Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Liceum ogólnokształcące, bio-chemia. Dobry wybór?

Wszystko na temat życia i nauki w szkołach ponadgimnazjalnych :]

Postprzez Expresso » 13 Gru 2011, 17:16

Witam wam, obecnie chodzę do kl. III gimnazjum, no i nieuchronnie zbliża się czas wyboru szkoły, a także jej profilu. I właśnie zastanawiam się, czy bio-chem to dobry wybór. Z chemii idzie mi bardzo dobrze, do bioli, jak się przyłożę, to też wychodzą 5. ;) Ale czy taki profil daje duże możliwości w dalszej nauce? Czy jest, że tak powiem, profil kamikadze? Jak tam w ogóle jest? Liczę na wypowiedzi osób uczących się już na tym profilu ;) Dzięki!

Awatar użytkownika
Expresso

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Cinnamon » 13 Gru 2011, 18:48

Oczywiście taki profil daje naprawdę dużo możliwości dalszego kształcenia się (sama właśnie go kończę). Po trochu jest to profil kamikadze, aczkolwiek jeżeli naprawdę się interesujesz biologią i chemią to warto iść. Oczywiście, nie licz na to, że w liceum będziesz miałam 5. Bo np. u mnie osoby 6 spadły na oceny 2 i 3. To dla niektórych może być dużym szokiem, bo większość osób miała 5 z bio i chemii w gimnazjum.
Jest dużo, dużo materiału i musisz też włożyć dużo własnej pracy w domu. Także profil dość trudny, ale da się przeżyć.

Awatar użytkownika
Cinnamon

Postprzez mgirl » 13 Gru 2011, 18:48

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Wind » 13 Gru 2011, 19:08

Jeśli jesteś leniwy to niekoniecznie najlepszy wybór. Rozszerzona biologia wymaga strasznie dużo kucia.
Co do możliwości dalszego kształcenia się, to bio-chem daje ich mnóstwo, o to akurat nie musisz się martwić.
"Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza."

Awatar użytkownika
Wind

Postprzez Darcia K » 13 Gru 2011, 19:33

Jest to wybór dużo lepszy niż na przykład, oblegany dziś, human (tak, ja również na humanie siedzę). Możliwości jest dużo.
Tylko przykładać się musisz jak cholera, znajomi są na tym profilu i jest w huhu ciężko.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Postprzez alooohaa » 13 Gru 2011, 20:31

Cinnamon napisał: Oczywiście, nie licz na to, że w liceum będziesz miałam 5. Bo np. u mnie osoby 6 spadły na oceny 2 i 3.

Wind napisał:Jeśli jesteś leniwy to niekoniecznie najlepszy wybór. Rozszerzona biologia wymaga strasznie dużo kucia.

Darcia K napisał:Tylko przykładać się musisz jak cholera, znajomi są na tym profilu i jest w huhu ciężko

No po prostu po 3 latach na biochemie jakie spędziłam w liceum dowiedziałam się w końcu, że to był trudny profil. Hahaha. Brednie. Tak samo dużo musisz się uczyć jak z historii czy z matmy na rozszerzonych przedmiotach. Bez przesady, nie jest źle. A przynajmniej jest ciekawie, a nie tam jakieś informacje z pupy o wojnie polsko-polskiej przez całą wieczność.
And if you are the ghost I'll call your name again
You, always

Awatar użytkownika
alooohaa

• Miejscowość:Zapomniana przez świat
  • Pochwały:59

Postprzez Expresso » 13 Gru 2011, 21:07

Dzięki za odpowiedzi. :wink:
Mnie to do końca trudno określić, to bio-chemii doszedłem metodą eliminacji, mat-fiz to dla mnie samobójstwo, human jest przeładowany, lingwistyka o ostateczności mogłaby być, ale poza angielskim nic mnie już nie "kręci", a profil turystyczny, czy biola-polski mi się nie uśmiechają, połączenia bez sensu dla mnie.
Ale muszę stwierdzić, że biologią się zainteresowałem, szczególnie ostatnio, bo mamy o człowieku. A 1 i 2 klasie się za bardzo nie przykładałem do bioli, ale oceny miałem dobre, z próbnych przyrodniczych w zeszłym roku miałem 34/40 :mrgreen: W tym biola ok. 90% punktów. :jupi: No, a chemia to już w ogóle, dla mnie bajka, w zeszłym roku 6 z łatwością dostałem, w tym jeszcze nie wiem, bo jak na razie pisaliśmy 3 kartkówki tylko, no i mamy nową nauczycielkę, a jak wiadomo, co nauczyciel, to charakter ;)

Awatar użytkownika
Expresso

Postprzez mgirl » 13 Gru 2011, 21:07

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez big_dreams » 01 Sty 2012, 02:04

Expresso napisał:Dzięki za odpowiedzi. :wink:
Mnie to do końca trudno określić, to bio-chemii doszedłem metodą eliminacji,

Jeżeli chodzi Ci o profil w LO to biol-chem jak już, bo biochemia to jest zupełnie co innego...
Czasem gdy wszystko wiruje
a cała szpetność oddala się
w głęboki sen
Przychodzi przebudzenie
a reszta jest prawdą.
Gdy ciało niszczeje
duch rośnie w siłę.`

-Jim Morrison

Awatar użytkownika
big_dreams

• Pochwały:1

Postprzez Areston » 01 Sty 2012, 02:19

Jeśli to jest twoją pasją to będzie najlepszy wybór. :)

Areston

Postprzez mateusz9206 » 01 Sty 2012, 03:48

To jest wg mnie dobry profil, potem zawsze możesz pracować w aptekach, co Ci daje stałe, pewne zatrudnienie, albo zostać lekarzem po odpowiednich studiach i udawać że zarabiasz mało kosząc przy tym odpowiednie dochody na boku. Sam w sobie profil jest ciężki, dużo materiału do wykucia i dla siebie, oraz przyszłych twoich pacjentów zalecałbym regularną naukę, ale to wszystko jest do przejścia.
yyyyyyyyyyyyyy :- )

Awatar użytkownika
mateusz9206

Postprzez Mandy » 01 Sty 2012, 11:52

Bio-chem daje ci potem dużo możliwości. Możesz po tym wybrać fajne studia i po nich mieć dobrą pracę. Ale najlepiej będzie jeśli już teraz określić mniej więcej co chcesz robić w przyszłości, jakie studia jaka praca i po tym wybrać profil w LO.
Dziewczyny dzisiaj z byle kim nie tańczą
Nie wiem czy o tym wiesz
Naturę mają coraz bardziej samczą
Więc ty się lepiej strzeż

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

Postprzez saulriets » 01 Sty 2012, 18:51

Mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że jeśli lubisz chemię i biologię to z pewnością będzie to trafiony wybór. A nie oszukujmy się, na każdym kierunku trzeba się uczyć, chociaż zależy też od szkoły i nauczycieli. Mnie na przykład przypadli prawie wszyscy wymagający, więc się najzwyczajniej męczę. Chociaż po prawdzie mówiąc nigdy chemii ani biologii nie lubiłam .

Awatar użytkownika
saulriets

Postprzez Ewka250394 » 05 Sty 2012, 17:23

Moja przyjaciółka jest na biol-chemie. Mogę Ci powiedzieć tyle,że na pewno będziesz musiała dużo pracować w domu. Ale jeśli lubisz to i Cię to interesuje, to na pewno dasz radę ;)
Na chodniku stawiam kolejne kroki.
Syndrom ocalałej z katastrofy
Dam radę, chociaż to scenariusz jeden z gorszych.
Tak jak oczy przyzwyczajam się do ciemności.
Całe życie próbuję sama odnaleźć się w tym tłumie
Niby wiem prawie wszystko, ale mało rozumiem.

Ewka250394

Postprzez Expresso » 05 Sty 2012, 19:16

Mandy napisał:Ale najlepiej będzie jeśli już teraz określić mniej więcej co chcesz robić w przyszłości, jakie studia

Zastanawiam się nad farmacją, na dzień dzisiejszy, no, ale co ogólniak przyniesie, nigdy nie wiadomo. ;P

To mówicie, że dużo kucia jest? Głównie z bioli, czy z innych też kupa materiału?

Awatar użytkownika
Expresso

Postprzez Pizzaro » 05 Sty 2012, 19:25

Expresso, stary, z wszystkiego co rozszerzone dużo kucia jest. Ale nie tak, żeby 3xZ. Farmacja jest dobra, ale też zależy czy chcesz robić leki, sprzedawać je etc. Wiele możliwości jest po biol-chemie. Ogólniak Cię połknie, wywróci i wypluje tak, że nie będziesz w stanie usiąść ^^ Po liceum możesz studiować teoretycznie wszystko.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Postprzez alooohaa » 05 Sty 2012, 20:20

Expresso napisał:To mówicie, że dużo kucia jest?

Ja mówię, że nie ;p Jeśli myślisz o farmacji to naprawdę nie trzeba aż tak się cisnąć. W tym roku chyba wystarczyło mieć po 73% z matur rozszerzonych - biola chemia.

Pizzaro napisał:Ogólniak Cię połknie, wywróci i wypluje tak, że nie będziesz w stanie usiąść

Tere-fere, przeżywanie.

Pizzaro napisał:Po liceum możesz studiować teoretycznie wszystko.

Bardzo teoretycznie Pizza ;)
And if you are the ghost I'll call your name again
You, always

Awatar użytkownika
alooohaa

• Miejscowość:Zapomniana przez świat
  • Pochwały:59

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry