Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Który z wieszczy?

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Którego z wieszczy narodowych uważasz za najwybitniejszego?

Adama Mickiewicza
26
74%
Juliusza Słowackiego
8
23%
Zygmunta Krasińskiego
1
3%

Razem głosów : 35

Który z wieszczy?

Postprzez Krit » 03 Kwi 2009, 21:53

Którego z wielkiej trójki polskich wieszczy romantycznych uważacie za najwybitniejszego? Jakie jego dzieła, czy aspekty twórczości mogą okazać są interesujące etc.

Czyli temat o de facto twórczości polskiego romantyzmu. Menda przybywaj. Tak go kochasz ;)

Awatar użytkownika
Krit

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Który z wieszczy?

Postprzez Eirene » 03 Kwi 2009, 22:16

Cenię wszystkich wyżej wymienionych, aczkolwiek najbardziej moją uwagę przykuwa Mickiewicz. To jego dzieła najbardziej do mnie przemawiają, trafiają do mojego serca i umysłu. W głowie najbardziej utkwiła mi ballada Romantyczność, może dlatego, iż wierzę w wieczną miłość. Wydaje mi się, że scenę przedstawioną w tej balladzie, można porównać również z dzisiejszymi czasami. Jest osoba cierpiąca, jest tłum, który wyśmiewa, wytyka, sprawia iż cierpiętnik czuję się osamotniony. Ale zawsze znajdzie się też taka osoba, która zrozumie, poprze, sprawi, że będziemy mogli uwierzyć, osoba wrażliwa na nieszczęście innych osób, która nie będzie oceniała po pozorach.

"Miej serce i patrzaj w serce"
Szukam Cię w miękkim futrze kota.

Awatar użytkownika
Eirene
Kumpel

• Pochwały:43

Który z wieszczy?

Postprzez mgirl » 03 Kwi 2009, 22:16

Awatar użytkownika
mgirl

Który z wieszczy?

Postprzez foxey_lady » 06 Maj 2009, 20:07

Kurczę, no i mam dylemat, na kogo zagłosować, bo i Mickiewicza sobie bardzo cenię i Słowackiego uwielbiam. Mickiewicz podbił moje serce sonetami (ballady też się miło czytało), natomiast Słowacki "Testamentem" (od dzieciństwa uwielbiałam ten wiersz) i dramatami... I jakoś ten drugi jest bliższy mojemu sercu ;)
W ogóle obaj byli genialni. Krasiński dla mnie troszkę mniej :p
W ogóle romantyzm spłodził cudowne utwory :D
Rose is a rose is a rose is a rose

Awatar użytkownika
foxey_lady

• Pochwały:20
  • Ostrzeżenia:1

Który z wieszczy?

Postprzez Claudynka » 10 Maj 2009, 16:51

Uwielbiam zarówno Mickiewicza jak i Słowackiego, dlatego trudno było mi się zdecydować na któregoś z tych panów. Obstawiłam Mickiewicza.
Z utwórów: oczywiście epopeja narodowa "Pan Tadeusz", którą ubóstwiam. Mogłabym czytać i oglądać na okrągło.
"Dziady", "Grażyna", "Konrad Wallenrod".
"Romantyczność" jest piękna, "Świtezianka".

Sorry za pomyłkę. :)
Ostatnio edytowany przez Claudynka, 10 Maj 2009, 20:04, edytowano w sumie 1 raz
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

Który z wieszczy?

Postprzez dziewczyna39 » 10 Maj 2009, 17:09

najwybitniejszy- mickiewicz. i popieram tylko faktem, ze byl swirem. a moze jeszcze, ze do mnie nie trafia. to sie nazywa dojrzala argumentacja.
...ale wole to niz marne proby dopasowania jezyka do tematu o wieszczach :roll:
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Re: Który z wieszczy?

Postprzez Aśika » 10 Maj 2009, 18:01

Claudynka napisał:Zdaje mi się, że widzę... gdzie?
Przed oczyma duszy mojej.

To jest akurat Shakespeare, nie Mickiewicz ;>

Też bym obstawiła Mickiewicza, bardziej jednak za to, że znam go od dzieciństwa (ach te jego przerażające ballady), nie ze względu na jakąś ogólnopolską wybitność.
Image "Gdzie jednak jest potwór, znajdzie się i cud."

Awatar użytkownika
Aśika

• Miejscowość:Zależnie od nastroju

Postprzez mgirl » 10 Maj 2009, 18:01

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Który z wieszczy?

Postprzez amcia » 10 Maj 2009, 18:14

Adaś, Adaś. Uwielbiam tego świra;D tak sensownie to kocham Odę do młodości i jego biografię ;)
❤ Feels like, I'm standing in a timeless dream
Of light mists, of pale amber rose
Feels like, I'm lost in a deep cloud of heavenly scent
Touching, discovering You

Awatar użytkownika
amcia
Przyjaciel

• Miejscowość:Jastrzębie- Zdrój
  • Pochwały:4

Który z wieszczy?

Postprzez Liszka » 10 Maj 2009, 18:20

Mickiewicz, choć Don Tadejra nienawidzę, to Dziady uwielbiam oraz większosć wierszy.
Zastanawiałam się również nad Krasińskim za jego Nie-boską komedię, którą ubóstwiam, ale jednak postawiłam na Mickiewicza, gdyż więcej jego utworów lubię.
A Słowacki, cóż, też nie zgodziłabym się z tym, że Słowacki wielkim poetą był!, ot co.
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Który z wieszczy?

Postprzez Mendoxes » 10 Maj 2009, 18:47

Mickiewicz ; d i ch że był papierowym bohaterem ; D
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;

Który z wieszczy?

Postprzez September » 10 Maj 2009, 20:35

Adaśka, głównie za "Pana Tadeusza". (którego ubóstwiam)
Be nice to people on your way up because you'll meet 'em on your way down.

Awatar użytkownika
September

• Pochwały:16

Który z wieszczy?

Postprzez fanaberia » 03 Lip 2009, 21:05

Mickiewicz zdecydowanie u mnie na pierwszym miejscu.
Za tomik "Sonety Erotyczne", "Pana Tadeusza", ballady i inne utwory, jak np.: "Komar, niewielkie licho" ;D
"Płeć, wiek, rasa - takie gówniane rzeczy dzielą ludzi. Jedyne co nas łączy, to walka o to, kto lepszy."

Awatar użytkownika
fanaberia

Który z wieszczy?

Postprzez Hazell » 03 Lip 2009, 23:24

Też stawiam na Mickiewicza.
Chociaż Słowackiego też lubię, ale Mickiewicza lepiej znam. Za sonety i za "Grażynę" i za "Dziady" - bo jakim trzeba być świrem, żeby pierwsza część pisać jako ostatnią i na odwrót :)

Co do Krasińskiego, to oprócz "nie-boskiej komedii" nie znam nic z jego twórczosci...
You can go your own way.

Awatar użytkownika
Hazell

• Pochwały:2

Który z wieszczy?

Postprzez hanako60 » 06 Mar 2011, 10:36

Mickiewicz !
On ma świetne dzieła. Jego Romantyczność mnie całkowicie wciągnęła. Poza tym takie utwory jak Dziady, Pan Tadeusz powinien znać każdy szanujący się mol książkowy i.. nie tylko ;) Słowackiego też lubię, ale troszke mniej.
Głupich nie sieją, sami wschodzą.

Awatar użytkownika
hanako60

• Pochwały:3

Który z wieszczy?

Postprzez Kicek0 » 08 Mar 2011, 20:55

Mickiewicz i Słowacki są dla mnie porażką literacką w polskiej historii, zupełnie nie rozumiem zachwytu tym drugim - z jego wierszy bije patos pomieszany z nudą. Ballady Adaśka są jeszcze w porządku, wiersze również pisze składne ale Pan Tadeusz to już nieporozumienie, zupełnie nie w klimacie jego twórczości.
Krasiński zupełnie odbiega od tych dwóch person i cechuje się pewną swobodą, której brakuje Mickiewiczowi i Słowackiemu, dlatego właśnie jego cenie sobie najbardziej.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

• Pochwały:10

Postprzez Sylala » 01 Maj 2011, 18:11

Kicek0 napisał:Mickiewicz i Słowacki są dla mnie porażką literacką w polskiej historii

Że co, proszę?
Mogłabym zrozumieć, gdybyś powiedział, że nudzi Cię literatura romantyzmu, że nie interesują Cię ideały tej epoki, lub że po prostu wolisz literaturę popularną. Mogłabym "przełknąć" taką opinię od znawcy literatury, kogoś po studiach krytycznoliterackich, lub doktora nauk humanistycznych.
Ale nie mogę zrozumieć takiej oceny od nastolatka, który zapewne jedyne, co wie o Mickiewiczu i Słowackim to, to, czego nauczył się w szkole.
Kiedy czytam te brednie, które napisałeś, automatycznie przypominam sobie Twoje "wierszyki" z działu własna twórczość - TO jest dopiero porażka literacka. Ani formą, ani treścią nikogo nie zaskakujesz, nie masz nic nowego do powiedzenia, Twój warsztat jest bardzo słaby. I to właśnie Ty śmiesz krytykować w tak ordynarny sposób dwóch największych pisarzy polskich w ogóle. Czym to sobie wytłumaczyć?

Kicek0 napisał:Pan Tadeusz to już nieporozumienie, zupełnie nie w klimacie jego twórczości.

Ciekawe, gdzie to wyczytałeś. Na sciaga.pl ? Czy to Twoje własne wnioski wysnute na podstawie ramki o biografii Mickiewicza w podręczniku od polskiego?

Przechodząc jednak do tematu. Mickiewicz jest dla mnie Mistrzem w dziedzinie pisania, autorytetem, niedoścignionym wzorem. Ogromną estymą darzę wszystkie jego utwory, "Dziady" i "Pana Tadeusza" szczególnie.
Słowacki niewątpliwie zręcznie operował słowem i stworzył wiele dzieł, które w jakiś sposób mnie poruszyły, jednak w jego twórczości brakuje mi tego magnetyzmu, który dostrzegam u Mickiewicza.
Nie przepadam za Krasińskim, może dlatego, że nie do końca odpowiada mi język, jakim się posługuje.
"Zaiste, jak mawiał król Dezmod, zaglądnąwszy po skończonej potrzebie do nocnika: „Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć”."

Andrzej Sapkowski

Sylala

• Pochwały:32

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry