Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Maturalnie- recenzje książek.

Tutaj będą umieszczane wszystkie nic nie wnoszące, bądź też powtarzające się, tematy.

Nieprzeczytany postprzez mała czarna » 13 Lut 2009, 15:23

Miśki,
potrzebuję recenzji dwóch książek "Oskar i Pani Róża" oraz "Dziennik Bridget Jones". To dla mnie ważne, bo na podstawie opinii różnych ludzi mam stworzyć prezentację maturalną.
Liczę na to, ze mi pomożecie ;).

Najbardziej mnie interesuje odpowiedź na pytanie Dlaczego są takie popularne?

tak, ten temat potem poleci do kosza ;p.
-pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że było warto.
-było.

navigare

Image

Awatar użytkownika
mała czarna
Przyjaciel

• Miejscowość:nie skąd, ale dokąd
  • Pochwały:3

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Aśika » 14 Lut 2009, 22:35

"Oscar i Pani Róża" - dla mnie to opowieść o sztuce umierania i o tym, jak się pogodzić ze stratą kogoś bliskiego. I że śmierć nie jest największą tragedią, jaka może się przydarzyć - gorszy jest brak zrozumienia, brak miłości i nieciekawe życie. No i oczywiście o tym, że trzeba wykorzystać każdą chwilę, jaką się ma.

A "Dzienniki Bridget Jones" to zapis perypetii dziewczyny, która za dużo wierzy w poradniki jak żyć, a za mało w siebie. I dopiero solidny, miłosny kop od życia uczy ją, że w życiu są ważniejsze rzeczy niż liczenie kalorii.

Dlaczego są popularne? Są dobrze napisane, przyjemnie się je czyta, starają się poruszyć istotne problemy i robią to w przystępny sposób. No i oczywiście, miały szeroko zakrojoną pomoc medialną ;>
Image "Gdzie jednak jest potwór, znajdzie się i cud."

Awatar użytkownika
Aśika

• Miejscowość:Zależnie od nastroju
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 14 Lut 2009, 22:35

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Cwaniaczek » 15 Lut 2009, 01:01

Hmm, niestety nie czytałem ni jednej, ni drugiej ale jak na gwałt trzeba to zrecenzuje^^^
Warto otwierać się na otwartość innych.

Awatar użytkownika
Cwaniaczek

• Miejscowość:Lublin

Nieprzeczytany postprzez mała czarna » 15 Lut 2009, 03:52

Sprawa jets taka, ze moj temat to 'książki popularne i czytane dzisiaj, spoza kanonu lektur szkolnych'. Potrzebuję więc recenzji, na których bedę mogła oprzeć wnioski, ze są popularne bo <cośtam>.
-pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że było warto.
-było.

navigare

Image

Awatar użytkownika
mała czarna
Przyjaciel

• Miejscowość:nie skąd, ale dokąd
  • Pochwały:3

Nieprzeczytany postprzez histeryczna » 15 Lut 2009, 09:40

"Oskar i Pani Róża'' - hm dla mnie to prześwietna opowieść o tym, jak chłopiec poznawał Boga, pomógł przy okazji tej Pani uwierzyć w niego na nowo. No i oczywiście o tym, jak można umieranie zmienić w coś innego, coś odmiennego od tego, o tym jak można to 'zrozumieć', pogodzić się. No i wspaniale pokazane całe zycie człowieka i jak je wykorzystać.

Drugiej niestety nie czytałam.

Dlaczego tak popularne? Z pewnością dlatego, że jest masa życiowych wskazówek w nich, każdy odnajdzie coś dla siebie, problem w sumie nierzadko spoykany - samotność, brak wsparcia w rodzicach, fabuła nie wydaje się trudna a język jakim pisze autor jest masakrycznie prosty (;

Awatar użytkownika
histeryczna
Przyjaciel

• Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez aronka » 13 Mar 2009, 00:11

Mogę się wypowiedzieć o dzienniku :)
Stał się bardzo popularny zwłaszcza wśród kobiet około 30, ale też młodszych i starszych, ponieważ nawiązuje do podstawowych problemów kobiety - nie mieści się w spodnie, zakochała się nie w tym kolesiu, później już w tym co potrzeba, ale on miał inną... Poza tym ukazuje bezsens życia według kalkulatora kalorii i codziennego odmawiania sobie najmniejszych nawet przyjemności, by później, w ramach poprawienia sobie humoru pochłonąć kilogramy słodyczy :) Ponadto ewidentnie stwierdza, że liczy się wnętrze człowieka, a nie to, jakimi ludzie nas widzą/chcieliby widzieć, czy też to, że ze spodni wystają nam fałdki i nie mamy figury modelki :)
Jest to bardzo pozytywna opowieść, z happy-endem, której fragmenty każda z nas pewnie odnajdzie lub już odnajduje w swoim życiu :)
Jak byś potrzebowała cos jeszcze to daj znać :)

Awatar użytkownika
aronka

• Miejscowość:wafka

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 13 Mar 2009, 00:11

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 29 Sty 2010, 17:06

Ten temat, to już chyba nie jest na czasie, a już na pewno nie tak aby być przyklejonym ;)
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry