Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Mama

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Mama

Postprzez pollywantsacracker » 26 Maj 2008, 17:01

Dziś Dzień Matki, może dlatego naszło mnie, by napisać ten temat, chociaż zastanawiałam sie nad tym "problemem" już wcześniej.

Chodzi o to, że wiele młodych osób nie okazuje swoim rodzicom szacunku.
Najczęściej można to zaobserwować w towarzystwie rówieśników, gdzie mama staje się na przykład "twoją starą". Poza tym dla większości z nastolatków wyjście z rodzicami do kina lub na zakupy to zwyczajny obciach.

Nie, żebym robiła z tego jakiś ogromny problem, ale chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat. Jaki Wy macie stosunek i relacje z rodzicem?

Ja nie mogę wypowiedzieć się na ten temat i być może dlatego jeszcze bardziej zależy mi na dowiedzeniu się tego od innych.
;]
And, finally you have found someone perfect
And, finally you have found…

Yourself

Awatar użytkownika
pollywantsacracker

• Miejscowość:Kraków

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Mama

Postprzez amcia » 26 Maj 2008, 17:04

naucz się zakładać temat w odpowiednich działach. przenoszę.
❤ Feels like, I'm standing in a timeless dream
Of light mists, of pale amber rose
Feels like, I'm lost in a deep cloud of heavenly scent
Touching, discovering You

Awatar użytkownika
amcia
Przyjaciel

• Miejscowość:Jastrzębie- Zdrój
  • Pochwały:4

Mama

Postprzez mgirl » 26 Maj 2008, 17:04

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Mama

Postprzez Mendoxes » 26 Maj 2008, 17:06

Dorastanie to raczej norma, dzieci zaczynają zauważać, że rodzice nie są tacy ogromni i nieomyli jak myśleli kiedyś, na szczęście przechodzi z wiekiem.
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;
  • Pochwały:1

Mama

Postprzez sermi » 26 Maj 2008, 17:07

Hmmm... Na moje oko chyba jest to zły dział. Może bardziej by się ten temat nadawał do "tylko na poważnie"?

Swoją drogą: rzeczywiście można zauważyć takie zjawisko. Myślę jednak że głównie w kręgach o niższym ilorazie inteligencji (czyt. meneli spod sklepu, ćpunów, pseudokibiców i takich tam :wink: ).

Swoją drogą, czemu nie możesz wypowiedzieć się na ten temat?
non scholae, sed vitae discimus

Awatar użytkownika
sermi

• Miejscowość:Rybnik

Mama

Postprzez paula309 » 26 Maj 2008, 17:08

Mendoxes napisał:Dorastanie to raczej norma, dzieci zaczynają zauważać, że rodzice nie są tacy ogromni i nieomyli jak myśleli kiedyś, na szczęście przechodzi z wiekiem.

też tak uważam.. ale z wiekiem nie przechodzą kłotnie, sprzeczki itd.. oczywiście, że są ale już nie o bzdety! a wyjście z rodzicem do kina? czy na zakupy? jaki mi to obciach.. po prostu gdzy chcesz wiecej czasu spedzic z mamą to z nią wychodzisz. to moje zdanie.

Awatar użytkownika
paula309

Mama

Postprzez pollywantsacracker » 26 Maj 2008, 17:27

Przepraszam za zły dział.. kiedyś się nauczę. ;]

Yourself

Awatar użytkownika
pollywantsacracker

Mama

Postprzez mgirl » 26 Maj 2008, 17:27

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Mama

Postprzez onaszalona » 26 Maj 2008, 17:44

dla mnie wyjście z mamą >bądź tata< na zakupy to żaden obciach, szanuje ich ale często pyskuje no cóż taka jestem :roll: . Dla mnie mama nie jest tylko źródłem uczymania, dawania kasy, robienia kanapek czy wysłuchiwania jaki ten świat jest beznadziejny. Z mamą moge pogadać na każdy temat, świetnie się z nią rozumiem, co prawda czasem się czepia i zachowuje jak z innej planety ale bez niej nie dałabym sobie rady Ona zwyczajnie sprowadza mnie na ziemię, wspiera i doradza no nawet czasem rozumie moje zachowanie

Awatar użytkownika
onaszalona

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:3

Mama

Postprzez -=sidżej=- » 26 Maj 2008, 17:49

Nie, żebym robiła z tego jakiś ogromny problem

ależ z tego jest ogromny problem. ! Rodziców ma się tylko jednych a często nie potrafimy ich uszanować... =( sam wiele razy jestem nie fair ale ostatnio zastanawiałem się co to będzie jak tej "starej" (jak to niektórzy mówią) zabraknie =( Kto będzie szykował rano kanapki do szkoły ??, kto będzie zaganiał do sprzątania ?? teraz na to narzekamy ale dowiemy się ile znaczą rodzice dopiero wtedy gdy ich nam zabraknie...
Więc wolisz nie śmiać się... niż chwilę śmiesznym być ...

Awatar użytkownika
-=sidżej=-

• Miejscowość:Los Santos

Mama

Postprzez Paula_ » 26 Maj 2008, 19:02

Mam dobre relacje z mamą, choć czasem ze względu na mój charakter bywa różnie. To, że zacznę pyskować albo powiem coś nie odpowiedniego, to tylko właśnie dlatego.
pollywantsacracker napisał: Jaki Wy macie stosunek i relacje z rodzicem?

Nie mówię na mamę- stara, a na tatę- stary. Przez szacunek. Denerwuje mnie, jak w ten sposób się właśnie mówi.
pollywantsacracker napisał:Poza tym dla większości z nastolatków wyjście z rodzicami do kina lub na zakupy to zwyczajny obciach.

Dla mnie nie. Choć nie wychodzę za często z rodzicami, bo też nie ma potrzeby, ale często gdzieś razem jeździmy i nie widzę w tym wstydu czy też nie jest dla mnie obciachem wyjść i `pobawić się` z rodzicami.
Tak samo jak z dziadkami. Bardzo często wychodzę z babcią i nie jest to nic strasznego. A to, że ktoś czasem powie coś głupiego, świadczy o nim.

Awatar użytkownika
Paula_

• Pochwały:1

Mama

Postprzez pollywantsacracker » 26 Maj 2008, 19:20

ależ z tego jest ogromny problem. ! Rodziców ma się tylko jednych a często nie potrafimy ich uszanować... =( sam wiele razy jestem nie fair ale ostatnio zastanawiałem się co to będzie jak tej "starej" (jak to niektórzy mówią) zabraknie =( Kto będzie szykował rano kanapki do szkoły ??, kto będzie zaganiał do sprzątania ?? teraz na to narzekamy ale dowiemy się ile znaczą rodzice dopiero wtedy gdy ich nam zabraknie...

Dokładnie. Dopiero gdy ich zabraknie, docenimy to, co robili i to, że po prostu byli. Choć teraz nie zwracamy na to uwagi.

Yourself

Awatar użytkownika
pollywantsacracker

Mama

Postprzez ennostiel » 27 Maj 2008, 16:17

Strasznie mnie wkurza brak szacunku wobec własnych rodziców i wrogie nastawienie do nich z góry. Jasne, że konflikty są wszędzie i nie ma praktycznie możliwości, żeby nas rodzice czasem nie wyprowadzili na orbitę ze złości. Ale bez nich by nas nie było, jakby nie patrzeć.

Ja z moją mamą mam świetne układy. Bywało gorzej sporadycznie, ale może przez moje dorastanie, a jej ciągły stres i problemy, które sprawiły, ze stała się bardziej drażliwa, nerwowa. Tyle że każdej z nas za bardzo zależy na drugiej, żebyśmy się nie umiały dogadać. Właściwie mogę uznać mamę za moją przyjaciółkę. I często mi jej brakuje od czasu, kiedy wyjechałam na studia, to głównie z jej powodu tak lubię wracać do domu. Świetnie się razem bawimy i dobrze rozumiemy.
'Sometimes it falls upon a generation to be great. You can be the great generation'
(N. Mandela)

Awatar użytkownika
ennostiel
Moderator

• Miejscowość:Szczecin/Wawa
  • Pochwały:28

Re: Mama

Postprzez SerrduszkoO » 27 Maj 2008, 16:22

Tak....
W mojej szkole tylko słychać : stara, stary itp.
Ja tak nie mówię xD
Wyjście z moją mamą to dla mnie nie obciach, tyle tylko, że aby mieć szacunek do mamy trzeba od niej oczekiwać tego samego.

SerrduszkoO

Mama

Postprzez Saphir » 27 Maj 2008, 17:45

Bardzo lubię robić z moją mamą zakupy, bo, chociaż ma zupełnie inny gust, potrafi świetnie zaakceptować to jak ja się ubieram i nieźle doradzić. To samo z tatem- kocham moich rodziców i mam do nich duży szacunek. Wyjście z nimi to żaden obciach!
"An Archangel in bondage
Bediademed, souled
With a murder of ravens (...)
And we shall dance amid the ruin
As Adam and Evil
Dizzy at the falling stars..."

Awatar użytkownika
Saphir

Mama

Postprzez Renatazxcvbnm » 28 Maj 2008, 03:00

pollywantsacracker napisał:Jaki Wy macie stosunek i relacje z rodzicem?

Relacje?? Jak każdy nastolatek czasem lepiej częściej gorzej...
Stosunek? Szanuję swoich rodziców, mimo, że troszkę ich znam i widzę ich wszystkie wady. Pyskować pyskuje, ale nigdy przy znajomych bym ich nie obraziła. Twoi starzy?? Nie wiem jak inni, ale ja mam rodziców, nie starych. Zwłaszcza śmieszni są ludzie którzy przy kumplach chcą się popisać co to oni nie potrafią i czego nie powiedzą, a w domu mamusiu :/
Żyć na świecie tak długo i przeżyć tak mało – to hańba.

Awatar użytkownika
Renatazxcvbnm

Mama

Postprzez stokrootka » 28 Maj 2008, 05:02

ja tam swoja mame zawsze szanowalm i liczylam ie jej zdanie mimo ze czasme cos mi nei pasowalo ale nie kłóciłam sie bo po co skoro moglam pogadac i juz bylo ok i pojsc na kompromis tak jest najlepiej
a moja mam jest najcudowniejsza na SWIECIE :*:*:*
Trzeba Się Śmiać! Wariatkę Grać! Wesołym Być I Z Życia Drwić...:*

stokrootka

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry