Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

matura 2011

Wszystko na temat życia i nauki w szkołach ponadgimnazjalnych :]

matura 2011

Postprzez iteczka » 27 Cze 2009, 19:36

witam! wiem, że są wakacje ale nurtuje mnie pewne pytanie związane z hasłem zawartym w temacie, czyli matura 2011. nasz kochany i wspaniałomyslny rząd znowu szykuje dla nas jakieś zmiany i nie jest to obowiązkowa matematyka, o której wszyscy wszem i wobec wiedzą że jest obowiązkowa od 2010 roku. niby będziemy (maturzyści 2011 ^^) zdwać mature najpierw na poziomie podstawowym a dopiero potem ewentualnie rozszerzonym. bedzie mozna zdawać tylko 3 przedmioty rozrzerzone.... (mi akurat by pasowały 4 bo chciałabym studiować farmacje i filologie włoską bądź klasyczną)...

więc wie ktoś na jakich mniej wiecej zasadach będziemy zdwać maturę?? bo mam mętlik w głowie a tu do nauki trzeba sie powoli przykładać...

i co chcelibyście zdawać? bo ja obowiązkowe (z konieczności) no i biologia jako dodatkowy obowiązkowy, chemia no i język łaciński z kulturą antyczną
Nullius hominis tantum est ingenium, ut omnibus rebus cognoscendis sufficiat.

Awatar użytkownika
iteczka

• Pochwały:2

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Re: matura 2011

Postprzez acmilan » 07 Lip 2010, 11:27

Ja ma takie pytanie, wybieram się na studia j niemieckiego i musze zdawać j. niemiecki na maturze, + obowiązkowo polski i matma!
wie cie czy wystarczy zdać tylko polski, matme i niemiecki i matura zdana czy trzeba jeszcze jakiś przedmiot ?

acmilan

Postprzez mgirl » 07 Lip 2010, 11:27

Awatar użytkownika
mgirl

matura 2011

Postprzez mandelena » 07 Lip 2010, 12:33

Ojej. Matura już w przyszłym roku... Ja będę zdawała j. niemiecki na poziomie rozszerzonym, j. polski również rozszerzony, matematykę podstawową, historię rozszerzoną, i wos na poziomie podstawowym.
'Muzyka jest odpowiedzią, to pewne. Na pytania postawione i nie. Jest odpowiedzią bez treści.'

Awatar użytkownika
mandelena

• Miejscowość:Poznań
  • Pochwały:11

Postprzez acmilan » 07 Lip 2010, 14:32

ponawiam pytanie, wie ktoś czy można zdawać tylko 3 przedmioty? czy trzeba 4

acmilan

Postprzez Amidala » 07 Lip 2010, 14:47

acmilan napisał:ponawiam pytanie, wie ktoś czy można zdawać tylko 3 przedmioty? czy trzeba 4

Możesz zdawać tylko 3 przedmioty obowiazkowe. Więcej nie musisz. Jeśli chcesz sie gdzieś dalej dostać to pasuje coś wiecej zdać.
Kto nigdy nie żył nigdy nie umiera.
Nic nie utraci ten co nie miał nic.
Ten kto nie kochał nie wie co tęsknota,
nie wie co gorycz kto bez marzeń śni.

Awatar użytkownika
Amidala

Postprzez acmilan » 07 Lip 2010, 18:37

Amidala napisał:
acmilan napisał:ponawiam pytanie, wie ktoś czy można zdawać tylko 3 przedmioty? czy trzeba 4

Możesz zdawać tylko 3 przedmioty obowiazkowe. Więcej nie musisz.

takiej odpowiedzi było mi trzeba :D wielkie dzięki

acmilan

Postprzez mgirl » 07 Lip 2010, 18:37

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

matura 2011

Postprzez anna_18 » 28 Lip 2010, 11:26

Ale żeście namieszali, zamieszali.
Podsumowując:
- zdajemy 3 przedmioty obowiązkowe - matematyka (pisemny), język obcy (pisemny i ustny), j. polski (pisemny i ustny)
- możemy nieobowiązkowo zdawać dodatkowe przedmioty na poziomie rozszerzonym i podstawowym. Jednak, nie możemy wybrać poziomu podstawowego, w przypadku , gdy jest on (przedmiot) zdawany w części obowiązkowej.
Świetnie opisanie macie to na stronie: http://esciaga.net/porady/jak-zdac-mature.htm
Kto wam powiedział, kto was tak okłamał, że nie będzie prezentacji maturalnej?

anna_18

matura 2011

Postprzez skarszewiak » 29 Lip 2010, 21:01

hej, a możecie mi powiedzieć, jak liczy się te punkty rekrutacyjne...? zamierzam iść na geografię na uniwersytet gdański, będę zdawał rozszerzoną geografię i (może) też rozszerzoną historię. nie wiem, ile sobie zaplanować procent na obu, żeby spokojnie się dostać ^^ pzdr

skarszewiak

• Miejscowość:Suwałki

matura 2011

Postprzez Nefretari » 17 Sie 2010, 19:13

-skarszewiak- o ile wiem o szczegółach rekrutacji decydują poszczególne uczelnie. to pewnie zależne od kierunku, liczby chętnych(?) itd. ;p też planuje zdawać rozszerzoną geografię i może historię;)
'...Czuję, jakby piasek na plaży. Nikt nie zabroni mi marzyć, wędrować tak długo, aż sens i spokój znajdę(...). Odnaleźć to co piętnowano kiedyś jako szaleństwo, odnaleźć Boga, bezpieczeństwo i przywrócić szlachetność'

Awatar użytkownika
Nefretari

• Miejscowość:Wągrowiec-Poznań-Bydgoszcz

Postprzez aska1415 » 19 Sie 2010, 23:31

Byłaby masakra:/
ale jak juz jestesmy ptzy biologii to polecam dobra ksiazke zeby sie przygotowac. ładnie opracowane szybko wchodzi do głowy , mi pomaga to opracowanie wole sie uczyc z tad nizz z podrecznika a ocenki dobre wiec wiadomosci duzo.
http://www.skapiec.pl/site/cat/1066/com ... #from48469

aska1415

Użytkownik zbanowany

Postprzez Matta » 25 Sie 2010, 09:36

Czesc Wam.

Wiecie co nie wiem czy to byłoby źle gdyby wycofano prezentacje i na ich miejsce wprowadzono losowane pytania, bo: :)

1).każda szkoła i tak bedzie miala swoj wybór zagadnień, których bedzie wystarczylo sie tylko grzecznie nauczyc
2).uczenie sie takich zagadnien daloby nam orientacje 'o co halo w lekturach', bo tak szczerze to kto nadąża je czytac w trakcie roku szkolnego a tym bardziej: komu sie chce to nadrabiac w wakacje? :) a taka orientacja przdałaby się do egz pisemnego
3).nauczyciele patrzyliby na nas pobłażliwiej, poniewaz nie mamy prezentacji juz (powiedzmy :D) od dawna szykowanej i wykutej (podobno :D) na blaszke, tylko swobodnie sie wypowiadamy, a wiadomo że w stresie to robi się czasem głupoty i moznaby bylo takie przejezyczenia i inne wynikajace ze stresu latwo wybaczyc:)
4).prezentacja to tylko cwiczenie pamięci ucznia i stresowanie go pytaniami na temat lektur, których nie zna: bo bardzo mało osób teraz samodzielnie pisze prezentacje i odsylam do pkt.2. :D

Dodano 25 Sie 2010, 09:47:26:
PS. Podziwiam Was ludzie: geografia i historia? :) Ja też wolę nie zapeszac, zeby mi nie 'nie wyszlo' (wiem, glupi przesąd :))

Pozdrawiam :*

Matta

matura 2011

Postprzez skarszewiak » 01 Wrz 2010, 21:05

Nefretari - a na jaki uniwersytet idziesz? Czy może w planach polibuda (jeśli jesteś ambitna;p)? Czytałem na stronach UG o rekrutacji, ale jak każdy geograf płci męskiej, na trzeźwo nie ogarniam. W sumie, 3 osoby na jedno miejsce na geografię, przebiję konkurencję. Tylko muszę wiedzieć, ile procent na maturze sobie narobić. A historia to tylko formalność, będzie jakaś miła i ładna egzaminatorka, to pomoże.

skarszewiak

• Miejscowość:Suwałki

Postprzez jontka » 14 Wrz 2010, 09:33

zdaje anglika i juz sie przygotowuje do egzaminu na kursie w TFLs, zapraszam innych

jontka

matura 2011

Postprzez Nefretari » 14 Wrz 2010, 16:09

marzy mi się UAM;) ale raczej geodezja
'...Czuję, jakby piasek na plaży. Nikt nie zabroni mi marzyć, wędrować tak długo, aż sens i spokój znajdę(...). Odnaleźć to co piętnowano kiedyś jako szaleństwo, odnaleźć Boga, bezpieczeństwo i przywrócić szlachetność'

Awatar użytkownika
Nefretari

• Miejscowość:Wągrowiec-Poznań-Bydgoszcz

matura 2011

Postprzez marik » 16 Wrz 2010, 15:24

Cześć, mam pytanko, niby wszystko jest napisane w informatorach, ale wszędzie szerzy się dezinformacja i nie jestem pewien: Czy jeśli chcę zdawać maturę rozszerzoną z matmy i fizy to piszę TYLKO rozszerzenie z matmy i fizyki, czy podstawę + rozszerzenie, czy mogę sam sobie wybrać?

Macie piosenkę w nagrodę za odpowiedź: http://www.youtube.com/watch?v=Ci40ae8BlcE

marik

matura 2011

Postprzez Krzysioowa » 18 Wrz 2010, 13:04

Hej ;]
wybrałam sobie taki temat na maturę :
'Różne kreacje zakochanego mężczyzny w literaturze.'

Jakie mogę wybrać do tego lektury ?

Krzysioowa

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry