Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210461 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

matura geografia

Wszystko na temat życia i nauki w szkołach ponadgimnazjalnych :]

matura geografia

Nieprzeczytany postprzez gviazdka » 24 Lut 2010, 22:58

hej ;).
w tym roku zdaję maturę i zdecydowałam się na rozszerzoną geografię. szczerze mówiąc to w szkole praktycznie WCALE nie miałam geografii. w gimnazjum miałam nauczycielkę, która zamiast prowadzić lekcję ciągle patrzała się w sufit, w 1kl liceum miałam z dyrektorką [wiadomo - ma swoje przywileje i zamiast na lekcje z nami to szła sobie na obiad ;/], w 2kl znowu miałam inną nauczycielkę - która np na sprawdzianach z mapy pozwalała mieć otwarte atlasy, itd ;d. jedynie w tym roku mam sensowną nauczycielkę, która na prawdę stara się nas czegoś nauczyć [lecz teraz to już tylko demografia, a najtrudniejsza jednak jest ta fizyczna, według mnie]. jestem w klasie językowej i mam geografię tylko raz w tygodniu, poza tym chodzę na fakultety i dostaję wiele kserówek, które muszę robić na ocenę. myślicie, że mam szansę, aby zdać to rozszerzenie? problem jest jeszcze taki, że dopiero zaczęłam się uczyć ;/.
właśnie, pytanie do osób, które zdawały geografię lub zdają - z jakich książek się uczyłyście/uczycie? ja uczę się głównie z vademecum z operonu, ale poza tym mam też ok 15 innych książek z geografii, które podostawałam od znajomych, którzy zdawali. a może znacie jakieś fajne strony z testami/powtórzeniami, itd? będę wdzięczna za każde informacje/materiały ;).

gviazdka

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

matura geografia

Nieprzeczytany postprzez blondkate » 25 Lut 2010, 13:24

Ja głównie uczyłam się z vademecum z operonu i książek z liceum. ale zdawałam podstawową;) polecam Ci rozwiązywanie arkuszy przykładowych, na maturze w tamtym roku nie było zbyt wiele "suchej teorii", myślę, że dużo da rozwiazywanie np. oprzednich arkuszy matur - wiele zadań jest podobnych ;)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Żyje się po to, żeby być szczęśliwym

Awatar użytkownika
blondkate

• Miejscowość:O.
  • Pochwały:5

matura geografia

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 25 Lut 2010, 13:24

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: matura geografia

Nieprzeczytany postprzez gviazdka » 25 Lut 2010, 14:03

też tak właśnie myślę, wiele zadań jest z geografii społeczno-ekonomicznej, głównie pytają o jakieś przyczyny i skutki, a to są praktycznie zadania na 'lanie wody'.
jedynie tej fizycznej trzeba się wykuć, a to najgorsze moim zdaniem ;<.

gviazdka

matura geografia

Nieprzeczytany postprzez Niekonkretna » 26 Lut 2010, 21:53

Operon ma bardzo dobre repetytorium - u mnie w szkole Ci, którzy tę maturę zdawali, sięgali głównie po niego. Grube vademecum, wiele wiadomości. Ja sama miałam z tego wydawnictwa Chemię i także byłam bardzo zadowolona, więc polecam.

Na stronach CKE, OKE lub innych powinny być arkusze z zeszłych lat. Ucz się, potem rozwiązuj arkusze, a potem znów się ucz, i znów rozwiązuj, i tak aż do matury.

No i zawsze możesz popytać swojego nauczyciela o materiały, zobaczyć, co mają w bibliotece lub przejść się do księgarni i pooglądać repetytoria/vademecum.
Jesteś katorżnikiem wyróżniania się. (...) Ponieważ nie chcesz, bo lękasz się krańcowo wyróżnić albo nie możesz, bo nie masz po temu kwalifikacji, władzy, talentu, tupetu, bezwstydu i temu podobne - to wyróżniasz się tak zwaną przeciętnością.

Awatar użytkownika
Niekonkretna

• Pochwały:3

matura geografia

Nieprzeczytany postprzez cofamczas » 27 Lut 2010, 12:06

też zdaję rozszerzenie. a na lekcji nic nie robimy praktycznie bo nasza pani profesor daje sobie wejśc na głowę. Nie zaczęłam się jesczze uczyć. Ale zdam ten szajs.

Polecam repetytorium maturzysty z operonu. Bardzo dobre.

cofamczas

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry