Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210475 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

liceum w innym mieście

Każdy z nas ma jakiś problem, którego nie potrafi albo nie wie jak go rozwiązać. Jeżeli coś Cię trapi, nie krępuj się pisz otwarcie... na pewno ulży Ci na sercu :)

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez pariis » 13 Mar 2010, 23:18

Mieszkam w dość małym mieście, są tu 2 licea, ale oba słabe, a ja chciałabym iść do dobrego liceum w mieście 100 km od mojego. Moi rodzice kompletnie nie chcą o tym słyszeć. Nie wyobrażają sobie, żebym w wieku 16 lat mieszkała sama, sama 'dbała o siebie i o mieszkanie'. Mówią: co będzie, jak zachorujesz, kto cię odbierze, jak późno skończysz zajęcia etc. Oprócz tego: 'Będziesz miała tylko 16 lat, to rozbijanie rodziny, kompletnie nierealny pomysł. Córka mojej koleżanki chodziła u nas do liceum i jakoś udało jej się dostac na medycynę, to nie jest przeszkoda'. Jak ich przekonać ? Jak pokazać, że jestem odpowiedzialna i sobie poradzę ? Ja tak strasznie chcę tam iść...
Pomóżcie.
Jest ktoś z Was w podobnej sytuacji ?
Samotność to taka straszna trwoga. Ogarnia mnie, przenika mnie.

Awatar użytkownika
pariis

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez niebieska28 » 14 Mar 2010, 00:19

No nie wiem, nie wiem.. Może trochę inaczej by na to spojrzeli, jeśli pojachałabyś tam ( jak kilku moich znajomych) do internatu ( muszę zaznaczyć, ze im dochodzą treningi dwa razy dziennie, wiec to jest duuuża różnica miedzy Twoja sytuacja a ich ; oni jada trenować i się uczyć. Mimo to porównuję). Pomyśl o tym, jak Ty byś się czuła, gdyby Twoje własne dziecko wyjeżdżało, Bóg wie gdzie, jeszcze nie do końca znając życie. Wczuj się w ich rolę, ich położenie. Bardzo Cię kochają i nie mogliby sobie wybaczyć, gdyby Cię puścili, a coś by się stało..
Jeśli już naprawdę chcesz , to może spytaj jakieś swoje koleżanki, czy nie chciałyby pojechać z Tobą , zgadajcie Waszych rodziców, może jakoś się zgodzą.

Szczerze mówiąc sama nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu. Miałabym ogromny dylemat.
Poza tym , nie ma w pobliżu jakiegoś innego miasta ze zbliżonym poziomem ? Trzeba szukać aż tak daleko? Może jednak coś się znajdzie.
Zabijanie dla pokoju jest jak pieprzenie się dla cnoty.

— Stephen King

Awatar użytkownika
niebieska28

• Miejscowość:Lublin
  • Pochwały:8

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 14 Mar 2010, 00:19

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez szaloonaa » 14 Mar 2010, 11:06

Nie musisz mieszkać sama na mieszkaniu. Możesz mieszkać w internacie, nawet takim założonym przez siostry zakonne (przynajmniej ładnie brzmi w oczach rodziców:PP) a takie na pewno w dużym mieście znajdziesz (;
U mnie w liceum z 5 osób w klasie tak mieszkało i włos im z głowy nie spadł :)
Dance me to the end of love.

Awatar użytkownika
szaloonaa

• Pochwały:58

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez domino1995 » 14 Mar 2010, 11:07

Moja "przed-mówniczka" ma rację. Wyobraź sobie że twoje dziecko jedzie 100Km od domu do szkoły. Jeszcze w wieku licealnym a to jest szalony wiek ;)

"jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" - taka moja rada. Dzieci w Afganistanie marzą o bezpiecznej podstawówce :(

Awatar użytkownika
domino1995

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez sugaro » 14 Mar 2010, 14:59

Nie wierzę, że najbliższe dobre liceum jest 100km od Twojego domu. Polska to nie Afryka! Jeśli koniecznie nie chcesz iść do liceów w Twoim mieście, to poszukaj coś bliżej, powiedzmy w promieniu 50 km?

Druga sprawa, że liceum to nie studia. Nie musisz iść już teraz do super mega dobrej szkoły. O tym gdzie będziesz studiować i tak zadecydują wyniki Twojej matury, a nie to w jakim liceum się uczysz...
Człowiek o zupełnie dziwnych poglądach na świat. Nie musisz tego akceptować.

Awatar użytkownika
sugaro

• Miejscowość:WLKP
Użytkownik zbanowany

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez pariis » 14 Mar 2010, 18:26

Dzięki za odpowiedzi.
A tak z ciekawości spytam, czy ktoś z Was chodzi do liceum 5 we Wrocławiu (tam chcę iść) ?
Ile pkt z rekrutacji potrzeba żeby się dostać do klasy biol-chem-fiz ?
Samotność to taka straszna trwoga. Ogarnia mnie, przenika mnie.

Awatar użytkownika
pariis

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 14 Mar 2010, 18:26

Awatar użytkownika
mgirl

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez domino1995 » 14 Mar 2010, 19:47

poczytaj na stronie szkoły ;)

Awatar użytkownika
domino1995

liceum w innym mieście

Nieprzeczytany postprzez Infini » 14 Mar 2010, 19:55

Córka mojej koleżanki chodziła u nas do liceum i jakoś udało jej się dostac na medycynę, to nie jest przeszkoda'

Bo taka jest prwda, jeżeli masz cel, masz ambicje to super dobre liceum nie jest Ci potrzebne, jest ułatwieniem ale nie furtką na studia.

Ja też bym nie pozwoliła dziecku samemu mieszkać w tym wieku, w dużym mieście. 16 lat to szalony wiek, jak jest się zależnym od rodzicow to masz jakieś poczucie umiaru, wierz mi, że jakbyś zamieszkała sama to bardzo prawdopobobne, że zawaliłabyś szkołę i wplątała się w wiele problemów.
Nie mówię, że tak będzie, ale to bardzo możliwe. Twoi rodzice mają rację.
Poza tym rodzice musieliby Cię utrzymywać, a wtedy o wiele więcej by ich to wynioslo.

Jedynym sensownym argumentem jaki widzę w Twojej sytuacji to propozycja zamieszkania w internacie.
martwa dusza, ciało walczy

Awatar użytkownika
Infini
Przyjaciel

• Pochwały:9

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry