Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Który zmysł jest dla was najważniejszy?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Nieprzeczytany postprzez Mendoxes » 05 Wrz 2008, 18:24

Tak ostatnio mam jakąś wenę na jakieś durne tematy ;

Pytanko jak w temacie, który zmysł jest dla was najważniejszy smaku,wzroku,słuchu,węchu czy jakie tam pajęcze zmysły jeszcze macie...
I drugie pytanie ; D (tylko na poważnie) przychodzi moja ulubiona zębowa wróżka i każe wam z jednego zrezygnować jaki to będzie?
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;
  • Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 30 Sty 2012, 13:31

Wzrok, podziwiam ludzi którzy stracili wzrok i normalnie funkcjonują, cieszą się z życia i w ogóle, ja bym nie podołał chyba psychicznie. Można nie słyszeć, da się łatwo porozumiewać, nie traci się tyle z życia, to samo z węchem i smakiem, lecz każdy brak któregoś z tych jest bardzo uciążliwy .
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 30 Sty 2012, 13:31

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 30 Sty 2012, 15:43

Mogę nie słyszeć, nic by się wielkiego nie stało, gdybym nie mogła słuchać muzyki. Mogę nie czuć zapachów, po co mi to? Jednak NIE WYOBRAŻAM sobie życia bez zmysłu wzroku, załamałabym się, no bo jak to tak, nie widzieć otaczającego mnie świata, ludzi?
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez hanako60 » 30 Sty 2012, 15:47

Mam problemy ze wzrokiem i wiem jak bardzo ważny jest to zmysł.
Nie wyobrażam sobie życia bez możliwości oglądania świata, ludzi itd.
Głupich nie sieją, sami wschodzą.

Awatar użytkownika
hanako60

• Pochwały:3

Nieprzeczytany postprzez mystery » 30 Sty 2012, 22:47

Mendoxes napisał:I drugie pytanie ; D (tylko na poważnie) przychodzi moja ulubiona zębowa wróżka i każe wam z jednego zrezygnować jaki to będzie?

Zadusiłabym pipę poduszką ale nie oddała.

Wszystkie zmysły są dla mnie ważne, każdy na swój sposób niezbędny.
Oczywiście- gdybym urodziła się bez jakiegoś- to musiałabym się przystosować, ale żadna zębowa pinda nie będzie mi nic zabierała! (;

Nie wiem jak miałabym żyć bez wzroku- nie mając możliwości czytać, nie widząc czułości bądź kłamstwa w czyichś oczach, nie widząc słońca ani tych wszystkich pięknych miejsc na świecie.
Jak miałabym żyć bez słuchu- bez muzyki, która jest dla mnie bardzo ważna, bez szeptu, bez gwaru życia dookoła czułabym się jakoś tak mniej żywa.
Bez dotyku? Miałabym zdrętwieć? ;) No nie, nie ma mowy, ileż czułości można dostać/dać, poznać temperaturę i konsystencję tego co mam w rękach... nie cieszyć się strumieniem ciepłej wody spływającej po plecach? Nie!
Zapach i smak są powiązane- nie cieszyć się z tych wszystkich pysznych rzeczy? jeść wyłącznie w celu zaspokojenia potrzeby fizjologicznej? Są momenty, kiedy chętnie oddałabym węch (zwłaszcza przechodząc koło jakiegoś pana żula) ale nigdy nie poczuć zapachu mandarynek i benzyny :roll: ? ...No tak, pewnie to najłatwiej bym oddała, ale tylko w porównaniu z innymi zmysłami, jednak groźba bezpośredniego brutalnego ataku wróżki jest wciąż aktualna. (Zresztą to tez niebezpieczne by było, raz uratowałam jednej pani mieszkanie przed pożarem bo nie miała powonienia i nie czuła, że coś jej się w mieszkaniu pali:<)
i intuicji- która liczę, za zmysł szósty- tez bym nie oddała, wystarczy, że los mnie robi w bambuko, nie mogę zostać bezbronna :<
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Nieprzeczytany postprzez Mentiroso » 31 Sty 2012, 20:14

Bardzo trudne pytanie. Dla mnie najważniejszy jest wzrok i słuch. Ale sądzę, że jednak wzrok jest ważniejszy. Współczuję wszystkim niewidzącym. To na pewno na początku było dla nich straszne. Mi bardzo trudno było by czerpać z życia nie widząc nic prócz wielkiej pustki.
Jeśli miałbym oddać 1 zmysł z pewnością byłby to węch. Każdy jest ważny, bo pozwala nam czerpać z życia pełnymi garściami, lecz ten chyba najmniej.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana." - Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Mentiroso

• Miejscowość:Radom

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 31 Sty 2012, 20:14

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez patryk.boobie » 31 Sty 2012, 20:23

Wzrok. Trudno byłoby mi żyć bez muzyki, ale potrafiłbym to sobie zrekompensować filmami i książkami. Nie widzieć otaczającego mnie świata, to chyba jednak największy ból. Jednak gdybym nie miał np. zmysłu dotyku, to uznałbym, że on jest najważniejszy.
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać."
Little miss perfect sitting at the train stop
Red nikey high tops listening to hip-hop
While we were waiting started conversating
Before I got her name along came a train

Awatar użytkownika
patryk.boobie

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Rajtar » 31 Sty 2012, 21:18

Wzrok i słuch najważniejsze, zdecydowanie. Wolałbym oddać węch, smak i dotyk na raz niż stracić wzrok lub słuch. Gdybym już jednak musiał - chyba oddałbym słuch. Nie mógłbym znieść tego, że nigdy nie zobaczę uśmiechu córeczki lub oczu syna.
Aha.

Awatar użytkownika
Rajtar

• Miejscowość:Gdańsk

Nieprzeczytany postprzez smętnie » 07 Lut 2012, 14:05

Zdecydowanie wzrok. Trudno mi jest wyobrazić sobie stratę tego zmysłu. Podziwiam ludzi, którzy mimo ślepoty potrafią funkcjonować normalnie i nawet czerpać radość z życia. Dla mnie to coś niemożliwego i niewyobrażalnego. Dużo jest piękna na świecie. Natura, krajobrazy, zwierzęta, ludzie... przykro by mi było, gdybym nie mogła podziwiać tego wszystkiego swoimi oczami.
Słuch na drugim miejscu.
Idziemy niewidomi przez ciemność, ale tą białą laską chcielibyśmy czasem zdzielić kogoś przez łeb. ~Stanisław Jerzy Lec

Awatar użytkownika
smętnie

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Kropka. » 07 Lut 2012, 17:04

Najważniejszy jest dla mnie słuch. Co jak co, ale bez muzyki nie wyobrażam sobie funkcjonowania. Generalnie wrażenia słuchowe są dla mnie bardzo ważne, ważniejsze od innych. Na drugiej pozycji stoi wzrok.
Odnoście drugiego pytania - zrezygnowałabym ze zmysłu smaku. To by wyszło dla mnie tylko na dobre. ^^
Can't believe you were once just like anyone else
Then you grew and became like the devil himself
Pray to god I think of nice thing to say
But I dont think I can so fuck you anyway.

Awatar użytkownika
Kropka.

• Pochwały:16

Nieprzeczytany postprzez nooris » 07 Lut 2012, 21:47

Jak wyżej dla mnie najważniejszy jest słuch, ponieważ pogrywam na instrumentach, i w orkiestrze, także mogę zrezygnować ze wzroku ;)
"Nie ma rzeczy niemożliwych są tylko trudne do zrealizowania xD"

Awatar użytkownika
nooris

Nieprzeczytany postprzez Shooty » 10 Lut 2012, 11:33

Zdecydowanie wzrok, choć nie jest on u mnie najlepszy (zapewne od komputera). Widzę gorzej od innych osób, ale jeszcze nie zdecydowałem się na okulary, nie odczuwam takiej potrzeby. Mimo wszystko ciekawie mieć przez ten fakt wyczulone inne zmysły :)
Mnóstwo radości sprawia słyszenie dźwięków czy czucie zapachów, które do moich rówieśników/rodziny jeszcze nie dotarły.

Awatar użytkownika
Shooty

Nieprzeczytany postprzez Azbestowa » 16 Lut 2012, 12:41

Słuch. Jak bez wzroku jeszcze dałabym jakoś radę, tak bez słuchania muzyki do końca życia? Chyba by mi się to życie dużo szybciej zakończyło w takim wypadku. Coś okropnego, niewyobrażalnie.
Żeby płynął czas nie obok, ale w nas!.

Awatar użytkownika
Azbestowa

• Miejscowość:Gliwice

Nieprzeczytany postprzez karr » 16 Lut 2012, 17:33

wzrok jest dla mnie najważniejszy. życie straciłoby bardzo wiele, gdyby nie możliwość czytania, pisania, podziwiania cudów przyrody albo obrazów ulubionych artystów. nieee, nie wytrzymałbym bez tego ani jednego dnia. nawet nie wspominam o tym, jak ciężko jest normalnie funkcjonować w świecie będąc niewidomym...
bez słuchu też byłoby nieciekawie, chociaż prędzej pogodziłbym się z głuchotą niż ze ślepotą.
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.
Oscar Wilde

Awatar użytkownika
karr

• Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez Graves » 16 Lut 2012, 17:44

Każdy jest dla mnie równie ważny, nie mógłbym zrezygnować z żadnego zmysłu.

Awatar użytkownika
Graves

Nieprzeczytany postprzez Raymond » 16 Lut 2012, 17:47

Mendoxes napisał:który zmysł jest dla was najważniejszy smaku,wzroku,słuchu,węchu czy jakie tam pajęcze zmysły jeszcze macie...

Wzrok - ponieważ uwielbiam czytać oraz obserwować świat i wyciągać rozmaite wnioski ;) Resztę zmysłów mógłbym spokojnie sobie darować i tak są przeze mnie rzadko wykorzystywane (lubię ciszę, więc słuch aż taki potrzeby nie jest, węch i smak uważam za zbyteczny, a dotyk jedynie ma jakiś dla mnie sens, bo pomaga lepiej "wyczuwać" otoczenie i dbać o niezranienie się, gdy np. trzyma się coś gorącego :P). Cenię i dbam o swój wzrok (póki co to mam idealny) i mam nadzieję, iż tak pozostanie do końca życia ;) Bez wzroku moje jakiekolwiek ambicje czy cele straciły by rację bytu i "na pewno" nie czułbym chęci dalszej egzystencji dla siebie (na chwilę obecną), ale o samobójstwie i tak by nie było mowy (żyłbym dla bliskich chociażby).

Mendoxes napisał:I drugie pytanie ; D (tylko na poważnie) przychodzi moja ulubiona zębowa wróżka i każe wam z jednego zrezygnować jaki to będzie?

Mogłaby wziąć jakiś tam z tych "tylnych" (trzonowiec), bo w razie ich utraty nie byłoby to tak widoczne, np. przy wyszczerzonym uśmiechu :D Bardzo sobie cenię "przednie" zęby :P
To jest mój niebieski podpis ;P

Awatar użytkownika
Raymond

• Miejscowość:Włocławek

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry