Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.
kmic napisał:Po śmierci jak chcielibyście spocząć?
W trumnie, czy w urnie?
Chcielibyście być spaleni, czy zachować swoje ciało?
Czy na Waszych cmentarzach został już ktoś tak pochowany?

mgirl

mgirl

kmic napisał:W trumnie, czy w urnie?
NYC napisał:Wolałabym być pochowana w trumnie zgodnie z tradycją, bo pogrzeb z urną już się nie opłaca. Trzeba mszę z trumną zrobić, a potem w następnym terminie pochówek. Moim zdaniem jest to trochę bez sensu, podwójna ceremonia, która sprawi jeszcze większy ból. I tylko w złozeniu urny do grobu moą toważyszyć najbliżsi, a ja bym wolała by byli wszyscy co byli także na mszy
W urnie. Zdecydowanie. Pochówek w trumnie jest dla mnie (choć to, nie wiedzieć czemu, raczej rzadko spotykane odczucie) czymś... obrzydliwym. Barbarzyńskim zwyczajem bez mała. Jak sytuację, w której czyjeś ciało [a już zwłaszcza naszej najbliższej, najukochańszej osoby, która kiedyś była dla nas całym światem i absolutnie wszystkim] spoczywa głęboko w ziemi zżerane przez robale i ulegające ohydnemu rozkładowi można w ogóle nazywać uhonorowaniem jej i oddaniem czci? Unmöglich. Choć, co ciekawe i kompletnie dla mnie niezrozumiałe, identyczne odczucia mają wobec kremacji właśnie osoby chociażby z otoczenia mojej Mamy. But how?kmic napisał:Po śmierci jak chcielibyście spocząć?
W trumnie, czy w urnie?
Tjaa, zachować... tylko po to, by miało w powolnym tempie ulegać opisanym wyżej procesom? Nigdy.kmic napisał:Chcielibyście być spaleni, czy zachować swoje ciało?
'Swój' cmentarz od czasu śmierci Babci omijam z daleka, od naszej ostatniej wspólnej wizyty tam mniej więcej trzy lata temu ani razu nie zawitałam w jego progi. Natomiast w czasach, gdy jeszcze odwiedzałam go w miarę regularnie pochówki urn wciąż były, niestety, rzadkością. Moja rodzina zaś przejawia w tej materii konserwatywne nastawienie i stanowczo optuje za pogrzebem tradycyjnym [w czym zapewne niemały udział ma wyznawana i praktykowana przez nich wiara katolicka].kmic napisał:Czy na Waszych cmentarzach został już ktoś tak pochowany?
vetus napisał: i niech koniecznie pobiorą ode mnie potrzebne organy najpierwdeklarację mam w portfelu
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości