Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Matura z matermatyki

Kto lubi szkołę? Nikt? Prawie nikt? Wiadomo :D Ale co tam - Ściąga czy wypracowanie przyda się każdemu :] A matura coraz bliżej :(

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez Chrupek » 18 Gru 2011, 15:29

Cześć
Mam pytanie
Czy istnieje możliwość zdawanie ustnego egzaminu maturalnego z matematyki zamiast języka obcego w technikum?

Chrupek

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 18 Gru 2011, 15:31

Chrupek, a jak wyobrażasz sobie ustną maturę z matematyki ? Nie ma chyba czegoś takiego.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 18 Gru 2011, 15:31

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 18 Gru 2011, 15:32

Chrupek, nie ma ustnego egzaminu maturalnego od kilku lat.
Jak to zamiast języka obcego?

Chcesz się wywinąć od ustnego obcego przez zdawanie ustnej matematyki? Ty z Marsa jesteś? Nie ma takich rzeczy ;p.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez chrumeek » 18 Gru 2011, 15:32

nie ma.!

chrumeek

• Miejscowość:Puławy/lublin/wrocław
  • Pochwały:1

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez Chrupek » 18 Gru 2011, 18:41

No właśnie, jakbym nie miał wątpliwości to bym takowego tematu tutaj nie zakładał ;)

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z Dnia 30 kwietnie 2007r.
Image Image

Wychodzi na to,że w szkołach średnich zawodowych, a takim jest technikum matura ustna jest z polskiego i jednego dodatkowego przedmiotu.Niekoniecznie drugim przedmiotem musi być język obcy.

Chrupek

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 18 Gru 2011, 18:52

Chrupek, aaa, bo to zawodowa, jeśli faktycznie jest inaczej i ta ustawa obowiązuje to właśnie tak z niej wynika. Dopytaj w szkole.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 18 Gru 2011, 18:52

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 18 Gru 2011, 19:10

Tam jest dziennik ustaw, więc ustawa mogła nie przejść. Tutaj masz obowiązujący akt prawny: http://www.men.gov.pl/images/stories/pdf/ocenianie.pdf, coś na 40-50 stronie o maturach i nic tam nie pisze o tym aby w technikach były tylko 2 matury ustne, i pisze wyraźnie że język obcy jest obowiązkowy.
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez Chrupek » 18 Gru 2011, 21:29

Może inaczej. Opiszę mniej więcej moje dokonania.
Chodziłem do szkoły dla dorosłych, skończyłem technikum. Gdzieś wyczytałem z uwagi na samą szkołę mogę zdawać maturę jeszcze w starym systemie.

Chrupek

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez Bartosz1993 » 27 Gru 2011, 20:53

Matma na maturze to generalnie nieporozumienie. Nie wiem jaki idiota zdecydował że ma być ona obowiązkowa, kij mu w dupę. Sorry za ten słownik ale nie akceptuję i nie rozumiem tego dla czego jakiś urzędas ma decydować o moim dalszym życiu, wiadomo lepiej mieć maturę bo można iść na studia i mieć większe referencję. Ciekawe czy ktoś w ministerstwie edukacji pomyślał o tych uczniach którzy mają dyskalkulie ? Według naszych pseudo nauczycieli w tym resorcie nie ma czegoś takiego jak dyskalkulia.

Prawda że prościej? Proponuje od razu rozstrzelać też wszystkie niepełnosprawne dzieci, będzie więcej kasy w budżecie na nowe limuzyny.
Za dużo pijesz
- Taaak, kiedy świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia

Awatar użytkownika
Bartosz1993

• Miejscowość:Warszawa

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 28 Gru 2011, 13:02

Bartosz1993, Matematyka to 33% problemu, reszta to Polski i Język Obcy, czyli cała matura, jedyne najlepsze rozwiązanie - znieść ten durny egzamin.
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Matura z matermatyki

Nieprzeczytany postprzez ema » 04 Sty 2012, 13:18

Bartosz1993 napisał:Matma na maturze to generalnie nieporozumienie. Nie wiem jaki idiota zdecydował że ma być ona obowiązkowa, kij mu w dupę. Sorry za ten słownik ale nie akceptuję i nie rozumiem tego dla czego jakiś urzędas ma decydować o moim dalszym życiu, wiadomo lepiej mieć maturę bo można iść na studia i mieć większe referencję. Ciekawe czy ktoś w ministerstwie edukacji pomyślał o tych uczniach którzy mają dyskalkulie ? Według naszych pseudo nauczycieli w tym resorcie nie ma czegoś takiego jak dyskalkulia.

Prawda że prościej? Proponuje od razu rozstrzelać też wszystkie niepełnosprawne dzieci, będzie więcej kasy w budżecie na nowe limuzyny.

Nie frustruj się, bo nie masz powodów. Czemu nikt nigdy nie myslał, żeby matura z polskiego była nieobowiązkowa? Przeciez jest tyle osób, które nie potrafią pisać wypracowań bo mają umysły ścisłe. I jakoś nikt protestów w tej sprawie nie robi.
Może kogoś obraże tym co powiem, ale osoba, która nie zaliczy matury z matematyki na te marne 30% na najwyraźniej inteligencję pantofelka (ewentualnie za ciężko było cokolwiek zrobić w kierunku nauki) i sama jest sobie winna.
Nauczcie się w końcu, że inteligentny człowiek MUSI posiadać podstawową wiedzę w niektórych dziedzinach życia takich jak język ojczysty, matematyka, język obcy, zagadnienia biologiczne, musi liznąć historii, geografii itd. Jestem kompletnym głąbem z dwóch ostatnich wymienionych przeze mnie przedmiotów i jakoś nie płakałam, że trzeba było się ich uczyć - bo wiem, że byłabym ignorantką gdybym przynajmniej nie spróbowała opanować jakiejś podstawowej wiedzy z tych dziedzin.

Więć skończcie już wszyscy z tym bluzganiem na maturę z matematyki, bo raz Wam pokazano, że można to zmienić i teraz zamiast opanowywać wiedzę i ćwiczyć do egzaminów Wy skupiacie całą swoją energię na takich bluzgach i rozpaczy jak Wam źle. Ruszcie d*py, zróbcie kilka zadań i już nikt nie będzie 'sterował Waszym życiem z ministerstwa'. W procesie rekrutacyjnym na studia i tak liczone są tylko wyniki z przedmiotów kierunkowych, więc nawet jeśli zaliczysz matematykę słabo - ale zaliczysz - świat się nie wali. A przynajmniej nie wychodzi ze szkół kolejne pokolenie idiotów.

Wybaczcie off topa, ale lekko się uniosłam na te słowa, bo niestety, można je usłyszeć teraz wszędzie.

Awatar użytkownika
ema

• Pochwały:20
  • Ostrzeżenia:2

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry