przez Mrs Nobody » 14 Sty 2012, 13:55
ja od nowego semestru uciekam z tego profilu. również wybrałam drogą eliminacji. no i byłam chwilowo zafascynowana medycyną. ale już w październiku stwierdziłam, że to kompletnie nie dla mnie. uczyć się trzeba wszędzie. ci, którzy mówią, że więcej roboty jest na biol-chemie, a mniej na humanie, są w błędzie. profil nie jest gwarancją dostania się na studia i znalezienia pracy. gwarancją jest natomiast mobilizacja, bycie naprawdę dobrym w tym, co się robi i umiejętność wybicia się.
jeśli jesteś w 100% przekonany, niech nie zniechęcają Cię komentarze dotyczące ciężkiego materiału z biologii i chemii. najlepiej jeszcze w pierwszej klasie obrać sobie cel i do niego dążyć. to już nie gimnazjum, gdzie wypadałoby opanować każdy przedmiot, żeby mieć podstawową wiedzę na temat każdego zagadnienia. tu skupiasz się na maturalnych, żeby w po trzech latach nie stwierdzić, że masz z większości czwórki i piątki, ale w gruncie rzeczy nie jesteś w stanie napisać żadnego rozszerzenia. lepiej być nie do zagięcia w kilku naprawdę interesujących Cię dziedzinach, niż liznąć wszystkiego po trochu i wylądować na przypadkowej uczelni.
masz jeszcze trochę czasu na zastanowienie. poczytaj sobie o różnych kierunkach studiów, o pracy po nich, o predyspozycjach do wykonywania zawodów. zrób listę tych, które najbardziej Cię interesują i na tej podstawie wybierz profil.
Sumienie miała czyste. Nieużywane.
Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tam, gdzie zechcę.