Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Książki Waszego dzieciństwa.

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Postprzez Incomprehensible » 01 Lut 2011, 17:51

Do założenia tego tematu zainspirowało mnie buszowanie w osiedlowej bibliotece po półkach z książkami dla dzieci. Bywam tam gdzieś tak od czwartego roku życia, więc wiele z tych książek niejednokrotnie miałam w rękach, czytałam (albo ktoś mi czytał) i pamiętam. Ta biblioteka jest i będzie dla mnie zawsze takim sentymentalnym miejscem, gdzie zostawiłam ogromną część swojego życia - całe moje dzieciństwo.
Jakie książki pamiętacie z dzieciństwa? Może jakieś serie opowieści? Ja wypowiem się później, bo dużo tego było. (;
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:22

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Re: Książki Waszego dzieciństwa.

Postprzez Światłocień » 01 Lut 2011, 18:02

Poczytaj mi mamo - klasyka :mrgreen:

O Dwóch Takich Co Ukradli Księżyc - O jak płakałem na pierwszym rozdziale "...w którym ostatnia kropka nad ,,i'' łzą była postawiona" o ile dobrze pamiętam. :mrgreen: Pierwsze zetknięcie z surrealem: zamienienie w marchewki, hrabia zboczony na punkcie pomadek itp. xD Jakoś zapadła mi w pamięć bardzo. :P

Harry'ego Pottera pierwsze dwie części. Bo reszta to już nie takie dzieciństwo :P

No i Mikołajek - do tej pory czasami do niego wracam. :D Świetna pozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

EDIT

A! Jeszcze miałem takie opasłe tomiszcze "Bajarka opowiada" gdzie zebrane były baśnie, bajki i opowiadania z całego świata. Podany był tytuł i kraj z jakiego pochodził utwór. Brat często mi je czytał <3. Najbardziej zapadł mi w pamięć węgierski "Żelazny Laczy" i arabski "Małpi Król" czy jakoś tak. Wtedy to podjąłem zainspirowane tymiż bajkami pierwsze literackie próby. xD
-Stary, mówię ci..Jej usta jak czerwone wino, którym mam ochotę upić się do nieprzytomności. Jej włosy-cudny jedwab o zapachu, który według producenta szamponu powinien pewnie być truskawkowy.Cudo.
-Skończyłeś?To teraz strzel jeszcze drina i podbijaj.

Awatar użytkownika
Światłocień
Kumpel

• Miejscowość:Łódź
  • Pochwały:6

Re: Książki Waszego dzieciństwa.

Postprzez mgirl » 01 Lut 2011, 18:02

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez Tkaczens^ » 01 Lut 2011, 18:22

Moją przygodę z książkami zaczęłam w wieku 7 lat, kiedy to mogłam sama czytać i sprawiało mi to ogromną frajdę. Od zawsze kochałam się w baśniach Andersena, pamiętam jak czytała mi je mama i chociaż wszystkie znałam doskonale, często do nich wracałam.
,Tytus, Romek i Atomek' ten komiks również kojarzy mi się z dzieciństwem, mój brat czytał, dlatego ja też sięgnęłam i nie mogłam się od tego oderwać.
Wiersze Tuwima, uwielbiałam uczyć się na pamięć a potem szpanować ;d Bardzo miło wspominam, do tej pory znam początki.
,O psie,który jeździł koleją', ,Chłopcy z placu broni' pamiętam,że płakałam jak głupia,zresztą kto nie płakał ...
Miło wspominam również Jeżycjadę, perypetie rodziny Borejków.
Put a gun to my head and paint the walls with my brains!

Awatar użytkownika
Tkaczens^

• Miejscowość:Oleszna
  • Pochwały:20

Postprzez yncydent » 01 Lut 2011, 18:29

Do dziś mam swoje bajki. ;)

Ulubiona był oczywiście ''Pinokio'' Carlo Collodi'ego. Cieniutka, malutka książeczka w której jestem zakochana do dziś. Zawsze płakałam na ostatniej stronie gdzie Pinokio zamieniał się w chłopca z krwi i kości. Najbardziej wzruszająca część. :)

Baśnie!. Chyba każdy miał taką księgę z najbardziej znanymi bajkami typu świnki trzy, śpiąca królewna itd. Bardzo lubiłam jak mi je mama czytała. :)

Chyba z milion razy czytałam 'Piękną i Bestię". Bardzo podobały mi się rysunki w tej książce. Jest tak wyeksploatowana, że każda kartka jest osobno. Cała się rozkleiła, ale nadal ją mam. : D

U kuzynki bardzo lubiłam czytać Baśnie z tysiąca i jednej nocy. Coś wspaniałego. Polecam każdemu. Przez te baśnie moją ulubiona bajką stał się Ali Baba i czterdziestu rozbójników. <3

Miałam też zbór opowiadań dla dzieci. Ogólnie te opowiadania miały być pouczające i zawsze zawierały jakiś morał. Hmm takie bardzo chrześcijański zawsze mi się wydawały.

Innymi książkami, które kojarzą mi się z dzieciństwem są książka o Jodze :mrgreen: oraz Kariera Nikodema Dyzmy Dołęgi - Mostowicza. : )

Światłocień napisał:No i Mikołajek

To prawda, chociaż Mikołajka poznałam dopiero niedawno. :)
wybuchy rysuję, że niby bukiety. psycholożka się daje nabrać.

Awatar użytkownika
yncydent

• Pochwały:22

Postprzez Ludożerka » 01 Lut 2011, 19:13

Pamiętam wszelakie książki z baśniami, ale nie do końca jakoś zapadły mi w pamięć. Jedynie "Legendami polskimi" bardzo się fascynowałam, gdzie były zawarte m.in. legenda o złotej kaczce, o bazyliszku, o Warsie i Sawie, i inne fascynujące polskie legendy.
Książkami mojego dziecieństwa były głównie takie duże, cienkie książki z Disney'a, które mama chyba zamawiała z jakiejś kolekcji wysyłkowej. Byłam w posiadaniu Kubusia Puchatka, Herkulesa, Pinokia, Śpiącej królewny, Królewny śnieżki i paru innych. Uwielbiałam całostronnicowe ilustracje, mogłam je oglądać godzinami ^^ Treść schodziła tu na drugi plan ;p
Miałam też coś w stylu 'Lektur dla klas 1-3', zebranych w jednej książce. Z tego akurat namiętnie czytałam "Plastusiowy pamiętnik".
Pamiętam też "Lokomotywę" i "Karolcię" :
Image

Moim wielkim skarbem była wieeelka książka (bez kitu, chyba miała format A2, a w dzieciństwie wszystko było taaakie duże) która zawierała bajki o królewnach. Była o tyle szczególnie zilustrowana, że każdy etap opowieści był jednym, małym rysunkiem, a te wszystkie rysunki tworzyły jakby jedną ścieżkę przez takie dwie wielkie strony, jakby były połączone.
No i moja wielka miłość "Akademia Pana Kleksa" <3
Image

To tak na szybkiego, jakby mi się coś przypomniało to nie omieszkam dorzucić ;)
Ludożerka chce cukierka!
^_^

Awatar użytkownika
Ludożerka
Przyjaciel

• Miejscowość:Bezludna Wyspa
  • Pochwały:12

Postprzez Eirene » 01 Lut 2011, 19:20

Niestety nie pamiętam wszystkich książek, które kojarzą mi się z błogim okresem dzieciństwa. Gdy mama po raz pierwszy poszła ze mną do biblioteki, to byłam w siódmym niebie. Ja taka mała, a wokół mnie półki uginające się od ogromnej ilości książek, to było coś ... No, ale przejdę już do właściwego tematu. "Dzieci z Bullerbyn" - o ile dobrze pamiętam, czytaliśmy to w podstawówce, do dziś pamiętam jakie emocje towarzyszyły mi, gdy czytałam tę książkę. "O psie, który jeździł koleją" - również czasy szkoły podstawowej i płacz podczas pogrążania się w lekturze. "Karolcia" - już sam tytuł wywołuje we mnie miłe wspomnienia i widzę przed oczami, ten tajemniczy koralik. "Akademia Pana Kleksa" - to dopiero było coś, cała klasa huczała na temat tej książki, każdy wychwalał się, ile już przeczytał i streszczał innym, co wydarzy się w kolejnych rozdziałach. "Ania z Zielonego Wzgórza" - najmilsze wspomnienie sprzed lat, czasem zazdrościłam głównej bohaterce przygód, które przeżywała. "Tajemniczy ogród", "Mała księżniczka"... to taka namiastka mojego dzieciństwa. ;)
Szukam Cię w miękkim futrze kota.

Awatar użytkownika
Eirene
Kumpel

• Pochwały:43

Postprzez mgirl » 01 Lut 2011, 19:20

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez niebieska28 » 01 Lut 2011, 20:37

Kubuś Puchatek, yeah <3
Zabijanie dla pokoju jest jak pieprzenie się dla cnoty.

— Stephen King

Awatar użytkownika
niebieska28

• Miejscowość:Lublin
  • Pochwały:8

Postprzez Daara » 01 Lut 2011, 22:02

Najbardziej kochałam "Dzieci z Bullerbyn". Czytałam ją kilka razy.
"Oto jest Kasia". Od dziecka interesowałam się przemianami, które następują w ludziach ;)
Wiersze dla dzieci Tuwima,
Baśnie Andersena,
Bajki Brzechwy.
Królewicz nie przybędzie i wszyscy o tym wiedzą,
a Śpiąca Królewna chyba już umarła.

Awatar użytkownika
Daara

• Pochwały:14

Postprzez mandelena » 01 Lut 2011, 22:53

Dzieci z Bullerbyn - czytałam tysiące razy, był czas, że niektóre zwroty znałam na pamięć! Do dzisiaj lubię od czasu do czasu zajrzeć do tej książki.
I Plastusiowy Pamiętnik - chociaż już w sumie niewiele z niej pamiętam, to wiem, że ogromnie mnie wzruszała.
'Muzyka jest odpowiedzią, to pewne. Na pytania postawione i nie. Jest odpowiedzią bez treści.'

Awatar użytkownika
mandelena

• Miejscowość:Poznań
  • Pochwały:11

Postprzez bananowa » 01 Lut 2011, 23:00

'Akademia Pana Kleska'
'101 dalmatyńczyków'
'Król Lew'
baśnie
wiersze J. Tuwima
if u close ur eyes, u see darkness. but if u keep them closed for long enough, and concentrate hard, u'll see light.

Awatar użytkownika
bananowa

• Miejscowość:Neverland
  • Pochwały:7

Postprzez Liszka » 02 Lut 2011, 10:55

Dzieci z Bullerbyn- przeczytałam, żeby nie skłamać coś koło 25 razy <3
Karolcia i Witaj Karolciu- też koło 20 razy
Klechdy Domowe
Baśnie z gór

Chłopcy z Placu Broni (to mój szał do tej pory, nawet nie licze ile razy to czytała, a że za każdym ryczę, jak umiera Nemeczek to nie wspomnę ;p )
Plastusiowy Pamiętnik! pierwsza ksiażka, którą przeczytałam całkiem sama, jako 4letni dzieciak. Sentyment zostaje <3
O psie, który jeździł koleją, o matko, toż to hicior
Nasza szkapa
Wiersze Brzechwy, Chotomskiej, Tuwima i Konopnickiej <3
Baśnie Andersena i Braci Grimm
Zakochany kundel (jestem Tramp książę pchlarzy, kto mnie dotknie ten się sparzy, ale ale my się chyba znamy maleńka <333 )
Ania z Zielonego Wzgórza, wiecznie żywa seria książek, po którą sięgam do tej pory, nadal bawi i wzrusza, uwielbiam!
Tajemniczy ogród, choć nadal wolę film od książki, tak samo jak film 101 Dalmatyńczyków jest lepszy od książki wg mnie (;
Baśnie tysiąca i jednej nocy
7 bajek o księzniczkach
Baśnie narodów ZSRR
Białowieskie opowieści, czy coś w ten deseń
ksiazka z opowiadaniami lekko uwspółcześnionymi, ale nie pamiętam tytułu, może nawet nie miała okładki.
Generalnie wielu książek i opowieści nawet nie pamiętam tytułów, wiele książek było wiekowych, nie miało oryginalnych okładek, tylko dorobione ręcznie i przyszyte lub przyklejone, więc i tytuły poginęły. Jestem w posiadaniu ponad 100 różnych książek typowo dla wieku dziecięcego, do tego pamiętam masę bajek opowiadanych przez Mamę i Babcię do snu, takie jak O dziewczynce, która wpadła do studni, o 12 miesiącach i innych.

Do tego jako mały berbeć czytałam Trędowatą oraz wiele poważniejszych tytułów. Zakochałam się w ksiażkach, jako 3latka, jako 4ro zaczęłam je sama czytywać i miłość trwa i kwitnie nadal.
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Postprzez Laraine » 02 Lut 2011, 11:02

Z wczesnego dzieciństwa to pamiętam moją kolekcje książeczek: twarde, małe, mające po 5-6 stron, na każdej stronie po dwa zdania. Najczęściej były to po prostu wierszyki Brzechwy albo Tuwima (;
Swoją pierwszą książeczkę, którą dostałam od Chrzestnej mam do dziś :) Też miała po dwa zdania na każdej stronie, ale miała przycisk na każdej, który wydawał dźwięki. Znałam ją na pamięć! :)
Znałam też na pamięć wierszyk "Lokomotywa" Tuwima, i ochoczo prezentowałam go na każdym spotkaniu rodzinnym :roll:
Jeśli chodzi o wiek, kiedy sama już mogłam czytać, to 'Karolcia' (tak, też miałam wtedy swojego koralika, którego uważałam za magicznego:D), Dzieci z Bullerbyn, O psie, który jeździł koleją, Nasza mama - czarodziejka, jeszcze była taka książka o pingwinach i Eskimosach, ale nie pamiętam tytułu :) Oprócz tego legendarny Król Lew, którego do tej pory uwielbiam, oraz Śpiąca Królewna. Też dobrze wspominam wymienioną przez Eirene Małą księżniczkę, Tajemniczy ogród, czy Anię z Zielonego Wzgórza. O, 'Ten obcy' jeszcze mi się bardzo podobał (;
just breathe

Awatar użytkownika
Laraine

Postprzez Mandy » 02 Lut 2011, 11:10

Król lew nie wiem ile razy to czytałam ale zawsze z nadzieją że Mufasa przeżyje :P

Harry Potter chyba 2-3 pierwsze części jeszcze w dzieciństwie

Jeszcze była jedna taka książeczka nie pamiętam tytułu o 6-cio letnich bliźniętach którzy przygotowywali się do komunii(poszli wcześniej) czytałam to chyba z 30 razy :)
Dziewczyny dzisiaj z byle kim nie tańczą
Nie wiem czy o tym wiesz
Naturę mają coraz bardziej samczą
Więc ty się lepiej strzeż

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

Postprzez Eriven » 03 Lut 2011, 15:48

Kilka zdecydowanie zapadło mi w pamięć i jeżeli kiedyś będe miała okazję poczytać jakiemuś malcowi coś na dobranoc, wiem co wybiorę:

Przede wszystkim Mikołajek i jego przygody. Książka cudowna. Pamiętam jak się chowałam w kącie pokoju i nie mogłam się oderwać od tego prześmiecznego chłopczyka, jego kolegów i fajnej rodzinki. To było coś cudownego.

Uwielbiam także Dzieci z Bulerbyn. Przeczytałam jednym tchem. Chyba miałam słabośc do tych wszyskich codziennych przygód małych dzieciaków. Nigdy nie pociągała mnie fantastyka.

Chociaż zaczytywałam się w baśniach ale nigdy poza "dziwność" i nierealistyczność Calineczki nie wychodziłam. ;)

Plastusiowy pamiętnik też był moim ulubionym.

Jak byłam już nieco starsza to pochłaniałam ksiązki Marty Fox. Do tego dochodziły różne ksiązki z serii Nie dla mamy nie dla taty, lecz dla każdej małolaty, przeczytałam chyba wszystkie.
"Pójdziemy z torbami wypchanymi snami."

Awatar użytkownika
Eriven

• Miejscowość:źródło płd. Polski, ujście bliżej nieznane.

Postprzez Nike » 03 Lut 2011, 20:21

Na pewno Dzieci z Bullerbyn. Ach, moja pierwsza miłość, mnóstwo razy ją przeczytałam. Oprócz tego Plastusiowy pamiętnik i Jak Wojtek został strażakiem - chyba pierwsze książki, które przeczytałam. Zaczytywałam się też w Mikołajku, pamiętam, że odkryłam go w wakacje, wszystkie książki z serii przeczytałam w tydzień, tak mnie wciągnęło. Harry Potter też miał na mnie duży wpływ. O psie, który jeździł koleją - pierwsza książka, na której się popłakałam. Nie mogę nie wspomnieć o wierszach Brzechwy (Na straganie w dzień targowy...) i Tuwima (Słoń Trąbalski i pan Hilary, co zgubił okulary).
Aż mnie naszła chęć, żeby wrócić do tych książek. ^^
idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch

ocalałeś nie po to aby żyć
masz mało czasu trzeba dać świadectwo

bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy

Awatar użytkownika
Nike

• Pochwały:9

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry