Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234951 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Kosmos.

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Kosmos.

Postprzez OsKaReK » 14 Sty 2007, 20:13

Tak jak w temacie co myślicie na temat kosmosu ? Jak myślicie po co on jest taki duży (ciągle się powiekszą) ? Jak stworzył go Bóg to po co ? Czy kryje jakieś tajemnice ?

Współcześnie uznaje się, że Wszechświat powstał wskutek pierwotnej eksplozji, tzw. Wielkiego Wybuchu, przed około 13.5 miliardami lat. Wszechświat rozszerza się nadal, niedawno spostrzeżono że zwiększa tempo ekspansji, jednakże pewnego dnia może też zwolnić bieg i znieruchomieć, po czym zacząć kurczyć się w ostateczną wielką Kontrakcję.

Czekam na odpowiedzi :wink:
"Człowiek - istota ludzka, ma prawo do błędów"

Awatar użytkownika
OsKaReK

• Miejscowość:Dębica

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez MC-arcin » 14 Sty 2007, 20:26

Szczerze mowiac nigdy sie na powaznie na temat kosmosu nie zastanawialem ale jak dla mnie to to jest jedna wielka czarna pustka w ktorej jest pelno pieknych rzeczy ;)
Co do Boga... Hm...stworzyl swiat w 7 dni ale w zadnym dniu nie ma zadnej wzmianki o kosmosie wiec nie wiem ;) (o ile dobrze pamietam)

Chcialbym jechac w kosmos i zobaczyc jak tam jest narpawde :roll:
Image
"... Naszym Najgłębszym pragnieniem nie jest docierać do celu, ale wędrowac; nie znajdować, ale poszukiwac..." ;)

Awatar użytkownika
MC-arcin

• Miejscowość:ok Częstochowy

Postprzez mgirl » 14 Sty 2007, 20:26

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez ..-ania-.. » 14 Sty 2007, 21:29

kosmos to dla mnie naprawdę całkowity kosmos;) Lubię geografię, ale akurat na lekcjach o kosmosie pozwoliłam sobie trochę "poluzować"...:)

A tak poważnie mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam...Może Bóg stworzył go, aby człowiek miał co odkrywać??
"W moim oknie wciąż kwitnie nadzieja...jeszcze wierzę w drugiego człowieka..."

..-ania-..

Postprzez Asik » 14 Sty 2007, 21:39

Kosmos (gr. κόσμος - porządek, budowa świata), zazwyczaj jest synonimem Wszechświata, często oznacza przestrzeń kosmiczną.

Jednocześnie to nazwa jednej z serii radzieckich sztucznych satelitów a także kosmicznej rakiety nośnej.

Współcześnie uznaje się, że Wszechświat powstał wskutek pierwotnej eksplozji, tzw. Wielkiego Wybuchu, przed około 13.5 miliardami lat. Cała obecnie istniejąca materia powstała wówczas w drobnym ułamku sekundy, w znikomo małej przestrzeni, rozpraszając się we wszystkich kierunkach z olbrzymią prędkością. W miarę rozszerzania się Wszechświata, wyrzucona w przestrzeń materia, rozgrzana pierwotnie do bardzo wysokich temperatur, stygła. Podczas jej schładzania powstały współcześnie znane cząstki elementarne, które łaczyły się, tworząc protony i neutrony. Dokonywała się także synteza atomów wodoru i helu. Współczesny Wszechświat składa się w większości z tych gazów. Wszechświat rozszerza się nadal, niedawno spostrzeżono że zwiększa tempo ekspansji, jednakże pewnego dnia może też zwolnić bieg i znieruchomieć, po czym zacząć kurczyć się w ostateczną wielką Kontrakcję.
Bo kto biegnie - zginie dziś w biegu!
A kto stanął - padnie gdzie stał!
Krwią w panice piszemy na śniegu:
My nie wilki, my mięso na strzał!

Awatar użytkownika
Asik

• Miejscowość:Via Lambro(Milano)/Kzg(Poznań)

Postprzez Magda » 14 Sty 2007, 21:45

OsKaReK napisał:Współcześnie uznaje się, że Wszechświat powstał wskutek pierwotnej eksplozji, tzw. Wielkiego Wybuchu,

A co wybuchlo, jak nic nie bylo?

OsKaReK napisał:Wszechświat rozszerza się nadal, niedawno spostrzeżono że zwiększa tempo ekspansji, jednakże pewnego dnia może też zwolnić bieg i znieruchomieć, po czym zacząć kurczyć

To tez mnie zastanawia. Zawsze wydawalo mi sie, ze my (ludzie) nie mamy takiej mozliwosci, aby obserwowac caly Wszechswiat, wiec skad wiadomo,co sie dzieje tryliardy lat swietlnych od Ziemi?

A poza tym, czy Kosmos i Wszechswiat to to samo?
"Pierwsze westchnienie miłości to ostatnie westchnienie rozumu" - Kornel Makuszyński

"I have a dream" - Martin Luther King

Image

Awatar użytkownika
Magda

• Miejscowość:Leverkusen

Postprzez OsKaReK » 14 Sty 2007, 21:49

To, że Wcheświat rozszerza jest prawie pewne, naukowcy mówią, że mógł to być taki wielki wybuch, że te fale wybuchu dalej "wędrują" i dlatego Wszechświat się powiekszą :wink:
PS. Discovery rlz :mrgreen:
"Człowiek - istota ludzka, ma prawo do błędów"

Awatar użytkownika
OsKaReK

• Miejscowość:Dębica

Postprzez mgirl » 14 Sty 2007, 21:49

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Kosmos.

Postprzez Wulf » 14 Sty 2007, 23:40

OsKaReK napisał:, po czym zacząć kurczyć się w ostateczną wielką Kontrakcję.

Czekam na odpowiedzi :wink:

A ja znam dalszą część teori. Bynajmniej nic ostatecznego, ponoć kosmos ma sie ponownie skurczyć, a później po prostu kolejny wielki wybóch, i tak w kółko.
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Postprzez Partykus_1989 » 15 Sty 2007, 17:20

MC-arcin napisał:Chcialbym jechac w kosmos

szerokiej drogi... :twisted:
:twisted: :twisted:

Wiadomo... kosmos jest poto zeby ufoki mialy gdzie mieszkac... jak powstal... hmmm... bog w tym nie mogl maczac palcow bo nie istnieje ale mozliwe ze... kosmos stworzyl jakis pijany kosmita... albo nie... nie wiem.... :| :| :|
"... Ile jestem Ci winien, ile policzyłaś mi za swą przyjaźń?!..."

Awatar użytkownika
Partykus_1989

Postprzez Seyiel » 15 Sty 2007, 17:58

Kosmos na pewno jest bardzo ciekawy i nie sądzę, żebyśmy zdążyli go całkowicie zbadać. To raczej niemożliwe, zważywszy na to, że na pewno jest ogromny. Przynajmniej tak mi się wydaje. ;D
A co do Wielkiego Wybuchu, to proponuję ciekawych zagłębić się w lekturę jakiejś książki, lub co jest dla nas oczywiście łatwiejszym rozwiązaniem xD, zajrzeć do Internetu. :)

Wielki Wybuch - WIKIPEDIA.

:google: Google!
"Za smutek mój, a pani wdzięk
ofiarowałem pani pęk czerwonych melancholii."
Marek Grechuta - Serce

Awatar użytkownika
Seyiel

• Miejscowość:Misio

Postprzez noir » 15 Sty 2007, 21:12

Chcialbym jechac w kosmos

To marzenie juz sie spelnilo. Przeciez jestesmy jego czescia...

Najtrudniej mi pojac co jest poza wszechswiatem. To przekracza moja wyobraznie.
Strony WWW Poznań - projektowanie stron i aplikacji internetowych, optymalizacja, pozycjonowanie i marketing w sieci.

Blog o web designie, tworzeniu stron, optymalizacji stron.

Awatar użytkownika
noir

• Miejscowość:Poznań

Postprzez Grogonia » 15 Sty 2007, 22:28

Najtrudniej mi pojac co jest poza wszechswiatem. To przekracza moja wyobraznie.

dokładnie tak samo.... no jest ten Wszechświat, musi miec gdzies koniec, ale co jest na koncu? jakas bariera i NIC? co to jest nic? oj pewnie długo sie nie dowiemy :mrgreen:
Łapię chwile ulotne jak ulotka, ulotne chwile łapię jak fotka...
Nie umiesz szczęścia zauważyć? Może za wysoko patrzysz...
Kaliber 44 - Paktofonika - WWO <3

Awatar użytkownika
Grogonia

Postprzez Milamber » 16 Sty 2007, 00:31

A co byście powiedzieli, gdyby się okazało, że cały nasz wszechświat to tylko mała drobinka, zaledwie bakteria w kropli moczu na toalecie jakiegoś kosmity?
Ja często rozmyślam o tym, co jest poza naszą planetą i nijak nie mogę do niczego sensownego dojść, dlatego zawsze wychodzą mi takie bzdury jak ta powyżej. :D

Milamber

Postprzez acooto » 16 Sty 2007, 00:51

W sumie ,kosmos dla mnie jest jedną wielką niewiadomą. A to czy kiedyś sie skurczy czy nie, to już mnie w zasadzie nie interesuje... owszem,dość ciekawa teoria,ale tak czy siak nie dokona się w takcie mego żywota...więc,a co mi tam:D
/dla mnie nie ma takich ideałów, dla których chciałbym stracić twarz
Nie ma takiej świętej sprawy, dla której chciałbym oddać siebie

Nie ma smutku i łez
Spokojnie czekam na nowy dzien
Jestem tu żyję tu I wierzę w słońce bo ono zawsze jest
/ : )))

Awatar użytkownika
acooto

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Postprzez wisienka91 » 17 Sty 2007, 09:15

Milamber napisał:gdyby się okazało, że cały nasz wszechświat to tylko mała drobinka, zaledwie bakteria w kropli moczu na toalecie jakiegoś kosmity?

a na to są szanse większe niż nam się wydaje... osobiście bardzo mi się podobała wersja kosmosu z pierwszej części facetów w czerni, gdzie został pokazany jako mała kulka w którą grali kosmici...->super ;]
.............||-> Takie jest moje zdanie! <-||.............
Image

Awatar użytkownika
wisienka91

Postprzez Vartt » 20 Sty 2007, 12:08

Magda napisał:
OsKaReK napisał:Współcześnie uznaje się, że Wszechświat powstał wskutek pierwotnej eksplozji, tzw. Wielkiego Wybuchu,

A co wybuchlo, jak nic nie bylo?

Pozwolisz. Interesuję się kosmosem ale nie teorią Wielkiego Wybuchu. Na początku Wszechświat był bardzo malutki (mniejszy niż Snickers) łączyły się w nim różne gazy(?). I po jakiś 4 minutach wybuchł.Teraz to co mnie najbardziej interesuje :). Zaczęły się tworzyć jądra planet i każda planeta zbierała skały(Ziemia itd.), gazy(Jowisz itd.)... .
Nie wiem co mogę poweidzeć ... w przyszłości kupuję teleskop więc może wtedy powiem Ci dokładniej o kosmosie :D.
Magda napisał:
OsKaReK napisał: mamy takiej mozliwosci, aby obserwowac caly Wszechswiat, wiec skad wiadomo,co sie dzieje tryliardy lat swietlnych od Ziemi?

A poza tym, czy Kosmos i Wszechswiat to to samo?

Po 1. To są tylko przypuszczenia
Po 2. Wątpie w to ale może radioteleskop to odkrył ? Skoro zauważył czarną dziurę w środku Drogi Mlecznej .. :) Nie no żartuje ale z tą czarną dziurą to powaga

Jak dla mnie Wszechświat to jedno wielkie skupisko niespodzianek.
Oglądając programy o tym wybuchu muszę przyznać, że Bóg nie brał w tym udziału ... Może tylko stworzył te atomy czy co to ..., a świat się sam budował ;)

Awatar użytkownika
Vartt

• Pochwały:2
Użytkownik zbanowany

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry