Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210459 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Kraków vs lublin

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez modbo760 » 29 Gru 2009, 21:08

jak wam sie wydaje w którym miescie lepiej sie studiuje??:) atmonsfera, praca itd...

modbo760

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez Sylala » 29 Gru 2009, 21:45

Zdecydowanie Lublin - znacznie tańszy, atmosfera niesamowita (zwłaszcza wieczorem na Starym Mieście), dużo uroczych zakątków, pozytywni ludzie, ogromna wręcz oferta kulturalna (Lublin stara się o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury).

Ten temat rozwinęłam na innym forum w związku z organizowaną w mojej szkole wycieczką, możesz przeczytać (i obejrzeć zdjęcia) tutaj:
http://www.drugadee.fora.pl/forum-testo ... i,5.html#9

Zapraszam ;).
"Zaiste, jak mawiał król Dezmod, zaglądnąwszy po skończonej potrzebie do nocnika: „Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć”."

Andrzej Sapkowski

Sylala

• Pochwały:32

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 29 Gru 2009, 21:45

Awatar użytkownika
mgirl

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez modbo760 » 29 Gru 2009, 22:02

Ale czy latwo jest np,. znalezc tam prace jako informatyk??albo mechanik albo cos w tym stylu?? opowiedzice3 jak to jest:D

modbo760

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez Sylala » 29 Gru 2009, 22:08

Wiem, że nietrudno tam o pracę dorywczą typu: kelner, kasjerka, roznoszenie ulotek etc., ale o stałej nie mam pojęcia.
"Zaiste, jak mawiał król Dezmod, zaglądnąwszy po skończonej potrzebie do nocnika: „Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć”."

Andrzej Sapkowski

Sylala

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez ami_ » 29 Gru 2009, 22:13

Polecam Lublin. I nie dlatego, że tutaj się uczę, mieszkam. W Lublinie jest dużo studentów, coś ich tutaj przyciąga. Lublin nawet jest nazywamy miastem studenckim. Jest tutaj pare uczelni wyższych, nie pamiętam ile :D Klubów też jest sporo. :D Poza tym kto tu studiuje to raczej jest zadowolony. Pewnie zamierzasz się wybrać na politechnikę?
Jak z pracą? Jak wszędzie, ale mój kolega np. ostatnio znalazł pracę i jest zadowolony, tylko trzeba chcieć ją znaleźć.
"a moja fantazja jest pilną dziewczynką, która siedzi cichutko cały dzień nad swoją robótką, a wieczorem umie tak pięknie pogadać ze mną, że muszę rzucić okiem na tę jej robótkę, aczkolwiek nie zawsze maluje ona pejzaże czy kwiaty i sielanki."

Awatar użytkownika
ami_

• Pochwały:1

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez modbo760 » 29 Gru 2009, 22:17

No na politechnnike sie wybieram:P

modbo760

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 29 Gru 2009, 22:17

Awatar użytkownika
mgirl

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez ami_ » 29 Gru 2009, 23:26

Mam paru kumpli na politechnice. Ja polecam Lublin. :wink:
"a moja fantazja jest pilną dziewczynką, która siedzi cichutko cały dzień nad swoją robótką, a wieczorem umie tak pięknie pogadać ze mną, że muszę rzucić okiem na tę jej robótkę, aczkolwiek nie zawsze maluje ona pejzaże czy kwiaty i sielanki."

Awatar użytkownika
ami_

• Pochwały:1

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez acooto » 29 Gru 2009, 23:48

Kraków!

Mieszkam tu od urodzenia.
To jest europejska stolica kultury, miasto studenckie - studenci mają zniżki prawie wszędzie, ludzie z róznych uczelni się znają i razem imprezują ;d
Pracy dużo, w końcu miasto duże :). Największy rynek w Europie, piękne Stare Miasto, Kazimierz, Planty. Bardzo dużo różnego typu uczelni. Atmosfera swietna. Nie wyobrazam sobie studiowac gdzies indziej [ewentualnie Wrocław]. ;)

I wydaje mi się, że jednak Uniwersytet Jagielloński ,Politechnika Krakowska czy AGH mają jednak wiekszy 'prestiż' niż lublińskie uczelnie . Dlatego też łatwiej o pracę w całym kraju ;)
/dla mnie nie ma takich ideałów, dla których chciałbym stracić twarz
Nie ma takiej świętej sprawy, dla której chciałbym oddać siebie

Nie ma smutku i łez
Spokojnie czekam na nowy dzien
Jestem tu żyję tu I wierzę w słońce bo ono zawsze jest
/ : )))

Awatar użytkownika
acooto

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez mr_president » 30 Gru 2009, 00:24

Ja bym wybrał Lublin, nie tylko ze względu na to że tu mieszkam :D ale także dlatego że jest tu o wiele taniej, uczelnie wcale nie ustępują tak bardzo warszawskim szkołom, a atmosferka jest tu bardzo dobra.
Jedynym problemem jest panoszące się tu tzw. 'hamstwo' nie wiem jaka jest sytuacja w tym zakresie w Krakowie, ale w Lublinie jak wiesz gdzie chodzić to jest bardzo przyjemne miasto zarówno nocą jak i dniem ;)
"Oh. Hiya kids. Here is an important message from your Uncle Bill. Don't buy drugs..... Become a pop star, and they give you them for free!"

Awatar użytkownika
mr_president

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez Liszka » 30 Gru 2009, 10:01

Jakbym ja miała wybierać to Lublin, niesamowite miasto, które uwielbiam, wąskie uliczki, niesamowita atmosfera, przyjaźni ludzie, tacy inni niż gdzie indziej. Lublin, Lublin, Lublin (;
Twój łów, łowco serc, niewinnych serc
Pluszcze w potoku ciepłej
krwi
Więc moje serce uniży w głąb
Tam haczyk twój nie sięgnie

Cmok - cmok.
Łów wielebny, łów
Mlask - mlask
Łów wielebny, łów

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:42

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez Claudynka » 30 Gru 2009, 12:06

Kraków!

- na 2. miejscu w rankingu jako najpiękniejsze miasto świata (zaraz po Bostonie).
- największe miasto studenckie w całej Europie
- dużo perspektyw pracy
- bardzo dużo uczelni do wyboru
- dużo miejsc na odbycie praktyk czy stażu zawodowego

Jednak nie wszystko jest na cacy. Największym minusem to, że niestety dla studenta jest bardzo drogi. Trudno jest się utrzymać za mniej, niż 1 200zł miesięcznie. Najdroższe są mieszkania.
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

Re: Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez modbo760 » 30 Gru 2009, 12:52

ja wole pojsc do akademika:) ile by mnie wtedy tak mniej wiecej kosztowalo ?? zarpaszam ciagle do dyskusji czy krakow czy lublin

modbo760

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez Claudynka » 30 Gru 2009, 13:16

Akademiki w Krakowie średnio kosztują od ok. 300zł wzwyż. Wszystko zależy od tego, ilu osobowy. Zazwyczaj wynajmuje się 3-osobowy za ok. 350zł. Do tego jedzenie - zależy, czy będziesz jadał w kantynach akademickich, czy sam będziesz sobie gotował, czy będziesz jadał dużo fast foodów. Z autopsji wiem, że na gotowanie samemu raczej nie ma czasu; zjada się coś albo na szybko, czyli bułki, albo kupuje się obiad w kantynie za około 7zł. Tak czy owak na jedzenie musisz liczyć co najmniej 600-700zł miesięcznie. Do tego kserówki na uczelni, wyjścia na piwko, imprezy, dojazdy na uczelnie, czy też na jakieś zajęcia "w terenie".
No i ponad 1000zł zbierze się jak z bicza strzelił. ;)
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez Sylala » 30 Gru 2009, 17:08

Mieszkałam jedną dobę w akademiku w Lublinie i płaciłam za nią 15zł (pokój 3-osobowy, w którym byłam sama, bo podczas wakacji), nie był najlepszy, ale jeśli szukasz czegoś lepszego, to można znaleźć nawet za 25zł.
Ponadto w Lublinie nie trzeba dojeżdżać do uczelni - wszędzie jest blisko. Na Starym Mieście jest bardzo dużo darmowych imprez i tanie jedzenie ;).
Polecam!

Andrzej Sapkowski

Sylala

Re: Kraków vs lublin

Nieprzeczytany postprzez Niekonkretna » 30 Gru 2009, 17:11

Claudynka napisał:Z autopsji wiem, że na gotowanie samemu raczej nie ma czasu; zjada się coś albo na szybko, czyli bułki, albo kupuje się obiad w kantynie za około 7zł. Tak czy owak na jedzenie musisz liczyć co najmniej 600-700zł miesięcznie.

Jakim cudem 600-700zł? Studiuję we Wrocławiu (jednym z droższych miast), sama gotuję (wbrew pozorom, nie zajmuje to wcale dużo czasu, a jest zdrowiej, smaczniej i pewnie taniej), często robię sałatki lub inne smakołyki, a nie wydaje więcej niż 400zł miesięcznie na jedzenie.

Napisałam koszty, które wychodzą przy jedzeniu poza domem, tzn. głównie fast foody lub w kantynach akademickich. Oczywiste, że taniej wychodzi samej gotować, jednak nie każdy (a już zwłaszcza facet) ma czas i potrafi.
A tak na marginesie - Kraków według rankingowców jest droższym miastem niż Wrocław (może ta drożyzna wynika z potężnej liczby studentów, nie wiem..), więc i koszty utrzymania, szczególnie studentów są automatycznie wyższe. /Claudynka
Jesteś katorżnikiem wyróżniania się. (...) Ponieważ nie chcesz, bo lękasz się krańcowo wyróżnić albo nie możesz, bo nie masz po temu kwalifikacji, władzy, talentu, tupetu, bezwstydu i temu podobne - to wyróżniasz się tak zwaną przeciętnością.

Awatar użytkownika
Niekonkretna

• Pochwały:3

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry