Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Książki o kulturze Bliskiego i Dalekiego Wschodu

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Nieprzeczytany postprzez Liszka » 21 Sie 2011, 15:37

Głównie dla osobistych zainteresowań chciałabym, by był to temat, w którym pojawią się propozycje, opisy, recenzje i wrażenia na temat książek, które choć w drobnym stopniu poruszają tematykę kultury Bliskiego lub Dalekiego Wschodu.

Dlaczego akurat takie książki?
Przypadkowy wybór, czy celowy?
Może macie jakieś swoje perełki książkowe o tej tematyce?

Coby pierwszy post był zupełnie neutralny, wypowiem się później.
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Salami » 22 Sie 2011, 13:49

Teraz będę zaczynać Klejnot Medyny o żonie Mahometa. Sięgnęłam po tę książkę, bo kompletnie nie rozumiem tej kultury i postanowiłam czytać tego typu książki, by jakoś oswoić się z tą tematyką.

Chciałabym też przeczytać pewną książkę, której recenzję kiedyś czytałam, ale cholerka, zapomniałam tytułu :( może ktoś wie, o którą książkę mi chodzi i napisze tytuł? Powieść pisana z perspektywy irańskiego chłopca, komentująca sytuację polityczną w kraju, ale także tło kulturowe, poprzez wątki rodzinne..
A jeśli Boga nie ma, a jedynym Szatanem jest ten,
który przekonał wszystkich, że on naprawdę istnieje?

Awatar użytkownika
Salami
Kumpel

• Pochwały:26

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 22 Sie 2011, 13:49

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Audrey. » 22 Sie 2011, 15:12

Bez wątpliwości szczerze i z całego serca polecam książki, wywiady, felietony Oriany Fallaci. kobieta była gigantem w swoich pisarskich poczynaniach. Do dziś "wściekłość i duma" wywołują u mnie dreszcze i jednocześnie zachwyt nad tak szczerym i poruszającym przedstawieniem świata islamu w kulturze europejskiej i ogólnoświatowej.Wielka siła jaką pokazuje i brak strachu przed ukazaniem prawdy to tylko jedne z wielu aspektów które świadczą o epickości tej kobiety. Fallaci traktuje o islamie, o jego wpływie na świat, na kulturę. Jak bardzo islam może u nas odciskać swoje piętno, a jak bardzo my (wy - chrześcijanie) nie możemy odciskać go w krajach islamskich. Krytykując islam krytykuje jednocześnie największe głowy i podgłówki największych państw świata. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że Fallaci opisuje to, czego normalnie zauważyć nie jesteśmy w stanie, bądź tez nie chcemy. Dopiero czytając zaczynamy zdawać sobie z tego sprawę i wtedy czuje się wielkie emocjonalne uderzenie.
Nie chcę rozpisywać się o każdej książce z osobna. Za to bardzo chcę polecić wszystkie jej książki, bo naprawdę warto.

Zawsze mnie interesował tamten świat, tamte obyczaje i przede wszystkim wszystko widziane z punktu widzenia religii. Przeczytałam cały Koran, lecz poprawne zinterpretowanie wymagałoby więcej czasu, bo wiadomo, że tą księgę się studiuje a nie czyta..
Kobieta bez bogów. O.F.

Awatar użytkownika
Audrey.

• Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez foxey_lady » 22 Sie 2011, 18:31

Na temat Izraela czytałam super książkę: "Dlaczego Izrael przegrał" Richarda Bena Cramera. Seria reportaży, które analizują sytuację Izraela kiedyś i dzisiaj. Fajny język, wiele faktów, nazwisk i ciekawostek, także polecam. Moja koleżanka polecała mi również "Podpalić Gazę" Jasiewicz, tego jeszcze nie czytałam, ale ponoć warto. Z tematyki Dalekiego Wschodu kolega z sinologii polecał mi bardzo książki Tiziano Terzani, Włocha, który sporą część życia spędził na Wschodzie właśnie.
Rose is a rose is a rose is a rose

Awatar użytkownika
foxey_lady

• Pochwały:20
  • Ostrzeżenia:1

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 22 Sie 2011, 19:32

Daleki Wschód mnie w ogóle nie interesuje, ale na temat Bliskiego przeczytałam kilka pozycji i zafascynowałam się. Czymś, co na pewno każdy zna, jest "Córka Nomadów" i "Kwiat pustyni" Waris Dirie. Od tych właśnie książek zaczęła się moja przygoda z tą kulturą. Zawsze było to coś dramatycznego, jako że w tamtych rejonach życie kobiet zdecydowanie nie jest łatwe, miłe i przyjemne. Później poznałam powieść pt. "Latifa - ukradziona twarz. Mieć 20 lat w Kabulu", potem też "Souad - spaloną żywcem". Przeczytałam też "Minaret" Leili Abouleli.
Z pewnością było coś jeszcze, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć.
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:22

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry