Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Mam 15 lat i nie wiem czy wypada mi nosić buty na obcasie?

Można tutaj pisać wszystko na temat płci pięknej (pięknej? :>) Jest to oczywiście też miejsce na "babskie pogaduchy" :P

Postprzez ewelkart » 17 Gru 2011, 17:47

Posłuchajcie mam 15 lat niedługo 16 i nie wiem czy wypada mi nosić wysokie obcasy...
po za tym mam 172 wzrostu. Ostanio w sklepie obuwniczym przymierzałam botki na obcasie miej więcej 10 cm i wyglądałam fantastycznie więc nie wiem czy je kupić czy nie
Ostatnio edytowany przez Nineku, 17 Gru 2011, 17:54, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Zmiana nazwy tematu

ewelkart

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez babsi » 17 Gru 2011, 18:50

A dlaczego nie? kup sobie buty na obcasie ale nie za wysokim tak do 7cm. Nie jesteś już dzieckiem tylko mało kobietką.
Stary rok się kończy
A nowy zaczyna
Panie gospodarzu nalej lampkę wina!
A Ty gospodyni zrób nam kanapeczki
Będziemy Ci śpiewać piękne kolędeczki

Awatar użytkownika
babsi

Puchar

• Pochwały:2

Postprzez mgirl » 17 Gru 2011, 18:50

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Expresso » 17 Gru 2011, 19:11

No pewnie, moja koleżanka ma też 15 lat i nosi i jest ok. Tylko też radziłbym troszeczkę niższy, nie zaczynaj z górnego poziomu, najpierw kup z niższym i zobacz jak ci się chodzi na codzień ;)

Awatar użytkownika
Expresso

Postprzez johanneskate » 17 Gru 2011, 19:29

ewelkart, według mnie wygląda to dziwnie, kobiety mogą tak nosić, ale nie dziewczynki. 15 lat to jest bardzo mało, przynajmniej moim zdaniem i nie ma potrzeby, żeby nosić takie badziewia.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Postprzez mystery » 17 Gru 2011, 19:38

Ja mając lat 15 nosiłam buty na obcasie, nawet je dobrze pamiętam. Ale radziłabym Ci najpierw niższy obcas, taki z 5 cm czy tam ileś, najpierw naucz się na podwyższeniu chodzić, bo zobaczysz że cały s dzien biegania w 10cm jest męczące i zwyczajnie moga Cię boleć nogi.
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Postprzez Ser. » 17 Gru 2011, 19:40

ewelkart, jeszcze jesteś młoda. Po co na siłę chcesz wyglądać jak dorosła kobieta? Poczekaj kilka lat i wtedy kup sobie bytu na wysokim obcasie. Poza tym noszenie takich butów źle wpływa na postawę ciała. Noś trampki i inne "młodzieżowe" buty, póki jeszcze możesz. Na obcasy zawsze przyjdzie czas, a trampek w wieku 40 lat już nie będzie Tobie wypadało nosić. ;)
Poza tym jesteś wysoką dziewczyną, a gdy ubierzesz dodatkowo wyższe buty będziesz wyglądała jak na szczudłach.
"Wystarczy gest, słowo, by zranić tak boleśnie, zniszczyć szansę, cienką nić porozumienia."

Awatar użytkownika
Ser.

• Pochwały:2

Postprzez mgirl » 17 Gru 2011, 19:40

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez martuśka. » 17 Gru 2011, 22:11

Wypada czy nie to raczej trefne pytanie. Jeśli wyglądasz w miarę poważnie a nie jak dziecko z 4 klasy podstawówki to botki będą ok, czy akurat na 10cm to nie wiem. Od razu powiem (może trafię), że jeśli miałaś kiedykolwiek złamanie/skręcanie w dolnej kończynie (od kolana w dół) to wysokie buty mogą sprawić Ci wiele bólu, ja tego nie doświadczam ale moja siostra owszem i choć ma same buty na obcasie 10cm i wyżej to sama mówi jak strasznie dokucza jej noga po urazach w takich butach. W sumie nie wiem czy to reguła czy nie ale jak coś to możesz się z tym liczyć (o ile doświadczyłaś jakiegoś urazu).
Na dodatek pierwsze buty na takim obcasie plus wersja na tą pogodę (bo chcesz je teraz nosić?) nie jest dobrym połączeniem, lepiej zacznij od czegoś w granicach 5-7cm (ewentualnie z tak wysokimi botkami poczekaj do wiosny) - to w ogóle jest wysokość najbardziej optymalna dla naszego kręgosłupa (zachowuje w miarę naturalny kształt). Jesteś wysoka a może (w sumie najprawdopodobniej) jeszcze rośniesz - jesteś bardziej narażona na skrzywienia kręgosłupa a takie botki mogą się do tego przyczynić.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Postprzez RainbowUnicorn » 18 Gru 2011, 19:46

ewelkart napisał:Posłuchajcie mam 15 lat niedługo 16 i nie wiem czy wypada mi nosić wysokie obcasy...
po za tym mam 172 wzrostu. Ostanio w sklepie obuwniczym przymierzałam botki na obcasie miej więcej 10 cm i wyglądałam fantastycznie więc nie wiem czy je kupić czy nie

to zależy jak wyglądasz, jak się ubierasz, np. jeśli się malujesz i nie wyglądasz przy tym jak nieudany eksperyment to myślę że buty nawet 10 cm będą ok. Byłoby łatwiej ocenić jakbyś rzuciła jakąś fotkę.

Awatar użytkownika
RainbowUnicorn

Postprzez aveiha » 18 Gru 2011, 20:00

Pamiętaj, ze Twój organizm i układ kostny nie jest do końca ukształtowany, jeśli będziesz nosić zbyt wysokie buty codziennie to może się odbić na Twoim zdrowiu - ale jeśli od okazji to czemu nie? Jednak podpisałabym się pod przedmówczyniami, żebyś na początek wzięła coś odrobinę niższego.
By nie zwariować w tym świecie trzeba być rozsądnym wariatem.

Awatar użytkownika
aveiha

• Pochwały:6

Postprzez Mandy » 19 Gru 2011, 18:26

Myślę ze taki malutki obcas ok 5 cm to może być ale z wyższymi daj sobie spokój póki co.
Dziewczyny dzisiaj z byle kim nie tańczą
Nie wiem czy o tym wiesz
Naturę mają coraz bardziej samczą
Więc ty się lepiej strzeż

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

Postprzez marzycielka. » 20 Gru 2011, 01:01

Nie martw się tym co powiedzą inni tylko biegnij po te buty. Jestem od Ciebie tylko rok starsza, a od dobrego roku biegam na szpilkach. Jeśli nie chodziłaś wcześniej w wysokich obcasach to nie radzę ryzykować z 10cm, bo chód kaczki nie jest zbyt imponujący..
nie liczę kalorii, papierosów, godzin. liczę za to chwile. i liczę na siebie.

Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem,
    i tak zawsze aż do końca
    .

Awatar użytkownika
marzycielka.

Postprzez rreeggaaee » 20 Gru 2011, 09:45

ja w twoim wieku nosiłam takie buty więc dlaczego miała byś pozbawiać się taaakiej przyjemności?:)
ale nie przesadzała bym z 10 cm bo to jednak sporo,zacznij od niższych.
przyszło nam szumieć na skurwiałym bruku

Awatar użytkownika
rreeggaaee

• Miejscowość:rzeszów

Postprzez OEMTelevision » 20 Gru 2011, 11:10

Wzrost to nie wszystko, zależy też ile ważysz

Awatar użytkownika
OEMTelevision

Postprzez masochistka » 20 Gru 2011, 21:03

Kup je, ale na początku naucz się w nich chodzić. Bo nie ma nic gorszego od dziewczyny utykającej, chwiejącej się i wykrzywiającej nogi na wysokich obcasach. I to już niezależnie od wieku ;)
ja składam się z części niespójnych, przeczących sobie nawzajem.

Awatar użytkownika
masochistka

• Pochwały:3

Postprzez marzycielka. » 21 Gru 2011, 01:30

masochistka napisał:Kup je, ale na początku naucz się w nich chodzić. Bo nie ma nic gorszego od dziewczyny utykającej, chwiejącej się i wykrzywiającej nogi na wysokich obcasach. I to już niezależnie od wieku ;)

Popieram. Dzisiaj obserwując jak idzie pewna pani zastanawiałam się biec są łapać czy się po prostu śmiać. Często dziewczyny/kobiety wyglądają jakby chodzenie na obcasach bolało albo jakby chodziły po igłach. Jeśli tak ma to wyglądać to chyba lepszym rozwiązabniem są buty sportowe. :)
nie liczę kalorii, papierosów, godzin. liczę za to chwile. i liczę na siebie.

Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem,
    i tak zawsze aż do końca
    .

Awatar użytkownika
marzycielka.

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry