Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

KSIĄŻKA czy FILM ?

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Idril » 21 Sty 2008, 12:58

Pytanie jak w temacie wolicie przeczytać ksiązke czy oglądnąć film ?

Ja osobiście wole ksiązke ale jesli ją zekranizują to lubie sobie isc do kina i porownac ale jeszcze nie bylo tak ze wolalam film od ksiązki xD ksiązki bardziej wciągają
Zadaje to pytanie bo dyskutowalismy o tym na lekcji polskiego i wiekszosc klasy wolala film bez podawania konkretnych argumetow wiec nie wiem dlaczego tak jest moze wy cos wiecej napiszecie. A wiec ksiązka czy film (prosze uzasadnić xD )
Po­praw­nie sfor­muło­wany pro­blem za­wiera własne roz­wiązanie.

Awatar użytkownika
Idril

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Irra » 21 Sty 2008, 13:51

Pewnie, że książkę. Czytając nie musisz ograniczać się niejednokrotnie do marnych interpretacji utworu przez reżysera, ale możesz całkowicie puścić wodze fantazji, Książki zawsze zmuszały człowieka do myślenia, tworzyły jego osobowość, trenowały wyobraźnie. Jestem jak najbardziej za czytaniem książek, ale przed obejrzeniem ekranizacji powieści, gdyż to ogranicza naszą fantazję i zamiast budować sobie w głowie obraz powieści, jedynie wyobrażamy sobie daną scenę z filmu.
"It's an insane world, and I'm proud to be a part of it"-Bill Hicks

"Wiem jedno. Kiedy marzenia upadają, trzeba w nie wierzyć jeszcze bardziej."-Mała Czarna

Awatar użytkownika
Irra

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez mgirl » 21 Sty 2008, 13:51

Awatar użytkownika
mgirl

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Hazell » 22 Sty 2008, 17:02

książkę.
powody? - tak jak Irra.
czytając, mam jakiś obraz w wyobraźni sytuacji, bohaterów itp. Gdy widzę ekranizację jakieś książki to zawsze jestem rozczarowana, bo bohater wygląda inaczej, niż w myślałam. poza tym film nigdy nie jest dokładnym odwzorowaniem powieści i irytuje mnie brak jakiś scen.
z drugiej strony, lubię oglądać filmy, jeśli są dobrze zrobione. zajmuje to zdecydowanie mniej czasu i jest łatwiejsze, nie trzeba się tak skupiać :)
You can go your own way.

Awatar użytkownika
Hazell

• Pochwały:2

Re: KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Milamber » 22 Sty 2008, 18:17

Zdecydowanie książka. Chociaż zdarzają się przypadki, że film rozkłada książkę na łopatki, np. "Forrest Gump" Roberta Zemeckisa. Świetny film, ale książka, na której podstawie powstał ten film... co tu dużo mówić, gniot jakich mało. Podobnie w przypadku książek powstałych na podstawie filmów, mam tu na myśli "Gwiezdne Wojny" bądź "Obcy", tragedia po prostu.
Na podstawie książki można zrobić wspaniały film, ale na odwrót IMO jest to prawie niemożliwe lub przynajmniej niewiarygodnie trudne.
Feliks W. Kres napisał w którymś swoim felietonie (tak mi się wydaje, że to on napisał), że filmy nakręcone na podstawie marnych książek są bardzo dobre, i analogicznie próba zekranizowania bardzo dobrej książki przeważnie kończy się fiaskiem.
No cóż. Zauważyłem, że jest w tym dużo prawdy.

Milamber

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Adele » 10 Kwi 2008, 22:35

Książka, zdecydowanie.
Argumenty...Świetnie zostały podane przez poprzedników.
Książkę każdy choć w minimalnym stopniu interpretuje indywidualnie. Książka zmusza nas do pobudzenia wyobraźni, kreuje świat, budzi refleksje.
Lubię czytać i myśleć nad tym co czytam.
Lubie szukać w tym sensu.
Każda książka to niesamowita przygoda!
Choć przyznam, ze po przeczytaniu książki czasem lubię zobaczyć ekranizację jakiegoś utworu. Zazwyczaj jednak jestem zawiedziona.
.Po bezsennej nocy papieros ma smak złowieszczy.

na szczęście rodzice mi dali
łatwopalne ciało

Awatar użytkownika
Adele

• Miejscowość:Toruń
  • Pochwały:6

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Kel'Thuzad » 10 Kwi 2008, 23:27

książka, książka bez dwóch zdań.
Czemu??
Ponieważ nie marnuje oczu :):) a tak na serio to można sobie wiele rzeczy wyobrazić a nie ktoś nam z góry narzuca co jak ma wyglądać.
http://pl.youtube.com/watch?v=FO5ovrAsO4A najpiękniejsza piosenka
"Nie chwal dnia przed zachodem słońca"

Awatar użytkownika
Kel'Thuzad

• Miejscowość:Łódź

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez mgirl » 10 Kwi 2008, 23:27

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Renatazxcvbnm » 11 Kwi 2008, 06:10

Książka :!: Jest wiele takich książek, które były sto ray lepsze od filmów np.
Harry Potter
Jestem Legendą
Kod Leonarda da Vinci
Duma i uprzedzenie
Krzyżacy
My dzieci z dworca ZOO
Zielona Mila
Książki dają nam więcej radości niż film. Po przeczytaniu nadal możemy wyobrażać sobie jak to mogło wyglądać, jakie miny mieli w danej sytuacji bohaterowie itp. Książka jest też inteligentniejszą formą rozrywki, choć zależy w jakich się gustuje ;)
Żyć na świecie tak długo i przeżyć tak mało – to hańba.

Awatar użytkownika
Renatazxcvbnm

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez baffle » 15 Kwi 2008, 20:21

Książka jak większość już powiedziała zazwyczaj jest lepsza od ekranizacji. Ciężko tak wiernie oddać treść książki, gdyż film mógłby być długi a nawet miejscami nudny. Czytając książkę mogę się utożsamić z bohaterem a co idzie w parze z tym, również poznać jego myśli, które autor opisuje w książce, a w filmie najczęściej są pominięte.
Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
~Paulo Coelho

Awatar użytkownika
baffle

• Miejscowość:Sc

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Claudynka » 16 Kwi 2008, 19:43

Film zazwyczaj mija się z treścią książki (przykład - "Quo vadis") ;)
Jednak niektóre filmy są na prawdę świetnie ekranizowane ;)
Zawsze najpierw książka, późno jeśli skusi - film ;)
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez master_jedi » 16 Kwi 2008, 20:16

Zdecydowanie książkę. W filmie nie pokażą wszystkiego, czegoś zabraknie lub duperele powstawiają. Np. znany "Władca pierścieni". Film świetny, ale zabrakło Toma Bombadila i innych momentów w książce, ale co się dziwić książka długa, a treść trzeba zawrzeć w maximum 2,5 godziny. Inny przykład. Polski film "Wiedźmin", a książki Sagi wiedźmińskiej. Różnice powalają strasznie. Najlepsze jest to, że w filmie pomieszano epizody i złączono w całość, porażka straszna, a tu część pierwsza pomieszała się z drugą, jesteśmy w epizodzie części drugiej i nagle epizod z części pierwszej. Książka lepsza i tak :P

Awatar użytkownika
master_jedi

• Pochwały:34

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Cadaloz Kadın » 18 Kwi 2008, 13:44

Książka.
I prócz tych wszystkich przedstawionych wyżej argumentów, pod którymi się podpisuję, dodam jeszcze taką drobnostkę, że mnie filmy najzwyczajniej nudzą. Wysiedzieć 2 godziny przed ekranem to dla mnie katorga.
Poza tym nigdy nie potrafiłam się pogodzić z tym, że ktoś mi coś narzuca: świat przedstawiony przez autora książki mogę dowolnie naginać, koloryzować.
Może być w książce wspomniane, że główny bohater jest mało urodziwym 40-latkiem, a w mojej wyobraźni będzie przystojnym 25-latkiem. Ot, takie zboczenie. Przy oglądaniu ekranizacji jest to trudne do osiągnięcia.
The burning children know it's all the game.

Awatar użytkownika
Cadaloz Kadın

• Miejscowość:Poza Twoim Zasięgiem

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Tawerna » 20 Kwi 2008, 11:12

Wszyscy mówicie, ze wolicie przeczytać książkę, a ja nie do końca. Uważam, że lepsze jest to, co powstało pierwsze, np. "Stowarzyszenie umarłych poetów". Film wspaniały i wzruszająca, książka na jego podstawie to tylko opisanie obrazków na ekranie opatrzonych dialogami. Nie ma wielu ekranizacji, które mogą równać się z książką, jednak za taką uważam "Lot nad kukułczym gniazdem". Film jest uboższy oczywiście, jednak oddaje w dużym stopniu głębię, którą posiada pierwowzór.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

A. Einstein

Awatar użytkownika
Tawerna

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez bambooko:D » 20 Kwi 2008, 13:16

Oczywiście książka x)
Zazwyczaj na filmach pomijane są najlepsze wątki lub są tak przerobione, że szkoda słów.
Nie wystarczy pokochać,
trzeba jeszcze umieć wziąć tę miłość w ręce i przenieść ją przez całe życie.

Awatar użytkownika
bambooko:D

• Pochwały:1

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez koteczekmiau » 23 Kwi 2008, 16:49

Książka. W filmie nie da się opowiedziec danej historii tak samo, tak jak piszecie, zawsze trzeba cos pominąc, bo 5 godzinny film raczej nie wchodzi w gre... :faja:

Awatar użytkownika
koteczekmiau

KSIĄŻKA czy FILM ?

Postprzez Tawerna » 24 Kwi 2008, 17:34

koteczekmiau napisał:W filmie nie da się opowiedziec danej historii tak samo, tak jak piszecie, zawsze trzeba cos pominąc, bo 5 godzinny film raczej nie wchodzi w gre...

Moje zdanie pominęłaś.
Dlaczego rozpatrujecie tylko filmy na podstawie książek?
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

A. Einstein

Awatar użytkownika
Tawerna

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry