Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Kto to jest kujon?

Wszystko co tyczy się nauki w szkole gimnazjalnej :]

Kto to jest kujon?

Postprzez Terran » 02 Maj 2008, 16:34

Denerwuje mnie, gdy ktoś przezywa mnie kujonem. Przezywają mnie tak, bo się dobrze uczę i mam dobre oceny. Nie uczę się jednak metodą pamięciowa, jaką stosują kujony. Co mam zrobić aby mnie już tak nie przezywali, skoro mają racji? (nie chcę odpowiedzi "przestań się dobrze uczyć"). Ponadto zauważyłem, że kujony zwykle są słabsi z matmy. I tak jest u mnie w klasie. Jedna kujonka ma ze wszystkiego 5-ki i 6-ki, tylko z matmy ma 3/4. Ja ze wszystkiego mam 4-5, tylko z matmy 6. Bo to jeden przedmiot na myślenie, przynajmniej tak mi się wydaje. Co o tym sądzicie?
"Kapitalizm nierówno dzieli bogactwa. Socjalizm równo dzieli biedę."

W. Churchill

Awatar użytkownika
Terran

• Miejscowość:Lublin

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Re: Kto to jest kujon?

Postprzez honey00 » 30 Lip 2008, 10:42

Terran napisał:Denerwuje mnie, gdy ktoś przezywa mnie kujonem. Przezywają mnie tak, bo się dobrze uczę i mam dobre oceny. Nie uczę się jednak metodą pamięciowa, jaką stosują kujony.

A może Ci zazdroszczą? Zazdroszczą tego, że nie musisz siedzieć przy książkach tylko pamiętasz większość z lekcji, kiedy oni musieliby siedzieć i klepać cały materiał?

"Jeśli kiedykolwiek ktoś Cię nienawidził to tylko dlatego, że chciał być taki jak Ty"
- myślę, że po części cytat pasuje ;)
Pozdrawiam.
czy istnieje życie po trzydziestu sekundach?

honey00

• Miejscowość:strony Słońca

Postprzez mgirl » 30 Lip 2008, 10:42

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Kto to jest kujon?

Postprzez amanda124 » 31 Lip 2008, 11:34

ktoś, kto kuje jak głupi, widzi tylko naukę, a jak przychodzi co do czego, to nie umie. dla mnie to jest kujon. co innego, jeżeli nic się nie uczy i nie umie - wtedy już jest leser :D
;]

Awatar użytkownika
amanda124

• Miejscowość:Białystok

Kto to jest kujon?

Postprzez inka413 » 26 Wrz 2008, 10:09

zawsze tak było jest i będzie. Dla nich kujonem jest osoba która ma dobre oceny. Ja się w domu nie uczę tylko robię zadania, tyle co z lekcji pamiętam. I mam oceny 4-5 czasem 3 :D (mówie o końcu roku bo tak to 1 i 2 często :P ) no i mówili tak na mnie. A moja koleżanka ma same tróje i ona też tak mówi pomimo że na gg ,ma opisy ucze sie na okrągło. Ja po prostu nie zwracałam no to uwagi i już teraz im przeszło bo mam zachowanie dobre więc już mnie nie mają za kujona :P

Awatar użytkownika
inka413

Kto to jest kujon?

Postprzez Aglaja » 04 Sty 2009, 10:34

Kujon to osoba, która nie potrafi logicznie myśleć, i co tu się dużo oszukiwać, leży w praktyce, mimo że teorię ma znakomicie opanowaną. Zaproponuj niedoedukowanym zapoznanie się z definicją słownikową.
Po raz pierwszy od wielu miesięcy ktoś patrzył na nią nie jak na piękną kobietę, lecz w sposób nieuchwytny, jakby przenikał na wskroś jej duszę, jej strach, jej kruchość.

Wyjdę z tego. Wierzę, że mi się uda.

Awatar użytkownika
Aglaja

• Miejscowość:Cataluña
  • Pochwały:13

Kto to jest kujon?

Postprzez Aadek » 04 Sty 2009, 10:47

Kujot to ktoś, kto uczy się wszystkiego na pamięć i nie rozumie tego, czego sie uczy. I też wkurza mnie nazywanie tak każdej osoby, która ma 5, 6.
"Zabrania się opuszczać pole bitwy zanim bestia padnie
Nakazuje się toczyć bitwę czysto i dokładnie"

Awatar użytkownika
Aadek

• Pochwały:3

Kto to jest kujon?

Postprzez mgirl » 04 Sty 2009, 10:47

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Kto to jest kujon?

Postprzez Nina 10 » 11 Sty 2009, 06:01

Terran jestem w podobnej sytuacji. Teraz jestem w 1 gimnazjum i już na początku roku usłyszałam wprost, że jestem sztywna i jestem kujonem. Powiedziała mi to osoba płytka i pusta, która w ogóle mnie nie znała. Sugerowała się tylko moją średnią ocen.

Ludzie z mojej klasy poznali mnie i bardzo mnie lubią ( powiedzieli mi to) nie uważają mnie za kujona. Mój brat w liceum też był najlepszy miał 5 i 6 i nie nazywali go kujonem tylko "Wodzem" bo był najlepszy. Ja znam swoją wartość i nie sugeruję się opinią innych, a zwłaszcza tych którzy oceniają ludzi po pozorach.

Wiem, że na pewno jesteś zdolny, a te docinki spowodowane są zazdrością.Teraz musisz to ścierpieć, albo znaleźć jakąś dobrą ripostę, bo ta wiedza, umiejętności i talent zaprocentują za parę lat.
Życzę Ci powodzenia w dalszej nauce i karierze:))) Pozdro:**
Istnieją w nas obszary niedostępne drugiemu człowiekowi.
Są to lodowate lochy naszego wnętrza, w których
niezrozumiani i samotni czekamy na promyk światła...

Awatar użytkownika
Nina 10

Postprzez Dziewczyna92 » 11 Sty 2009, 07:12

Mam kujona w klasie. Koleżanka charakteryzuje się tym, że na każdej przerwie siedzi z nosem w książce, uczy się wszystkiego na pamięć, a gdy notuje - notuje każde słowo. Koleżanka ta zaprzecza, że uczy się w domu, ale to widać.

I wcale nie ma najlepszych ocen, bo gdy trzeba myśleć - ma problem.

Ja natomiast dobrze się uczę, ale nie spędzam nad książkami połowy życia. Uczę się tego, co mi się przyda i tego, co jestem w stanie zrozumieć.

Najważniejsze, żebyś nie dał się zdominować im. Ucz się, tak jak powiedziała

Księżna Irina napisał:ale oni wylądują w zawodówkach, Ty w dobrym liceum, gdzie spotkasz podobnych ludzi i nikt nie będzie sie śmial;) tylko podziwial.

:)

Dziewczyna92

Kto to jest kujon?

Postprzez Knight Power » 11 Sty 2009, 11:19

Mnie też czasem nazywali kujonem do czasu, aż poznali mój styl życia. Czyli praktycznie nauki w ogóle. A oceny przyznam bardzo dobre. Wystarczy mi koncentracja na lekcji i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Niestety niektórzy zazdroszczą ocen innym i potem wręcz naśmiewają się, że kujon itp.

Knight Power

Kto to jest kujon?

Postprzez dusia124 » 11 Sty 2009, 11:24

kujony są to osoby, które wkuwają na pamięć wszelkie regułki nie próbując czegokolwiek zrozumieć :roll: i dlatego ta laska ma słabsze oceny z matmy bo nie potrafii myśleć logicznie tylko wkuwa na pamięć jak leci...
Domyslam się, że jesteś w gimnazjum...także nie przejmuj się,jest to głupi wiek i każdy pragnie zaimponować swoim rówieśnikom swym zachowaniem.Pójdziesz do szkoły średniej to będą patrzeć na Ciebie inaczej.

Awatar użytkownika
dusia124

• Miejscowość:Lublin
  • Pochwały:2

Kto to jest kujon?

Postprzez nozyczki. » 10 Lut 2009, 15:21

Kujonem napewno mozna nazwac ludzi ktorzy, pomimo iz spędzają kilka godzin dziennie nad zeszytami i ksiązkami, a ich 'nie odswiezana' wiedza zanika po kilku tygodniach. Poza tym nie reprezentuja sobą zadnych większch wartosci. I to zauwazalne jest podczas dyskusji, nie potrafią powiedziec co oni sądzą na ten temat. Podobnie jest na przerwach... jak probojesz zagadac do takiego to prawdopodobnie otrzymasz odpowiedz 'no' albo'ehe'. Noo chyba ze pytasz o zagadnienienia z ostatniej lekcji, dajmy na to, chemii. I wydaje mi się ze roznicę pomiędzy typowym kujonem a inteligentnym człowiekiem pokazuje to zdanie:
'To że wiesz że pomidor jest owocem oznacza że masz wiedzę,
ale to że nie dodasz go do sałatki owocowej, oznacza ze jestes inteligentny.' Ee. cos pokręcilam w tym cytacie... ale to nic, sens pozostaje ten sam. =]
Don't waist your time
or
time will waist you...

Awatar użytkownika
nozyczki.

• Miejscowość:Rzeszów

Kto to jest kujon?

Postprzez annka17 » 10 Lut 2009, 15:53

nie też przezywali w podstawówce kujonem, chociaż do książek ledwo zaglądałam i większość wiedzy po prostu wynosiłam z lekcji... no cóż niektórzy zazdroszczą, nie wiedzą jak dopiec to odnoszą się do słów, których znaczenia nie znają.
przecież to tylko flirt, a flirt to nie zdrada

Awatar użytkownika
annka17

• Miejscowość:katowice

Kto to jest kujon?

Postprzez meggae » 10 Lut 2009, 16:03

jak sama nazwa wskazuje-kujon to ktoś, kto kuje, zakuwa wiedzę, zamiast zrozumieć. sama teoria nie wystarczy, potrzebna jest też praktyka..
And if I go insane,
Will you still let me join in with the game?

Awatar użytkownika
meggae

• Pochwały:1

Kto to jest kujon?

Postprzez martuśka. » 10 Lut 2009, 16:22

Też słyszałam uwagi, że jestem kujonem ( na studiach - żenada)... i to tylko dlatego, że wiedziałam czego sie uczę i potrafie rozmawiać z wykładowcą na temat, który mnie interesuje, i który rozumiem. No i owszem dostawałam 5 na egzaminach ale dla mnie nie było w tym nic trudnego. Tacy ludzie jak kujony nie kończą na studiach dobrze, tam już sie myśli a nie kuje. Nie masz sie co przejmować, to czysta zazdrość, ktoś mądry podszedłby i pogratulował ci 5 czy 4 ze sprawdzianu. Jesteś osobą inteligentną a nie każdy taki jest:) osobiście gratuluje ci takich ocen i oby tak dalej:)
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Kto to jest kujon?

Postprzez Weronika » 10 Lut 2009, 20:29

To osoba, która zapomina włożyć butów, a nigdy nie zapomni zabrać wszystkich książek do szkoły
to osoba, która nie wie co to wakacje-a jak już wie to nie może sobie znaleźć miejsca
to osoba która budzi ludzi w środku nocy-bo przypomina sobie, że musi dokuć przypisy z "Potopu"
generalnie kujon to dość skrajne i negatywne określenie-niestety często nadużywane-najczęsciej przez słabszych uczniów, dla których kujonem jest każdy kto jakoś w miarę idzie do przodu w szkole...
...czasem trzeba zamilknąć, żeby zostać wysłuchanym ...
Jedenaste przykazanie: Nie cudzosłów!
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

• Miejscowość:exStolica
  • Pochwały:10

Kto to jest kujon?

Postprzez Pyskaaa » 11 Lut 2009, 23:44

Bardzo ciekawe wyjaśnienie :devil: :devil:

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Kujon
`.Poszukując szczęścia w zwykłych momentach.`

Pyskaaa

• Miejscowość:Nibylandia^^

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry