Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Książki o narkomanach

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Książki o narkomanach

Postprzez elizka92 » 11 Lut 2007, 16:46

Ostatnio bibliotekarka poleciła mi świetną książkę, pt."Pamiętnik Narkomanki", jest świetna. Idąc za ciosem przeczytałam "Kokainę" i "Byłam Schizofreniczką" tej samej autorki. I tu moje pytanie, znacie jakieś książki o narkomanach? Jak Wam one się podobają?
I guess I need you baby, and everytime I see you in my dreams...

Awatar użytkownika
elizka92

• Miejscowość:Łódź

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Książki o narkomanach

Nieprzeczytany postprzez big_dreams » 31 Gru 2011, 19:36

Napisze jak pozostali - "My dzieci z dworca ZOO" klasyk w tej tematyce czytałam bardzo dawno ,ale mam sentyment do tej książki.
"Pamiętnik narkomanki" , "Hera moja milość" , "Odlot na samo dno", "Kokaina", "Lot komety", "Alkohol, prochy i ja" dużo tego , ale sporo książek o tej tematyce ,szczególnie młodziezowych jest pisana na jedno kopyto, bardzo podobnie .
Z ciekawszych ,ktore warto przeczytać to "Ćpun" .
Z takich bardziej dokumentalnych książka pt. "Wrak" -o środowisku narkomanów z lat 60 oraz " Rok w monarze" - książka biograficzna o człowieku ,który opisuje swój pobyt na odwyku , jak pokonał nałóg.
Czasem gdy wszystko wiruje
a cała szpetność oddala się
w głęboki sen
Przychodzi przebudzenie
a reszta jest prawdą.
Gdy ciało niszczeje
duch rośnie w siłę.`

-Jim Morrison

Awatar użytkownika
big_dreams

• Pochwały:1

Książki o narkomanach

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 31 Gru 2011, 19:36

Awatar użytkownika
mgirl

Książki o narkomanach

Nieprzeczytany postprzez daria24 » 04 Sty 2012, 15:49

"Przełamać noc" Liz Murray jest bezkonkurencyjna :D Dopiero kilka miesięcy temu ukazał się polski przekład tej niesamowitej biografii. Pochłonęłam ją w dwa swiąteczne wieczory :D

Gdy Liz ma 5 lat wraz z siostrą i uzależnionymi od narkotyków rodzicami mieszka na nowojorskim Bronksie. Rodzice pochłonięci nałogiem zaniedbują dziewczynki, dla których czasem jedynym sposobem na przetrwanie jest jedzenie pasty do zębów i ssanie kostek lodu.

Gdy Liz ma 15 lat jej rodzina się rozpada, Liz jest bezdomna, żebrze o jedzenie i śpi w metrze. Gdy umiera jej mama, dziewczyna wraca do szkoły, zdobywa stypendium New York Times’a i dostaje się na Harvard.

Dziś Liz prowadzi warsztaty, prelekcje na całym świecie- pokazuje innym, że w życiu nie ma nic niemożliwego!!! Jestem pod ogromnym wrażeniem :D

daria24

Książki o narkomanach

Nieprzeczytany postprzez enazet » 07 Sty 2012, 13:26

Bestie. Apostołowie hedonizmu

Grupka licealistów za cel życiowy obiera przyjemne umieranie – pije i bierze coraz mocniejsze środki w rosnących ilościach, nieuchronnie tracąc umiar, trzeźwy osąd, moralność, aż w końcu własną osobowość. Narratorzy to dwoje chłopców i dziewczyna. Jeden z chłopców jest pomysłodawcą kultu przyjemnej śmierci, drugi fanatykiem religijnym, natomiast dziewczyna to twórcza, znudzona szarą rzeczywistością ofiara ich z pozoru pociągającej profesji sprawiania sobie przyjemności. Snując opowieść o swym upadku, raczą czytelnika szokującą historią drastycznego, systematycznego wyzbywania się człowieczeństwa. Książka ukazuje dzisiejszą rzeczywistość promującą hedonizm w szyderczym, palącym sumienie świetle. Przez całą treść przewija się także motyw różnorakiej miłości, która w zderzeniu z bezsensem ideologii bohaterów i ich rosnącym uzależnieniem ulega spaczeniu i prowadzi do nieludzkich czynów.

enazet

Książki o narkomanach

Nieprzeczytany postprzez Ser. » 07 Sty 2012, 14:46

Wszystkie książki, które tutaj napiszę, przeczytałam i jak najbardziej polecam :
-Marek Kotański - Ty zaraziłeś ich narkomanią.
-Jan Paweł Krasnodębski - Odwyk, Stokrotka : rok z życia narkomanki, Stokrotka i demony.
-Maciej Kozłowski - Moja heroina. Świadectwo psychiatry.
-Tomasz Piątek -Heroina.
-Jana Frey - Odlot na samo dno.
-Filip Bryła - Spowiedź narkomana.
-Tom Wolfe - Próba kwasu w elektrycznej oranżadzie.
-Melvin Burgess - Ćpun.
-Tarzan Michalewski - Mistycy i narkomani.

Poza tym praktycznie we wszystkich książkach Barbary Rosiek jest poruszany ten temat.
"Wystarczy gest, słowo, by zranić tak boleśnie, zniszczyć szansę, cienką nić porozumienia."

Awatar użytkownika
Ser.

• Pochwały:2

Książki o narkomanach

Nieprzeczytany postprzez Pufa300 » 24 Kwi 2012, 13:23

Mnie zawsze najbardziej działały na wyobraźnię "Dzieci z Dworca ZOO". Fascynujące jest też śledzenie ich dalszych losów, informacje od czasu do czasu ukazują się w prasie.
Kartkonosz - najlepsze ekartki i kartki na Dzień Matki:
http://www.kartkonosz.pl/category.php?cat=Okazje&subcat=Dzie%C5%84%20Matki

Pufa300

Książki o narkomanach

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 24 Kwi 2012, 13:23

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry