Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Liceum ogólnokształcące, bio-chemia. Dobry wybór?

Wszystko na temat życia i nauki w szkołach ponadgimnazjalnych :]

Nieprzeczytany postprzez Expresso » 13 Gru 2011, 17:16

Witam wam, obecnie chodzę do kl. III gimnazjum, no i nieuchronnie zbliża się czas wyboru szkoły, a także jej profilu. I właśnie zastanawiam się, czy bio-chem to dobry wybór. Z chemii idzie mi bardzo dobrze, do bioli, jak się przyłożę, to też wychodzą 5. ;) Ale czy taki profil daje duże możliwości w dalszej nauce? Czy jest, że tak powiem, profil kamikadze? Jak tam w ogóle jest? Liczę na wypowiedzi osób uczących się już na tym profilu ;) Dzięki!

Awatar użytkownika
Expresso

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez evances » 05 Sty 2012, 21:37

Jeśli takie przedmioty Cię interesują, to logiczne, że dla Ciebie ten profil będzie odpowiedni. Wcześniej ktoś pisał, że jest łatwo, inni, że trudno - prawda jest taka, że ludzie z humana powiedzą Ci, że to nudy i do tego jest ciężko, a inni z bio-chemu, że fajnie. Właśnie dlatego, że tam idą osoby, które się tym interesują i pragną powiązać przyszłość z takim kierunkiem, więc im będzie lekko. Po takim kierunku możesz udać się na medycynę, farmację, fizjoterapia, coś ze środowiskiem, weterynaria... Naprawdę jest z czego wybierać. Osobiście uważam, że farmacja to fajny i przyszłościowy wybór, a mówi Ci to osoba z humana!
Czy tu się głowy ścina?
Czy zjedli tu murzyna?
Czy leży tu Madonna?
Czy tu jest jazda konna?

Well come on and let me know,
Should I stay or should I go?

Awatar użytkownika
evances

• Miejscowość:Somewhere over the rainbow.
  • Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 05 Sty 2012, 21:37

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Mrs Nobody » 14 Sty 2012, 13:55

ja od nowego semestru uciekam z tego profilu. również wybrałam drogą eliminacji. no i byłam chwilowo zafascynowana medycyną. ale już w październiku stwierdziłam, że to kompletnie nie dla mnie. uczyć się trzeba wszędzie. ci, którzy mówią, że więcej roboty jest na biol-chemie, a mniej na humanie, są w błędzie. profil nie jest gwarancją dostania się na studia i znalezienia pracy. gwarancją jest natomiast mobilizacja, bycie naprawdę dobrym w tym, co się robi i umiejętność wybicia się.

jeśli jesteś w 100% przekonany, niech nie zniechęcają Cię komentarze dotyczące ciężkiego materiału z biologii i chemii. najlepiej jeszcze w pierwszej klasie obrać sobie cel i do niego dążyć. to już nie gimnazjum, gdzie wypadałoby opanować każdy przedmiot, żeby mieć podstawową wiedzę na temat każdego zagadnienia. tu skupiasz się na maturalnych, żeby w po trzech latach nie stwierdzić, że masz z większości czwórki i piątki, ale w gruncie rzeczy nie jesteś w stanie napisać żadnego rozszerzenia. lepiej być nie do zagięcia w kilku naprawdę interesujących Cię dziedzinach, niż liznąć wszystkiego po trochu i wylądować na przypadkowej uczelni.

masz jeszcze trochę czasu na zastanowienie. poczytaj sobie o różnych kierunkach studiów, o pracy po nich, o predyspozycjach do wykonywania zawodów. zrób listę tych, które najbardziej Cię interesują i na tej podstawie wybierz profil.
Sumienie miała czyste. Nieużywane.
Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tam, gdzie zechcę.

Awatar użytkownika
Mrs Nobody

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Sway » 14 Sty 2012, 19:22

Ja jestem w klasie o takowym profilu i uważam, że jest świetny. W ostatniej chwili się na niego zdecydowałam, bo miałam iść do mat-geo i cieszę się, że tu jestem. Według mnie najważniejsza jest systematyka i uczenie się z tematu na temat. Nie uważam, że jest bardzo trudny, materiał jest do opanowania. I właśnie po LO wybieram się na farmację. Pozdro
Nie mów o mnie, gdy mnie już nie będzie.

Awatar użytkownika
Sway

Nieprzeczytany postprzez zwariowana.wariatka » 17 Sty 2012, 17:14

Teraz będzie zmiana w polskich liceach więc powtanie dużo ciekawych nowych profili.
W innym poście pisałam o klasie turystyczno-ekonomicznej z poszerzoną geografią, matematyką, językami i elementami ekonomii. Na pewno będzie dużo opcji do wyboru.
Ale!
Nowa podstawa programowa w rozszrzeniu zakłada prawdziwy hardcore, trzeba naprawdę to będzie lubić. Dlaczego? Dlatego, że w przypadku biologii czy chemii od drugiej klasy masz po 4 chemie i biologie w tygodniu!
Pierwsza klasa liceum ma być takim zakończeniem gimnazjum, praktycznie wszystkich przedmiotów jest po jednej godzinie (ewentualnie wprowadzone są początki rozszerzeń np. angielski), a od drugiej klasy masz tylko przedmioty podstawowe (polski, WF, wychowawczą, matmę) a reszta to wybrane przez szkoły rozszerzenia z danej klasy :)

zwariowana.wariatka

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry