Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Laserowa korekcja wady wzroku

Twoje ciało wysyła Ci niepokojące sygnały? A może szukasz sposobu na poprawienie jego kondycji? Nie wiesz jaką dietę wybrać? Jeśli tak, to dział ten stoi dla Ciebie otworem.

Postprzez ramshire » 24 Paź 2011, 11:19

Co sądzicie o tego typu sposobie na pozbycie się wady wzroku? Ja miałam wykonywany zabieg metodą lasika i prócz uczucia dyskomfortu, bólu głowy i delikatnego światłowstrętu, nie miałam poważniejszych zaburzeń. Wadę miałam dużą, do tego lekki astygmatyzm, a została zniwelowana do zera. Obecnie jestem szczęśliwym byłym okularnikiem :)
Dużo ostatnio czytam negatywnych opini na temat operacji i zastanawiam się czemu ludzie tak sceptycznie podchodzą do tego zabiegu? Przyznam szczerze, że cena może odstraszać, ale na zdrowiu nie ma co oszczędzać. Sam zabieg też brzmi strasznie, ale jest bezbolesny. :lol: A co Wy o tym sądzicie? Poddalibyście się takiemu zabiegowi? :?:

Awatar użytkownika
ramshire

• Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Forget me not » 24 Paź 2011, 12:24

Ja bym się poddała takiemu zabiegowi i pewnie to w końcu nastąpi. Trochę się boję i myślę, że to przez strach przed samym zabiegiem i ewentualnymi powikłaniami ludzie nie mają do tego zabiegu zbyt pozytywnego podejścia.
Mając jednak do wyboru dalsze pogarszanie wady wzroku i ślepotę a możliwośc odzyskania pełni widzenia i możliwości wyrzucenia swych okularów, które nieraz bardzo przeszkadzają wybieram operacje ;D
"Never fear shadows, for shadow only mean there is a light shining somewhere near by." Oscar Wilde

Awatar użytkownika
Forget me not

• Miejscowość:Łódź

Postprzez mgirl » 24 Paź 2011, 12:24

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez ramshire » 25 Paź 2011, 11:27

Nie ma co się bać, toć to bezbolesne w ogóle. Ale mam coś tylko dla ludzi o mocnych nerwach - filmik z operacji]
. Jak oglądam to aż mnie ciarki przechodzą, ale jestem też mega dumna, że się poddałam zabiegowi :jupi:
Forgot me not, a jaką masz wadę?

Awatar użytkownika
ramshire

Postprzez Forget me not » 25 Paź 2011, 12:05

moja wada -4 oba oczka i podejrzenie jaskry oraz obciążenie genetyczne zacmą. Niby nic ale niebezpieczne :D
"Never fear shadows, for shadow only mean there is a light shining somewhere near by." Oscar Wilde

Awatar użytkownika
Forget me not

• Miejscowość:Łódź

Postprzez Ser. » 25 Paź 2011, 14:21

ramshire napisał:Co sądzicie o tego typu sposobie na pozbycie się wady wzroku?

Fajna sprawa, że medycyna zrobiła taki krok do przodu. Wielu ludzi korzysta z tego i poddaje się tym zabiegom.

ramshire napisał:Dużo ostatnio czytam negatywnych opini na temat operacji i zastanawiam się czemu ludzie tak sceptycznie podchodzą do tego zabiegu?

Tak jak napisałeś, cena odstrasza. Nie wszystkich stać na to. Po drugie wiadomo, że jakieś ryzyko jest, że operacja się nie powiedzie, że będą jakieś powikłania. Ludzie tego się chyba najbardziej obawiają. I jeszcze jest kwestia tego, że taki zabieg czasami nie eliminuje wady całkowicie. Ona może po jakimś czasie może wrócić i należy wtedy ponownie poddać się zabiegowi, co jest dodatkowym kosztem.

ramshire napisał:Poddalibyście się takiemu zabiegowi?

Szczerze mówiąc przyzwyczaiłam się do noszenia okularów. Na rynku są różnorodne typy oprawek, że aż chce się czasem mieć kilka par na zmianę.
Chociaż nie powiem, że nie zastanawiałam się nad tym, czy nie poddać się kiedyś takiemu zabiegowi. Rozważam w dalszym ciągu taką opcję.
"Wystarczy gest, słowo, by zranić tak boleśnie, zniszczyć szansę, cienką nić porozumienia."

Awatar użytkownika
Ser.

• Pochwały:2

Postprzez ramshire » 26 Paź 2011, 11:14

Powiem Wam, że choć nie cierpiałam moich okularów i czułam się w nich jak Brzydla Betty (btw. fajny serial, oni go w ogóle jeszcze kręcą? :D) to po operacji nie mogłam się przyzwyczaić do mojego wyglądu w lustrze. Czułam się taka 'goła' na twarzy i co rusz, jak w wierszu Brzechwy, szukałam moich okularów i wpadałam w panikę, że gdzieś je zapodziałam. :crazy:
Według mnie, sukces operacji i to jak się po niej czujemy w dużej mierze zależny jest od przygotowania psychicznego. Ja idąc na konsultacje, czułam się jak pierwszak idący na rozpoczęciu roku. Brrr. Ale trafiła mi się super pani doktor, która przygotowała mnie do zabiegu. I mentalnie i fizycznie. Dlatego tak ważny jest wybór profesjonalnej kliniki.
Ostatnio siedząc na grouponie zauważyłam zniżki na laserową korekcję, około 1,5 za oko. Brzmi kusząco, ale nie wiem czy bym spróbowała :D

Awatar użytkownika
ramshire

Postprzez mgirl » 26 Paź 2011, 11:14

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez ewex » 05 Lis 2011, 23:31

hmmm czy cena odstrasza? tak właśnie sobie przeliczyłam, że kasa którą wydałam nosząc soczewki kontaktowe pokryła by już napewno koszt operacji jednego oka :)

dziewczyny a powiedzcie jak wygląda przygotowanie do takiej operacji? jakoś specjalnie trzeba dbać o oczy przed operacja?

ewex

Postprzez ramshire » 10 Lis 2011, 15:53

No tak, soczewki do najtańszych nie należą :) A co do zabiegu, to właśnie nie można dwa tygodnie (z tego co kojarzę) przed zabiegiem nosić soczewek :) A przygotowania oczu, jako takiego, nie ma. Polecam www.okolaser.pl, ja tam znalazłam wszystkie potrzebne informacje. :)

Ej ,a wiecie co ja zauważyłam? Że od czasu zabiegu mniej czasu spędzam przed komputerem i TV. Nie chcę niszczyć mojego 'naprawionego' wzroku :D

Awatar użytkownika
ramshire

Postprzez Mastero » 17 Lis 2011, 21:55

Ja zamierzam iść na owy zabieg, lecz muszę poczekać do ukończenia 21 roku życia kiedy wada mi się zatrzyma, ponieważ na razie jest na -3 i dalej idzie w dół. :/

Awatar użytkownika
Mastero

• Miejscowość:Koszalin

Postprzez ramshire » 18 Lis 2011, 12:38

No tak, ustabilizowana wada to jedno z najważniejszych kryteriów poddania się zabiegowi. Więc ile jeszcze będziesz czekał? Ja miałam -6, więc Twoje -3 może się schować haha ^^ Ważne, że teraz mam zero, chociaż ostatnio czytałam artykuł w Cosmo, że okulary są bardzo modne. No tak, oczywiście nigdy nie będę trendy 8)

Awatar użytkownika
ramshire

Postprzez Adek1358 » 27 Gru 2011, 00:25

W jakim wieku można się poddać zabiegowi??? A jeśli ktoś ma strasznie dużą wadę na plus to można zrobić operacje???
"Nigdy jak niewolnik, zawsze jak król"

Adek1358

• Miejscowość:Kraków

Postprzez ramshire » 30 Gru 2011, 12:34

Adek1358, operacji można się poddać po skończeniu 21 lat, ale trzeba posiadać stałą wadę. Z tego co się orientuję laserowa korekcja leczy wady w zakresie od -10 do +6 D. Wyżej podawałam link do jednej z najlepszych kliniki w Polsce, tam jest sporo informacji, ale jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. :)

Awatar użytkownika
ramshire

Postprzez Tyrion » 31 Gru 2011, 00:26

Mastero napisał:Ja zamierzam iść na owy zabieg, lecz muszę poczekać do ukończenia 21 roku życia kiedy wada mi się zatrzyma, ponieważ na razie jest na -3 i dalej idzie w dół. :/

Mówi się "na ÓW zabieg".
To pisałem ja, mądrala.
Nie musisz czekać, aż Ci się ten zjazd zatrzyma. Wystarczy, że pół roku będzie bez zmian.
Tak przynajmniej słyszałem.

Tyrion

Postprzez Dobry_Wzrok » 18 Sty 2012, 16:33

Jeśli chodzi o leczenie wady wzroku metodami LASIK, FEMTOLASIK, LASEK/PRK to można korygować wady w zakresie: krótkowzroczność do –10D, nadwzroczność do +5D, astygmatyzm do ±5D.

Zabieg można wykonać w klinikach Lexummedica ( Poznań, Kraków , Szczecin ). Poniżej podaję link do strony gdzie można umówić wstępną wizytę.

http://lexummedica.pl/kontakt/formularz-kontaktowy.html

Pozdrawiam.

Dobry_Wzrok

Postprzez Mastero » 29 Sty 2012, 22:40

ramshire napisał: Więc ile jeszcze będziesz czekał? Ja miałam -6, więc Twoje -3 może się schować haha Ważne, że teraz mam zero, chociaż ostatnio czytałam artykuł w Cosmo, że okulary są bardzo modne. No tak, oczywiście nigdy nie będę trendy

Jeszcze sześć lat :)Moja wada wzroku jest genetyczna(mama -11, babcia -5, prababcia koło -13), w tej chwili mam już -3,75 i pewnie dojdzie do -7.

Co do korekcji wzroku-10 to jest to zakres bezpieczny, większe wady są bardzo ryzykowne i mogą spowodować utratę wzroku jeśli zabieg się nie uda.

Awatar użytkownika
Mastero

• Miejscowość:Koszalin

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry