Dream Theater również bardzo wielbię, każdy ma swój gust i nie każdy musi lubić to, co inni. Mnie akurat przypadł on bardzo do gustu.
Wokalista.. dużo ludzi ma o jego wokalu złe zdanie, ja tam go akceptuję, z resztą ja oceniam muzykę jako całość, a nie tylko ze względu na pojedyncze rzeczy, takie jak wokal. Można się do niego przyzwyczaić, a z czasem nawet i polubić.
Dream Theather jest dla mnie trochę zbyt a'la heavy metal z lat 80tych (te solówki, napuszenie itd..), i jestem mocno zblokowany na tą muzę.
Mnie się to podoba, solówki są na naprawdę wysokim poziomie i trafiają w moje ucho bardzo dobrze

Wszystko jest bardzo fajnie skomponowane jako całość, nie ma wyraźnych, stałych schematów, dużo eksperymentowania, oryginalnych pomysłów.
FadeToBlack, metal ewoluuje, niektórzy czerpią pomysły dalej z dawnych lat, wzbogacają to elementami z innych gatunków muzycznych, dodają coś oryginalnego, niektórzy stawiają na całkiem coś nowego, to jest dobre w metalu progresywnym, nigdy się nie spodziewasz co przyniesie, wniesie nowego do metalu nowy album, bądź nowy band.
Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i moim zdaniem świeżego, nowego, to przesłuchaj sobie Blotted Science, cały ich albumik. Kolesie naprawdę tworzą skomplikowaną, klimatyczną, dynamiczną muzę. Riffy, jak i solówki mają w sobie coś, czego nie znalazłem w znanych mi zespołów. To jest coś nowego, coś, co mam nadzieję będzie rozwijane i wyjdzie z tego coś naprawdę dobrego!
Na youtubie jest ich cała płyta, przesłuchaj sobie na początek Laser Lobotomy i Adenosine Breakdown i Adenosine Buildup - pierwszy kawałek znajdziesz na ich
MySpace, Adenosine zaś na Youtubie