Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210238 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Matura z fizyki???

Wszystko na temat życia i nauki w szkołach ponadgimnazjalnych :]

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez malisienka » 06 Lip 2010, 21:28

jestem przyszło roczną maturzystką(2011) i chciałabym się was poradzić czy jeśli bym teraz zaczeła się uczyć to dałabym radę zdać fizykę rozszerzoną jeśli do tej pory się do niej nie przykładałam???

malisienka

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez foxey_lady » 07 Lip 2010, 09:38

Myślę, że tak. Wszystko da się zrobić. Fizyka do najłatwiejszych nie należy, więc musiałabyś się bardzo przyłożyć, ale jasne, poradzisz sobie, jeśli bardzo będziesz chciała.
Rose is a rose is a rose is a rose

Awatar użytkownika
foxey_lady

• Pochwały:20

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 07 Lip 2010, 09:38

Awatar użytkownika
mgirl

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez wireman » 07 Lip 2010, 09:50

Zależy jaki wyniki chcesz osiągnąć, z kim się będziesz uczyła, z jakich materiałów będziesz korzystać, ile godzin dziennie jesteś w stanie poświęcić, itd.

wireman

• Pochwały:1

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez master_jedi » 07 Lip 2010, 09:56

Starszy znajomy mi powiedział, że do jak się umie matematykę, to do fizyki trzeba przysiąść z pół roku i można przyzwoicie zdać rozszerzoną, choć ja w to nie wierzę, bo po materiale z drugiej klasy odechciało mi się zdawać rozszerzoną fizykę ^^

Awatar użytkownika
master_jedi

• Pochwały:34

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez Tkaczens^ » 07 Lip 2010, 11:04

Musiałabyś się bardzo,ale to bardzo do tego przyłożyć. No,ale do odważnych świat należy, chociaż sądzę że jest to samobójstwo ;>
Put a gun to my head and paint the walls with my brains!

Awatar użytkownika
Tkaczens^

• Miejscowość:Oleszna
  • Pochwały:18

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez szaloonaa » 07 Lip 2010, 12:48

Musiałabyś się przyłożyć i mieć dobrego nauczyciela/korepetytora, bo jednak fizyka jest przedmiotem, który trzeba umieć zrozumieć a z doświadczeni wiem, że mało który fizyk potrafi ją wyłożyć w sposób zrozumiały.
Dance me to the end of love.

Awatar użytkownika
szaloonaa

• Pochwały:58

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 07 Lip 2010, 12:48

Awatar użytkownika
mgirl

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez malisienka » 08 Lip 2010, 08:30

a co myślicie na temat podstawy???

malisienka

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez wireman » 08 Lip 2010, 09:21

Zależy co potrzebujesz.
Wbrew pozorom podstawowa nie jest wiele łatwiejsza od rozszerzonej.

wireman

• Pochwały:1

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez master_jedi » 08 Lip 2010, 09:26

Jeśli masz na lekcji wykładaną fizykę rozszerzoną, to nie masz opcji zdać fizykę podstawową, ponieważ to są ZUPEŁNIE inne materiały. Przeglądałem podręcznik z podstawowej fizyki, nic co tam było nie mieliśmy na lekcji... No i jest dużo do kucia, bo na maturze większość zadań to teoria. Więc musiałabyś sobie sama omówić 3 klasy z fizyki podstawowej samodzielnie lub znaleźć korepetytora do tego, ale ja bym to odrzucił i prędzej wziął sobie fizykę rozszerzoną jako dodatkowy nieobowiązkowy.

I szczerze, nie trzeba nauczyciela czy korepetytora do fizyki rozsz. U nas facet stara się, ale za wolno robimy zadania i guzik z tego umiemy. Fizyki z pierwszej klasy nauczyłem się sam ślęcząc nad książką i zbiorem zadań. Na jeden dział mi schodziło około 15 bitych godzin lub 20 godzin (czyli siadałem na weekend i po nim umiałem całość z działu), kiedy na lekcji to drążyliśmy 1,5 miesiąca czy dwa i nikt nic nie rozumiał... I wg mnie zdecydowanie lepiej jest się uczyć samemu i samemu szukać informacji. Idzie pewniej, sprawniej i sama taka praca już dużo daje.

Awatar użytkownika
master_jedi

• Pochwały:34

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez malisienka » 08 Lip 2010, 16:28

no właśnie w tym sens, że na lekcjach mamy i to i to nie do końca omówione.
nie idziemy zgodnie z podręcznikiem nie wiem czy ktoś w ogóle ma u mnie w klasie podręcznik z fizyki

malisienka

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez wolnaczeczenia » 17 Lip 2010, 21:33

Grunt to nastawienie; czy uważasz, że jesteś na siłach? Fizyka to specyficzny przedmiot.

Wieki temu zdawałam rozszerzoną, i mimo, że naprawdę uwielbiam fizykę nigdy nie uważałam matury z niej za łatwą.

Poza tym o ile można w jakimś stopniu domyślić się co będzie na maturze z matemtyki R (od jakiegoś czasu w ogóle nie zaskakują) o tyle na fizyce lubią sprawiać niespodzianki, takie są przynajmniej moje obserwacje.

Jeżeli wybór fizyki miałby być podjęty pod wpływem impulsu i zachcianki z nadzieją 'a nuż się uda, przecież nie ja pierwsza będę ją zdawała' - daruj sobie stresu i czasu.
...щоб порушувати правила, потрібно їх мати...

Awatar użytkownika
wolnaczeczenia
Kumpel

• Pochwały:2
  • Ostrzeżenia:2

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 17 Lip 2010, 22:12

Fizyka jest okropnie trudna i nie da się tego ukryć. Jeśli olewałaś dwa lata, to musiałabyś poświęcić duuuuuużo czasu, aby być porządnie przygotowaną do matury. Wszystko zależy od tego, czy jesteś ambitna i czy bardzo ci na tym zależy.
master_jedi napisał:Jeśli masz na lekcji wykładaną fizykę rozszerzoną, to nie masz opcji zdać fizykę podstawową, ponieważ to są ZUPEŁNIE inne materiały. Przeglądałem podręcznik z podstawowej fizyki, nic co tam było nie mieliśmy na lekcji...

Niestety, to prawa. Raczej nie da sobie tak skakać po materiale. I jeszcze zależy czy Lo szłaś programem rozszerzonym czy podstawowym z elementami rozszerzenia.
We've got to hold on to what we've got
Cause it doesn't make a difference
If we make it or not

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:15

Re: Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez lena93 » 22 Sie 2010, 22:24

zależy też oczywiscie jak cie jej uczono.
Jeśli chodzisz na profil mat-fiz to nie będziesz miała problemu ze zdaniem fizyki.
Na kierunkach nie matematycznych fizyki uczą kiepsko.
Zastanów sie co juz umiesz jak tyle co gimnazjalista to nie masz co marzyć o Rozszerzonej fizyce.

Awatar użytkownika
lena93

Re: Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez Veo » 29 Sie 2010, 20:26

Ja też jestem maturzystą 2011 i mam zdawać fizykę rozszerzoną. Chodze do kasy mat-fiz. Musze jednak powiedzieć, że nie jestem do końca przekonany, iż umiem ten material na jakimś lepszym poziomie i niestety w tym roku będzie się trzeba przylożyć ostro do tego. Może nie będzie źle :)

Veo

Matura z fizyki???

Nieprzeczytany postprzez wolnaczeczenia » 29 Sie 2010, 21:39

Jeśli chodzisz na profil mat-fiz to nie będziesz miała problemu ze zdaniem fizyki.
Na kierunkach nie matematycznych fizyki uczą kiepsko.
Myślę, że kwestia nazewnictwa profili jest bardzo płynna. Być może taka sytuacja miała lub ma miejsce w twojej szkole, w mojej np. w ogóle klasom nie nadawano nazw.
...щоб порушувати правила, потрібно їх мати...

Awatar użytkownika
wolnaczeczenia
Kumpel

• Pochwały:2
  • Ostrzeżenia:2

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry