Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

kurs rysunku - architektura

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Nieprzeczytany postprzez foxey_lady » 01 Sie 2010, 22:48

Będę zdawać w tym roku na architekturę. Od września chciałabym zapisać się na jakis kurs rysunku. I tutaj moje pytanie (głównie do osób z PK z wydziału architektury - jeśli są tu takowe):
Czy chodziliście na jakieś kursy przed egzaminami z rysunku?
Jeśli tak, to jakie szkoły/kursy możecie polecić?
Słyszałam, że szkoła rysunku na Koletku w Krk jest bardzo dobra i w sumie chciałam się do niej zapisać. Czy słyszeliście o niej i czy rzeczywiście opłaca się tam iść?

Generalnie, wszystko o przygotowaniach na architekturę. I o samych studiach też możecie napisać, bardzo chętnie poczytam sobie opinie studentów mojego wymarzonego kierunku, nie tylko tych z Krakowa (chociaż nie ukrywam, że na Krakowie najbardziej mi zależy, bo tutaj żyję), ale też z innych miast :)
Rose is a rose is a rose is a rose

Awatar użytkownika
foxey_lady

• Pochwały:20
  • Ostrzeżenia:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez beyourself » 02 Sie 2010, 10:11

Ja w tym roku chciałem zdawać na architekturę jednak na żaden kurs rysunku nie chodziłem jednak poczytałem opinie czy warto w ogóle próbować bez niego pogadałem z ludźmi z tego kierunku i wyszło na to, że bez tego kursu jest się bardzo ciężko dostać. I oczywiście zrezygnowałem. Chociaż są przypadki, że się ludzie i bez niego dostawali ale były i takie, że cały rok jeżdżenia na kurs (tydzień w tydzień) poszedł na marne...

Ogólnie popatrz czy na uczelniach na których jest architektura nie organizują właśnie takich kursów. Np. ja chciałem iść na politechnikę lubelską i oni robią taki kurs dla przyszłych studentów. Trwa on od września do czerwca.

Co do samych studiów znajomy mówił mi, że nie są bardzo ciężkie. Jest dużo robienia projektów, makiet i tego podobnych. Jak się ktoś przyłoży od początku to bez problemu zdaję. Na pw. mogę Ci wysłać kilka jego wiadomości jak z nim rozmawiałem nt architektury.

Ew. jak masz rok to sobie zrób w ŻAK-u architekturę wnętrz - zawsze to jakiś wstęp do prawdziwych studiów ;).
la vida loca

Awatar użytkownika
beyourself

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 02 Sie 2010, 10:11

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez foxey_lady » 02 Sie 2010, 22:58

O architekturze wnętrz myślałam po urbanistyce (;
Właśnie wiem, że Politechnika krk organizuje taki kurs, jednak moi znajomi, którzy na niego chodzili i tak się nie dostali, więc chciałam dowiedzieć się od innych, co o tym wszystkim myślą.
W tym roku podobno działy się cuda na egzaminach i zastanawiam się, czy podołam temu wszystkiemu. A chcę zostać w tym Krakowie, kurczę.

Awatar użytkownika
foxey_lady

Nieprzeczytany postprzez mystery » 03 Sie 2010, 00:02

Nie jestem z Krakowa, z Krakowską Politechnika nie mam nic wspólnego, toteż nie jestem w stanie Ci doradzić żadnego kursu.

Ale na Twoim miejscu koniecznie bym się zapisała na jakiś. Moim zdaniem taki kurs jest nieoceniony. Sama poszłam na zajęcia z rysunku architektonicznego tylko dwa razy, tak przy okazji szukania dla siebie różnych zajęć, niemniej kursantami byli właśnie głównie osoby przygotowujące się na studia.

foxey_lady napisał:Właśnie wiem, że Politechnika krk organizuje taki kurs, jednak moi znajomi, którzy na niego chodzili i tak się nie dostali,

No tak też się może zdarzyć, że mimo starań coś się nie uda. Na pewno lepiej byłoby znaleźć kurs, po którym zdawalność byłaby wysoka, jednak to nie jest jak z maturą- nie ma konkretnych wymagań, niektórzy mają większe predyspozycje inni mniejsze etc. Na pewno, mając możliwość wzięcia udziału w takim kursie nie rezygnowałabym z niego. Lepiej zrobić więcej niż mniej.
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Re: kurs rysunku - architektura

Nieprzeczytany postprzez Ida112 » 15 Wrz 2010, 11:55

Witam
Bez dobrego kursu jest bardzo ciężko dostać się na PK.. Osobiście polecam MDK kurs, miła atmosfera, bardzo dobrzy prowadzący, zależy im żeby jak najlepiej przygotować swoich uczniów...Chodziłam na kurs intensywny i udało mi się dostać na wymarzone studia:)

Ida112

Nieprzeczytany postprzez ka1 » 15 Mar 2011, 13:28

Im więcej praktyki w rysowaniu, tym lepiej. Kurs jest pod tym względem przydatny. Z roku na rok wybór tego typu kursów jest coraz większy. Efektywność nauki oprócz liczby godzin, nauczyciela, wielkości grupy zależy też własnego wysiłku np.: odrabiania zadań domowych zadawanych na kursie mimo, że jedynek za brak pracy domowej się nie wystawia.
Truth crushed to earth will rise again.
Poznaj CAD.

ka1

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 15 Mar 2011, 13:28

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 15 Mar 2011, 13:38

Idzie się zwykle na kurs organizowany przez tą placówkę, która współpracuje z uczelnią na którą chce się iść. Uczą oni wymagań, jakie są stawiane w kryteriach przyjęcia, faworyzują ludzi, którzy są właśnie od nich.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Nieprzeczytany postprzez kubuspuchatech » 18 Sie 2011, 06:53

To jakas straszna bzdura. Jakby ktos sie wczytal w regulamin, to by wiedzial ze ludzie, ktorzy ucza nie biora udzialu w egzaminie. Nauczyciele z PK uczą słabo i do tego nie majstrują w egzaminach. Uczą dopiero na 1 roku. Uczą jeśli w ogóle można użyć takiego słowa. Najlepiej wybierać szkołę niezależną od uczelni i nie od profesora bo nigdy nie wiadomo, czy go lubią w danym roku czy nie. I jeśli egzamin nie jest uczciwy, to oblewają wszystkich jego uczniów z góry na dół patrz kurs pana prof. na K z Huty.

kubuspuchatech

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 18 Sie 2011, 07:03

kubuspuchatech, ka1 to zwykli spamerzy i prosiłbym o nie branie ich opinii do siebie.

Na kurs chodzi się średnio rok - dwa lata. Najlepiej na uczelnie na którą się idzie 9/10 osób to są zwykle uczestnicy tych właśnie kursów, gdyż są przygotowywani pod kątem tego egzaminu jak i ogólnikowo.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Nieprzeczytany postprzez kubuspuchatech » 19 Sie 2011, 07:45

Spamerzy? bo co? bo znam realia?
Znam jednego człowieka po kursie na PK. Skończyłem studia 3 lata temu. Na PK. Wszyscy byli ze szkół rysunku w Krakowie jedna osoba z Rzeszowa od jakiegoś prof. Sory dziecko jak nie masz pojęcia o sprawie, to nie rozpowszechniaj plot. Wszyscy doskonale wiedzą, że kursy na politechnikach nie przygotowuja, bo ucza na nich nie architekci, a ludzie po ASP przyjęci na etat do nauczania rysunku. Grupy są duże, korekty marne i nikt nie bierze osobistej odpowiedzialności za powodzenie, lub nie na egzaminie wstępnym z tego względu, że to kurs niczyj- politechniki. Ludzie ktorzy uczą nie mogą brac ucziału w egzaminie. Takie jest prawo i takie są zasady gry na architekturze. Ta zasada dotyczy tez konkursow architektonicznych. jak przygotowujesz konkurs- nie mozesz brac udziału. Statystyki mówią same za siebie.

kubuspuchatech

Nieprzeczytany postprzez foxey_lady » 19 Sie 2011, 22:53

kubuspuchatech ma rację (; kursik polibudy jest znany z tego, że mało uczy i wszystkie osoby, które znam, i które chodziły na niego, generalnie nie były zadowolone. A pana K. rzeczywiście ładnie ulali w tym roku... Chociaż nie uważam, żeby to świadczyło o tym, że egzamin nie był uczciwy - ileż można patrzeć na takie same prace. Ja za to zdałam HIP HIP HURA, więc jeśli ktoś chciałby zaczerpnąć jakichś info na temat szkoły rysunku, do której chodziłam, to zapraszam na priv :)

Awatar użytkownika
foxey_lady

Nieprzeczytany postprzez ksantyphe » 20 Paź 2011, 10:36

Hej!
Ja startowałam w tamtym roku na malarstwo na asp, ale mój kolega z grupy właśnie na architekturę. Chodziliśmy do takiej kobiety na lekcje rysunku, która jest doktorantką na asp i świetnie przygotowuje ludzi.Ogólnie to przyjmuje ludzi chcących zdawać na różne kierunki, mieliśmy w grupie kandydatów na grafikę, projektowanie form, rzeźbę.. Myśmy się dostali za pierwszym razem. Możesz spróbować tam, moim zdaniem się bardzo opłaca. Stronka to http://www.rysunekmalarstwo.pl
Pzdr:)

ksantyphe

Nieprzeczytany postprzez Dariuszkowalski » 30 Gru 2011, 10:27

Ja chodziłem na kurs przygotowujący do egzaminu z rysunku do Strefy Rysunku. Na studiach jestem półtora roku. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć że bez przygotowania pod okiem jakiejś doświadczonej osoby szanse na sukces w czasie rekrutacji są małe. Jeżeli ktoś zainteresowany to podaję adres strony: http://www.StrefaRysunku.pl

Dariuszkowalski

Nieprzeczytany postprzez vladimirovna » 06 Mar 2012, 16:27

Ja osobiście polecam kurs rysunku Domin w Warszawie. http://domin.pl/ - oto strona tej szkoły.
Według mnie jest to naprawdę świetny kurs, prowadzony przez znakomitych i rzetelnie wykonujących swoją pracę studentów WAPW. Ponadto Domin oferuje ogromną ilość dodatkowych zajęć, które są darmowe dla uczestników kursu!!! Każdy może tam znaleźć, to co go najbardziej interesuje. Kurs nie tylko daje Ci możliwość nauczenia się rysowania, on również uczy przestrzennego i kreatywnego myślenia. Ja chodzę do Domina drugi rok i myślę, że warto się tam zapisać. Moi znajomi się dziwią, jak można poczynić takie postępy w przeciągu roku. Kurs niewątpliwie rozwija. Co więcej, panuje tam wspaniała atmosfera. Przychodzi się tam z miłą chęcią. Na kurs przyjeżdzają osoby z całej Polski. Ja jadę do Warszawy ponad 4h, ale niektórzy dojeżdzają aż z Suwałk, czy Szczecina. To naprawdę ogromne poswiecenie. Wiec jesli ktos z Was rozważa zapis na taki kurs, to ja polecam Domin. Wierzcie mi, nie zawiedzie on was.

vladimirovna

Nieprzeczytany postprzez wszechobecny » 11 Mar 2012, 12:08

Ja też chodzę i Domina i zdecydowanie jest to szkoła w której spokojnie uda ci się przygotować do egzaminu, a nawet jak będziesz chodzić na darmowe to też będziesz mieć świetny wstęp do zajęć które będę na studiach. Ja np. chodzę na darmową historię sztuki którą prowadzi najlepszy prowadzący - Wojciech Domińczak i wreszcie zaczęłam ogarniać jak w ogóle patrzeć na architekturę, rozpoznać style, po czym wiedzieć kiedy coś zostało zbudowane.
Co najważniejsze jak zaczniesz tu chodzić to zobaczysz, że będziesz po prostu nie będziesz się mogla doczekać żeby znowu tu przyjechać- atmosfera super, prowadzący zawsze coś ci podpowiedzą, naprowadzą cię, a jak się postarasz to postępy w rysunku widać już po 2 miesiącach:)

wszechobecny

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry