Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1235056 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Kremacja zwłok czy zwykły pogrzeb?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Nieprzeczytany postprzez kmic » 08 Mar 2009, 17:24

Po śmierci jak chcielibyście spocząć?
W trumnie, czy w urnie?
Chcielibyście być spaleni, czy zachować swoje ciało?
Czy na Waszych cmentarzach został już ktoś tak pochowany?

Osobiście po śmierci chcę, aby poddano mnie kremacji.
A Wy? Wypowiadajcie się.
'Ucz się, jakbyś miał żyć wiecznie,
Żyj, jakbyś miał umrzeć jutro'

Św. Izydor z Sewilli

Awatar użytkownika
kmic

• Miejscowość:Wieliczka
  • Pochwały:2

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez bananowa » 29 Sty 2012, 20:57

kmic napisał:Po śmierci jak chcielibyście spocząć?
W trumnie, czy w urnie?
Chcielibyście być spaleni, czy zachować swoje ciało?
Czy na Waszych cmentarzach został już ktoś tak pochowany?

W spokoju.
W urnie.
Chcę być spalona.
Wszyscy zostali pochowani tradycyjnie.
if u close ur eyes, u see darkness. but if u keep them closed for long enough, and concentrate hard, u'll see light.

Awatar użytkownika
bananowa

• Miejscowość:Neverland
  • Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 29 Sty 2012, 20:57

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Tkaczens^ » 29 Sty 2012, 22:26

Ostatnio byłam na pogrzebie w Niemczech, osoba była palona i nie chciałabym żeby tak przebiegał mój pogrzeb. Pogrzeb to jednak pogrzeb, mi się kojarzy z bajerancką trumną, rzeką wiązanek i ludźmi. No i ostatnie pożegnanie przebiega pewnie inaczej. Tak czy siak obrócimy się w proch, także nie widzę sensu palić ludzi. No jak kto woli, ale ja tam wolałabym zostać pochowana normalnie, w ładnej trumnie.
Put a gun to my head and paint the walls with my brains!

Awatar użytkownika
Tkaczens^

• Miejscowość:Oleszna
  • Pochwały:20

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 30 Sty 2012, 12:40

Ja chcę, by po mojej śmierci ciało było spalone, prochy były w urnie. Ta opcja najbardziej przypadła mi do gustu. Nie chcę kremacji zwłok czy zwykłego pogrzebu w trumnie.
W mojej rodzinie dwie osoby były spalone, a reszta tradycyjnie pochowana.
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Nieprzeczytany postprzez Paula993 » 30 Sty 2012, 12:54

Ja wolę tradycyjnie, pogrzeb na cmentarzu, z całym rytuałem i w ładnej trumnie.
Vieti mele... vieti mele...
Dragostea vieti mele...

Awatar użytkownika
Paula993

Nieprzeczytany postprzez matrix18 » 30 Sty 2012, 13:11

Tradycyjnie. Lecz do tego więcej śpiewu i posypanie trumny popiołem lub czymś innym. Śpiewanie pieśni lubię muzykę i chciałbym aby prowadził jakiś zawodowy piosenkarz.

Awatar użytkownika
matrix18

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 30 Sty 2012, 13:11

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez andzia33 » 30 Sty 2012, 13:26

kremacja
http://jak-skutecznie-schudnac.blogspot.com

http://czasy-angielskie.blogspot.com

andzia33

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 30 Sty 2012, 15:47

Byłam prawie 4 lata temu na pogrzebie przyjaciółki, jej ciało zostało spalone. Zawsze wiedziałam, że istnieje taka opcja, ale pierwszy raz się wtedy z tym zetknęłam. Uraz mam niesamowity, dziś jestem już pewna, że moje ciało zostanie pochowane tradycyjnie - w trumnie. Kremację odbieram jako zwykły brak szacunku dla ciał zmarłych.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez NYC » 30 Sty 2012, 17:19

Darcia K, mnie to jest obojętne czy ktoś chce byc spalony czy nie. Gdyby ktoś z rodziny sobie zyczyłby być spalonym to spełniłabym jego prośbę o ile finanse by mi pozwoliły. Jedak ja wolałabym trumnę

NYC

• Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez Catwoman » 30 Sty 2012, 17:36

kmic napisał:W trumnie, czy w urnie?

Jest jeszcze jedna opcja - resomacja.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Resomacja

Wolałabym uniknąć celebracji przez jakiegoś religijnego duchownego,w zasadzie nieważne czy nad urną z prochami, czy nad mym trupem.
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Nieprzeczytany postprzez karr » 30 Sty 2012, 17:38

nigdy nie zastanawiałem się nad tym, co zrobią z moim ciałem po śmierci, bo szczerze mówiąc niewiele mnie to obchodzi. podpisałem zgodę na pobranie narządów, a jak nie będą się do niczego nadawać, to równie dobrze mogą oddać moje ciało uniwersytetowi medycznemu. naprawdę nie zależy mi na tym żeby ubierali mnie w najlepszy garnitur i nosili w szpanerskiej trumnie za kilka tysięcy... chociaż jeśli miałoby to pomóc w czymś mojej rodzinie, to niech sobie robią co chcą, w końcu to ich pieniądze.
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.
Oscar Wilde

Awatar użytkownika
karr

• Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez Mentiroso » 30 Sty 2012, 19:27

Ja jestem za tym by pochowano mnie tradycyjnie, z ciałem. Kremowanie w moim przekonaniu powinno być tylko wtedy kiedy ciało jest zbyt "zmasakrowane". Pogrzeb bez tej wielkiej przytłaczającej trumny, to już nie to samo.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana." - Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Mentiroso

• Miejscowość:Radom

Nieprzeczytany postprzez mystery » 30 Sty 2012, 20:58

NYC napisał:Wolałabym być pochowana w trumnie zgodnie z tradycją, bo pogrzeb z urną już się nie opłaca. Trzeba mszę z trumną zrobić, a potem w następnym terminie pochówek. Moim zdaniem jest to trochę bez sensu, podwójna ceremonia, która sprawi jeszcze większy ból. I tylko w złozeniu urny do grobu moą toważyszyć najbliżsi, a ja bym wolała by byli wszyscy co byli także na mszy

Byłam na pogrzebie gdzie pochówek był od razu- wszystko tak jak w przypadku trumny, tyle, że z urną.

Ja chce być spalona. Jeśli jakiekolwiek organy mogłyby być pobrane- to proszę. Jeśli mogłabym robić za dziwny medyczny przypadek na rzecz nauki- to proszę.
Obrzydliwy (choć tradycyjny, ale przeze mnie nieakceptowalny) jest obyczaj wystawiania otwartej trumny.
Gdyby moja rodzina chciała mnie tak potraktować to zrobiłabym im niezłe paranormal activity. Nie akceptuję tego i kropka. Dla mnie widzieć swojego ojca/matkę/córkę jako nieboszczyka jest lichym pożegnaniem, za to wielkim cierpieniem. I nie chce, żeby ktokolwiek, kiedykolwiek zapamiętał mnie w ten sposób.
Ktoś gdzieś napisał, że chciałby być pochowany w "ładnej trumnie". Dla mnie żadna nie jest ładna.
Mogłabym być spokojnie pochowana choćby i w pojemniku na ciasteczka, wszystko mi jedno. Ale chciałabym w rodzinnym grobie. A ponieważ jest tak już mało miejsca to i mój pojemniczek musi być mały.
(boże, praktycyzm wyższego stopnia)
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Nieprzeczytany postprzez Kerosine » 05 Maj 2012, 10:18

kmic napisał:Po śmierci jak chcielibyście spocząć?
W trumnie, czy w urnie?
W urnie. Zdecydowanie. Pochówek w trumnie jest dla mnie (choć to, nie wiedzieć czemu, raczej rzadko spotykane odczucie) czymś... obrzydliwym. Barbarzyńskim zwyczajem bez mała. Jak sytuację, w której czyjeś ciało [a już zwłaszcza naszej najbliższej, najukochańszej osoby, która kiedyś była dla nas całym światem i absolutnie wszystkim] spoczywa głęboko w ziemi zżerane przez robale i ulegające ohydnemu rozkładowi można w ogóle nazywać uhonorowaniem jej i oddaniem czci? Unmöglich. Choć, co ciekawe i kompletnie dla mnie niezrozumiałe, identyczne odczucia mają wobec kremacji właśnie osoby chociażby z otoczenia mojej Mamy. But how?
kmic napisał:Chcielibyście być spaleni, czy zachować swoje ciało?
Tjaa, zachować... tylko po to, by miało w powolnym tempie ulegać opisanym wyżej procesom? Nigdy.

Tak czy siak natomiast, czy to w trumnie czy w urnie, spoczywać na cmentarzu, pod ziemią, bym mimo wszystko nie chciała. Cóż, myśl o byciu zmuszoną do przebywania nawet po śmierci w ludzkim towarzystwie [choć byłoby to w głównej mierze towarzystwo jedynie trupów ;P], którego za życia unikałam jak tylko się dało i trzymałam odeń z daleka, wydaje mi się co najmniej... ironiczna i zakrawająca na szyderczy uśmiech losu. Bardziej stosowną w takiej sytuacji byłaby, jeśli już, jakaś samotna, odosobniona mogiła. Generalnie jednak myśl o spoczynku w glebie niezbyt mnie pociąga, najchętniej kazałabym swe prochy po prostu rozsypać na wietrze, najlepiej w miejscu (ofkorz), które za życia było mi bliskie i zajmowało szczególne miejsce w mym sercu [tak, wiem, że to nielegalne - cóż, niewiele mnie to obchodzi ^^]. Ewentualnie po prostu umieścić urnę w jakimś cichym, odosobnionym i niedostępnym zakątku.
kmic napisał:Czy na Waszych cmentarzach został już ktoś tak pochowany?
'Swój' cmentarz od czasu śmierci Babci omijam z daleka, od naszej ostatniej wspólnej wizyty tam mniej więcej trzy lata temu ani razu nie zawitałam w jego progi. Natomiast w czasach, gdy jeszcze odwiedzałam go w miarę regularnie pochówki urn wciąż były, niestety, rzadkością. Moja rodzina zaś przejawia w tej materii konserwatywne nastawienie i stanowczo optuje za pogrzebem tradycyjnym [w czym zapewne niemały udział ma wyznawana i praktykowana przez nich wiara katolicka].

Jeszcze odnośnie pośmiertnego oddawania swych organów... nie. Jakkolwiek egoistycznie by to nie zabrzmiało, zbytnio cenię sobie własną integralność... nawet po śmierci.
Bądź altruistą, szanuj egoizm drugich

Awatar użytkownika
Kerosine

• Miejscowość:Toxicity
  • Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez vetus » 05 Maj 2012, 14:01

W sumie to wolałbym być spalony. Miałbym pewność że nie obudzę się w trumnie :D i niech koniecznie pobiorą ode mnie potrzebne organy najpierw :) deklarację mam w portfelu :)
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Nieprzeczytany postprzez ...zgaga » 05 Maj 2012, 14:52

U mnie wszyscy chowani sa w trumnach i pewnie ze mna bedzie tak samo. W sumie jest mi to obojetne.
Zastanawiam sie jedynie nad ewentualnym pobraniem ode mnie narzadow, to jedyna rzecz ktora warto przemyslec.

vetus napisał: i niech koniecznie pobiorą ode mnie potrzebne organy najpierw :) deklarację mam w portfelu :)

plus dla Ciebie.
Dlaczego świat pełen jest naśladowców,
skoro życie oferuje tyle możliwości?

Awatar użytkownika
...zgaga

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry