł, ale czasami pomaga.
Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego...

Aleksandryt

• Miejscowość:Piszczac Kolonia
Użytkownik zbanowany

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez LeCatarina » 07 Lip 2011, 13:07

Dziś jadę do koleżanki żeby z nią o tym pogadać. Ona mi mówi, że nie będzie mi miała za złe, jeśli zamieszkam z Maćkiem i wiem że to prawda.
Nasz zwiazek jest silny, na poważnym etapie i myślę, że dałabym radę.

johanneskate napisał:Wiele rzeczy wyjdzie, wiele się dowiesz o nim.

Na pewno tak będzie, choć już w tej chwili naprawdę bardzo dobrze go znam, spędzamy dużo czasu razem i wiem jak się zachowuje w jakich sytuacjach, zdarza się nawet, że kilka dni pod rząd u niego nocuję, wiem czego się mogę spodziewać itd.

LeCatarina

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez White_Rose » 07 Lip 2011, 13:14

prawdopodobnie również niedługo będę miała taką sytuację, bo koleżanki składały papiery na tą samą uczelnię, co ja i myślę, że będą myślały o wspólnym mieszkaniu. ja jednak bez zastanowienia wybiorę mieszkanie z facetem - zresztą planujemy to już od dłuższego czasu. i u mnie już samo to, że każdego dnia będę mogła budzić się w ramionach Ukochanego przebija wszystkie plusy mieszkania z koleżankami ;)
Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.

Awatar użytkownika
White_Rose
Kumpel

• Pochwały:18

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez martuśka. » 07 Lip 2011, 14:26

LeCatarina napisał:wiem jak się zachowuje w jakich sytuacjach, zdarza się nawet, że kilka dni pod rząd u niego nocuję, wiem czego się mogę spodziewać

Mieszkanie razem to i tak jeszcze coś innego. Okaże się, że te kilka dni razem pod rząd to zupełnie inna bajka. Też tak myślałam jak Ty dopóki nie zamieszkałam z facetem i te kilka dni spędzonych razem oraz cała wiedza o Nim uległa lekkiej zmianie:)
Jeśli to poważny związek, wiecie, że ma wyjść z tego jeszcze poważniejsza rzecz to mieszkanie razem jest świetną sprawą. Tylko nie można mieć wątpliwości co do samego faktu wspólnego mieszkania. Tam wychodzą niby błahe a tak na prawdę poważne sprawy/przyzwyczajenia. Może być trudno i warto się przygotować na trudniejsze chwile a nie tylko na miłe spędzanie czasu. Choć jest wiele chwil, które należą do tych miłych i wszelkie nieporozumienia schodzą wtedy na dalszy plan:)

Co do kosztów... Nie musicie od razu wynajmować mieszkania/kawalerki tylko dla siebie. Fakt faktem wtedy najlepiej się sprawdza wspólne mieszkanie ale bezsensu wynajmować coś, na co któreś z was nie może sobie pozwolić. Kwestia finansowa to dość grząski temat, przy wspólnym mieszkaniu jest ona bardzo ważna. Pokój dwuosobowy gdzieś w mieszkaniu spokojnie też się sprawdzi, przynajmniej na początku.

Mi wspólne mieszkanie wyszło bokiem ze względów finansowych i kłopotów, które odbiły się na związku. Nie wiem też czy nie za szybko staliśmy się takim starym, dobrym małżeństwem. Ale na pewno to fajne doświadczenie mimo wielu kłopotów:)

Życzę powodzenia i wytrwałości:)

Autor postu otrzymał pochwałę
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Mieszkanie z chłopakiem

Postprzez Neosha » 07 Lip 2011, 17:26

Podobnie jak martuśka. zamieszkałam ze swoim Ukochanym. Na początku pomieszkiwałam u Niego co jakiś weekend. Wtedy jeszcze inaczej to wszystko wyglądało. Nie martwiłam się szczególnie o jedzenie czy o sprzątanie. Odkąd zamieszkaliśmy ze sobą już na poważnie, wszystko się zmieniło. Na początku było dużo zgrzytów. Byliśmy inaczej wychowani i mieliśmy inne nawyki. Wiadomo , ze trzeba było kompromisów, ale ciężko było. Nadrabialiśmy uczuciem te wszystkie kłótnie. W końcu się dotarliśmy i dojrzeliśmy oboje do wspólnego mieszkania. Ja nauczyłam się wręcz perfekcyjnie gotować, rozdzieliśmy obowiązki. I tak powstało z Nas jakby małżeństwo. Nie żałuję, bo poznałam w pełni jaki On jest i mam Go zawsze przy sobie.

Mieszkanie z koleżankami jest fajne, ale również może dojść do różnych sprzeczek, bo tak do końca nie wiesz jakie one są i czy jakieś cechy nie będą Ci przeszkadzać.

Jeżeli zależy Ci na tanim mieszkaniu, to również popieram opcję wynajęcia pokoju niż całej kawalerki. Tak koszty będą o wiele mniejsze. Wynajęcie wspólnego pokoju z chłopakiem będzie jeszcze tańsze ;)

Decyzja należy do Ciebie, ale ja bym wybrała opcję zamieszkania z facetem. Wspólne mieszkanie na początku jest trudne, ale później jest już o wiele lepiej. No i doświadczenia są ciekawe ;)

Autor postu otrzymał pochwałę
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry