Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Literatura w służbie ideologii- matura

Wszystko na temat życia i nauki w szkołach ponadgimnazjalnych :]

Nieprzeczytany postprzez loco15 » 26 Lis 2011, 22:08

Wybrałem na ustną maturę z języka pokskiego temat "Literatura w służbie ideologii. Zilustruj to zjawisko na przzykładzie twórczości wybranych autorów" i mam kilka pytań (mimo, że jestem przekonany co do słuszności mojego wyboru):
1. Jakie utwory proponujecie? Czy może powinienem spytać jakich autorów proponujecie?
2. Nawiązanie do pkt. 1. Powinienem przykłady podawać jako ogół twórczości całego życia konkretnych autorów, czy może mogę powołać się na jeden utwór?
3. Nawiązanie do pkt 2. Mógłbym zilustrować temat na przykładzie tryglogii Sienkiewiczowskiej, ale to zajęłoby zdecydowanie za dużo czasu, zostałoby za mało by przedstawić łącznie minimum 3 różne ideologie, różnych twórców. Osobiście zastanawiałem się nad wyborem około trzech przykładów z poniższych:
- Richard Dawkins "Bóg Urojony"
- Henryk Sienkiewicz "Trylogia" ("Ogniem i mieczem" "Potop" i "Pan Wołodyjowski")
- Sun Tzu "Sztuka Wojny"
- Robert Frost "Droga niewybrana" ("The road not taken"- w org.)
- Literatura Romantyzmu "Dziady" oraz inne, które mogłyby złużyć jako krótsze, podejmujące mniejszej wagi ideologie przykłady. Powiedziałbym bardziej "lekkie" Ale jakie?
Mogę liczyć na propozycje utworów, może okaże się że je znam i nie pomyślałem o nich wcześniej, oraz o odpowiedź na pytania. Dziękuję.

Awatar użytkownika
loco15

• Miejscowość:Garwolin

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez marek_pieczarek » 26 Lis 2011, 23:56

czegoś tu nie rozumiem. wybrałeś sobie temat, i co więcej ''jesteś przekonany o słuszności tego wyboru'', ale masz szereg różnego rodzaju wątpliwości i pytań o PODSTAWY tego tematu...
idź do swojego polonisty/tki...albo jeśli za nią nie przepadasz to konsultacji możesz zasięgać u dowolnego polonisty w szkole. jednakże, jeśli sam nie potrafisz opracować tematu, który SOBIE SAM WYBRAŁEŚ, to nie mogę ci pomóc...
GG: 960611 - dla tych co mają wątpliwości...

"Mieszkam w teczce tekturowej..."

Awatar użytkownika
marek_pieczarek

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 26 Lis 2011, 23:56

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Nomirien » 27 Lis 2011, 22:40

marek_pieczarek - po to zakłada się temat, żeby uzyskać poradę właśnie tutaj. Przeglądałeś w ogóle forum?

loco15 - nic nie przyszło mi do głowy, kiedy czytałam twój post, ale od razu, jak rzuciłam okiem na tytuł tematu, pomyślałam o literaturze socjalistycznej. Wyszukaj kilka książek twórców socrealizmu, to takie sztabowe chyba przykłady literatury w służbie ideologii :).
Nie wystarczy pokochać,
trzeba jeszcze umieć wziąć tę miłość w ręce i przenieść ją przez całe życie.

Awatar użytkownika
Nomirien

• Pochwały:3

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 27 Lis 2011, 22:45

pomysl o filozofach. kazdy filozof pisal w sluzbie ideologii, chocby camus. a tak dalej od lektur szkolnych to marks.
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez marek_pieczarek » 27 Lis 2011, 22:59

Nomirien...na litość boską, jak się za coś człowiek zabiera, to powinien mieć o tym pojęcie jakiekolwiek, a nie szukać porad na jakimś bravo-forum...

Awatar użytkownika
marek_pieczarek

Nieprzeczytany postprzez loco15 » 27 Lis 2011, 23:20

marek_pieczarek Może nie jestem adminem na tym forum, ale zachowujesz się trochę impretynencko względem innych, nie sądzisz? Zadałem pytanie nie po to aby ktoś mi napisał temat maturalny, ale po to żeby ktoś dodał od siebie, jakiś twórców, o których może nie pamiętałem i nie wspomniałem w pierwszym poście? Kultura na tym bravo-forum jak to sam określiłeś jednak obowiązuje...

Awatar użytkownika
loco15

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 27 Lis 2011, 23:20

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez marek_pieczarek » 27 Lis 2011, 23:27

loco15 napisał:marek_pieczarek Może nie jestem adminem na tym forum, ale zachowujesz się trochę impretynencko względem innych, nie sądzisz?

Owszem, punkt za spostrzegawczość :D. EDIT: co bycie adminem ma do spostrzegania ludzkich zachowań? :?
loco15 napisał:Zadałem pytanie nie po to aby ktoś mi napisał temat maturalny, ale po to żeby ktoś dodał od siebie, jakiś twórców, o których może nie pamiętałem i nie wspomniałem w pierwszym poście? Kultura na tym bravo-forum jak to sam określiłeś jednak obowiązuje...

Jednak nie zrozumiałeś mnie. Podałem ci przykład, gdzie możesz uzyskać rzetelne informacje (poloniści szkolni). Całkiem przypadkowo sporą wiedzę na temat książek posiadają również bibliotekarze...
Ogólnie chcę ci powiedzieć, że ci współczuję, że ZNIŻASZ SIĘ do pytania o rzecz tak ważną jak praca maturalna, na tego typu forum. Nie zabraniam ci przecież korzystać z internetu, ale dla swego własnego dobra powinieneś być bardziej wybiórczy. To taka dobra rada od wujka kazika.

Awatar użytkownika
marek_pieczarek

Nieprzeczytany postprzez loco15 » 10 Mar 2012, 12:21

Odkopując swój własny temat, mam dosyć ważne pytanie, co do "Zilustruj to zjawisko na przykładzie twórczości wybranych autorów". No i właśnie, rozmawiałem z różnym osobami, i różne zdanie mają na ten temat. Czy powinienem przedstawić temat na przykładzie całej twórczości autora, tego co pisał przez całą swoją "karierę" czy może powinienem przedstawić temat na przykładzie wybranych utworów danego pisarza?
Oczywiście pogadam o tym jeszcze z nauczycielką od polskiego itp. ale opinia ludzi "z zewnątrz" też jest ważna :D

Awatar użytkownika
loco15

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry