Nie uważało się na zajęciach, co? :P To są zwykłe funkcje kwadratowe i po prostu należy je przyrównywać do zera i wyliczać n (czyli najpierw delta, potem n[1] i n[2], gdzie n z założenia musi być dodatnie, ponieważ kolejność tylko rośnie od 1). Pomogę i tym razem, ale na następny raz polecam przejrzeć Internet (np. dzięki pomocy
Google) w poszukiwaniu rozwiązania problemu, ponieważ tam jest niemal wszystko ;)
ChrisSk8er napisał:2) Które wyrazu ciągu an są równe 0
A- an= n do kw-6n+5
B-an= n do kw-2n-14
C-an=n(n dokw-1)
D-an= n do kw-3n+2 to wszystko pod ułamkiem przez n+1
W nawiasach kwadratowych są potęgi.
A: n[2]-6n+5 = 0 Założenie: n należy do N+ (liczb naturalnych dodatnich).
delta = b[2]-4*a*c = (-6)[2] - 4*1*5 = 36-20 = 16
Pierwiastek z delty = 4
n1 = -b-pierwiastek z delty/2*a = 6-4/2 = 2/2 = 1
n2 = -b+pierwiastek z delty/2*a = 6+4/2 = 10/2 = 5
Odp. Pierwszy i piąty wyraz tego ciągu jest zerem.
B: n[2]-2n-14 = 0 Założenie: n należy do N+.
delta = 4 - 4*1*(-14) = 4+56 = 60 (jesteś pewien, że dobrze przepisałeś ten punkt?)
Pierwiastek z delty = 7 i pierwiastek z 11 (już tutaj wiadomo, że ten ciąg będzie miał nienaturalne n, ale policzmy je mimo wszystko)
n1 = (2-7 i pierwiastek z 11)/2
n1 nie należy do N+
n2 = (2+7 i pierwiastek z 11)/2
n2 nie należy do N+
Odp. Ten ciąg nie zawiera wyrazów ciągu równych 0.
C: n(n[2]-1) = 0 Założenie: n należy do N+.
n = 0 n nie należy do N+
lub n[2]-1 = 0
n[2] = 1
n = 1
Odp. Pierwszy wyraz ciągu jest zerem.
D: n[2]-3n+2/n+1 = 0 Założenie: n należy do N+ i n+1 =/= 0, czyli n =/= -1.
n[2]-3n+2 = 0 (mnożymy lewą i prawą stronę przez n+1, więc z lewej strony znika ułamek, a z prawej wszystko mnożone przez zero daje zero)
delta = 9 - 4*1*2 = 9 - 8 = 1
Pierwiastek z delty = 1
n1 = 3-1/2 = 2/2 = 1
n2 = 3+1/2 = 4/2 = 2
Odp. Pierwszy i drugi wyraz tego ciągu jest równy 0.
Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe ;)
EDIT:
W punkcie D nie jestem pewny, czy sposób rozwiązania jest dobry, ale odpowiedź będzie taka sama, ponieważ to, co jest pod kreską ułamkową w zasadzie nigdy nie może być zerem (nie można dzielić przez zero).
EDIT2:
Ajajaj, a jednak odpowiedź w punkcie D i jego kawałek rozwiązania był błędny :P Kompletnie mi się w głowie to wszystko pokiełbasiło :P Już go poprawiłem ;)
johanneskate napisał:Podstawiaj kolejne n od zera w górę. Najpierw wstaw 0 potem 1 potem dwa i zobacz kiedy jest równe 0.
Niekoniecznie dobra metoda :P Strasznie czasochłonna, jeśli okaże się, że dopiero 13. albo nawet 30. wyraz ciągu jest zerem ;) Można rzecz jasna i tak, ale podejrzewam, że jego nauczyciel nie tego oczekuje po swoich uczniach :P