Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1209608 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Kościół - ... ?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez IMR3VIL » 13 Kwi 2009, 22:42

Czym dla Ciebie jest kościół ?
Czy jest potrzebny ?

Moim zdaniem jest on niepotrzebny. To miejsce pracy dla ludzi ,którzy albo nie umieli robić czegoś innego albo tylko tam ich chcieli. Wiem ,że to dość chamskie określenie ,ale ja tak to odbieram. Ci wszyscy księża, biskupi itd. często kierują się chęcią spełnienia swoich własnych ideii a nie tym by głosić ewangelie.

Osobiście wierze w Boga, ale nie wierze w kościół...
"Goniąc dwie, nie złapiesz ani jednej" - Jakiś Chińczyk :PPP

Awatar użytkownika
IMR3VIL

• Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Dadexix » 13 Kwi 2009, 23:14

Wychodzi na to że księża to nieudacznicy...

Otóż, księża to mądrzy ludzie, baaardzo - w końcu, potrzeba dużej inteligencji by manipulować[dla swoich korzyści] milionami nie? eh
Gra słów - Dookoła <3 zakochałem sie w niej:D
Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia..a ja z reguły, siedzę gdzie indziej niż reszta...

Dadexix

Użytkownik zbanowany

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 13 Kwi 2009, 23:14

Awatar użytkownika
mgirl

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez IgreKowiCz » 13 Kwi 2009, 23:19

IMR3VIL napisał:Moim zdaniem jest on niepotrzebny.

Ja ogólnie jestem przeciwko każdej zorganizowanej religi, ale wiesz samoistnienie kościoła pozwala zachować jakąś tam hierarchie. Więc być może jest tam w jakiś sposób potrzebny.

IMR3VIL napisał:o miejsce pracy dla ludzi ,którzy albo nie umieli robić czegoś innego albo tylko tam ich chcieli.

Troszkę zgeneralizowane, ale po części się zgadzam.

IMR3VIL napisał:Ci wszyscy księża, biskupi itd. często kierują się chęcią spełnienia swoich własnych ideii a nie tym by głosić ewangelie.

Tu się akurat zgodzę, większość z nich ma częstsze zachcianki materialne niż duchowe.
H&M Moim Domem, Bieber Moim Bogiem
Najgenialniejsze pośladki forum
Najmądrzejszy,Najcudowniejszy,Najwspanialszy
Moja Seksowność - Bezgraniczna

Awatar użytkownika
IgreKowiCz

• Miejscowość:ZRW
  • Pochwały:17

Re: Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 13 Kwi 2009, 23:23

IMR3VIL napisał:Osobiście wierze w Boga, ale nie wierze w kościół...

xDDDDDDDDDDDDDD
To ciekawe, bo boga nie ma, podobnie jak wiarygodnych poszlak na jego istnienie, a kosciol po prostu jest a mimo to... ;p
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez owczaro » 13 Kwi 2009, 23:31

Wulf napisał:[
xDDDDDDDDDDDDDD
To ciekawe, bo boga nie ma, podobnie jak wiarygodnych poszlak na jego istnienie, a kosciol po prostu jest a mimo to... ;p

UFO też nie ma, a połowa kuli ziemskiej w nie wierzy. :P

Mi tam Kościół (jako wspólnota) imponuje chociażby swoim wytrwaniem. Były prześladowania i mordy, a Kościół i tak swoje. Wiele ludzi zawdzięcza cudowne uzdrowienia osobą należącym do wspólnoty Kościoła...
Uszczęśliwianie innych
jest marzeniem ludzi szczęśliwych

— Phil Bosmans

Awatar użytkownika
owczaro

• Miejscowość:Poznań
  • Pochwały:7

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Aru » 13 Kwi 2009, 23:31

Jakkolwiek nie mówiłbym o swoim ateiźmie - kościół jako instytucja jest potrzebny. Ludzie potrzebują kulturowej ikony, nawet dającej zły przykład. Za każdym Papieżem stoi zapewne ktoś kto podejmuje i tak większość decyzji, ale ludzie potrzebują wzorca, więc patrzą na tego w białej czapce.

Poza tym aby zostać księdzem trzeba skończyć szalenie trudne studia. I co z tego, że będąc zamkniętym przez 3 miesiące (co 3 miesiące są przepustki) z masą facetów zapewne Twój popęd zwariuje i zaczniesz mieć dziwne, gejowskie myśli. I tak jest szalenie ciężko.

Żeby nie było - jak byłem młodszy, to myślałem o tej drodze. Teraz jestem mądrzejszy i nie wierzący. Ale to co dowiedziałem się z rozmów i książek sprawia, że wiem jak ciężko zostać prawdziwym, czystym księdzem.

A ludzie starsi, wychowani w duchu kościoła? Im jest ciężko się odzwyczaić, dlatego mamy kościół. Spokojnie - 2-3 pokolenia i kościół sam zniknie z braku wiernych.
If you want to make an apple pie from scratch, you must first invent the Universe.

Awatar użytkownika
Aru

• Miejscowość:Szczecin

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 13 Kwi 2009, 23:31

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Dadexix » 13 Kwi 2009, 23:35

owczaro napisał:UFO też nie ma, a połowa kuli ziemskiej w nie wierzy. :P

Egocentryk kolejny, skąd pomysł że nie ma? co to ludzie tacy wyjątkowi? może są ale o nich nie wiemy? wszechświat jest niewyobrażalnie duży

A moja osobista teoria jakoś tak sądzi, że jest opcja, że takim "niebem" lub "piekłem", może być właśnie inny kawałek wszechświata xP i tym sposobem, po śmierci jesteśmy kosmitami:] w koncu gdzieś te dusze być muszą jesli są gdziekolwiek po śmierci
Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia..a ja z reguły, siedzę gdzie indziej niż reszta...

Dadexix

Użytkownik zbanowany

Nieprzeczytany postprzez owczaro » 13 Kwi 2009, 23:43

Dadexix napisał:Egocentryk kolejny, skąd pomysł że nie ma? co to ludzie tacy wyjątkowi? może są ale o nich nie wiemy? wszechświat jest niewyobrażalnie duży

Sora, śpiący jestem i źle zdania składam czasami :P
Przypuszczam, że jakieś obce stworzenia są gdzieś tam- wysoko. Może nawet jesteśmy ich potomkami :P
Chyba Sumerowie coś takiego pisali. Z rana poszukam coś na ten temat ;)

PS: Tu chyba dobrze wszystko napisałem :D

EDIT: 14.04.09 12:17
Tu jest adres do jednego z artykułów. Porusza on kwestię zderzenia z mityczną Planetą Nibru, która ma uderzyć w Ziemię w 2012r. oraz powstaniem człowieka przez UFO ;)
Ostatnio edytowany przez owczaro, 14 Kwi 2009, 11:19, edytowano w sumie 1 raz
Uszczęśliwianie innych
jest marzeniem ludzi szczęśliwych

— Phil Bosmans

Awatar użytkownika
owczaro

• Miejscowość:Poznań
  • Pochwały:7

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Krit » 14 Kwi 2009, 00:03

Najlepszą jego rolą jest bycie historycznym smaczkiem.

Tyle na razie, bo spać mi sie chce niemiłosiernie.

Awatar użytkownika
Krit

• Miejscowość:Kraków

Nieprzeczytany postprzez Rafał » 14 Kwi 2009, 08:33

IMR3VIL napisał:Moim zdaniem jest on niepotrzebny.

I co z tego? To, że Tobie jest niepotrzebny, nie znaczy że innym też nie. Toż nikt Ci nie każe do niego należeć.

I nie będę robił wykładów czym jest Kościół i odpowiadał na te uogólnienia i oszczerwstwa (bo księża wcale niewszycy są tacy jak ich opisujecie, wielu znam) bo to jakbym walił grochem o ścianę.

Rafał

Nieprzeczytany postprzez ussar » 14 Kwi 2009, 11:16

Kościół mimo wszystko czasem się przydaje. W bilansie historycznym wypada różnie - czasem jest sprawcą rzezi (np. wojna trzydziestoletnia) czasem jednoczy narody (gloria wiedeńska).
We wczesnym średniowieczu cała inteligencja skupiała się we wspólnocie Kościoła (mówię o ziemiach polskich).
Dziś, mimo, że statystyczny ksiądz źle nam się kojarzy, to są wyjątki. Zdarzają się księża z prawdziwego powołania - na prawdę mądrzy ludzie. Sam swego czasu chodziłem regularnie do kościoła, by usłyszeć kazanie tego kapłana. Odszedł. Przydzielili nowego - zgreda. W kościele zaczęło świecić pustkami (tylko mochery zawsze wiernie w pierwszych ławkach) :P Dłuugo zbierał na tacę, zanim kupił sobie nowego Peugota .
Ale czasem Kościół daje wypłynąć postaciom wybitnym - ot choćby 'Nasz Papież'. :)
"Gdyby Boga nie było, należałoby Go wymyślić." Wolter

Awatar użytkownika
ussar

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Dadexix » 14 Kwi 2009, 12:49

ussar napisał:We wczesnym średniowieczu cała inteligencja skupiała się we wspólnocie Kościoła (mówię o ziemiach polskich).

i to było złem, dlatego świat jest lata do tyłu - bo był "postój" podczas którego sądzono że wiedza jest tylko i wyłączenie dla kościoła...

Dadexix

Użytkownik zbanowany

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 14 Kwi 2009, 22:02

Dadexix napisał:
owczaro napisał:UFO też nie ma, a połowa kuli ziemskiej w nie wierzy. :P

Egocentryk kolejny, skąd pomysł że nie ma? co to ludzie tacy wyjątkowi? może są ale o nich nie wiemy? wszechświat jest niewyobrażalnie duży

Przetłumacz sobie skrót ;]
Nie chodzi tu o zycie w kosmosie ;p
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Dadexix » 14 Kwi 2009, 23:02

Wulf napisał:Przetłumacz sobie skrót ;]

co prawda to prawda, ale dla większości ufo=życie w kosmosie, a nie coś co lata i nie wiadomo co to:D

Dadexix

Użytkownik zbanowany

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez mppiłp » 14 Kwi 2009, 23:06

Do WULFA i innych mówiących "bóg jest! lub boga nie ma!"(p.s. nie chcę Cię nawracać, nie zależy mi na tym): stwierdzenie, że Boga nie ma, jest "takie samo" jak to, że Bóg jest. Jeśli jeszcze tego nie wiesz to gratuluję. Mam na myśli to, że jeśli byłyby jasne dowody na istnienie lub nieistnienie, to nie byłoby całej "zabawy" :razz: i nie byloby pojęcia wiary w boga. Brak dowodów na istnienie czegoś nie oznacza, że tego nie ma - to twierdzenie nie wiary lecz logiki, przedstawiane jako jeden z kontr argumentów na bezpodstawne odrzucanie istnienia przez ateistów. Można te dowody znaleźć gdzieś w internecie rozpisane w sposób matematyczny, bez żadnych "czary mary" skoro jesteś realistą. A dowody jakieś zresztą tam są, ale nie takie jednoznaczne jakbyś chciał np.
:faja: każde organizm składa się z białek, każde białka organiczne składają się z około 20 różnych aminokwasów. Aminokwasy są trudne do przypadkowego stworzenia, nawet w laboratoriach udało się do tej pory mimo całej babraniny w "bio-zupie" zrobić 10 z nich (syntetycznie). Teraz wyobraź sobie jaka jest szansa na to, by znalazła się planeta o warunkach "ziemskich" na której samoistnie wytwarzają się obok siebie owe 20 aminokwasy i spontanicznie tworzą one różne rodzaje białek, które z kolei tworzą różne rodzaje komórek (lub choćby organizm jednokomórkowy na początek). Oczywiście dodaj do tego szansę na późniejsze warunki rozwoju, np temperatura - jeśli przesuniemy Ziemię o 1/100 w którąś stronę od Słońca, to będzie zbyt zimno lub ciepło... itd. Zresztą poczytaj o białkach lewo i prawoskrętnych, jedne z nich też są "troszkę" nieprzypadkowe, no cóż musiał nieźle piorun uderzyć w jakąś kałużę z biozupą, teoria jak ta lala :roll:
Oczywiście są też argumenty przeciw: np skąd taki burdel na Ziem skoro jest Bóg :?: nie wiesz? to spójrz w lustro (nie piję tu do wyglądu bo Cię przecie nie widziałem)...
Jakaś misterna część w konstrukcji zdarzeń pękła...

Awatar użytkownika
mppiłp

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry