Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210464 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Metal Progresywny

Dla każdego kto lubi ciężkie brzmienia ;-)

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez James » 09 Mar 2010, 01:28

O tak, Prog Metal, to mój ulubiony gatunek muzyczny :)
Piszcie tu o przeróżnych zespołach, nowościach, albumach, utworach.
Jako, że każda prog metalowa kapela różni się od każdej innej przeważnie w dużym stopniu, to mam nadzieję, że nawiąże się tu całkiem ciekawa dyskusja :)
Rano napiszę coś więcej, bo jestem strasznie zmęczony i nie myślę zbytnio, może ktoś z Was coś napisze od siebie? :)

James

• Miejscowość:Katowice
  • Pochwały:3

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez IgreKowiCz » 09 Mar 2010, 14:58

Jak dla mnie absolutnym gigantem jest Tool.. i wątpię że się coś zmieni :roll:
H&M Moim Domem, Bieber Moim Bogiem
Najgenialniejsze pośladki forum
Najmądrzejszy,Najcudowniejszy,Najwspanialszy
Moja Seksowność - Bezgraniczna

Awatar użytkownika
IgreKowiCz

• Miejscowość:ZRW
  • Pochwały:17

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 09 Mar 2010, 14:58

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez kasiakwietniowa » 11 Mar 2010, 17:16

Zgadzam się w pełni z IgreKowiCzem.
Nic dodać, nic ująć.:)
"While you're away, my heart comes undone
slowly unravels in a ball of yarn..."

Awatar użytkownika
kasiakwietniowa

• Miejscowość:Sandomierz
  • Pochwały:1

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez IgreKowiCz » 11 Mar 2010, 22:05

Myślę że warto zwrócić też uwagę na Opeth. No ewentualnie dodam Dreamów, ale to już wyjątkowo sporadycznie :wink:

Awatar użytkownika
IgreKowiCz

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez Pirat » 11 Mar 2010, 22:23

to ja dodam pain of salvation do wyżej wymienionych ;
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez kasiakwietniowa » 13 Mar 2010, 13:49

Co cenicie w tej muzyce?:) Teksty? Melodię? Elementy perkusyjne? Metrum? Złożoność? Wizerunek sceniczny zespołu?:)

Awatar użytkownika
kasiakwietniowa

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 13 Mar 2010, 13:49

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez IgreKowiCz » 13 Mar 2010, 13:52

No to ja się wypowiem na podstawie Tool'a - teksty zajebiście wysoki poziom, brzmienie mają takie jakiego zawsze szukałem, kawałki złożone w naprawdę niebanalny sposób .. no i tak dodatkowo to teledyski :mrgreen:

Awatar użytkownika
IgreKowiCz

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez kasiakwietniowa » 13 Mar 2010, 16:10

Bardzo mi się podobają symbole w tekstach i w teledyskach, strasznie fajnie jest to rozkminiać i się zastanawiać "co poeta miał na myśli":D
Poza tym o muzyce wiem coś niecoś...;) I bardzo mi odpowiada "finding beauty in the dissonance":) Poza tym te polirytmie na perkusji, mniam:D I w ogóle metra tak dobrane... 7/8, 11/8, 21/8... Ze świecą szukać chociażby kogoś, kto to naprawdę zrozumie, a nie powie, że to "bałagan", a jeśli jeszcze umie to zagrać w tak mistrzowski sposób...:)

Awatar użytkownika
kasiakwietniowa

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez IgreKowiCz » 13 Mar 2010, 23:46

Odnośnie perkusji w metalu progresywnym, jest na podobnej zasadzie jak Jazz - czyli dla perkusistów, podobno extremum :mrgreen:

Awatar użytkownika
IgreKowiCz

Re: Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez James » 16 Mar 2010, 12:56

Toola bardzo lubię, ale przede wszystkim moim numer jeden jest ... SYMPHONY X! To, co robi M. Romeo na gitarze, to czysta poezja dla moich uszu :) No i ten wokal, numer jeden progresywny wokalista! :) Dwa ostatnie albumy (The Oddysey i Paradise Lost) są bardziej dynamiczne, takie bardziej "klasyczne", bardziej przepadam za wcześniejszymi, są bardziej progresywne i oryginalne. Z wcześniejszych albumów najbardziej wpadło mi w ucho "Rediscovery, Pt. 2 The New Mythology" (część pierwsza to intro), rozbudowany i tajemniczy utworek. Od 8 minuty riff pod solówki i same solówki są niesamowite, potem głęboki riff.

Cenię ich przez to, że ich muzyka jest dynamiczna i oryginalna. Może niektórym nie odpowiadają klimaty mitologii itp. ale Romeo zachowuje ten dynamizm, dzięki czemu muzyka trzyma poziom i się nie nudzi. No i te solówki, przede wszystkim w tych wcześniejszych albumach. Słuchałem kiedyś Yngwie'go Malmsteena, bo lubię takie klimaty, ale on prawie wszystko gra tak samo. Romeo zaś jest różnorodny, każdy album jest oryginalny i to mi się podoba. Jeśli na prawdę by komuś przeszkadzałyby chórki itp. to dwa ostatnie, a szczególnie ostatni album jest bardziej "zwykły". Ale i tak myślę, by oceniać ten zespół, trzeba by przesłuchać wszystkie, a przynajmniej kilka wcześniejszych i kilka ostatnich albumów, by móc ocenić ich styl. Miałem taką sytuację, ojciec przesłuchał dwa ostatnie albumy i akurat mu niezbyt podeszły, a jak usłyszał wcześniejsze albumy u mnie, to zapytał co to leci, bo fajne. Wniosek z tego taki, że zespół nie zachowuje takiej jednostajnej kompozycji, cały czas się zmienia.

Twórczość Symphony X jest moją ulubioną i chyba szybko, a może i nigdy nie zmienię zdania :) Co najlepsze nie nudzi mi się, co jest dość częstym przypadkiem w przypadku częstego słuchania tej samej muzyki, a tu niespodzianka :)

Co prawda uwielbiam słuchać również innych zespołów, ale o tym później, jak na razie jestem ciekaw, czy ktoś słucha, czekam na opinię na temat tego zespołu.

James

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez FadeToBlack » 04 Kwi 2010, 12:11

Większą częśc życia wielbiłem toola, i myślałem, że na tym metal się skończył. Dream Theather jest dla mnie trochę zbyt a'la heavy metal z lat 80tych (te solówki, napuszenie itd..), i jestem mocno zblokowany na tą muzę. Dopiero ostatnio zacząłem eksplorować bardziej nowe kapelki metalowe, i... wymiękłem.

ISIS (szczególnie płytka Oceanic) http://www.youtube.com/watch?v=PUAhfyMf59s (dłuuugo się rozkręca)
Mastodon (szczególnie płytka Crack the skye) http://www.youtube.com/watch?v=Ilz-4mtdpOM
Meshuggah - http://www.youtube.com/watch?v=YjzIBI3jkKY

Metal się odrodził!!!!!!!!!

FadeToBlack

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez James » 04 Kwi 2010, 12:38

Dream Theater również bardzo wielbię, każdy ma swój gust i nie każdy musi lubić to, co inni. Mnie akurat przypadł on bardzo do gustu.
Wokalista.. dużo ludzi ma o jego wokalu złe zdanie, ja tam go akceptuję, z resztą ja oceniam muzykę jako całość, a nie tylko ze względu na pojedyncze rzeczy, takie jak wokal. Można się do niego przyzwyczaić, a z czasem nawet i polubić.
Dream Theather jest dla mnie trochę zbyt a'la heavy metal z lat 80tych (te solówki, napuszenie itd..), i jestem mocno zblokowany na tą muzę.

Mnie się to podoba, solówki są na naprawdę wysokim poziomie i trafiają w moje ucho bardzo dobrze :) Wszystko jest bardzo fajnie skomponowane jako całość, nie ma wyraźnych, stałych schematów, dużo eksperymentowania, oryginalnych pomysłów.

FadeToBlack, metal ewoluuje, niektórzy czerpią pomysły dalej z dawnych lat, wzbogacają to elementami z innych gatunków muzycznych, dodają coś oryginalnego, niektórzy stawiają na całkiem coś nowego, to jest dobre w metalu progresywnym, nigdy się nie spodziewasz co przyniesie, wniesie nowego do metalu nowy album, bądź nowy band.

Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i moim zdaniem świeżego, nowego, to przesłuchaj sobie Blotted Science, cały ich albumik. Kolesie naprawdę tworzą skomplikowaną, klimatyczną, dynamiczną muzę. Riffy, jak i solówki mają w sobie coś, czego nie znalazłem w znanych mi zespołów. To jest coś nowego, coś, co mam nadzieję będzie rozwijane i wyjdzie z tego coś naprawdę dobrego!
Na youtubie jest ich cała płyta, przesłuchaj sobie na początek Laser Lobotomy i Adenosine Breakdown i Adenosine Buildup - pierwszy kawałek znajdziesz na ich MySpace, Adenosine zaś na Youtubie :)

James

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez FadeToBlack » 10 Kwi 2010, 00:33

Noo Blotted Science znów mi nie wchodzi za bardzo. Za szybko, za wysoko zestrojony sprzęt. Takie to się robi znów strasznie na pokaz moim zdaniem... Z takiej muzy to wchodzi mi tylko Barriers and passages. Ale dzięki za polecenie:)

Dodano 10 Kwi 2010, 00:33:35:
Noo Blotted Science znów mi nie wchodzi za bardzo. Za szybko, za wysoko zestrojony sprzęt. Takie to się robi znów strasznie na pokaz moim zdaniem... Z takiej muzy to wchodzi mi tylko Barriers and passages. Ale dzięki za polecenie:)

FadeToBlack

Re: Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez chiliscott » 11 Kwi 2010, 01:07

Porcupine Tree, Tool, Opeth, polski Riverside(choc tu trudno o metal)
"Only after disaster can we be resurrected." Tyler Durden

Awatar użytkownika
chiliscott

Metal Progresywny

Nieprzeczytany postprzez kasiakwietniowa » 12 Kwi 2010, 22:51

chiliscott, moje klimaty:))
Muszę sietylko przyjrzeć dokładniej Riverside.
Odnośnie perkusji w metalu progresywnym, jest na podobnej zasadzie jak Jazz - czyli dla perkusistów, podobno extremum :mrgreen:

Mój brat jest perkusistą, wiem coś o tym;) To jest zuupeeełnie inna bajka. W jazzie przekazuje się emocje w taki subtelny sposób. A w metalu, czy progresywnym, czy nie, trzeba po prostu przywalić.;) A emocje swoją drogą:D Poza tym jazz jest totalną masakrą pod względem techniki:)

Awatar użytkownika
kasiakwietniowa

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry